- Konu Sahibi Gxuxlsxuxm Sultan
-
Ahh Gülsümcüm..
bilmiyorum nedir doğru olan?
Çocuklarımızdan hiç bir şey esirgemeyelim derken yanlış mı yapıyoruz diye düşündüğüm çok olmuştur..
13 yaşındaydım ilk defa bilgisayarım olduğu zaman, bir kaç oyun kasetleri,Matematik,Türkçe test kasetleri.. Benim zamanımda cd bilem yoktu,internet zaten hayaldi..
Şimdi 5 yaşına daha girmeyen yeğenim nette Sue'ya makyaj yapıyor..
Bilmiyorum ne kadar açıklayıcı oldu ama çok çabuk öğrenip tüketiyorlar hayatlarını..
Kıyamıyorum inan..
daha dün arkadasimdayken konustuk bu konuyu, 4yasindaki oglu pc de bir videodan digerine gecip duruyordu.. sonra playstation basina gecti.. annesi yeri oyuncakla doldurmus, cadiri bile var yeterki oynasin ama yok gözü hep pc de oyunda, babasi simartmis diye vermeseler aglamaktan bi hal oluyor cocuk, cok üzüldüm..
hadi türkiyede cocuk kacirma olaylari v.b cok oluyor diyelim, yasadigim yerde kendimi bildim bileli ya 2defa olmustur kacirilma olayi yada 3 en fazla oda.. ama burdada eskisi gibi cocuklar cikip oyun oynamiyor.. bilgisayar ve oyunun da cok payi var.. ve evet calisan yorulan annelerin belkide isine geliyor az bi kafa dinlemek cocuklar oyun oynarken.[/QUOTE]
Vallaha canim nedense benim gözlemlemelerim cok daha farkli:
Bence calisan Anneler cocuklarinla daha faydali zaman geciriyor, calistigi icin zaten cocugundan uzak, beraber olan zamanlari kisitli o yüzden dahada ilgili oluyorlar.
Calismayan Anneler bütün gün cocukla oldugu icin bir zaman sonra ilgisizlesmeye basliyorlar!
Tabi genelleme yapamam, ama sahsi fikrim böyle.
Tabiki bu pc oyunlarinin, televizyonun vs. vs. de cok payi, cocugu cocuk olmaktan ali koyularlar resmen, ne kadarda almama taraftari olsak yine bir yerde mecbur kaliyoruz, cocuk sürekli bununla yüz yüze geliyor cünkü, arkadaslarinda görüyor, televizyonda görüyor, hali ile oda istiyor.
Disarda saklanbac oynayan kactane cocuk kaldiki?
daha dün arkadasimdayken konustuk bu konuyu, 4yasindaki oglu pc de bir videodan digerine gecip duruyordu.. sonra playstation basina gecti.. annesi yeri oyuncakla doldurmus, cadiri bile var yeterki oynasin ama yok gözü hep pc de oyunda, babasi simartmis diye vermeseler aglamaktan bi hal oluyor cocuk, cok üzüldüm..
hadi türkiyede cocuk kacirma olaylari v.b cok oluyor diyelim, yasadigim yerde kendimi bildim bileli ya 2defa olmustur kacirilma olayi yada 3 en fazla oda.. ama burdada eskisi gibi cocuklar cikip oyun oynamiyor.. bilgisayar ve oyunun da cok payi var.. ve evet calisan yorulan annelerin belkide isine geliyor az bi kafa dinlemek cocuklar oyun oynarken.[/QUOTE]
Vallaha canim nedense benim gözlemlemelerim cok daha farkli:
Bence calisan Anneler cocuklarinla daha faydali zaman geciriyor, calistigi icin zaten cocugundan uzak, beraber olan zamanlari kisitli o yüzden dahada ilgili oluyorlar.
Calismayan Anneler bütün gün cocukla oldugu icin bir zaman sonra ilgisizlesmeye basliyorlar!
Tabi genelleme yapamam, ama sahsi fikrim böyle.
Tabiki bu pc oyunlarinin, televizyonun vs. vs. de cok payi, cocugu cocuk olmaktan ali koyularlar resmen, ne kadarda almama taraftari olsak yine bir yerde mecbur kaliyoruz, cocuk sürekli bununla yüz yüze geliyor cünkü, arkadaslarinda görüyor, televizyonda görüyor, hali ile oda istiyor.
Disarda saklanbac oynayan kactane cocuk kaldiki?
canım 27 yaşındayım. "bizim zamanımız" lafından nefret ediyorum ama gerçekten bizim zamanımızda çocuk kaçırma ne kadardı ki? şimdi oğlum "dışarda oynayacağım" dese "yok aman" derim. bırakamıyorum hiçbir yere. evin içinde 3,5 yaşındaki bir çocuğu ne kadar oyalayabiliriz ki? araba,playstation,bilgisayar,tv...
bir yerde bitiyor sıkılıyor çocuklar. Okula nasıl göndereceğim onu bile kara kara düşünmeye başladım...
canım 27 yaşındayım. "bizim zamanımız" lafından nefret ediyorum ama gerçekten bizim zamanımızda çocuk kaçırma ne kadardı ki? şimdi oğlum "dışarda oynayacağım" dese "yok aman" derim. bırakamıyorum hiçbir yere. evin içinde 3,5 yaşındaki bir çocuğu ne kadar oyalayabiliriz ki? araba,playstation,bilgisayar,tv...
bir yerde bitiyor sıkılıyor çocuklar. Okula nasıl göndereceğim onu bile kara kara düşünmeye başladım...
Aslina bakarsan eskidende vardi bu cocuk kacirma olaylari, ama bugünki medya, internet, ve basinin sayesinde hepsinden haberdar oluyoruz, ayrica eskisi gibi bu tür konular tabulestirilmiyor. O yüzden sanki simdi dahada cok oluyor gibi geliyor bize.
Tabikide her Anne cocugnu kötülüklerden korumak ister, fakat bazende kas yapayim derken göz cikariyoruz sanki.....aman ortalik kötü koruyalim, sallmayalim diye düsünüp cocuklari evine icine hapis ediyoruz.
Bir zaman sonra cocuk bu duruma alisiyor, evde Tv. Bilgisayar ve oyunlarla vakit gecirmek varken disarda oynamak, dogayi kesfetmek, gezmek, arkadaslari ile bulusmak SIKICI geliyor.
O yüzden diyorum ya, belki azda olsa yine köklerimize dönmemiz lazim!
Çok haklısınız arkadaşlar bu konuyu Cumartesi günü kuzenimlede konuştuk. Yaşadığımız yer öyle büyük bir şehir değil, yeni bir alışveriş merkezi açıldı ama oldukça büyük bizde çocuklara değişiklik olsun diye götürdük inanın 4 tane çocuğu mutlu edemedik eve ne zaman gidecez diyip durdular sanki pc kaçıyor. Biz de kuzenimle konuştuk herşeye sahipler o yüzden hiçbirşeyle mutlu olamıyorlar diye, her istediklerini yapıyoruz ama hep asabiler hep mutsuzlar sanki bizlerin zamanında bizim psikolojimiz yoktu.
7-8 yaslarindayken rahmetli Annemin bir alman arkadasi bize bir torba oyuncak getirmisti, kizinin eski barbi bebekleri vardi icinde.
Birtane benim, birtanede ablamindi, gözümüz gibi saklardik o bebekleri, saatlerce oturur oynardik onlarla, giyidirir süslerdik.
Babam aksamlari isten gelirken bazen cikolata getiridi bize, nasil sevinirdik nasil mutlu olurduk anlatamam. 5 kardes dizilirdik karsisina, en uslu hanginizdi en büyük cikolatayi ona vericem derdi Babam, hep bir agzidan ben ben diye bagirdik, hepimize esit parcalar verirdi babam gülerek.
Bu zamanin cocugu icin o kadar normalki bu tür seyler, ne bir parca cikolataya seviniyor, nede saatlerce oturup eski püskü barbi bebeklerle oynuyor.
Ama bu cocuklari bu duruma getiren biziz....her istediklerini yaparak, her arzularini yerine getirerek cocuklarin artik hicbir arzusu hayali kalmiyor, nasil olsa alinacak, yapilacak deyip alinanlara sevinemiyor, sevinse bile 5 dakika....ondan sonra enteresesini kaybediyor.
Gel zaman git zaman, bencil, doyumsuz, sorumsuz, obez birer yetiskin olarak karsimiza geciyorlar.....ondan sonra bu cocuk neden böyle oldu diye soruyoruz kendimize.....nedeni ap acik aslinda.
Her istedigni yaptim, yedigi önünde yemedigi arkasindaydi deyip sucu cocukta ararken belki bizimde hatalarimizin oldugnu anladigmiz vakit is isten geciyor malesef.
Gelin hep beraber yine cocuklarimiza cocuk olmayi ögretelim, cünkü ancak saglikli bir cocukluk yasayan bir cocuk ilerde kendine ve toplumuna faydali bir birey olabilir.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?