Ben çok da yadırgamadım teyzeyi ya. Sonuç olarak kızı olan anne babalar da işsiz güçsüz adama kız vermek istemezler. Belki ben hayata biraz daha eşitlikçi yaklaştığım için öyle. Yani hayat şartları malum. Bu ülkede eğer çok çok iyi bir gelirin yoksa tek maaşla yaşamak, aile kurmak güç. Sonra kızlarımız çıkıyor burada "evlenirken kayınvalidemler hiç yardımcı olmadı" gibi şeyler yazıyorlar. Halbuki normal olan iki gencin kendi güçleriyle evlenmesi ve aile kurması. Ha zannedilmesin ki çalışmayan kadını kınıyorum. 36 yaşındayım, bu yaşıma kadar hep çalıştım ama şu an ben de çalışmıyorum.
Ama bana göre bir kadının tek taraflı"ben çalışmak zorunda değilim, kocam bana bakmak zorunda" diye düşünmesi, büyük haksızlık. Kadının hem kendine yaptığı haksızlık hem de eşine yaptığı haksızlık. Yok iki taraf da kadının çalışmamasını normal karşılıyorsa, yani hem erkek karısının çalışmamasını sorun etmiyor, hem kadın evde oturmayı sorun etmiyorsa ona da diyecek lafım yok.
Ama ben bu sitede geçinemedikleri ve kocası da kadının çalışmasını istediği halde "benden çalışmamı nasıl ister" diye yaygara koparan kadınlar da gördüm maalesef. Ve bu durum erkeklerin dünyasında kırılmayın bana ama "yamanmak" diye tanımlanıyor. Bu 'yamanmak' tabiri asla bana ait değil ya da benim düşüncem değil onu hemen belirteyim. Sadece etrafımdan edindiğim bir gözlem.
Bir kadının etrafında, baba, abi, koca, oğul vs. vs. isimler altında bir erkek olmadan da ayakta kalabilmesi benim için çok önemli. Eğer bu yaşıma kadar çalışmamış olsaydım aldığım eğitimi, ana babamın emeklerini, kendi emeklerimi, yıllarımı heba olmuş sayardım. Hatta ve hatta o okul sıralarında otururken başkasının hakkına, orada oturabilecek başka bir gencin hakkına girmiş sayardım kendimi.
Dediğim gibi bunlar sadece benim düşüncelerim. Benim gibi düşünmeyenleri de asla yargılamam ve kınamam. Ama şunu da biliyorum ki, kadınların daha özgür, daha güçlü olduğu, kendi ayaklarının üzerinde durabildiği ve hatta kadına şiddetin son bulduğu, kadın cinayetlerinin, namus cinayetlerinin, töre cinayetlerinin olmadığı, erkeğin birinci sınıf, kadının ikinci sınıf sayılmadığı bir Türkiye de yaşayabilmemiz için önce kadınların kendilerini "bakılacak, geçindirilecek, himaye edilecek, koruyup kollanacak" kişiler gibi görmemeleri gerekiyor.
Bu yazdıklarıma kızacak arkadaşlarım için tekrar ediyorum ki bir yıldır çeşitli nedenlerden dolayı ben de çalışmıyorum ve eşimin maaşıyla geçiniyorum.