• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu sosyal fobi mi

Dışarı çıkmakta yalnız olacaksam sorun yok benim sorunum insanlarla yani ayıp olacak ama insan sevmiyorum aslında kendi küçük dünyamda hobilerimle çok mutluyum ama insanlardan da kaçamıyorum bi iş ve dost çevrem olduğu için. Başımdan bir olay geçmedi aklıma gelen Üni zamanlarımda çok rahattım iş hayatında zamanla içime çekilmeye başladım uzun yıllar yalnız yaşadım belki bu da etkilidir.
Bu fobi olmayabilir. Sosyal fobiniz olmayabilir.
Belki içe dönük kişilik yapınız vardır. Bu hayatta herkes dışa dönük değil. Içe dönük kişilik yapisindakiler tek başlarına kalmayı severler. Bu sosyal fobiye sahip olduğunuzu göstermez.
Belki siz bu durumunuzu abarttınız. Olabilir mi?
Tek başına olan aktivitelerden hoşlanıyorsanız büyük ihtimal içe dönük kişilik yapınız vardır. Bu da kişilik yapısı..fobi değildir.

Muhtemelen benim gibi sosyal fobiniz var.
Bu durumdan kurtulmak icin piskologa gitmekten baska carenizde yok.
Ben normal terapi ile bu dürümün düzelecegine hic inanmiyorum. Ben yillar önce denemistim ama ise yaramamisti.
Belkide sectigim piskolog iyi degildi, bilmiyorum.
Benim düsünceme göre bu hastaliktan ancak ilaclar kurtarabilir.
Ama tabi onlarinda yan etkileri var. Iyi arastirmak gerekiyor.

Evet bu sosyal fobi ama anksiyetenizde olabilir psikaytra gidin devlet hastanelerinde var bende de vardı hatta anksiyetem nuksettiginde telefonla randevu bile alamam yabancı kimseyle konuşmak istemem dışarda bı kahve bile söyleyemem ilerlemeden tedavi olun beni heyecan başardı terlerdim kekelerdim insanların gözünün içine bakarak konuşamazdim ama hepsi geçti kendime güven geldi bir torba ilaç içiyorum o ayrı ama hayat kalitem arttı en azından
Hangi ilaclari kullaniyorsunuz ?
Yan etkileri varmi ?

Öncelikle bu konudan uzaklaşmanız gerekiyor.
Sabah kalkıp psikolojim akşam psikoloji diye yatmayın. Mümkünse hiç düşünmeyin. Kendinize sadece mutlu edecek telkinler de bulunun ki beyniniz buna ikna olsun zamanla. Çıkarken düşünmeyin. Zamanla selam vermeye başlayın. Sonra ayak üstü kısa sohbetler. Yavaş yavaş çoğaltın. Ama ben hastayım diye düşünmeyin. Ben iyiyim, bu sadece geçici bir süreç, diyin. Duygular her zaman değişir.
Tabii ki psikolojik destek alın. Benimkisi sadece bu sürecinizi kolaylaştırmak için bir öneri.
Sosyal fobi genelde özgüven eksikliğinden olur. Hayatınızda başarılı olmaya, kendinizi geliştirmeye özen gösterin.
Bitki çayları olarak mesela Sarı Kantaron veya Passiflora deneyebilirsiniz ek olarak, bir nebze rahatlatır uyumadan önce.

4 yıl önce almanyaya geldiğimde bende öyle olmustum aynı davranışlari sergiledim ama turkiyeye kesin dönüş yaptıktan sonra biraz düzeldim yalnız kalmayın elinizden geldiğince insanlarla iletişim kurun sohbet edin korkunun üstüne üstüne gitmelisin

Ben de eğer ses geliyorsa sizin gibi geç çıkmaya çalışırım çünkü karşılaştığımız zaman konuşmalar samimiyetsiz oluyor bizim apartmanda kimse kimseyi tanımadığı için. Ya da çarşıda okulda tanıdık görürsem ve o kişiler yakınım değilse sırf nezaketten konuşmak istemem mesela görmezden gelirim. Bilmiyorum yaptığım kaba olabilir ama kendimi böyle kabullendim😅

Bu arada ben de söyleyeceklerimi prova ederim bir şey alırken her zaman doğaçlama konuşmam. Yani bu bir eksiklik mi, merak ettim şimdi 😳
Üst paragrafınız aynı ben 🤣🤣🤣

Sosyal fobiniz olabilir, belki sadece asosyalsiniz ama bunu bir işin ehlinin söylemesi daha uygun olur.
Kafanıza göre ilaç falanda almamalısınız.
Yanlış kullanım daha kötü hale getirebilir.
Sosyal fobiniz olduğuna inanıyorsanız üstüne gideceksiniz.
Fiziksel tepki verdiğinizde düşüncenizi başka yere yönelteceksiniz.
Derin nefes alıp nefes kontrolü sağlamalısınız.
Meditasyonda iyi gelebilir.

Kaçınma, saklanma isteği, kalabalık ortama girince daralma, gerilme, telefonda bir yerden randevu alırken bile şimdi nasıl cümle kuracağım ki diye kafamda söyleyeceğim cümleleri sıralama ve buna istinaden spontan konuşamama, sokakta tanıdık gördüğümde görmemezlikten gelmeye meğilli olma, göz kaçırma, dışarı çıktığımda yürüdüğümde insanlar hep bana bakıyormuş da beni her an yermeye hazırlarmış hissi daha neler neler... Ancak işim gereği insanlarla iç içe olmam gerekiyor ve içindeyim de. Ben de çok araştırdım bu durumu. Böyle durumlarla karşılaşınca anksiyetem artıyor, ellerim titremeye, kalbim hızlı çarpmaya başlıyor, daralıyorum. Sanırım kesin çözümü uzman bir psikolog ya da psikiyatrdan geçiyor. Terapi almayı bile erteliyorum şimdi gidersem sorunlarımı nasıl anlatacağım diye bu da ayrı bir sorun tabi. Kısır döngüdeyim. Birinin suratıma okkalı bir tokat atıp " Napıyosun sen kendine gel, haydi kalk gidiyoruz" demesini bekliyorum. O kişi gelmeyecek sanırım ben de bu yalnızlık senfonisinde virtüoz olmayı öğreneceğim.

Yakın bi arkadaşınız varsa sık sık dışarı çıkın. Benim bir arkadaşımın da bir dönemi oldu böyle. Sık sık dışarı çıktık aştı kolaylıkla.

Selam öncelikle, belki benim gibi bu durumu yaşayıp atlatanlar varsa öneriler almak istiyorum. Ben eskiden daha rahat biriydim fakat bu son yıllarda insan içine girmekten kaçınır oldum yabani bir şeye dönüştüm bu halimden hiç memnun değilim. Örneğin ; binada ayak sesi varsa çıkışımı geciktiriyorum , yolda dükkanda bir tanıdık varsa görmemiş gibi yapıp hızla çıkıyorum, sokakta tanıdık görünce geriliyorum hatta artık mağazada, cafede birşey isterken de gerilmeye, söyleyeceklerimi prova etmeye başladım. Açıkçası izole yaşantımdan mutluyum sosyal olmak vs istemiyorum ama normal bir insan gibi davranmak istiyorum kaçmak yerine, psikolog için bu dönem maddi durumum yetmiyor bunun dışında aşmak için ne yapabilirim üstüne gitmem gerekiyor bu durumun biliyorum ama gidemiyorum, içime gömülüyorum iyice , bir toplantıda konuşurken sesim kısılıyor falan çok illet bir durum yaşayanlar bilir ancak yapıcı önerileriniz varsa dinlemek isterim
Merhaba.ben de de sosyal fobi artı okb vardı.ilaç tedavisi gördüm geçmişti.ama yine başladı.ben de öyle insanlarla konuşmak görmek bile istemiyorum.soru soramıyorum senin gibi prova ediyorum.geriliyorum içimden gelmiyor.bence psikiyatriye git anlat.

Back
X