Buzdolapları ve Derin Dondurucular Buzdolabı Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz ?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.783
60
Mutfağın bir köşesinde duran, “ömürlük” niyetle alınan, yumurta rafının lüks sayıldığı zamanlardan, içindeki bölmeleri ayrı derecelerde soğutan; renkli ve şık tasarımlı buzdolaplarının üretildiği zamanlara geldik. Yapılması gereken tek şey, ihtiyaçları belirleyip doğru seçimi yapmak. Buzdolabı satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları sizin için paylaşıyoruz.

Dürüst olmak gerek; Çoğumuz beyaz eşya alırken özelliklerini çok da bilmeden alıyoruz. Genelde marka tercihimiz “eş dost tavsiyesi”, tercih ettiğimiz özellik “az elektrik yakması” ile sınırlı oluyor. Ancak şu da bir gerçek, evimizde 7/24 çalışan yegâne elektrikli alet buzdolabıdır. Üreticilerin model renk ve çeşitlilikte seçim yapmayı zorlaştırdığı zamanlarda yaşarken, ihtiyaçları belirleyip uygun bir buzdolabı modeli (ve diğer beyaz eşyaları) seçmek zor zanaat.

Peki, ihtiyaçlarımız ve bilgilerimiz bizi doğru sonuca ulaştıracak mı? İşte rehberimiz bu yüzden var. Evliliğe adım atana kadar buzdolabı almanın ne demek olduğunu bilmeyenler, ailesi genişleyenler, bekârlar, en son buzdolabını evlenirken almış ve şimdi çocuğuna çeyiz hazırlamakla uğraşanlar, ihtiyacı olmayan bir modele tonla para dökmek istemeyenler ve kafasında soru işaretleri olanlar buyursun gelsin.

buzdolabı-secimi-1.jpg


1.Adım: Türü Belirlemek
Buzdolabı almayı düşünenlerin karar vermesi gereken ilk şey buzdolabının türü olmalı. Türe karar vermek buzdolabı alacakların atacağı en önemli adım, çünkü “buzdolabı türü” konusunu netleştirdikten sonra diğer özelliklerin seçilmesi çok daha kolay.

Peki, piyasada hangi modeller var?

Tek kapılı buzdolabı: Herkes büyük boyutlu buzdolabına ihtiyaç duymayabilir. Siz küçük alanlarda çözümler arayan, çok büyük bir buzdolabını sığdıramayacak bir evde yaşayan ya da sadece tek kapılı buzdolabı isteyen biri olabilirsiniz. Tek kapılı buzdolapları, büyük abileri gibi reklamlarda boy gösteremese de hala pek çok kişinin ihtiyaçlarını karşılayan, fiyat ve boyut açısından oldukça uygun modellere sahiplerdir.

Buzdolaplarının gelişim sürecini bilenlerin iyi hatırlayacağı gibi tek kapılı buzdolapları, dondurucu kısmın içeride ayrı bir bölüm olduğu ürünlerdir. Genellikle evlerimizdeki buzdolaplarından daha “ince” oldukları için yer konusunda kullananı mutlu edebilirler.

Tek kapılı buzdolaplarının en küçükleri, bazı markalarda ‘tezgah seviyesi buzdolabı’ olarak satışa sunuluyor, ancak ‘büro tipi’ ismi çok daha yaygın. Bu modeller genellikle iki raflı ve gerçekten tezgah altına sığacak boydadırlar. Tek kapılı buzdolaplarının büyük boyları da var ve bu modellerde dondurucu kısım içeride yer alıyor. Büyük boyutlu olan tek kapılı buzdolaplarında ortalama beş raf bulunuyor.

Çift kapılı buzdolabı: Birçok insan için “buzdolabı” denince akla gelen ilk şekil, dondurucunun üstte ve soğutucunun altta olduğu, yani çift kapılı buzdolabı tipidir. Son zamanlarda özellikle kombi ve gardırop tipli buzdolaplarının çıkması, uygun fiyat yelpazesi ve firmaların yarışta öne geçmek için sundukları güzel tasarımlar gibi nedenlerle, çift kapılı buzdolapları tercih edilesi modellerle öne çıkmaya başladılar. İç hacimleri ve boyları ihtiyaca göre çeşitlilik gösteriyor.

Kombi Tipi Buzdolabı: Mantık olarak çift kapılı buzdolaplarından pek de farkı olmayan bu ürünlerde dondurucu kısım alta, soğutucu kısım üste alınmış. Bu durumda, buzdolabında sebze ve meyve gibi taze yiyeceklere ulaşmak için eğilip kalkma derdi ortadan kalıyor ve daha sık kullanılan soğutucu bölüm için büyük bir kullanım rahatlığı sağlanıyor. Kombi tipi buzdolapları genelde geniş iç hacimli olsalar da küçük hacimli modeller bulmak da mümkün.

Gardırop Tipi Buzdolabı: Bu türün özelliği ise soğutucu ve dondurucu bölümlerin yan yana olması. İki kapılı bu buzdolaplarının bazılarında iki bölüm de eşit hacimli olabilirken bazılarında soğutucu bölmesi daha geniş. Bu türde bir buzdolabı seçecekseniz mutfak ölçülerini iyi hesaplamalısınız, çünkü gardırop tipi buzdolapları yatay olarak diğer buzdolabı türlerinden daha geniş.

Puzzle Buzdolabı: Gardırop buzdolaplarının bir ileri teknolojisi olarak tanımlayabileceğimiz bu ürünlerde alt bölümler üst bölümlerden bağımsız olarak dondurucu ya da soğutucu olarak kullanılabiliyor. Bu dolapların avantajı, dondurucu ya da soğutucu ihtiyacınıza göre istediğiniz bölümü ayarlayabilmeniz. Piyasadaki firmalardan sadece Vestel’de olan bu model kısa zamanda diğer firmaların da ürün yelpazesine girecektir.

buzdolabı-secimi-2.jpg


2.Adım: No Frost mu; Low Frost mu?
Buzdolabının nasıl bir sistemle çalışacağını seçmek de mümkün. Bunun için öncelikle Nofrost ve LowFrost teknolojilerini tanımak ve nasıl çalıştıklarını kısaca öğrenmek faydalı olacaktır.

Son yıllarda firmaların daha az elektrik tüketen ve daha ucuz ürünler olarak piyasaya sürdükleri LowFrost buzdolaplarında belirli aralıklarla buz çözme işlemi gerekmektedir. Yani alıştığımız NoFrost buzdolabı teknolojisinden farklı çalışıyor ve iç kısmı buzlanıyor. NoFrost öncesi buzdolaplarındaki buzlanmayı hatırlayanlar (haklı olarak) bir an duraksayabilir. Ancak firmalar buzlanmanın minimum seviyede olduğunu söylüyorlar. Bu dolapları çekici kılan ise çok sessiz çalışması ve buz çözme işlemi yapmadığı için çok az enerji harcaması. LowFrost sistemli bir buzdolabı alacakların mağazalarda çalışan bir örneğini görmeleri, karar verme konusunda işlerini kolaylaştırabilir.

NoFrost buzdolapları ise buz çözme işlemini kendi sağlayan, buzdolabının içinde buzlanma yapmayan ürünler. Pek çoğumuzun evinde olan da NoFrost özellikli dolaptır. LowFrost aslında daha eski bir teknoloji olsa da, özellikle sessiz oluşu ve az enerji tüketimi ile piyasaya iddialı girdi.

Pek çok model NoFrost sistemini kullanıyor, ancak bazı modellerde LowFrost sistemini görmek de mümkün. Unutmayın; sistem seçmek model seçmek değildir! Tek kapılı bir buzdolabı NoFrost sistemi kullanırken çift kapılı dolaplar LowFrost sistemi kullanabilir. Seçiminizi yaparken ürünlerin elektrik tüketimini, sessiz çalışması ve buz çözdürme işlemini (defrost) yapmak isteyip istemeyeceğinizi dikkate almanızı tavsiye ederim.

buzdolabı-secimi-3.jpg


3. Adım: Buzdolabının hacmi ne kadar olmalı?
Hacim, buzdolabı modeli belirledikten sonra karar verilmesi gereken bir adımdır. İç hacmi belirleyen faktörler ise evde kaç kişinin yaşadığı, dolabı yerleştireceğiniz alan, dolap kullanma alışkanlıklarınız ve bütçeniz. Piyasadaki buzdolapları 60 litreden 600 litreye kadar değişen iç hacimlere sahip. Litre hesabını kişi başına kabaca 110-160 litre gibi düşünmek mümkün. Burada belirleyici olan alışkanlıklarınız olacak. Günlük alışveriş ya da pazar alışverişi bile fark edebilir. Dolabı ne kadar dolduruyorsunuz ya da dolapta ne saklıyorsunuz? Bunlar sizin dolap hacmi ihtiyacınızı belirleyebilir. Örneğin kışlık hazırlıkları yapıyorsanız ve dondurucuda yaz mevsiminden gıdalar saklıyorsanız, kalabalık olmasanız bile geniş dondurucu tercih edebilirsiniz. Günlük alışveriş yapıyor, dolabı doldurmuyorsanız iç hacim daha az olabilir.

Buzdolabının hacmini belirleyen bir unsur da mutfağınızın boyutları. Buzdolabı satın almadan önce mutlaka ölçünüzü alın. 600 litrelik bir buzdolabı mutlaka çok yer kaplayacaktır. Aldığınız dolabın mutfağınıza sığmaması durumu kesinlikle istemeyeceğiniz bir durumdur. Bunların dışında, buzdolapları genişledikçe fiyatlarının arttığını da unutmayın!!!

buzdolabı-secimi-4.png


4. Adım: Enerji tüketimi
Enerji tüketimi hem faturaya yansıması hem de doğaya karşı sorumluluk açısından önemli. Beyaz eşya alırken A enerji sınıfı ve üzerindeki ürünleri tercih etmek faturaları da rahatlatacaktır. A enerji sınıfı buzdolaplarının yıllık ortalama tüketimleri 550kwh iken bu tüketim A++ buzdolaplarında 283 kwh civarındadır. Şunu da unutmayın; bu tüketim miktarları sabit oda sıcaklıkları için ölçülmüştür. Dolabı açma sıkılığınız ve oda sıcaklığı buzdolabının enerji tüketimini etkiler.

5. Adım: Özellikler hakkında neler biliyoruz? Neyi neden alıyoruz?
Bu adımı belirleyecek olan da alışkanlıklarımız ve beğenilerimiz. Buzdolabı modelini, boyutunu ve tüketeceği enerjiyi belirledikten sonra kullanım kolaylığı sağlayacak özelliklere bakmakta fayda var.

Buzdolapları hem iç hem de dış tasarımları ile pek çok ihtiyaca cevap veriyor.

Dış yüzeyle başlayalım;

Öncelikle, “Buzdolabınızın dış yüzeyinde nasıl bir kaplama olmasını isterdiniz?” sorusuna cevap vermelisiniz. Normal beyaz dış yüzey, renkli tasarımlar, ankastre, inox, parmak izi bırakmayan ya da cam tasarımlar seçenekler arasında. Bu seçeneklerin fiyatları etkilediğini aklınızda bulundurun.

İç kısımda ise, mutfak alışkanlıklarınız belirleyicidir. Artan yemekleri saklama şekliniz raf genişliklerini belirleyebilir. Bazı modellerde raflar oldukça geniştir ve hareketli ya da ağırlığa dayanıklı raflar da seçenekler içerisindedir. Meyve sebze tüketiminiz, taze gıda saklama bölümlerinde kullanılan teknolojiler için belirleyici olmalıdır. Bazı firmalar nem hapsetme özelliği, bazı firmalar ışık teknolojisi bazı firmalar ise ısı sabitleme gibi teknolojilerle uzun süre tazelik fırsatları sunuyor.

Soğutucu bölümü ve dondurucu bölümü kullanma şeklinize göre bu bölümlerin hacimlerini dikkatli seçmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. Pek çok buzdolabında ısı ayarlama imkanı olduğunu ve kullanacağınız bölümlerin ısı ayarlarını yapabileceğinizi de belirtmek lazım. Bazı firmalar çabuk bozulan gıdalar için özel saklama rafları tasarlarken; bazı modellerde ise şişelik, su pınarı/sebil gibi özellikleri bulmak mümkün.

Son olarak, firmaların buzdolabı içindeki havayı temizlemek için teknolojiler sunduğunu da belirtmek gerekiyor. Kimi firmalar bakteri oluşumunu engelleyen, kimi firmalar koku oluşumunu engelleyen teknolojiler ile tüketicinin karşısına çıkarken, bazı firmalar da dolap içindeki havayı temizleme özelliği sunuyor.

İhtiyaçlarınız ve alışkanlıklarınız, satın alacağınız buzdolabını belirleyecek etkenler arasında önemli yer tutuyor. Bu nedenle, yukarıda kısaca özetleyip toparlamaya çalıştığımız özellikleri buzdolabı seçiminde mutlaka göz önünde bulundurun.

buzdolabı-secimi-5.jpg


6. Adım: Teknik Servis
Maalesef bu adımı da araştırmak, gözden kaçırmamak gerekiyor. İnternette, özellikle forumlar kullanıcıların teknik servisler konusunda yaşadıkları sorunlarla dolu. Kimi kullanıcılar parçaların bulunmamasından şikayetçi iken, diğer birçok kullanıcı ise firmaların bozulan ürünü geri almamasından şikâyetçi. Günümüzde her elektronik aletin belirli bir kullanım süresi var. Artık kimse “ömürlük” ürünler yapmıyor. Bunun sebebi ve yaratacağı sonuçların insanın ve doğanın geleceği konusunda nasıl sorunlar yarattığı bambaşka bir yazının konusu, o yüzden burada hiç değinmeyeceğim. Ancak şimdilik alacağınız ürünün siz ne kadar dikkatli kullanırsanız kullanın belirli bir süre sonra bakım veya değişim gerektirebileceğini, bazı ürünlerin fabrika hatası nedeniyle arıza verebileceğini aklınızdan çıkartmayın. Yani “teknik servise işim düşmez, çünkü ben elektronik aletlerimi oldukça düzgün kullanırım” demeyin. Bu yüzden buzdolabı alacağınız firmanın yetkili servisi hakkında da bir araştırma yapmak iyi olacaktır.
servisi.com.tr
 

Eklentiler

  • untitled.png
    untitled.png
    350,3 KB · Görüntüleme: 731
  • untitled.png
    untitled.png
    231,8 KB · Görüntüleme: 758
  • untitled.png
    untitled.png
    101,1 KB · Görüntüleme: 769
  • untitled.png
    untitled.png
    237,8 KB · Görüntüleme: 710
Arkadaşlar ben de bu konuyu günlerdir araştırıyorum. No frost karlanma yapma mak için daha fazla elektrik tüketiyor. Low frost karlanma yapıyor çok değil yılda 2 kere temizlik gerekir diyorlar ancak daha sessiz ve ekonomik. Ben Low frost düşünüyorum. Lakin hangisi olursa olsun asla kombi almam. Çünkü soğutucu üstte, derin dondurucu altta olacak ve küçük çocuklarım var , ben görmeden dondurma alıp yiyip hasta olma ihtimali var. Dondurucuyla sürekli oynayacakları aşikar. Hatta dondurma olmadığı zamanlarda bile var sanıp bezelyeleri sarmaları yere atacaklar. Buda önemli değil ama bilgim dışında çocuklarımın derin dondurucudan dondurma alıp yemelerine engel olamam, hasta olurlar. En azından derin dondurucu yukarda olunca karıştıramıyorlar. Kendi keyfimi düşünüp kombi alamam doğrusu. Çocuklarımın sağlığı için dondurucusu yukarda dolap alacağım.
 
Buzdolapları (genel beyaz eşyalar dahil) uzun ömürlü değil çünki kısa zamanda teknoloji değişebiliyor.... Örnek gerekirse A sınıfı elektrik tasarrufu yapan cihazlar çıktı artık hatta +++ eklendi... 17 yıllık bir buzdolabının ( ki vardı 3 yıl önce değiştirdim) harcadığı enerji yeni modellere göre çok fazla.....Yeni aldığım buzdolabundan çok memnunum soğutma çok iyi, yüyecekleri muhafaza edişi keza aynı ve elektirik faturası yarı yarıya etkiledi... Klasik sistem üst no frost alt soğutucu alışkanlığımızı değiştirmek istemedik... İstenir ise no frost da soğutucu olarak kullanılabiliniyor... 10 yıl dayansa yeter zati.. İleride talebe göre yeni farklı cihazlar gelişecektir zati:)) Servis olayına gelince hepsinde aynı sorun var gibi.. Bunlar birazda şans işi... Güzel bakılacak, gittiği yere kadar da gidecek sonra değişiklikde iyi geliyor hem:))
 
X