Can sikintisi ve doğum izini:(

O genelge ücretsiz izinle ilgili sanırım.

Aşağıda Devlet Personel Başkanlığının resmi görüşü bulunmaktadır. Başkanlık ölü doğumhalinde analık izinlerinin verilmesi gerektiğini (8 haftalık) ancak 2 yıla kadar verilebilen aylıksız iznin ise verilemeyeceğine karar vermiştir.

657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinde yer alan doğum olayının gerçekleşmiş olması kriteri esas alındığından ve madde metninde doğum yapan memura ifadesi kullanılması nedeniyle, ölü doğum yapmış memura analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren aylıksız izin verilip verilemeyeceği hususuna ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Mazeret iznini düzenleyen 104'üncü maddesinin (A) bendinde; "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir." hükmü,

aylıksız iznini düzenleyen 108 inci maddesinin (B) bendinde de; "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmi dört aya kadar aylıksız izin verilir." hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;

- söz konusu hükümde bahsi geçen analık izni, doğum yapan memurun gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük hallerine mahsus mazeret izni kapsamında olup, ölü doğum yapan memura da ilgili hükümde geçen analık izninin verilmesi gerektiği,

-doğum yapan memura analık izni süresinin bitiminden ve eşi doğum yapan memura ise doğum tarihinden itibaren yirmi dört aya kadar verilmekte olan aylıksız iznin, çocuğa bedensel, zihinsel ve duygusal gelişimi için gerekli olan anne bakımının sağlanmasını teminen kullandırıldığı hususundan hareketle, bu iznin ölü doğum yapan Devlet memurlarına ve eşlerine verilmesinin mümkün olmadığı mütalaa edilir." İnternetten alıntıdır.

başın sağolsun öncelikle.
Bebek olmadığı için size uygulanan kanun farklıdır muhtemelen.
Tam 8+8 değildir mantıken.
Amirin öyle dediyse haybeye atmamıştır kafasından.
Kanun farklı degıl. dogum ıznı anneye verılır, dogumdakı yıpranma payı goz onune alınarak verılır. Ölü ya da sag ogum yapması farketmez.

ÖLÜ DOĞUM YAPAN MEMUR ANNEYE DOĞUM İZNİ VERİLECEK Mİ ?
Ölü doğum ve düşük durumunda izin tartışmasına Devlet Personel Başkanlığı’nın mütalaası noktayı koydu: 32'nci haftadan önce ölü doğum yapan memurun kullanamadığı izni analık iznine ilave edilmeli.

Kürtaj ve sezaryen tartışmaları sürerken, doğum konusunda üçüncü polemik de 'izin hakkı' için çıktı. Polemik, ölü doğum veya düşük yapan 657 Sayılı Kanun'a tabi memurların durumu gündeme taşınınca başladı. Ölü doğum nedeniyle kullanılamayan doğum öncesi 8 haftalık analık izin süresinin, doğum sonrası analık süresine eklenip eklenmeyeceği tartışma çıkarınca Devlet Personel Başkanlığı 'mütalaa' hazırladı.

HÜKÜMLERE DİKKAT!

Mütalaada altı çizilen nokta ise kanunun 104. maddesindeki hükümler oldu. Yasada 'Kadın memura; doğumdan önce 8, sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi 8 haftalık analık izni süresine 2 hafta eklenir' deniyor.

Devlet Personel Başkanlığı mütalaasında, 2011 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ hükümlerine de vurgu yapılıyor. 'Kadın memurun, 32. haftadan önce doğum yapması halinde, erken doğum sebebiyle kullanılamayan 8 haftalık doğum öncesi analık izni süresinin tamamının, doğum sonrası analık iznine ilave edileceği' belirtilen tebliğde, mazeret izinlerinin veriliş şartlarına dikkat çekildi. 'Doğum olayının gerçekleşmiş olması' kriterine vurgu yapılırken, 'doğum yapan memur' ifadesinin de yasada açıkça geçtiği kaydedildi. Konuyla ilgili olarak şöyle deniliyor: '32'nci haftadan önce ölü doğum yapan memura, erken doğum sebebiyle kullanamadığı sekiz haftalık doğum öncesi analık izninin tamamının doğum sonrası analık iznine ilave edilmesi gerektiği, doğumun ölü doğum ya da düşük olduğuna sağlık hizmeti sunucusu tarafından karar verilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.'

ben 16 haftalık ölü dogum yaptım
bana 20 gun rapor vermıslerdı
sızınkı dogum zamanı neredeyse
tam ıznını kullanman gerekır sanıyorum
su sıgrota bılmem nesını arasana telefonla sorsan sana net bılgı verırler

Esim konuşacak amirimle. Tam emin de değilim. olu dogum yapan devlet memura izin hakki nasil bilmiyorum benim gibi yasayip kaç gün izin kullanmistir??

Sen dogum olayını gerceklestırdıgın ıcın devlet zaten 16 haftalık maasını toplu olarak verecek. Burda senın dogum yapmıs olman esas, bebegın dogumdna bılmem kac gun sonrada ölebılırdı. Senın bebegın öldü sen hadi mesaiye başla diye birşey zaten olamaz ve yok da. Bence eger dıkıslerın musade edıyorsa dısarıda yuruyusler yap, kafanı topla, degısık yemekler dene , sınemaya gıt, kendını toparlamadan zaten ıse baslayamazsın

evet canım doğum gerçekleşti o izne hak kazandın 2 yıl ücretsize gitti aklım onu alamazsın ama

ücretsiz izin ve süt izni kullanılmıyor doğum izni kullanılıyor, maalesef yakınım kullandı (öğretmen)
bence izninizi kullanın, evde sizi oyalayacak şeyler yapın puzzle, resim vs. atlatmanızı sağlar

personel daire baskanlıgını ara sor kac gun diye ben toplam 4 ay diye biliyorm

ben 16 haftalık ölü dogum yaptım
bana 20 gun rapor vermıslerdı
sızınkı dogum zamanı neredeyse
tam ıznını kullanman gerekır sanıyorum
su sıgrota bılmem nesını arasana telefonla sorsan sana net bılgı verırler
Bana 56+56 gün rapor verdi doktor iyilesirse 2 ay sonrada başlayabilirsin demisti amirim 56+56 olmaz sadece 56 gün dediydi eşime ben sizi ariycam dedi bekliyoruz ses cikmadi.. Arkadaş 103 gün dedi bilmiyorum ücretsiz izine cikmayi da düşünmüyorum iyileştikten sora yapabileceğimiz çok şey var baslamayi düşünmüyorum.

Basın sagolsun Allah sabır versin. İznini bozdurmanı tavsiye ederim ben izin aldım cok sıkıntı cektim

Bana 56+56 gün rapor verdi doktor iyilesirse 2 ay sonrada başlayabilirsin demisti amirim 56+56 olmaz sadece 56 gün dediydi eşime ben sizi ariycam dedi bekliyoruz ses cikmadi.. Arkadaş 103 gün dedi bilmiyorum ücretsiz izine cikmayi da düşünmüyorum iyileştikten sora yapabileceğimiz çok şey var baslamayi düşünmüyorum.
erken baslamak ıstemıyorsun sanıyorum
buarada basınız sagolsun
gereklı testlerle ılgılımı yapacagımız seyler var dedın bılmıyorum ama dılerım bundan sonrası nasıl desem rabbım bunu unutturacak acılar vermesın sana

Ölü doğum yapmanın izin süresine bir etkisi yok. Sadece süt izni yok, aylıksız izin yok...

erken baslamak ıstemıyorsun sanıyorum
buarada basınız sagolsun
gereklı testlerle ılgılımı yapacagımız seyler var dedın bılmıyorum ama dılerım bundan sonrası nasıl desem rabbım bunu unutturacak acılar vermesın sana
Amin saol.

Şöyleki, önceden kanun gereği, doğum öncesi kullanılmayan/kullanılamayan izinler, doğum sonrasına eklenemiyordu. Sonradan torba yasayla yapılan değişiklik ile, doğum öncesi kullanılamayan izinler doğum sonrasına eklenmeye başladı. Amiriniz bu sebeple 56 gün diyor olabilir ki zaten doktorunuz 56+56 diye hazırlamış raporunuzu. Bunun dışında amirinizin gel başla demesi hukuken mümkün değil. Keza, bu süreler içerisinde çalışmak yasak, tercihe bağlı bir durum değil.
Başınız sağ olsun, Rabbim bu günlerinizi aratmasın hiç bir zaman...

amırın demesıyle olmuyo o ısler. Doktor vermıs zaten sana raporu.

Ölü doğum yapmanın izin süresine bir etkisi yok. Sadece süt izni yok, aylıksız izin yok...
Ben onu düşünmüyorum ayliksiz ve sut izinleri sadece doğum izinleri kaç gün suresi onu bilmek istedim.. Benim gibi olan varmi öğrenmek istedim

Şöyleki, önceden kanun gereği, doğum öncesi kullanılmayan/kullanılamayan izinler, doğum sonrasına eklenemiyordu. Sonradan torba yasayla yapılan değişiklik ile, doğum öncesi kullanılamayan izinler doğum sonrasına eklenmeye başladı. Amiriniz bu sebeple 56 gün diyor olabilir ki zaten doktorunuz 56+56 diye hazırlamış raporunuzu. Bunun dışında amirinizin gel başla demesi hukuken mümkün değil. Keza, bu süreler içerisinde çalışmak yasak, tercihe bağlı bir durum değil.
Başınız sağ olsun, Rabbim bu günlerinizi aratmasın hiç bir zaman...
aynen zaten calısmadıgı sure ıcın devlet maas verıcek. 32. haftada olsaydı doktorun rapor yazmasına bıle gerek yoktu dırek 16 hafta ızınlı olucaktı ama 32 haftadan once olunce doktor raporda belırtmıs sureyı

amırın demesıyle olmuyo o ısler. Doktor vermıs zaten sana raporu.
Amirim öyle demiş eşime olu doguna yaptigi icinvsadece 56 gün demiş ama raporda 56+56 gün yazıyor yani 30 ağustosta izin suresi basladiginda 21 aralikta ise baslanabilirdi (56+56=112gun) ama 103 gün dediler bana böylece 14 aralik diye hesapladim bilemedim.

Back
X