Çevrem tarafından uğradığım mobbingle nasıl başa çıkarım?

Bilinçli olarak kurhulamadıysan , dikkat çekmeye çalışmıyorsan ciddi bir psikolojik rahatsızlığın olabilir. Çünkü dediğin şeyler filmlerde bile zor. Sen fazla kafana takıyorsun ve inanıyorsun kurduğun şeyler3. Yazık kendini mahvediyorsun. Allah korusun suçsuz günahsız kişilere ya da kendine zarar verebilirsin.

Sanırım ben aradığım ihtiyacım olan cevapları internette biraz dolaşınca buldum.
Kötü muamele yapan insanları hayatımızdan tamamen çıkartmam mümkün değil. Ama tedbirler almak mümkün. Belki hayatında aniden hoyratça tavır ve sözlere maruz kalanlara da faydası olur..

ÖRnek sadece bir tavsiye:
"Sizi kötü muamele eden kişiyi nasıl etkisiz hale getireceğini bilmek ister misiniz? Çözüm çok basit. Yalnızca o kişiyi nasıl engelleyeceğinizi bilmeniz gerekir; böylece size nasıl yanıt vereceklerini de bilemezler. Daha önce bu konuya benzer bir fikri tartışmıştık, ancak söylenecek daha fazlası var:
  • Bu kişinin söyledikleri ile neyi ima ettiklerini açıklamalarını söyleyin ve haksız olduklarını görmelerini sağlayın.
  • Onların sizi tuzaklarına çekmek için kurdukları oyuna gelmemek için, kısa ve net kelimeleri kullanıp bu tür cümleler ile iletişim kurun.
  • Sakin bir sesi tonu ile yavaşça konuşun. Eğer karşınızdaki insan bağırıyorsa, siz bağırmayın. Sakinliğinizi koruyun!
  • Onları sıkboğaz edin, artık konuşmak istemeyene kadar onlarla konuşun.
  • “Ee yani ne olmuş?” gibi sorularla cevap verin."

Sorgulayın, hemen rıza göstermeyin
Başkalarını kötüye kullanma eğiliminde olan birisi, size bir şeyler söylediğinde, sessiz kalmak kolaydır. Hiçbir şey söylemeyerek, bizler, aslında onlarla aynı fikirde olmasak bile, o kişinin söylediği ile paralel hareket etmiş oluyoruz. Böyle zamanlarda, sessiz kalmak, bizim aleyhimize işleyen bir tutumdur.
Bu nedenle, bugün, başkalarının size söylediklerini sorgulamayı öğrenmelisiniz. Size bu şekilde davranan insana, tam olarak ne demek istediğini sorun. Çok yakın bir zamanda görürsünüz ki, artık o insan bu tutumu daha fazla devam ettiremeyecek. “Öyle işte” ya da “çünkü ben öyle söyledim” gibi saçma sapan cevaplar ile karşılık verecektir. Fakat buna rağmen, bu durumu elinizden geldiği şekilde zorlamalısınız ki kendi söylediklerinin herhangi bir anlama gelmediğini o insan anlayabilsin!

Eğer siz kim olduğunuzu biliyorsanız; kimse size bir tanımlama yapamaz. Kötü muamele görmek, veya zarar verici kelimeler ya da sizi utandırmak, sizi alaşağı etmek amacıyla gerçekleştirilen eylemler karşısında sadece gülümseyin. Gerçeği siz biliyorsunuz. Bunu yapanlar sadece size zarar vermeye çalışıyorlar.
“Zorlukların üstesinden gelmenin en iyi yolu onlara muhteşem bir gülümseme ile saldırmaktır.”
– Robert Baden-Powell

Bazen, hangi şekilde olursa olsun, kötü muameleyi önlemek için, davranışlarınızı değiştirebileceğiniz bazı yollar olur. Uygun bir şekilde yanıt vermek bu durumu hafifletebilir. Kötü muamele durumuna yanıt vermenin yollarından ikisi sizler için aşağıda sıraladık:
  • İlki, kesin ve net cümleler ile cevap vermektir. Sağlam bir ses tonu ve tam bir inanç ile birlikte, kısa, açık ve hedefe yönelik ifadeler kullanın. Örneğin;
  • Özür dilerim, ama saat 5’de çıkmam gerekiyor.
  • Kusura bakma, o işi bugün yapamam.
  • Şimdilik üzerinde durmam gereken başka önceliklerim var.
  • Söylediğin şey çok ilginç, ben bunu bir düşüneyim.
  • Söylediğiniz şey hakkında biraz düşünmek istiyorum.
Bazen bu şekilde çıkışlar yapmak, karşıdaki insan nezdinde sert bir tavır gibi algılanabilir, ancak istismar ve kötü muameleden kaçınmak için, içinde bulunduğunuz durumu, güzel ve nazik olmaktan daha ziyade, sağlam ve kesin olarak ifade etmeniz gerekmektedir.

• İkinci yol ise, bozuk bir plağa benzer. Aynı şeyi binlerce kez tekrar ederek, aynı mesajı vererek, karşınızdaki insan içinde bulunduğunuz durumu ve bakış açınızı anlayabilir. Bu şekilde, hayatınız boyunca gerçekten meydana gelmesine izin vermek istemediğiniz durumları tekrarlayıp, doğrulayabilirsiniz.

• İkinci yol ise, bozuk bir plağa benzer. Aynı şeyi binlerce kez tekrar ederek, aynı mesajı vererek, karşınızdaki insan içinde bulunduğunuz durumu ve bakış açınızı anlayabilir. Bu şekilde, hayatınız boyunca gerçekten meydana gelmesine izin vermek istemediğiniz durumları tekrarlayıp, doğrulayabilirsiniz.

Bir doktora görünme seçeneğini en başa koy bence

Sizi üzen insanlardan uzak durun. Aman takmayın. Sinirlendikçe daha çok üstelerler. Araya mesafe koyun. Napalım hepimizin çevresinde var bu tipler. Özelinizi de paylaşmayın. Günümüzde art niyetli insan çok yapcak birşey yok.

Kuzum kiskanclik boyle birsey biri baskasini küçümsüyorsa ozguven eksikligi vardir ya da hayatin manasini ise girmekte ya da meslek edinmekte gormektedir ozguven oz saygi boyle seyler degil ne karin agrilari var bilmiyorum ama sagliksiz olan onlar ama dedigim gibi birilerini fena rahatsiz etmissin senden gozleri korkmus

Yalniz yorumlarda tanimadiklari insanla bile dalga gecen insanlar iste konu sahibinin derdi bu birlesirler kardesim birlesirler voltrani bile olustururlar niye cunku fesat ve visyonsuzluk boyle birsey....

Konu sahibi basima geldi biliyorum sacma tiplerle vakit kaybetmeyin dalga gectiklerini hissettiginde ne demek istedin diye sor bakayim hepten susma sende kendini savun

Yalniz yorumlarda tanimadiklari insanla bile dalga gecen insanlar iste konu sahibinin derdi bu birlesirler kardesim birlesirler voltrani bile olustururlar niye cunku fesat ve visyonsuzluk boyle birsey....

Konu sahibi basima geldi biliyorum sacma tiplerle vakit kaybetmeyin dalga gectiklerini hissettiginde ne demek istedin diye sor bakayim hepten susma sende kendini savun

Halden anlayan, yol yordam bilen yorumcular görmek beni umutlandırdı. Teşekkürler ve saygılarımı sunuyorum.
Aynen tıpkı buradaki açtığım konuma ilk günden eğlence maksatlı yorum yapan bazı yorumcular gibi gerçek hayatta insanlar da oldukça çok ne yazık ki.

Geçen hafta beni kasten üzen o insanlara kalben o kadar buğz ettimki (yapım nedeniyle elimden başka hiçbir şey gelmiyordu) ve yaradana o kadar sığındım ki...Öyle bir manevi güç ve moral bulmaya başlamıştım.
birkaç gün önce olan güzel gelişmeler karşısında ise çok şaşkınım. bu mobbing ekibine dahil olan amirim ve onun üstünün tayini başka şehre çıktı. Hiç beklenen bir durum değildi. Yerine sevdiğim, güvendiğim bir iş arkadaşım getirildi. Bu ikincisi de hiç ama hiç beklenmeyen bir şey idi. İnanamıyorum bu gelişmelere, rüyada mıyım gerçek mi bu olanlar diye..herkes ve ben şoktayız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sizi üzen insanlardan uzak durun. Aman takmayın. Sinirlendikçe daha çok üstelerler. Araya mesafe koyun. Napalım hepimizin çevresinde var bu tipler. Özelinizi de paylaşmayın. Günümüzde art niyetli insan çok yapcak birşey yok.

Teşekkür ederim tavsiyelerinize. Çok dikkat ediyorum artık.
Manevi olarak da ettiğim duaların haddi hesabı yok bu aralar ve oldukça iyi hissediyorum Allah'ıma şükürler olsun.

Arkadaşlar doğru anladiniz konu sahibinin iş yeri arkadaşları komşuları ve akrabaları hepsi sistematik bir şekilde anlaşmışlar ve iş birliği yapıyorlarmış hatta kk üyelerini bile etki altına almış olabilirler :)) en kısa zamanda psikologa giderek sorununuzu çözmenizi tavsiye ederim

Bu kadar sizi keyiflendirecek komik olan bir durum yoktu. Apartmanda 32 daire var, bunlar içinden 4 daire sahibi. işyerinde 400 kişi var, beni üzen maksimum on kişi. Akrabamız çok değil zaten, bunlar içinde en vicdansız davrananı abimin eşi ve ona uyan birkaç kişi.

Arkadaşlarınıza yanıltıcı bilgi vermişsiniz, düzeltirsiniz belki durumu. Yani yorumunuzdaki gibi "hepsi, herkes" değil.

Halden anlayan, yol yordam bilen yorumcular görmek beni umutlandırdı. Teşekkürler ve saygılarımı sunuyorum.
Aynen tıpkı buradaki açtığım konuma ilk günden eğlence maksatlı yorum yapan bazı yorumcular gibi gerçek hayatta insanlar da oldukça çok ne yazık ki.

Geçen hafta beni kasten üzen o insanlara kalben o kadar buğz ettimki (yapım nedeniyle elimden başka hiçbir şey gelmiyordu) ve yaradana o kadar sığındım ki...Öyle bir manevi güç ve moral bulmaya başlamıştım.
birkaç gün önce olan güzel gelişmeler karşısında ise çok şaşkınım. bu mobbing ekibine dahil olan amirim ve onun üstünün tayini başka şehre çıktı. Hiç beklenen bir durum değildi. Yerine sevdiğim, güvendiğim bir iş arkadaşım getirildi. Bu ikincisi de hiç ama hiç beklenmeyen bir şey idi. İnanamıyorum bu gelişmelere, rüyada mıyım gerçek mi bu olanlar diye..herkes ve ben şoktayız.
Kuzum kimsenin yaptigi yanina kalmaz kesinlikle Allaha sigin bazen oyle seyler oluyor ki oyle hareketler yapiyorlarki kimseye ispatlayamiyor insan ama Allah goruyor sen uzulme kafana takmamaya calis zor biliyorum ama degmezler

burada kimse sizi tanımıyor, herkes kendince yardımcı olmak için yazıyor öncelikli bunu göz önünde bulundurun. lütfen ama lütfen bir psikaytriste gidin. ne kaybedersiniz ki? gidin bir de ona anlatın bunları. istanbuldaysanız hem devlet hem de özelden kendi gittiğim doktorlardan tavsiye verebilirim. lütfen ihmal etmeyin bunu. sizi hiç tanımayan biri olarak sizin için rica ediyorum.

Arkadasim soylediklerin mantik cercevesine sigmiyor.
Bak sen bir liste vermissin. O listede sadece sana suan mobbing uyguladigini dusundugun kisiler yok. Baska kisiler de var muhtemelen. Bu gurubu ayarlayacak olan is arkadasin nereden bilecek listedekilerden hangisinin sana gicik oldugunu?

Hepsini aramasi gerek di mi kendisine destekci bulabilmek icin? Peki hepsini aradi diyelim. Ne diyecek onlara? Ben balcicekleri sevmiyorum, benimle birlik olup onu delirtmek istermisiniz yanima destekci ariyorum mu diyecek? O listedekilerin hic birisi mi seni sevmiyor? Boyle birsey olsa en azindan bir tanesi hemen seni arardi. Akli basinda olan hangi insan hic tanimadigi bir insanin abuk sabuk teklifini kabul eder?

Lutfen ama lutfen bir doktora gorun.

Bence bi psikolojik sıkıntı var takıntı probleminiz olabilir

Back
X