Yöresel Tarif Bursa Mutfağı

Yöresel Yemekler
BURSA HELVASI

içindekiler
½ kg şeker
7 çorba kaşığı un
250 gr margarin
3 adet dolmalık fıstık
1lt süt

HAZIRLANIŞI
Süt ve şekeri karıştırın
Bir kapta margarine un fıstık ilave edin
Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun
Üstüne kaynamış sütü ilave edin
Rengi koyulaşıncaya kadar pişirin
Ilık olarak servis yapın
Üstüne tarçın serpin
Afiyet olsun.
ALINTIDIR..

Tahinli Pide

Malzemeleri:
4 bardak un
1 paket yaş maya
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzeme:
1 bardak tahin
1 çay bardağı su
1 çay bardağı şeker

Yapılışı:
Hamur yap 1 saat beklet. İç harcı için tüm malzemeleri karıştır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar al. Bu parçaların içini elinle aç tahinli karışımdan sür. Tepsiye diz. Üstüne toz şeker serp. Kenarlarına yumurta sarısı sür. Önceden ısıtılmış fırında pişir.
ALINTIDIR..

Bursa mutfağı tam benlikmiş canım birkaç lezzet dışında özellikle iskender of diyorum bende alabilirmiyim

Son düzenleme:
PİDELİ KÖFTE

Malzemeleri ; (2 kişilik)
* 80-100 gr kadar köftelik kıyma
* 2 adet tırnaklı pide (pidecinizden yaptırabilirsiniz)
* bir kase yoğurt (çırpılmış)
* bolca tereyağı
* tuz ve karabiber
* salça
* sıvıyağ

Yapılışı ;
- Öncelikle kıymanızı tuz ve karabiber ile tatlandırarak güzelce ovun.
- Daha sonra üç parmağınızın ucuyla koptuğu kadar kıyma parçası kıymadan kopartarak bir tabağa bu şekilde bütün kıymayı kopartarak bitirin.
- Böylece kıyma parçalarını sayarak kişi başı kaç adet köfte çıkartıp üreteceğinizi hesaplayın.
- Kıymaları tükürük köftesi gibi ovup şekillendirin.
- Köfteler bir kenarda beklerken,pidelerinizi doğrayın.
- Bir sütlük içinde sıvıyağı gafif kızdırın ve salçayı kavurun.Salça kavrulduktan ve çiğ kokusunu kaybettikten sonra sıcak su ekleyerek sos kıvamında inceltin.
- Salça sos hazırolunca tuzunu ayarlayın.Köfteleri tavada pişirin ve üzerini örterek sıcakta saklayın.
- Pideleri aynı tavada tereyağı ile kızartır gibi ısıtın.

- Sıcak pideleri tabağa alıp üzerine yoğurt gezdirip köfteleri dağıtın.Üzerine sos gezdirerek domates ve köz biber ile servis edin.
- En son üzerine toz kırmızı biberli tereyağ yakarak servisde edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
ALINTIDIR

CİĞER SARMA

Malzemeler:
1 kg. kuzu ciğeri
5 adet kuzu gömleği
1 demet taze soğan
1 tutam nane
1 tutam dereotu
1 paket dolmalık fıstık
1 ½ su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Karabiber

Yapılışı:
Kuzu gömlekleri sıcak suda bekletilir. 1 buçuk su bardağı pirinç ıslatılır. Kuzu ciğeri zar formunda doğranır ve yağsız tavada kavrulur. 1 demet taze soğan küçük küçük doğranır ve fıstıklarla beraber kavrulmaya devam eden ciğerlere eklenir. Pirinçler süzülür ve ciğerlere eklenir. 1 silme tatlı kaşığı yenibahar, arzuya göre tuz serpilir ve 1 bardak sıcak su dökülür. İç pilav suyunu çekene kadar pişirilir. Nane ve dereotu küçük küçük kıyılıp demlenen pilava eklenir, bol karabiber serpilip harmanlanır. Açılmaları için sıcak suda bekletilen kuzu gömleklerinin suyu süzülür. Her gömlek çorba kasesine yerleştirilir ve içi ciğerli pilavla doldurulur. Kasenin dışında kalan kenarlar kapatılır ve ters çevrilerek yağlanmış tepsiye alınır. Üzerilerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecedeki fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Ciğer Sarma servise hazırdır.
ALINTIDIR..

bu tatlı irmiksiz olmaz ama )

bu tatlı irmiksiz olmaz ama )
Canım merhaba
Tarifleri tekrar inceledim ama tarifler genelde un ile yapılıyor irmik yokBen de tam ne konur bilmiyorum ekledimAma irmikli bir tarif buldum umarım böyle yapılıyordur

KEMALPAŞA TATLISI
MALZEMELER
400gr tuzsuz taze inek peyniri
2 yumurta
1 su bardağı irmik
1 su bardağı +1 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN
3 su baradağı şeker
5 su bardağı su
yarım limon
YAPILIŞI
Taze peyniri rendeleyin,yoğurma kabının içine alın.Yumurta ,tuz ve irmiğide katıp karıştırın.Unu ve kabartma tozunuda ilave edip yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlak şekil verin.Yağlanmış tepsiye dizin.200 derecelik ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Diğer tarafta su ve şekeri bir tencereye alın kaynamaya bırakın.Kaynara çıktıktan sonra soğuyan tatlıları ve limonu şerbete ilave edin.Ara sıra karıştırarak yüksek ateşte tatlılar yumuşayana kadar kaynatın.Yumuşayan tatlıları kevgirle ayrı bir kaba alın.soğuduktan sonra servis edin.

PİDELİ KÖFTE

MALZEMELER
600 gram dana kıyma
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek
1 yumurta
Tuz, karabiber, kimyon

Üzeri için:
100 gram tereyağı

Domates sosu için:
3 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı su
Yarım fincan zeytinyağı

Servis için:
Tırnaklı pide
Domates
Biber
Yoğurt

YAPILIŞI
Köfte için kıyma, ekmek içi, yumurta ve baharatlar derin bir kabın içine alınıp yoğurulur. Köfte malzemesi buzdolabında 2-3 saat bekletilir. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yassı köfteler hazırlanır. Izgarada ya da kızartılır. Diğer tarafta tırnaklı pide küçük kare şeklinde doğranır. Domates sos için domates salçası, su ve zeytinyağı ile pişirilir. Servis tabağına pideler alınıp üzerine domates sos yayılır. Kızaran köfteler
dizildikten sonra bolca kızgın tereyağı gezdirilir. Közlenmiş domates, biber ve yoğurt ile servis yapılır.

ALINTIDIR..

altı evliya üstü eşkiya .... güzel memleketim ya dağı denizi yazı kışı aynı anda bile yaşatır insana ... yemekleri kültürü tarihi... osmanlının başkenti bursam ... hem bursalıyım hemide kemelpaşalı yani yemek deyince tatlı deyince yelpazasi geniş bi bölge il bursam ... ne güzel bi konu olmuş teşekkürler

Teşekkür ederim canım beğenmene sevindim

bursa = iskender = inegöl köfe :)) bursa denilince aklıma gelen ilk şey bunlar :)

Bursalıyım ama çoğu yemeği ilk defa duydum diyebilirim. farklı tatlar, denemek lazım:) teşekkürler

Kaçamağı, kirdesi (dızmana), kömüreni (yabani pırasa), kumpiriyle harikadır yemeklerimiz :) Bursalı olmasaydım nerden bilirdim sini pidesini? Labada ve gelincikten yemek yapmayı? Biber mantarını? Kaya sarmısağını? Diymi ya?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…