Çevresinde evlatlık olan var mı?

Bu çok hassas ve subjektif bı konu bence.Durumu çocuğa söylemek istemeyen aileleri de çok iyi anlıyorum ve hak veriyorum.Ama öyle bi dunyadayiz ki herşey dijital.Bilgiye,belgeye ulaşmak kolay.Etraf söylerse ya da çocuk kendi farkederse aile için işler daha da zorlasabilir.Pedagogla görüşmelerinde fayda var bence.

Ben birini tanıyorum, ailesi söylememiş ama kendisi durumun bir şekilde farkına varmış. Konuşurken ben p..çim demişti:KK57:Ne alaka demiştim, ben evlatlığım galiba 2 yaşına kadar resmim yok ailemle demişti. Neyse, ailesi hiç söylememiş ama adamı çok iyi yetiştirip doktor yapmışlar. Ben de bu kadar emek vermiş insanların ailen görmeyip bu şekilde konuşman adamların emeklerine ayıp demiştim. Bilemedim, etrafımda boşboğaz akraba, tanıdık yoksa belki ben de söylemezdim.

Ya yokta, şöyle bişey var, bi gün annemle konuşuyorduk da, ananemin kan grubunun AB dedeminkinin B olduğunu söyledi. Ama anneminki 0 🙄, o gün iyi düşün bak öyle değildir falan dedim, yok yok eminim kızım hastanelerde az mı vakit geçirdik falan dedi. E o zaman anne sen evlatlık falansın herhalde bu imkansız dedim, o da saçmalama be falan dedi, güldük ettik konuda kapandı. Tesadüfe bak bugünde bu aklıma düşmüştü, bi gün ananeme gidince sıkıştırıyım bakıyım gerçekten kan grubu ne diye düşündüm, şimdide bu konuyu görünce bi değişik oldu 😅 ..

Benim tanıdığım 3 kişi var. Üçünün de ailesi söyledi öğrenilmesi kaçınılmaz diye.

Bulabilir mi bilmiyorum ama ailenizin söylemek istememesini doğru bulmadım ben. Geç kalmış olabilirler ama ben evlatlık olsam ve ailem bunu saklasa kendimi kötü hissederim, evlatlık olmak kötü değil yuva olmuşlar ona ama bunu gizlemek yalan bir nevi. Bunun kalıtsal hastalık kısmı da var, ileride bir sorun yaşadığında "ailede var mıydı bu hastalıktan" diye soruyorlar, sırf bunun için bile bilgi alabilmesi önemli bence.

Ben kendim bizzat evlatlık alınmış biri olarak söyleyebilirim ki ortaya çıkar, e devletten, kan grubundan, bilen başka aile üyelerinden vb..muhakkak çıkıyor. Neyseki benim ailem kendiler söylemişti küçükken. Ki zaten belirli bir yaşa geldiğinde (genelde ergenlikten önce) söylenmesi gerek. Yetimhanelerde bir ara bunun denetimi yapılacaktı hatta noldu bilmiyorum. Saklayarak hiçbir şey elde edemezsiniz bunu bilmek hakkı.

Bu çok yanlış bir örnek değil mi yahhuu .. zaten toplum çok acımasız, çocuğu direkt evlatlık diye ifşalamışlar. Bakalım çocuk aklı erince böyle bir sayfada yer almış olmayı isteyecek mi??

Bu sayfanın kime ne faydası var ayrıca meçhul, çocuğun resmi var, balon asılı resim falan var bunun diğre evlat edinen insanlara ne yardımı oluyor :KK51: Evlat edindikleri çocuğun sırtından like alma çabası bana çok mide bulandırıcı geldi. Umarım sosyal hizmetler çocuğu geri alır.
Hiç okumamışsınız yazılanları, bence çok güzel şeyler yazmışlar ve insanları bilgilendirmek amaçlı

TC Kimlik no degismiyor cocugu uzerine alsalar da, ogrenmesi kacinilmaz. Ayrica ben cocugun istedigi takdirde koklerini bilmesi hakkinin elinden alinmamasi gerektigini dusunuyorum ve genetik gecisli hastaliklarin bilinmesi acisindan da biyolojik aileyi bulmak isteyebilir. Kimseye yarari olmaz saklamanin ve resmi kanallarda ogrenirse evlat edinildigi aileye guveni sarsilmamasi kacinilmazdir.

Ailemizde evlatlık olan fakat evlatlık olduğunu bilmeyen birisi var.

Çevrenizde evlatlık olduğunu resmi belgelerden ailesinin rızası olmadan şans eseri öğrenen var mı? Bunu şans eseri öğrenmek mümkün mü?
Varsa hangi kuruma başvuruda böyle bir şey başına gelebilir?
Ailemiz bunu ona söylemeyi düşünmüyor ve gereken önlemleri de almak istiyor. Örneğin asker polis mesleğini icra etmek isteyen kişilerin bu durum karşısına çıktığını halk arasında duyduk ancak nereye sorabiliriz nasıl araştırabiliriz? Hangi kurum bizi bu konuda bilgilendirir?
Herhangi bir bilgisi olan var mı?
Zaten yetimhanelerde bebeği, çocuğu evlatlık verirken tüm kimlik bilgilerini değiştiriyorlar. Öz ailenin ulaşamaması adına imzalar eşliğinde çocukla ilgili tüm bilgiler değişiyor. Artık yeni ailesinin kimliğini taşıyor. DNA dışında bunu nasıl öğrenebilir ki? Ben de bazı sebeplerden yetimhanede kalmışım 6 aylıkken. Hatta bir aile evlat edinmiş. Ama müdür bizimkilere imza attığında çocuğu asla ne yaparsan yap ona ulaşamaz, alamazsın bunu bil demiş. O yüzden böyle söyledim. Şimdi işleyiş nasıl bilmiyorum tabi. Ama ben açıkçası çokta geçmişin karıştırılmamasını düşünüyorum. Elbet hassas bir konu fakat beni kim büyüttüyse o benim ailemdir. İyi kötü sana aile olmuşlar. Bu bahsettiğiniz kişiye kim söylemek istiyor, araştırıyor bunu?

Son düzenleme:
Ya yokta, şöyle bişey var, bi gün annemle konuşuyorduk da, ananemin kan grubunun AB dedeminkinin B olduğunu söyledi. Ama anneminki 0 🙄, o gün iyi düşün bak öyle değildir falan dedim, yok yok eminim kızım hastanelerde az mı vakit geçirdik falan dedi. E o zaman anne sen evlatlık falansın herhalde bu imkansız dedim, o da saçmalama be falan dedi, güldük ettik konuda kapandı. Tesadüfe bak bugünde bu aklıma düşmüştü, bi gün ananeme gidince sıkıştırıyım bakıyım gerçekten kan grubu ne diye düşündüm, şimdide bu konuyu görünce bi değişik oldu 😅 ..
Evet evet anlattıkları şekilde imkansız. Belki deden gerçek babası olabilir ama anneanne ab ise annenin 0 olma şansı yok

Zaten yetimhanelerde bebeği, çocuğu evlatlık verirken tüm kimlik bilgilerini değiştiriyorlar. Öz ailenin ulaşamaması adına imzalar eşliğinde çocukla ilgili tüm bilgiler değişiyor. Artık yeni ailesinin kimliğini taşıyor. DNA dışında bunu nasıl öğrenebilir ki? Ben de bazı sebeplerden yetimhanede kalmışım 6 aylıkken. Hatta bir aile evlat edinmiş. Ama müdür bizimkilere imza attığında çocuğu asla ne yaparsan yap ona ulaşamaz, alamazsın bunu bil demiş. O yüzden böyle söyledim. Şimdi işleyiş nasıl bilmiyorum tabi. Ama ben açıkçası çokta geçmişin karıştırılmamasını düşünüyorum. Elbet hassas bir konu fakat beni kim büyüttüyse o benim ailemdir. İyi kötü sana aile olmuşlar. Bu bahsettiğiniz kişiye kim söylemek istiyor, araştırıyor bunu?
En basitinden kan grubundan öğrenme ihtimali var.

En basitinden kan grubundan öğrenme ihtimali var.
Aynen bende o yüzden DNA ile öğrenebilir dedim. Ama bunun için bahsettiği kişinin durumdan şüphe duyması gerek. Konuda bir tek onu anlayamadım. Kişi evlatlık olduğunu bilmiyor ama kim bunu açıklamak istiyor?

Aynen bende o yüzden DNA ile öğrenebilir dedim. Ama bunun için bahsettiği kişinin durumdan şüphe duyması gerek. Konuda bir tek onu anlayamadım. Kişi evlatlık olduğunu bilmiyor ama kim bunu açıklamak istiyor?
Anladığım kadarıyla evlatlık alan aile çocuğa bunu açıklamak için geç kaldıklarını düşünüyor. Bu yüzden de bu saatten sonra açıklamak yerine saklamayı tercih ediyorlar. Korkuları ise sakladıkları şeyin gün yüzüne çıkma ihtimali.

Anladığım kadarıyla evlatlık alan aile çocuğa bunu açıklamak için geç kaldıklarını düşünüyor. Bu yüzden de bu saatten sonra açıklamak yerine saklamayı tercih ediyorlar. Korkuları ise sakladıkları şeyin gün yüzüne çıkma ihtimali.
Anladım teşekkür ederim :D Daha önce bahsedilen bir durum olmadığı için evet aslında söylenmemesi daha doğru olur diye düşünüyorum bende.

Çevrenizde evlatlık olduğunu resmi belgelerden ailesinin rızası olmadan şans eseri öğrenen var mı? Bunu şans eseri öğrenmek mümkün mü?
Ailemiz bunu ona söylemeyi düşünmüyor ve gereken önlemleri de almak istiyor. Örneğin asker polis mesleğini icra etmek isteyen kişilerin bu durum karşısına çıktığını halk arasında duyduk ancak nereye sorabiliriz nasıl araştırabiliriz? Hangi kurum bizi bu konuda bilgilendirir?
Benim yakinim var erken yaşta solediler, hic bilmese daha ii diye dusunurduk ama kardesleri varsa onlari bilmesi cok onemli diye solediler ve ailesini kardeslerini buldu yinede evlat edinen aileyle yasiyor... yaş ergenligi gecince solemek daha sorunlu daha erken solemek lazım diyor uzmanlar
-
6-10 yaslari arasi biri bana saka yapmis sen evlatlıksin diye iki yil anneme babama inanmamisim bazen arada arada aglamisim psikolojim bozulmuş yani erkende gecde olsa psikoloji kesin bozulur bence hayatta hep bir sifir eksiksin

Son düzenleme:

Resmiyet değilde bizim bi akraba yegenine söylemişti. Bitanesinede ablası söylemişti. Resmiyetten öğrenene denk gelmedim

Neden soylemek istemiyorlar ki?Baska sekillerde ogrenme ihtimali her zaman var,bu durumu sindirmesi daha zor ve yikici olur.Uzman esligi ve destegiyle cocuga durumun anlatilmasi cok daha saglikli.

Evlatlık alınan kaç yaşında ona göre bir uzmana hep birlikte gidip destek alarak söyleyebilirler, sürekli bu stresle yaşanmaz, diyelim ki tesadüfen öğrendi onlara kizmayacak mı neden söylemediniz diye, ben olsam bilmek isterdim.

Babamın kuzeni var çocukları olmuyordu, bir çaresiz kadınla anlaşmışlar yirmi yıl kadar önce. Kadın yengemizin adıyla hastaneye yatırılıp doğum yaptı ve tüm kayıtlara çocuğun kendilerine ait olduğu bilgisiyle geçti. Kadın da ortadan kayboldu.
Ama bizim boşboğaz sülale çocuğa bunu zaten duyurmuşlar. Çocuk da hani genetik midir bilmiyorum ama her türlü pisliğe meyilliydi. Bizim evden bir şeyler çalarken yakaladım onu, sakın bir daha görmeyeyim deyip gönderdim.
Aile de pek oralı değildi bence, bi çocuğumuz olsun da ne olursa olsun kafası. Okumadı, işe girmesi şimdi işsiz aylak bir asalak o çocuk.
Bundan yaklaşık 7-8 yıl önce de kendi kuzenim ile tanıştım. Babamın en küçük kardeşi olan amcam var. Ailede kimse onunla konuşmuyor, hayırsız diyelim. Kızını ve karısını zamanında bırakıp gitmiş. Karısı da kızını alıp babaanneme bırakıp kendi ailesine gitmiş. Kız ortada kalınca da babaannem onu evlatlık vermiş zengin bir aileye. O ailede kız reşit olana kadar hepsini severek yaşamış ama anne dediği kadın ölünce, ona sen evlatlıksın demişler.
O da ailesini aramaya başlamış ve ben köydeyken bizim köye geldi. İlk kez orda haberim oldu ve tanıştık. Babasını buldu ama pişman oldu. Bizi de sonra bir daha aramadı zaten uzak şehirlerdeyiz. Hemşire oldu, memur oldu kendini kurtardı. Aileden de miras kaldı zaten. O iyi durumda. Yani öğreniliyor bence bir şekilde.

Back
X