cüzi kaderini çabalarınve dualarında değiştirebilirsin ,Allah çok merhametli ve cömerttir. ancak insan külli kaderinde öleceği tarihi naparsa yapsın değiştiremez . buna güzel bir örneğim var. bizim hısımlardan bir şahıs ameliyat günü alır , aslında çokta ertelemiştir tamda bu korku yüzünden, ameliyatta ölürsem , sakat kalırsam,uyanamazsam filan düşüncesi onu yer bitirir ölürsem nolur anam,karım , çocukların napar pisi pisine ölücem vs gibi düşüncelerle strese girer , sonra kendini korumak dürtüsüyle vazgeçer ve ameliyat günü tüm aramalara telini kapatır. aynı gün öğleden sonra rahatlamak için arkadaşının çay ocağına gider , istediği çay bi türlü gelmeyince kalkıp çay yapmaya yeltenir ancak elektrikli ocak bir türlü yanmaz , oda illa çayı içicek o sırada gözüne küçük piknik tipi çarpar bununla yapayım mı diye sorar çay ocağı sahibine o da tamam der arar tarar kibrit çakmak bişy yok o zaman çaycının çırağını bakkala yollar kibrit alsın diye . o arada tüple oynamaya başlar nerden açılıyo vs kontrol ederken o arada çaycının çocuğu gelir çaycı ona doğru koşar ve bianda tüp bomba gibi patlar oradakilerden 2 müşteri o anda ölür bizim hısım hala hayatta çaycı içeri doğru koşar ve acılı adamın kopan kolunu fark eder , adam o acıya dayanamaz ambulans gelmeden ağlama krizi eşliğinde hayatını kaybeder. bu gerçek bir hikayedir herşeye şahit olan çaycı kendine geldiğinde hiç bir ayrıntıyı atlamadan anlatır herkes hayretler içinde kalır. o gün o adam ameliyata girse ölmicekti filan diye yorumlarda bulunanlarda vardır. orada bulunan bir zat şöyle der; "onun azraille randevusu ameliyat masası değil burasıydı , o yüzden o masaya yatmadı ve ilahi bir yazı ile çağrılan yere yani buraya geldi ve burdan 2 kişiyi daha alarak ebedi mekanına gitti" ... bu hikaye ile ben külli kadere bir kez daha iman ettim. insan ailesini seçemez, evleneceği eşini ben seçtim sanır ama o doğarken daha yazılır alnına, insan ne zaman ölecek seçemez bunlar onun külli kaderidir . korkularla hayatı erteleme hayat kısa ertelemeye gelmez.ama ölüm dışında başka korkuların varsa orasını sen bilirsin mesela burun kötü olursa , beğenmezsem vs gibi. ama şunu unutma nefes problemi önemsenmeyecek bir problem değil kalbi yoruyor ve kalp sorunlarına sebep olabiliyor. hatta nefessiz kalarak ölenler var .eğer hala yaşıyor ve bunu okuyorsan güzelim kal sağlıcakla ....