Merhaba, ben de roza teşhisliyim. Benimkisi 16 yaşında çok ciddi akne problemi yaşamamla başladı. Ne doktorlar, ne topikal uygulamalar, ne şu meşhur akne ilacı...Hiçbiri tam anlamıyla geçiremedi. Üstelik cilt bariyerim bozuldu, cilt hassasiyetim arttı. Cildim şu anda portakal kabuğu görünümünde ve çok moralim bozuluyo aynaya baktığımda. İnsan ilişkilerini de çok etkiliyo bu illet, herkesin artık sohbet ilerleyince çok bilmiş bi edayla cildimle ilgili konuşmasından bıktım. Ben şu anda Ankara'da bi prof a gidiyorum. Çok ilgili ve roza üzerine uzmanlaşmış bi hekim. Valla genel olarak söyledikleri şunlar: 1-Evet, tedavisi yok sadece kontrol altına alınabiliyo. 2-Sıcaktan, soğuktan, özellikle şekerden, baharatlı gıdalardan uzak durulacak. (Çayı/çorbayı bile soğutarak içmemi söyledi. Meyve olarak da şekeri çok düşük mesela orman meyvelerini yememi tavsiye etti.) 3-UV endeksine göre güneş kremi sürülecek. 2 saatte bir yenilenecek. 4-Ciltte yangı durumunda soğuk maden suyu ya da termal su yüze sıkılacak. 5-Stres, anksiyete vb. durumlardan uzak durulacak. Aslında bunları siz de biliyosunuzdur muhtemelen. Daha başka önerilerin de olduğu bi yazı paylaşmıştı hoca benimle, orda dahası da var ama dediğim gibi genel hatlarıyla böyle. Cilt bakım ürünü olarak da TTO'nun köpük temizleyicisi ve gece azelaik asitli kremi ve sabah da Cerave'nin nemlendiricisini kullanıyorum ben. Sabahları da C vitaminli serum ve haftada 2 kere gece retinol de kullanabileceğimi söyledi doktor. Gelişme var mı diye sorarsanız ben yediklerime çok dikkat edemediğim için ordan kaybediyorum ama topikal uygulamalar iyi geldi. Bir de başka bi doktordan gluteni tamamen kesmenin de işe yaradığını en azından kızarıkları hafiflettiğini duydum. Allah hepimize sabırlar versin, yüz bölgesinde olunca hastalık daha da zor oluyo.