Çalışan Anne Adayları, Hamile olduğunuzu işyerinize nasıl söylediniz???

blonde_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Kasım 2009
13
1
86
İstanbul
Selam Hanımlar,

Ben 8 haftalık hamile çalışan bir anne adayıyım :))

Özel bir şirkette çalışıyorum. Şirketim kısa bir süre sonra başka bir firmayla birleşerek yeni bir yere taşınacak. Dolayısıyla her iki firmadanda çıkışlar yapılacak. Benim, şu anda işten çıkarılıcaklar için de olmadığımı biliyorum. Ama hamile olduğumu öğrendiklerinde olnların arasına katılırmıyım emin olamıyorum. Yasal haklarımı biliyorum ama zaten başkalarıda işten çıkarılacağı için hamilelikle ilişkindermeden herşeyi halledebilirler.

Bu yüzdende hamile olduğumu şirkete ne zaman, nasıl söylemeliyim karar veremiyorum.

Sizlerin arasındaki çalışan anne ve anne adaylarının deneyimlerinden faydalanmak belki işime yarayabilir...

Şimdiden herkese teşekkürler,

ya canım bence sen bişey deme karnın büyüyünce onlar zaten farkedecek...
ama insan dayanamıyor tabi söylemek istiyor..zemuszemus

Hamile bir kadını işveren işten çıkaramaz, çıkarırsa hamilelik sebebiyle işten çıkarıldığınıza dair tazminat davası açma hakkınız, hatta işe iade hakkınız vardır, hamile olduğunuzu söyleseniz de bunu göze alabileceklerini zannetmiyorum, ben yaklaşık 2 aylık olduğumda patronuma söylemiştim, çünkü kontroller, testler için izin almam gerekiyor sürekli, bildiği zaman izin almak daha kolay oluyor. Çok anlayışlı davrandı sağolsun, bebeğin ve senin rahatın için elimizden geleni yaparız dedi.

evet zor bir karar vermek şu dönemde

ne zaman herşey tamamlanacak prosedürler, birleşme işten çıkarmalar falan?
eğe ryakın bir zamanda ise yani 2-3 ay içind eolacaksa bencede söyleme işyerine, herşey netleşsin sonra söylersin. Bu durumda ilk snei çıkarırlar işten, doğum öncesi izin, doğum sonrası izin , özel izinler , süt izni falan derken uğraşmak istemezler.

Eğer çıakrırlarsada alırsın tazminatını güle güle harcarsın, beeğin doğuncada bakarsın kendin bir süre:)

ben yurt disindayim ve hamile kaldigimi ogrenir ogrenmez is verenime bildirim cunku burda hamile kadinlari koruyan kanunlar var,haliyle isten cikarmayi dusunuyor olsalar bile cikaramiyorlar.Bildigim kadariyla Turkiye'de de bir takim koruyucu kanunlar var,arastirmanizi tavsiye ederim.Baska sebeplerle cikarabilirler mi bilmiyorum ama sirf hamile oldugunuz icin isten cikarmaya kanunen haklari yok.

canım burası Türkiye bir kılıfına uydurabilirler bence herşey yerine oturana kadar birşey söyleme.niye söylemedin seni de işten çıkarırdık diyecek halleri yok ya.onlar farketsin

hamileyken işten çıkarılmanın yasak olduğunu elbette biliyorum. hatta artık bulabildiğim kadarıyla benzer davaları bile inceledim. fakat zaten mevcut durumda işten çıkarmalar yapılacağı için kılıfına uydurabilirlermi acaba diyorum. elbette sonrasında gerekirse dava açıp uğraşırım ama bildiğiniz üzere Türkiye'de yasal prosedür pek hızlı ilerlemiyor.
Güya hamileyken stresten uzak durmak gerekli ama ne mümkün (

Bence 3-4 aylıkolduktan sonra söyle işten çıkarma riskine gireceklerini sanmıyorum kurumsal bir firmada çalışıyorsan ama patron şirketiyse pek prosedüre bakmıyorlar

Merhaba;

Hem bir ıK Uzmanı hemde bir anne adayı olarak söylemeliyim ki hamile bir kadının her ne sebeple olursa olsun işden çıkarılması her zaman sakıncalıdır. Hamileliğini bahane gösterip çıkış yapamazlar ki onlarda bunu muhtemelen biliyorlardır , başka bir sebeple işden çıkarmaya çalışırlarsada senin yine bir takım hakların olacaktır. Kriz diyebilirler ( ki hakimler tarafında genelde sebep değil bahane olarak adledilir ) küçülme diyebilirler (anladığım kadarıyla zaten küçülme değil iki şirketin birleşmesiyle büyüme oluyor ) , mesleki yetersizlik diyebilirler ( ondanda senin mutlaka savunmanı almak durumundadırlar ) yani her bakımdan hamile kadının işden çıkarılması işveren tarafından sakat bir durumdur. Sen bu durumda işe aide davası açabilirsin işe aide davasını en kötü ihtimalle kaybetsen bile kötü nyet tazminatı bile ödetebilirsin.
Ama bence hiç korkma seni kimse işden çıkarmaya cesaret edemez :))

Dinono nun dedikleri çok doğru ama ben yaşayan bir arkadaşımdan örnek vereyim. O da senin gibi 8-10 haftalık hamileyken işyerine söyledi ve bundan kısa bir süre sonra işten kriz bahanesiyle çıkarıldı. Tazminatını almıştı ama yine de mahkemeye vermek istediğinde avukatlar işverenin bildiğini resmi olarak kanıtlaman gerekiyor demişler. Yani sende eğer söylersen mutlaka 1-2 günlük bir rapor al, raporda gebe yazsın ve evrak kayıttan mutlaka geçir. Bu şekilde yaptığında işverenin bilmiyorum deme gibi bir şeyi kalmıyor çünkü elinde kanıt var. Bundan sonra zaten direk olarak cinsiyet ayrımcılığna giriyor ve her hakkını alabilirsin.

deretepenin dedigi gibi ya kendiliginden anladiklarinda seni hamilelik disinda bir sebeple isten cikarirlarsa ve bize bildirmedi deyip isin icinden cikarlarsa.Sanirim asil o zaman kendini savunman daha zor olur.

geçtiğimiz hafta sonu müdürüme hamile olduğumu söyledim. verdiği tepki oldukça ılımlıydı. ancak bi ara konuşurken, gelecekle ilgili benim üzerime kurmayı planladığı bazı konuları tekrar gözdenmi geçirsem diye bir cümle kurdu. henüz işten çıkışlarımızda yapılmadı. ama tahminen en geç önümüzdeki hafta olacak. son durumdan sizleri haberdar ederim. bilgi ve tavsiyeleriniz için hepinize teşekkürler.

blonde,sölemen ii olmuş.ben de hamileyken 4 ay sonra sölerim demiştim ama o kadar çok bulantı ve kusmam oldu ki mecbur kaldım.sağolsun anlayışlı davrandılar.sözleşmeli çalışıyordum,kadroluya geçireceklerdi beni de hamile olunca kaldı.bide ne kadar doğum izni kullanacağına da bağlı,ben doğumdan sonra bir yıl çalışmıcam demiştim.sen doğum iznini kullanıp işe döneceğini belirtirsen bi sorun kalmaz bence...

ben iş yerinde ki bilmeyen samimi arkadaşlarıma teyze dayı oluyosunuz diye söledim bende belediyede çalışıyorum ama belediyenin kendi şirketinde görünüyorum ve doğumum aralık ayında bizdede aralıkta çıkış giriş yapılıyo normalde doğuma iznime senelik izinlerimi katıp dönücem ama inşallah bi süpriz çıkarmazlar.

bende hemen söylemiştim benimkide özel bir şirket ve büyük bir şirket ama Allah razı olsun müdürüm çok iyi beni de çok tutar ama bende hamileliğimi öğrendikten sonra çok sıkı çalıştım hiç farkettirmedim hatta ilk 3 ay mide bulantısı halsizlik bende çok oldu ama işimide kaybetmek istemiyordum.Bütün gün dayanır akşamları hastanelik olur 2 günde birde serum yerdim .eline ne geçti derseniz Dün terfi ettiğimi öğrendim:lepi: üstelik 6 aylık hamileyim :))) ama eşimde çok anlayışlıydı oda çok yardımcı oldu bir de 2,5 yaşında kızım var .kızımla akşamları 1 saat ilgilenebilirdim sonra yatardım sonra eşim ilgilenirdi.Kızımda anlayışlıydı 2.5 yaşında olmasına rağmen anne sen dinlen bens ana bakarım ve geceleri bile suyunu babasından ister oldu Allah'a şükür o dönemleri atlattık şimdi daha rahatım tabi.Kızımlada daha fazla vakit geçirebiliyorum eşimlede tabi .arada fire veriyorum her hamile gibi

inşallah sizinde böyle rahat olurda kariyerinizden vazgeçmek zorunda kalmazsınız

Arkadaşlar merhaba bende şuan 31+5 günlük hamileyim , çalışabilir raporu alicaktim ama doktor bana 3 gün daha bekle dedi cuma tekrar gidicem benim sormak istediğim ben bu hastanede doğum yapmicam işime yakın diye bu hastaneye gidiyorum. Eğer raporumu alsam bu hastanede doğum yapmak zorundamiyim. Bilgisi olan arkadaşlar varmıdır.

Hamile olduğumu henüz müdürlerime söyleyemedim denk gelmedi. ama bazı arkadaşlarım maalesef gidip söylemiştir. Onun hakkında plan yapmayın böyle böyle bir durumu var diye. çok sinirlendim. Ben gerçekten kaç yaşıma gelirsem geleyim, insanları anlayamacağımı öğrendim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…