• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

bugün mezhebim yüzünden dışlandım.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
ben alevi oldugumu hicbir zaman soylemedim zaten. sadece okulda ramazanlarda oruc tutmadigim zaman nedenini sormuslari mezhebim farkli demistim o sekilde bildiler. is yerinde zaten kimse bilmiyor ama ramazan geliyor ve yine ayni seye maruz kalmaktan korkuyorum tabii onlar olgun insanlar ama emin olamiyorum

Oruç tutmayan insanlar farkli mezhep demek degil ki. 😬
Ben oruç tutmuyorum ve senin mezhepten de degilim mesela kim bilebilir ben neyim? hiç bir aciklama yapmadim kimseye.
Bundan uzun yillar once calistigim yerde de sadece soruyorlardi kim oruc tutucak kim tutmayacak ona gore yemek gelecegi icin soruyorlardi sadece, onun disinda kimsenin umurunda degildi. Arada meraklisi ciksaydi da sanane derdim herhalde. Cok gereksiz seyler.

İçin rahat etsin diye bende anlatayım başıma gelen bir olayı. Bende sünniyim. Çevremde genelde alevi arkadaşlarım vardır ve hepsiyle iyi geçinirim. Bir gün toplandık kız gecesi yapacakken bir tanesinin annesi de katıldı aramıza. O gün olanlar oldu. Kadın bizim kızlarımız şöyle bizim kızlarımız böyle diye diye baktım ortalığı kızıştırıyor. Cahil olduğumuzu, geri kafalı olduğumuzu, hepimizin Yezid olduğunu falan söyledi. Arkadaşım mutfakta kusura bakma nolur özür dilerim onun adına dedi. Kızın kalbinden o kadar emindim ki çok üzüldü biliyorum. Günlerce konusu döndü kaç kez aradı iyiyiz değil mi diye. Burda konu aslında mezhep değil arabozuculuk. Bana arkadaşım ramazanda iftar sofrası da hazırladı bende onların bayram çorbalarından yedim tabak tabak. Zihniyet bozuksa değiştiremiyorsun hangi inanç ya da mezhep olursa olsun. Ben senin yerinde olsam ramazanda oruç sorana halimi hatrımı sor geriye kalan hesabı Allah’a veriyorum der çıkarım. Asla çekinmeyin. Ve soğukkanlı olun. Böyle insanlar toplumun her kesiminde var hiç olmadık yerde karşınıza çıkıyor malesef.

sünni, alevi, şafi ve bambaşka bir mezhepten olmayı sen kendin seçmedin ki.. insanları anlayamıyorum. ailelerimizden gelen kalıtsal bir bozukluk gibi gösteriliyor bu durum resmen. yaşın daha çok genç. lisede her şekilde akran zorbalığı olabiliyor. bunlara aldırma. seni sen olduğun için sevmeliler. benim alevi ve sünni olup evlenen arkadaşlarımda var. çok mutlular. kendini insanlardan ve hayattan soyutlama. kimse seni statün ve dini yargıların için sevmesin. sen olduğun için sevsin. bunu eş, sevgili anlamında da demiyorum. arkadaşlarda aynı şekilde. umarım geleceğin parlak olur ve böyle şeyler bir daha yaşamazsın. ne sen bizleri ötekileştir ne de biz sizleri. sevgiler.

her haltı takip ediyorlar her boş konuyu biliyorlar ama diri diri yakildik diye çıkıştığım zaman ne zaman ne yakilmasi vs dediler hiçbir şeyden daha haberleri bilgileri yok.

Üslup çok önemli,düzgünce konuşsalar alınmazdınız zaten.

Misal ben Alevi arkadaşlarımda merak ettiğim bi konuyu ‘ bizde böyle sizde nasıl’ diye soruyorum, onlar da aynı şekilde ‘ sizde nasıl bizde böyle ‘ diye soruyorlar.

Alevi sevgilim de oldu mezhep hiç gündeme gelmedi.

Dedim ya çevrenizdeki insanlar kalitesizmiş, umarım kaliteli bir çevreye geçersiniz 🤲🏻

Bu devirde din üzerinden saçmalayan kim varsa kalitesizdir.

bugün oldu bu olay, hala sinirliyim ve içimi buraya dökmek istedim. lise son sınıfım, bugüne kadar lisede hiç böyle bir durum yaşamamıştım hatta sevdiğim arkadaş bildiğim insanlardı. ben sınıfta kimseyle pek samimi olmayan biriyim bu arada, kendi halimde takılırım. bir grup kendi aralarında dini konulardan konuşuyordu. sonra birden bana sordular siz gusül alıyor musunuz, bizim komşumuz var onlar normal duş alıyor, sizde böyle şeyler var mı, sizin mezheptekiler var şehitlere şöyle diyor böyle diyor... ve bir de üstüne biri benim mezhebime küfür etti. sonra bir de "yanlış anlama sana demiyoruz" dediler. beynime kan sıçradı. bağırdım birden bu ülkede diri diri yakildik bana bu konularda soru sormayin vs dedim. daha da ve birsey diyemediler ondan sonra sustular. hala çok sinirliyim. sınıftaki herkesten nefret ediyorum bugün sildim hepsini bana laf atmayan insanlardan olsa bile. sırf bu yüzden iletişim kurmasinlar numaram okuldaki kimseden olmasin diye sinif grubuna bile girmek istemiyorum. o derece hepsine karşı kin besledim ve ne yapacagimi bilmiyorum. bu arada bu kişiler barlara giden, içki içen insanlar ama ramazan olunca böyle dindar kesiliyorlar. bile bile kendimi uzak tutmayı dusunuyorum artık bana arkadaşça yaklaşanlar olsa bile. soru amacı asla provokatif değil o yüzden silinmesini istemiyorum ama kendimi çok kötü hissediyorum şu an. ramazan yaklasiyor malum ve iş yerinde de aynı şeyi yaşacağım muhtemelen. sırf bunu haftalardır düşünüp stres yapıyordum bu yüzden. ne zaman son bulacak artık bu durum? ve sizce ben ne yapayım okul ortaminda nasil davranayim bu insanlara karsi?
Aşırı tepki vermişsin bence bilmedikleri için sormuş olabilirler alıngan bir zamanına denk gelmiş gibi

Aşırı tepki vermişsin bence bilmedikleri için sormuş olabilirler
bilmedikleri icin degil kesinlikle. usteleyerek sordular. birisi de benim komsum normal dus aliyor dedi ama iğrenir dislar bir yuz ifadesiyle. asla iyi niyetli sorulan bir soru degildi. kaldi ki ben onlarin yakin arkadasi bile degilim her zaman mesafemi koruyan biriyim ama ona rağmen kendi aralarinda muhabbet ederken birden bana sordular. bir de " bir alevi tanidigim vardi sehitlere kufretmisti oyle alevilerin ben... " dedi. sonra " seni kastetmiyorum yanlis anlama" dedi ben orada patladim zaten.

bilmedikleri icin degil kesinlikle. usteleyerek sordular. birisi de benim komsum normal dus aliyor dedi ama iğrenir dislar bir yuz ifadesiyle. asla iyi niyetli sorulan bir soru degildi. kaldi ki ben onlarin yakin arkadasi bile degilim her zaman mesafemi koruyan biriyim ama ona rağmen kendi aralarinda muhabbet ederken birden bana sordular. bir de " bir alevi tanidigim vardi sehitlere kufretmisti oyle alevilerin ben... " dedi. sonra " seni kastetmiyorum yanlis anlama" dedi ben orada patladim zaten.
O zaman haklısın ama bu hayatın her alanında var malesef tesettürlü olana açık olana çalışana çalışmayana yaşadığı şehire hatta cinsiyetine saysam bitmez 😔insan ayrımı .....yaşın da küçük boş ver kendini üzme

bugün oldu bu olay, hala sinirliyim ve içimi buraya dökmek istedim. lise son sınıfım, bugüne kadar lisede hiç böyle bir durum yaşamamıştım hatta sevdiğim arkadaş bildiğim insanlardı. ben sınıfta kimseyle pek samimi olmayan biriyim bu arada, kendi halimde takılırım. bir grup kendi aralarında dini konulardan konuşuyordu. sonra birden bana sordular siz gusül alıyor musunuz, bizim komşumuz var onlar normal duş alıyor, sizde böyle şeyler var mı, sizin mezheptekiler var şehitlere şöyle diyor böyle diyor... ve bir de üstüne biri benim mezhebime küfür etti. sonra bir de "yanlış anlama sana demiyoruz" dediler. beynime kan sıçradı. bağırdım birden bu ülkede diri diri yakildik bana bu konularda soru sormayin vs dedim. daha da ve birsey diyemediler ondan sonra sustular. hala çok sinirliyim. sınıftaki herkesten nefret ediyorum bugün sildim hepsini bana laf atmayan insanlardan olsa bile. sırf bu yüzden iletişim kurmasinlar numaram okuldaki kimseden olmasin diye sinif grubuna bile girmek istemiyorum. o derece hepsine karşı kin besledim ve ne yapacagimi bilmiyorum. bu arada bu kişiler barlara giden, içki içen insanlar ama ramazan olunca böyle dindar kesiliyorlar. bile bile kendimi uzak tutmayı dusunuyorum artık bana arkadaşça yaklaşanlar olsa bile. soru amacı asla provokatif değil o yüzden silinmesini istemiyorum ama kendimi çok kötü hissediyorum şu an. ramazan yaklasiyor malum ve iş yerinde de aynı şeyi yaşacağım muhtemelen. sırf bunu haftalardır düşünüp stres yapıyordum bu yüzden. ne zaman son bulacak artık bu durum? ve sizce ben ne yapayım okul ortaminda nasil davranayim bu insanlara karsi?
Bende aynı mezheptenim. Bnce üzülüp tavır yapmayın. Onlara güzel uslupla cevap verin. Bn okuldayken her kez çık rahat bu soruları bna sorabilidi..eveet hadleri değil ama merak konusu ağır bastığı için anlatırdım. Asla bni dışlamadılar. Yargılamadılar. Hoş sohbetler yapıyorduk.

Bn 6 yaşlarındayken o mezhebin yoğun olduğu bir yerde oturuyorduk. Ramazan Bayramı arkadaşımla şeker toplamaya çıktık.bir kadın açtı kapıyı tam tesettürlü, bize ilk sorusu kimin annesi oruç tutmuyor... Arkadaşım, bnm annem tutuyor dedi... Bnmki tutmuyor dedim... O halde sana şeker yok diyip arkadaşıma verdi bna vermedi... Bunu hiç anneme anlatmadım. Ailemde, düşmanlık gütmesinler diye... Çünkü onca sunni mezhebinden para verenler olduki hiç sormadan bir kişinin eksikliğinden hepsini sorumlu tutamazdım...sonra ki yıllarda bnim oruç sofralarım oldu ramazanda... Oruçlarımmm... Hep o kapıya gidip sen bna bir şekeri çok gördün ama rabbim bna her şeyi verdi demek istedim...

Anladım canım zaten çünkü benim mezhebim de aynı ve malesef bu tür olaylarla bende karşılaştım ne yazık ki böyle örümcek kafalı insanlar hala aramızda. Bende beni ben olduğum insanlarla iletişim kurdum sana da tavsiye ederim
Ben hanefiyim, şimdiye kadar öyle güzel Alevi dostlarım arkadaşlarım olduki, beni çok kıymetli hissettirdiler. Bence sende sana iyi gelecek insanlar al hayatına . İnsan gibi insan !

Amannn salakları niye kafana takıyorsun.
Onlar kim ya insanların dini inançlarını yargılıyor falan kuş beyinli tipler.
Onlara ne gusül mü alıyorsun duş mu yapıyorsun hamama mı gidiyorsun.
Daha neler ya.
Gerçekten şu ülke bu kafayla bir gram ilerlemez

Sanki açık kapalı olarak yeterince bölmedikleri gibi bir de mezheplerden bölüyorlar insanı. Hoş bizim millet ilk tanıştığında bile memleket soran bir millet bu kafayla çok yaşanır bu şeyler

Bağırmana bile gerek yoktu. Keşke "Şuan yaptığınızın Hristiyanlar tarafından da Müslüman olduğunuz için sizi yargılayıp, eleştirenlerden, ön yargılı olanlardan farkınız yok bunun farkında mısınız? Sen peki dinini kitabındaki gibi yaşayabiliyor musun?" diyip yüzlerine vursaydın yaptıkları şeyi.
Sen ateistte olabilirdin. Onlara ne?! Kim dinini nasıl yaşamak istiyorsa yaşasın. Herkes fetva veren din alimi sanki.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X