Bu diplomalari alan ben miyim?

Merhaba 4 gunde hicbisey anlasilmaz siz orada yenisiniz bence o sizi yargilayan kisilerin hatasi bu. Sakin onlarin sozleriyle haraket etmeyin yavas yapin saglam yapin belki orasi toksik bir is ortami ve size bu yuzden boyle davraniyorlar yoksa cok tuhaf 4 gunluk kisiyle boyle konusmalari... lutfen kendinizi demoralize etmeyin baskalarinin laflari izerinden kendinize bakmayin, Kendinize degerinizi hatirlatip motivasyonununuzu yukseltip devam edin. Dha onceki is yerimde boyle kotu bi zamanda bana yoneltilen olumsuz elestirilere kulak tikayip isime devam ettim ve o bana laf soyleyenler daha sonraki performansimin ardindan utandilar soylediklerinden. Ama burda is sizde bitiyor kendinizden kisa zamanda cok sey beklemeyin bekleyenlere de aldanmayin rasyonel bir beklenti degil hersey zamanla ogreniliyor.
Yavasim diye, yaptigim analizi elimden alip, yerine baska birsey veriliyor, ve iyi de simdi buna ne yapicam, notlarima bakmam lazim deyince de "ezberlemis olman gerekiyor!" yanitiyla resmen samar oglanina donmus gibi hissediyorum.
Pazar sabahi oldu, tam 1.5 gun gecti ve sifir uykuyla devamli agliyorum.
Allahim sen bana ne olur sabir ver.

üzülmeyin bu sizin suçunuz değil. dediğin gibi altı üstü bir staj, orası kötü diye illa iş bulamayacak değilsin ya illaki bulurusn başka bir mecrada. heleki almanyadaysan sektörler çok geniş.
ek olarak bir soru sormak istiyorum, ne mezunusun ve nasıl staj buldun? ben de yurtdışına çıkmak orada çalışmak istiyorum ama hiçbir yer bana geri dönüş sağlamıyor.
Biyoloji + kimya. Ben zaten almanyaya tasindim, turkiyeden bulman cok zor.
Dil kursu icin vize alip gelirsen, o sirada bulursun belki. Yoksa Turkiyeden basvuru ile buraya gelme sansin cok cok az

Staj kapsamında üniversite hastanesinde hasta alıyorum. Başımda hocalar ve yaşlarımızın epey yakın olduğu yüksek lisans öğrencileri oluyor düşünün baskıyı:) Her hatamda yüzüme vurup ve asla doğrusunu da söylemeden hastanın yanında kaç defa rezil ettiler beni hatırlamıyorum.

4 aydır staj yapıyorum. İlk haftalarda ağlamaktan gözüm şiş şiş gittim okula. Düzenli olarak staj sonrası yatana kadar ağlama rutinim vardı. Ama beni bir de son haftalarda görecektiniz fişek gibiydim. Teoride ilk seneler dersleri süper olan ben pratikte çuvalladım. Ta ki işin aslının pratikte yapıldığını ve bu stajda çırak olduğumu kabullenene kadar. Şimdi tabiki herşeyi çok iyi bilmiyorum ama düşe kalka özgüven geldi açıkçası. İş hayatı da farklı olmayacak zaten. Burada işi öğrenmeye bakın ve stajdan sonra başka yerde iş bakın. Gerçi stajın sonunda çok farklı olacağınızı düşünüyorum size karşı fikirleri değişebilir. Kendinize güvenin herkes bu yollardan geçiyor.
Ilk laboratuarda 2.5 aydir calisiyorum. Hala hata yapiyorsun sozunu duyunca seften, allak bullak oldum. Gosterin o hatami, bakin birdaha okuyor mu?
Bu ikinci, 4 gunluk calistigim yerin basindaki kadin 150 kg civari. Ben ise dal gibiyim. Esim "bence onun da kompleksi var", diyor. O sekilde dusunmek istemiyorum, orasi isyeri mankenlik ajansi degil. Bu hafta sinirinden beni laboratuarina almiyor, haftaya pazartesine aliyor. 7 hafta onunlayim. Allahim nolur yardim et. Staj bitiminde umarim sizin gibi hepsini utandiririm

Ilk calistigim laboraruarda da yaptigim onca salak hataya, yavasligima ragmen, bir sekilde devam etmeme izin verildi.
Ama bu yeni laboratuar....karabasanin ortasindayim sanki.
Ve sefin soyledigi o en son söz "hic guvenilir calismiyorsun". 38 yasinda koca kadin olarak, 1 kurus bile almadigim isyerine, asla gec kalmadan, 1 gun bile kaytarmayi aklimin ucundan gecirmeden, gule oynaya giden biriyken, puffff, "kizim salaksin sen, kendini bosuna yirtmissin" demekten kendimi alamiyorum.
Daha staj baslamadan planlandigi gibi 25 subatta, okulumdaki egitmenlerimden ikisi, staj yaptigim yere geliyorlar. Normalde ne kadar istekli merakli ve kendi capinda iyi sayilan biri oldugumu bilen bu iki kisi, bu enkazi gorunce ne olacak acaba.

38 yaşında niye sifir pratik tecrübeniz var?
Bende almanyadayim ve burda beklentiler biraz daha yüksek- en azindan 25+ yaşında olan kitle icin.
Yani Uni den yeni cikan bir gencin bile (bachelor+master) en az 12 aylik pratik tecrübesi oluyor.

Sizin yaşınız dolayi beklentiler daha yüksek

yani staj işi sıkıntılı gibi bildiğiniz mobing var.okulda ne kadar iyi öğrenirsen öğren pratiğe dökmedikten sonra bir işe yaramaz.pratikte okuldaki performansınla çok alakalı birşey değil yani teoriye hakim olursun pratik içinde belki zemin hazırlar ama gelip senden 1-2 yıllık çalışan insan gibi olmanızı beklemeleri çok saçma.hukukta pratik sınavları olur mesela insan pratik kitabı çözmeden,örnek görmeden teoriye hakim olsa bile zorlanır çünkü bildiklerini olaya nasıl uygulayacağını bilemez.mesela ben mühendislik okurken teknisyenlik okuyup 4 yıllığa geçiş yapan arkadaşlar lab derslerinde,kodlamada bizden çok daha başarılıydılar.çünkü pratik yapmışlardı,tecrübeleri vardı.onlarda teorik derslerde zorlanırdı ama bence pratik daha önemli.aslında keşke üniversiteler daha nitelikli eğitim verse de insanlar böyle sudan çıkmış balığa dönmeseler.

38 yaşında niye sifir pratik tecrübeniz var?
Bende almanyadayim ve burda beklentiler biraz daha yüksek- en azindan 25+ yaşında olan kitle icin.
Yani Uni den yeni cikan bir gencin bile (bachelor+master) en az 12 aylik pratik tecrübesi oluyor.

Sizin yaşınız dolayi beklentiler daha yüksek
Arge lab.larinda edinmis oldugum pratik tecrubesinle, burada beklenen pratik tecrubesi cok ayri. Burasi yurumuyor, ucuyor resmen. Turkiyede bu sekilde bu tempoda ve disiplinde calisan biryer hicbir sekilde gormedim.
Ve simdi soruyorum, daha once bulunmadigim icin daha tecrubesini edinmedigim bir alanda, nasil super olabilirim ki?
Not:ayrica sifir tecrubem yok, oyle yazdiysam da kendimi yanlis ifade etmisim. Lab.tekniklerini biliyorum ama bu bolumdeki gibi calisacak tecrubem yok

Arge lab.larinda edinmis oldugum pratik tecrubesinle, burada beklenen pratik tecrubesi cok ayri. Burasi yurumuyor, ucuyor resmen. Turkiyede bu sekilde bu tempoda ve disiplinde calisan biryer hicbir sekilde gormedim.
Ve simdi soruyorum, daha once bulunmadigim icin daha tecrubesini edinmedigim bir alanda, nasil super olabilirim ki?
Not:ayrica sifir tecrubem yok, oyle yazdiysam da kendimi yanlis ifade etmisim. Lab.tekniklerini biliyorum ama bu bolumdeki gibi calisacak tecrubem yok

Bazende bazi işyerleri moktan oluyor. Benimde başıma gelmedi değil. Üzülme- kimse senden bir hafta icinde süper olmani bekleyemez. Bizim işyerinde genelde 4 hafta "welpenschutz" yapılır...

Özgüveninizi incitmişler sizin. İnsan çekimser kalıyor sanki herkes açığını bulacak ve tiye alacak gibi. Hareketler falan donuklaşıyor. Güvensiz, samimiyetsiz ve soğuk bir ortamda emin olun ki birçok kişi sizin gibi oluyor.

Yardımcı olur mu bilemiyorum ama, küçükken kixbok yapıyordum. Daha doğrusu yapmaya çalışıyordum. Hocaya birgün "ben şu hareketi anlamafım" dedim. Milletin içinde " sen zaten ne anladın ki gelme bi daha babanın parasına yazık" dedi. Sanki beton bloklar üzerime indi. O gece sabaha kadar çalıştım o hareketi sonra hoca bir daha yanından ayırmadı.

İkinci olayım ise maddi durumum iyi olmadığı için okuldan sonra kuaförlük yapmaya başladım. Bana yerleri sildirip bulaşıkları yıkatıyorlardı. Gözlem yapabildiğim kadar yaptım. Ne zaman fön makinesini elime alsam beraber işe girdiğim arkadaşım " fönü ben çekerim sen bulaşıkları yıka" dedi. Kıpkırmızı oldum. Sonra birgün kimse yok müsteri geldi fön istedi. Tabi sahab işe gidecek olanlar da geldi. Fön sırası bekliyor. O kadının fönünü çekene kadar kaç kere saçını yaktım bilmem ama her defasında yüreklendirdi. Acemiliğim 10km öteden belli yüzüm kıpkırmızı. Velhasılı kelam. O günden sonra elimden makineyi kim almaya kalksa var gücümle yapıştım vermedi. Olmadı bir daha denedim. Neticesinde ayıptır söylemesi müşterilere yetişemez oldum. Ünüm aldı başını gitti. Bana makyaj için sıra bulamayanlar çok üzüldü 😜En son jubilemi de bir gelinle yaptım. Gelinleri normalde işverenim çıkartıyordu ama beni istedi Patronu istemedi benim daha iyi olduğumu söyledi. O gelini ben çıkardım patronda beni 😜😜 çünkü kendisinden daha iyi birini istemedi iş yerinde. Okulum için gerekli parayı çıkarmıştım ama 😊

Uzun oldu kusura bakmayın ama dönüşümünüz olan bir anı yakalayın ve ne pahasına olursa olsun bırakmayın.

Bazende bazi işyerleri moktan oluyor. Benimde başıma gelmedi değil. Üzülme- kimse senden bir hafta icinde süper olmani bekleyemez. Bizim işyerinde genelde 4 hafta "welpenschutz" yapılır...
Bana o kadin sadece 1 kereligine daha sans verdi, "haftaya pazartesi lab.a geleceksin, eger hala iyi gitmezse, seni bir daha lab.imda istemiyorum" dedi. Yasadigim hissettigim bu baskiyi stresi tarif dahi edemiyorum

Özgüveninizi incitmişler sizin. İnsan çekimser kalıyor sanki herkes açığını bulacak ve tiye alacak gibi. Hareketler falan donuklaşıyor. Güvensiz, samimiyetsiz ve soğuk bir ortamda emin olun ki birçok kişi sizin gibi oluyor.

Yardımcı olur mu bilemiyorum ama, küçükken kixbok yapıyordum. Daha doğrusu yapmaya çalışıyordum. Hocaya birgün "ben şu hareketi anlamafım" dedim. Milletin içinde " sen zaten ne anladın ki gelme bi daha babanın parasına yazık" dedi. Sanki beton bloklar üzerime indi. O gece sabaha kadar çalıştım o hareketi sonra hoca bir daha yanından ayırmadı.

İkinci olayım ise maddi durumum iyi olmadığı için okuldan sonra kuaförlük yapmaya başladım. Bana yerleri sildirip bulaşıkları yıkatıyorlardı. Gözlem yapabildiğim kadar yaptım. Ne zaman fön makinesini elime alsam beraber işe girdiğim arkadaşım " fönü ben çekerim sen bulaşıkları yıka" dedi. Kıpkırmızı oldum. Sonra birgün kimse yok müsteri geldi fön istedi. Tabi sahab işe gidecek olanlar da geldi. Fön sırası bekliyor. O kadının fönünü çekene kadar kaç kere saçını yaktım bilmem ama her defasında yüreklendirdi. Acemiliğim 10km öteden belli yüzüm kıpkırmızı. Velhasılı kelam. O günden sonra elimden makineyi kim almaya kalksa var gücümle yapıştım vermedi. Olmadı bir daha denedim. Neticesinde ayıptır söylemesi müşterilere yetişemez oldum. Ünüm aldı başını gitti. Bana makyaj için sıra bulamayanlar çok üzüldü 😜En son jubilemi de bir gelinle yaptım. Gelinleri normalde işverenim çıkartıyordu ama beni istedi Patronu istemedi benim daha iyi olduğumu söyledi. O gelini ben çıkardım patronda beni 😜😜 çünkü kendisinden daha iyi birini istemedi iş yerinde. Okulum için gerekli parayı çıkarmıştım ama 😊

Uzun oldu kusura bakmayın ama dönüşümünüz olan bir anı yakalayın ve ne pahasına olursa olsun bırakmayın.
Ozguvenim sifir bile degil, eksi yuz! Sabir sabir sabir

Ozguvenim sifir bile degil, eksi yuz! Sabir sabir sabir
Bu şekilde devam ederseniz üstünüze basıp geçecekler. ( mecazi anlamda) siz bunu kaldırabilecek misimiz. O zaman şu andan daha mı iyi yoksa daha mı kötü olacaksınız? Adınızın esamesi bile okumadığında aldığınız diplomaya hakaret etmiş olacaksınız. Siz onca kötülüğün olduğu dünyada okumuşsunuz. Eve sağsalim gelmişsiniz. Bakın Özgecan okuluna gidemiyor. Münevver Karabulut da. Şeyma da. Ama siz başarmışsınız. Türkiye de bu zor mesele. Onların hatrına yapabilirsiniz. Soydaşlarımı çeşitli mebkilerde görmek istiyorum.

Biraz uzun, inanin kisaltacak yer bulamadim yazimda.
Bir suredir yurtdisinda yasiyorum. Hayatimda cok keskin bir manevra yaparak, 12 yil onceki okudugum bolumle ilgili egitime devam ediyorum. Eski bir akademisyen, ya da arastirmaci olarak, pratik yonum degil teori yonum daha agir basiyor. Burada aldigim egitimin birinci yarisi okulda teori+ pratik egitim.Okulda cok sevildim, cok basarili olucagina inanilan biri oldum.
Egitimin ikinci yarisi ise bir firmada yapilan 5 aylik staj. Kullanilan teknikleri tabi ki biliyorum ancak, su an staj yaptigim bolumde arge yok, ilk laboratuarda 3 ay calistim, hic bu kadar pratik yapmamis biri olarak, bir dolu hata yaptim, hatalarimi engelleyecek sekilde kendime ayar cektim. Her neyse, asil olay simdi hepi topu 4 gundur bulundugum 2.laboratuar. bu laboratuar kurallari tam alman disiplini. her gun onceden belirli saatlerde ornekler geldigi gibi analiz basliyor. Bu surecte tum analizleri sifir hata ile, hicbir sekilde zaman kaybetmeden yapmaniz gerekiyor. Ve bir analiz bitmeden, digeri basliyor. Kisaca ayni anda, farkli noktalarda zamana karsi yarismaniz gerekiyor. He bu arada herseyi ezbere yapiyorlar. Tecrubeli elemanlarin hizina soyleyecek soz bulamiyorum. Ancak olay bende kitleniyor. Hizli degilim, olamiyorum, hizlanayim derken de corba ediyorum herseyi. Hepi topu 4 gun kaldim, "cok yavassin, hepsini ezbere yapmalisin, kontamine ediyorsun, bu sekilde calisamayiz, olamaz boyle" vs vs vs. Ve lab.in basindaki kisi gidip sefe "bu kadar kotu calisani gormedim, rezalet, bunun neresi okumus" benzeri sozler de soylemis. Ve en bastan ümidim bu firmada, staj bitiminde ise girmekti.
Dun sefimle konusunca, hakkimda soylenenleri duydugumdan beri kendime gelemiyorum. 24 saattir araliksiz agliyorum.
Alti ustu staj yahu.
Staj bitmesine 2 ay kaldi ve staj sonunda hakkimda rapor yazilacak. Benden bu kadar memnuniyetsiz kisilerin o raporunda kimbilir neler olacak.
Hayatimin hicbir doneminde bu kadar degersiz hissetmedim.
O kadar okulu nasil bitirdim ki? Bana bosuna diploma vermisler sanirim.
Tum hayallerim, planlarim, beklentilerim havaya uctu....
Para kazanmak icin markette calisiyorum. Bu gidisle de orda calismaya devam edicem (hicbir meslegi kucumsemiyorum, lutfen yanlis anlamayin!)
Sadece paylasmak istedim
İsi ogrenmek icin atilgan olmali ve surekli soru sorup isi takip etmelisiniz
Herseye bunu ben yapicam diye atlamalisiniz
Eger bunu yapmayip sadece bakip yardim ettiyseniz biseyler eksik kalmis demektir
Bende iki kez lab.da staj gordum
Birsuru kirdim doktum kaybettigim numune dahi olmustu sonunda ogrendim ama
Cok hassas cihazlar haric hersey benim elimdeydi
Ama muhendislik okuyan ark.lar gercekten bu konuda cok ama cok eksik buda egitimden kaynaklaniyor biri herseyi teorik gorurken digeri pratik agirlikli egitim aliyor
Bu aslinda sizin sucunuz degil

Aslında çevrenizdeki insanlardan kaynaklanan bir durum bu.

Küçük yaşta kasiyerliğe başladım. Okurken de satış danışmanlığı yaptım. İşimde cidden çok iyiydim. Firma değiştirdikten sonra işi zerre yapamamaya başladım. Kâbus gibiydi. Diğer firmalara göre çok basit olan bu firmanın sistemini bile anlayamıyordum bir türlü. Sanki algılarım kapalı gibiydi ve düzeltmeye çalıştıkça daha da berbat ettim işleri, farkettim ki diğer çalışma arkadaşlarımın hepsi erkek ve sürekli beni eleştiriyorlar. Ara vermeden ama. Öğrenme süresinde bile sürekli eleştiri vardı. Meğer mağazalarında kadın istemiyorlarmış. Ayrıldım o işten ama resmen özgüvenim yerle bir oldu.

Daha sonrasında kendimi toparladım ama hala hatırladıkça sinir basar :) Demem o ki, kendinizi suçlamayın, en ağır eleştiriyi insan kendisine yapıyor. Staj olduğu için firma değiştiremiyorsunuz sanırım, o yüzden yavaş çalışın, acele etmeyin, acele ettikçe hata yaparsınız. Eleştirileri duymamaya çalışın. Zor biliyorum, ama yapabilirsiniz. Onun yerine işin pratiğini kapmaya çalışın. Teori ve pratik bambaşka deriz hep ama bana kalırsa pratiğe yatkın olmasaydınız, teoriyi de öğrenemezdiniz. Sadece derin bir nefes alın, sakin olun ve işinize bakmaya çalışın.

O firmada çalışma hayallerinize gelince, bugün "keşke" dediğimiz şeylere, yarın "iyi ki" diyebiliriz. Hayat bu, kim bilir :)

Stajda biz sadece gozlem yapmistik. Birseye dokundurmamislardi. Ilac firmasinda yapmistim ben. Teorik bilgi verilmisti ve Arge ve uretim departmaninda yaptim ben, yardim etmek birseyler yapmak istedikce hayir diyorlardi. Yurtdisinda farkli demek ki? Postdoc arastirmasi falan olsa anlarim da staj deyince sasirdim.

Ben de yurtdisinda yasiyorum. Cok sasirdim anlattiklariniza.. kolay kolay boyle konusmazlar insanla. Pozitif elestiriler dile getirilir negatifleri pek soylemezler zorda kalmadikca..

Stajda biz sadece gozlem yapmistik. Birseye dokundurmamislardi. Ilac firmasinda yapmistim ben. Teorik bilgi verilmisti ve Arge ve uretim departmaninda yaptim ben, yardim etmek birseyler yapmak istedikce hayir diyorlardi. Yurtdisinda farkli demek ki? Postdoc arastirmasi falan olsa anlarim da staj deyince sasirdim.
Burada o en hassas cihazlara bile stajda belirli bir sure sonra kullanma yetkisine sahip oluyorsunuz. Turkiyede, herkesce bilinen bir ilac firmasi ile yine herkesin bildigi bir kimya firmasinda staj yaptigim sirada, laboratuardaki gorevim temizlik yapmaktan, uretim stajim ise malzeme kutularini doldurmaktan oteye gitmemisti.
Iste bu yuzden adamlar teknoliji deviler, bakmiyorlar, sistematik uretim var.

İsi ogrenmek icin atilgan olmali ve surekli soru sorup isi takip etmelisiniz
Herseye bunu ben yapicam diye atlamalisiniz
Eger bunu yapmayip sadece bakip yardim ettiyseniz biseyler eksik kalmis demektir
Bende iki kez lab.da staj gordum
Birsuru kirdim doktum kaybettigim numune dahi olmustu sonunda ogrendim ama
Cok hassas cihazlar haric hersey benim elimdeydi
Ama muhendislik okuyan ark.lar gercekten bu konuda cok ama cok eksik buda egitimden kaynaklaniyor biri herseyi teorik gorurken digeri pratik agirlikli egitim aliyor
Bu aslinda sizin sucunuz degil
Ohoooo, sordugum sorunun haddi hesabi yok. Herseyi ogrenmek istiyorum. Mesela analiz sonuclarinin yorumlanmasini da ogrenmek istedigimi belirtip, supervisoruma bilgisayarda grafikleri acip anlamaya calistim.
Ve yine cuma gunu sefin bu duruma yorumu: herseyi ogrenmek istiyorsun. 2 yildir calisan eleman bile daha yeni merak edip ogrenmeye basladi....
Inanin, hicbir sekilde uzakta kalmiyorum, bir fiil herkes gibi calisiyorum, ve akademisyenlik altyapimdan dolayi da hakli olarak "e bu kadar deney yaptim, sonucunu da goreyim anlayayim bari" diye cabaliyorum.
Kisaca agzimla kus tutsam yar olmuyor. Hayatimda hicbir isyerimde bile sorun yasamamisken, alti ustu bir stajyer olarak bunlar nasil oluyor, aklim almiyor.

Benim anlayamadigim tek nokta akademisyenim demissiniz hangi unvandaydiniz bilmiyorum ama doktora ve doktora sonrasi arastirmasi boyunca hic lab tecrubeniz olmadi mi? Cunku en cok pratik tecrubeniz olacagi yillar bu yillar. Yas ve konumunuza gore oldukca iyi bir tecrubeniz olmasi bekleniyor diye dusunuyorum. Tabii ki 4 gunde bir sey ogrenilmez ama lisanstan cikip gelmediginiz icin beklentileri yuksek olmus, hayalkirikliklarini da direkt olarak yansitiyorlar gibi geldi bana.
Dogru mu kesinlikle degil. Ben de yurtdisindayim doktora yapiyorum ve gecen sene cok ciddi bir mobbing gordum. Ben careyi labi degistirmekte buldum (muhendisim ben dry labdayim), cunku fiziksel olarak zarar gormeye baslamistim.

Back
X