- 30 Ekim 2025
- 9
- 2
- 1
- 30
- Konu Sahibi limonagacicokseverim
- 

Colyak olmadanda bugday alerjisi oluyor muymuş, ilk kez duydum.Arkadaşlar 34 yaşındayım ishal atakları sonrasında kolonoskopi oldum buğday alerjisi olduğunu söyledi doktorum bugday bagirsaklarimdaki lenfosit sayisini artirip zarar veriyormuş çölyak değilim ancak bulaş olmasın yediklerine dikkat et dedi benim durumumda olan var mı
Size colyak testi uygulamadi mi doktor? Crohn, ibb, colyak, amip vs bunlar hep kandan bakilan testler.Aslında bende anlamadım yeme dedi dikkat ediyorum evet yersem karnım şişiyor, ağrım oluyor, diskilama sorunları oluyor ama öyle kaşıntı nefes darlığı vb durumlarım olmuyor bir sene sonra tekrar kolonoskopi olacağım inşallah eski günlerime dönerim sağlıkla.
Çölyak ıntolerans değildir alerjiden çok daha kötüdür. Intolerans farklı, alerji farklı, çölyak farklı, ıntolerans genellikle vücudumuzun bişeye verdiği tepkidir. Az yersen tolere edilebilir çok yersen vücut tepki verir. Alerji direk tepkidir. Bi yerleri mutlak bozar. Bazen ölümcüldür. Çölyak ise alerjiye benzer fakat daha ciddidir. Alerji den çok daha risklidir. Çok çok az bir miktar bir bulaş Bağırsakları tahriş eder tüm vücut sistemini alt üst eder. Vücut bazı alerjilerle baş edebilir belki ama çölyak daha farklıdır.Colyak olmadanda bugday alerjisi oluyor muymuş, ilk kez duydum.
Yalniz alerji dedigine gore colyaktan daha mi agir acaba, cunku colyak bir intolerans, alerjiler daha ciddi tablolardir.
Sizde colyaklilar gibi mi beslenmelimiymissiniz?
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir, diye yazilmis Colyak Dernegi'nin sayfasinda, benim Colyakli akrabalarim var onlar bana intolerans diye tanimlamisti, benim cahilligim tabi bu.Çölyak ıntolerans değildir alerjiden çok daha kötüdür. Intolerans farklı, alerji farklı, çölyak farklı, ıntolerans genellikle vücudumuzun bişeye verdiği tepkidir. Az yersen tolere edilebilir çok yersen vücut tepki verir. Alerji direk tepkidir. Bi yerleri mutlak bozar. Bazen ölümcüldür. Çölyak ise alerjiye benzer fakat daha ciddidir. Alerji den çok daha risklidir. Çok çok az bir miktar bir bulaş Bağırsakları tahriş eder tüm vücut sistemini alt üst eder. Vücut bazı alerjilerle baş edebilir belki ama çölyak daha farklıdır.
Gluten alerjim var ekmek türevi vs tüketemiyorum,çölyak değilim ama boğazım şişiyor yedikten kısa bir süre sonra inanılmaz bir uyku bastırıyor yani şöyle diym diyelimki öğlen yedim ertesi gün öğlene kadar sarhoş gibi oluyorum,sırtımda yüzümde sivilce benzeri şeyler çıkıyor dayanamıyorum arada yiyorum ama baya sıkıntılı oluyor,bu arada gluten türevi gıdalar zaten çoğu insana dokunuyor ama farkında değiller,ben yedikten yarım saat sonra inanılmaz şişiyorum 1.78 boyum 58 kiloyum ama yedikten sonra görseniz 80 kilo dersiniz hamile gibi oluyorum,var yani çoğu insanda.Arkadaşlar 34 yaşındayım ishal atakları sonrasında kolonoskopi oldum buğday alerjisi olduğunu söyledi doktorum bugday bagirsaklarimdaki lenfosit sayisini artirip zarar veriyormuş çölyak değilim ancak bulaş olmasın yediklerine dikkat et dedi benim durumumda olan var mı
Hayır çölyakta enteropati olması lazımÇölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir, diye yazilmis Colyak Dernegi'nin sayfasinda, benim Colyakli akrabalarim var onlar bana intolerans diye tanimlamisti, benim cahilligim tabi bu.
Yalniz dernegin sayfasindaki tanima gore bu arkadaşımız colyakli olmuyor mu bu durumda?
Onu bilemeyiz bilsem kendimden bilirim. Ne kadar doğrudur bilemiyorum fakat çölyak bağırsakta gelişen Bi rahatsızlık olduğu için bagirsagin küçük bir kısmındada olabiliyormuş. Bunun için örnek alınıyor fakat sorunlu yerden alınmazsa yine test sonucu negatif çıkabiliyormuş. Yani iyice incelenmesi işinin ehlinin bulunması gerekir. Benimde glutene karşı bişey lerim var fakat ne olduğunu bende bilmiyorum. Ibs demislerdi bana gluten yiyince bende rahatsız oluyorum ishal karın ağrısı vb. Fakat dediğim gibi çok çok çok karmaşık bunun ibssi var geçirgeni var alerjisi var çölyağı var chrohnu var. Tek doğru gluten rahatsız ediyorsa gluten tüketmemek. Bu arada bende çölyağın alerji olmadığını bir yerde okumuştum. Bağırsakta olan bir rahatsızlık sonucu gelişiyor diye biliyorum.Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir, diye yazilmis Colyak Dernegi'nin sayfasinda, benim Colyakli akrabalarim var onlar bana intolerans diye tanimlamisti, benim cahilligim tabi bu.
Yalniz dernegin sayfasindaki tanima gore bu arkadaşımız colyakli olmuyor mu bu durumda?
Ayy bu bende de var ve glutene aşığımGluten alerjim var ekmek türevi vs tüketemiyorum,çölyak değilim ama boğazım şişiyor yedikten kısa bir süre sonra inanılmaz bir uyku bastırıyor yani şöyle diym diyelimki öğlen yedim ertesi gün öğlene kadar sarhoş gibi oluyorum,sırtımda yüzümde sivilce benzeri şeyler çıkıyor dayanamıyorum arada yiyorum ama baya sıkıntılı oluyor,bu arada gluten türevi gıdalar zaten çoğu insana dokunuyor ama farkında değiller,ben yedikten yarım saat sonra inanılmaz şişiyorum 1.78 boyum 58 kiloyum ama yedikten sonra görseniz 80 kilo dersiniz hamile gibi oluyorum,var yani çoğu insanda.
Hocam benim yillar once hem gaita, hem kolonoskopi ile ornek alinarak hem de kandan bakilmisti, bu bagirsak hastalarina. O yuzden kandanda bakiliyor diye biliyordum. Yanlis biliyormusum.Hayır çölyakta enteropati olması lazım
Yani gastrointestinal sistem’in hücrelerinde tahribat
Gluten sensitivitesi ayrı, burada lenfositik gastrit’i var gibi anladım ben
Tıbbi tanıları yazsalar daha iyi anlaşılır bence
Bir de çölyak allerji crohn vs kanda da çıkmıyor
Doku tga dediğimiz bir değer çölyakta yükselir ancak kesin çölyak dedirtmez birçok kriteri var
Yani bende uzun donem ishal, sonra uzun donem kabizlik (40 gun kadar) olunca bakilmisti bunlara, hatta o zaman en son doktorum buyuk ihtimalle Turk halkinin cogu gibi laktoz intoleransin var diyerek konuyu kapatmisti bende ustune dusmedim, zaten ekmek ve turevlerini nadiren tuketen biriyim ama bence benimde glutenle bir problemim var, sonucta ekmek tuketmiyorum diye glutene maruz kalmadigimi dusunmek aptalca oluyor:)Onu bilemeyiz bilsem kendimden bilirim. Ne kadar doğrudur bilemiyorum fakat çölyak bağırsakta gelişen Bi rahatsızlık olduğu için bagirsagin küçük bir kısmındada olabiliyormuş. Bunun için örnek alınıyor fakat sorunlu yerden alınmazsa yine test sonucu negatif çıkabiliyormuş. Yani iyice incelenmesi işinin ehlinin bulunması gerekir. Benimde glutene karşı bişey lerim var fakat ne olduğunu bende bilmiyorum. Ibs demislerdi bana gluten yiyince bende rahatsız oluyorum ishal karın ağrısı vb. Fakat dediğim gibi çok çok çok karmaşık bunun ibssi var geçirgeni var alerjisi var çölyağı var chrohnu var. Tek doğru gluten rahatsız ediyorsa gluten tüketmemek. Bu arada bende çölyağın alerji olmadığını bir yerde okumuştum. Bağırsakta olan bir rahatsızlık sonucu gelişiyor diye biliyorum.
Ebv sonrası uzamış ishal sık görmedim açıkçasıHocam benim yillar once hem gaita, hem kolonoskopi ile ornek alinarak hem de kandan bakilmisti, bu bagirsak hastalarina. O yuzden kandanda bakiliyor diye biliyordum. Yanlis biliyormusum.
Birsey danisacagim sizi yakalamisken, mayis ayinda sonradan ebv oldugu anlasilan bir hastalik gecirdim ve doktor teshis konulmadan klavunat recete etmisti, kullandim, bitirdim ve o gun bugundur hep ishalim, ebv sonrasinda boyle uzun donem ishal olur mu yoksa ben yine bir gastroya gitsem mi (ishalden dolayi mutluyum cunku normal duzenim hep uzun sureli kabizlik ile geciyordu) ? 
Yani bende uzun donem ishal, sonra uzun donem kabizlik (40 gun kadar) olunca bakilmisti bunlara, hatta o zaman en son doktorum buyuk ihtimalle Turk halkinin cogu gibi laktoz intoleransin var diyerek konuyu kapatmisti bende ustune dusmedim, zaten ekmek ve turevlerini nadiren tuketen biriyim ama bence benimde glutenle bir problemim var, sonucta ekmek tuketmiyorum diye glutene maruz kalmadigimi dusunmek aptalca oluyor:)
Laktoz süt ürünleri oluyor ama. Zaten Türk halkının genel problemi bu tohumdanmidir, ilaclamalardanmidir herkes rahatsız gerçekten. Gluten yiyince bişey olmayanlara imreniyorum resmenHocam benim yillar once hem gaita, hem kolonoskopi ile ornek alinarak hem de kandan bakilmisti, bu bagirsak hastalarina. O yuzden kandanda bakiliyor diye biliyordum. Yanlis biliyormusum.
Birsey danisacagim sizi yakalamisken, mayis ayinda sonradan ebv oldugu anlasilan bir hastalik gecirdim ve doktor teshis konulmadan klavunat recete etmisti, kullandim, bitirdim ve o gun bugundur hep ishalim, ebv sonrasinda boyle uzun donem ishal olur mu yoksa ben yine bir gastroya gitsem mi (ishalden dolayi mutluyum cunku normal duzenim hep uzun sureli kabizlik ile geciyordu) ? 
Yani bende uzun donem ishal, sonra uzun donem kabizlik (40 gun kadar) olunca bakilmisti bunlara, hatta o zaman en son doktorum buyuk ihtimalle Turk halkinin cogu gibi laktoz intoleransin var diyerek konuyu kapatmisti bende ustune dusmedim, zaten ekmek ve turevlerini nadiren tuketen biriyim ama bence benimde glutenle bir problemim var, sonucta ekmek tuketmiyorum diye glutene maruz kalmadigimi dusunmek aptalca oluyor:)
Bebeklikten beri hep kabiz bir bireyim acikcasi :)Ebv sonrası uzamış ishal sık görmedim açıkçası
Antibiyotik zaten hassas olan barsak floranızı bozmuş olabilir
Probiyotik destek ile gerilemiyorsa tahlil bakmak gerekir gayta kültürü, lökosit eritrosit var mı, ona göre tedavi yapılır ama primer olarak zaten ishal-kabızlık atakları yaşadığınız için gastroda takipliyseniz gitmenizi öneririm
Evet laktoz sut urunleri tabi ama o zaman iste ishalime sebep bulamayinca hic gaitada seker aramadan o zaman laktoz intoleransin var dedi kapadi konuyu, buyuk kizim laktoz intoleransi tanili neler yasadiklarini iyi tecrube ediyorum, bende bu sebeple sorunumun gluten oldugunu dusunuyorum hep.Bilmiyorum ama şöyle olabilir. Alerjide vücut savunmaya geçerek alerji olan maddeyi yok etmeye çalışıyor. Cölyakta ise vücut direk bağırsağa saldırıyor ve onu tahrip ediyor olabilir. Benimde bilgim yok ama tanımı bu olabilir.
Laktoz süt ürünleri oluyor ama. Zaten Türk halkının genel problemi bu tohumdanmidir, ilaclamalardanmidir herkes rahatsız gerçekten. Gluten yiyince bişey olmayanlara imreniyorum resmen
Şöyle ki gaytada lökosit ve eritrosit bakıyoruz kanlıysa inflamatuar barsak hastalığı olabilir lökosit yüksek çıkarsa mikrobiktir gibi gibiBebeklikten beri hep kabiz bir bireyim acikcasi :)
Ama kabizligim asla normal duzelmez mutlaka 1 ya da 2 gun ishalle acilir ve hemen geri daha beter bir kabizliga döner.
Bu sebeplede hep sisim, kac kez kolonoskopiye girdim hiç bilmiyorum. Su an enfeksiyon hastaliklarinda bir surec geciriyorum, onlarin aldiklari kanlarda lokosit, eritrosit hep normal cikiyor. Neyse ben bi gastroya gideyim en iyisi. Hayir bu kadar ishale kiloda veremiyorum hic
Evet laktoz sut urunleri tabi ama o zaman iste ishalime sebep bulamayinca hic gaitada seker aramadan o zaman laktoz intoleransin var dedi kapadi konuyu, buyuk kizim laktoz intoleransi tanili neler yasadiklarini iyi tecrube ediyorum, bende bu sebeple sorunumun gluten oldugunu dusunuyorum hep.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?