Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Nevreste

Bir garip yolcu
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.063
595.838
42
cilt_kanserinin_belirtileri_nelerdir_h30331.jpg

Cilt kanserinde erken teşhis oranı diğer kanser türlerine göre daha yüksektir çünkü kanserin neden olduğu belirtiler cilt yüzeyinde, gözle görülebilir.

Tabii bunun yanında cilt yüzeyinde yeni oluşan lekelerin ve mevcut et benlerinin düzenli olarak bir doktor tarafından kontrol edilmesi, kanserin ilerlemeden kontrol altına alınabilmesi için son derece önemlidir.

Cilt kanseri ciltte çıkan ve 4 hafta içinde geçmeyen lekeler veya yaralar olarak kendini belli edebilir. Bu lekeler/yaralar kaşınabilir, acıyabilir, kanayabilir, pullanabilir veya kabuk bağlayabilir. Cildin çatladığı bölgelerde, nedenini tam olarak belirleyemediğiniz küçük ülserler oluşabilir.

Cilt Kanseri Türleri
Cilt kanserleri bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kanser ve melanom olarak üçe ayrılır.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri: Bazal hücreli cilt kanseri epidermisteki (cildi dış etkenlere karşı koruyan üst tabaka) bazal hücrelerin değişimiyle oluşur ve en sık görülen cilt kanseri türüdür. Gelişimi yavaştır, cilt geneline yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri: Yaygın olarak görülen kanser türlerinden biridir. Skuamöz hücreli cilt kanseri lenf bezleri ve iç organlara yayılabildiği için tedavinin hemen başlatılması gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen skuamöz hücreli cilt kanseri ölümle sonuçlanabilir.

Melanom: Üçüncü ve en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom, diğer cilt kanseri türlerine oranla nadir olarak görülmekle birlikte erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir.

Erken teşhis edilebilirse hastanın tam olarak tedavi edilmesi mümkündür. Farklı renklerde ve sınırları tam olarak seçilemeyen benlerin melanoma dönüşme riski bulunmaktadır.

Cilt Kanseri Belirtileri
Farklı cilt kanserlerinin farklı belirtileri bulunmaktadır. Aşağıda türüne göre, o cilt kanseri türünün en sık görülen belirtilerini bulabilirsiniz.

Ancak her kişi için cilt yüzeyinde gözle görülür belirtiler aynı olmayabilir. Bu nedenle cildinizde yeni lekeler, benler ve yama şeklinde kızarıklıklar oluştuğunda emin olmak için mutlaka bir doktora görünmeniz önerilir.

Ayrıca et benlerinin olası kanser riskine karşı düzenli aralıklarla kontrol ettirilmesi kritik önem taşımaktadır.


Kaynak:belirtileri nelerdir
 
Melanom Belirtileri: Cilt yüzeyinde yeni bir leke veya mevcut bir lekenin şeklinin, renginin ve büyüklüğünün değişmesi olarak kendini belli edebilir.

Cildin normalde güneş ışığına maruz kalmadığı bölümlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Melanomun bir diğer türü olan “nodular melanom”da ise cilt yüzeyinde oluşan lekeler daha çok kabartı ve kubbe şeklindedir. Bir süre sonra bu kabartı şeklindeki lekelerde kanama ve kuruma görülebilir. Genellikle pembe ve kırmızı, daha nadiren de kahverengi ve siyah olarak görülürler.

Uzun süreler güneş ışığına maruz kalmak, korunmazsız güneşe çıkmak, genetik özellikler melanom’un başlıca nedenleri arasındadır. Ayrıca renkli gözlü ve açık tenli insanlarda melanom görülme oranı daha yüksektir.

Bazal Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri: Çoğunlukla soluk kırmızı renkte, kuru ve pullu kabartılar şeklinde görülür. Bu kabartılar ülserleşebilir ve tamamen iyileşmeleri mümkün olmayabilir. Bu lekeler sıklıkla cildin güneşe maruz kaldığı bölgelerde ortaya çıkarlar ve zaman içinde büyürler.

Skuamöz Hücreli Cilt Kanseri Belirtileri: Bu cilt kanseri türü kendini cilt üzerindeki sertleşmiş, kırmızı ve kolay kanayan lekelerle belli eder. Lekeler kuru olabilir ve ülserleşebilir. Çoğunlukla 50 yaş üzeri yetişkinlerde görülür.

Benlerin Kansere Dönüşümü: Meloma bazı durumlar bir benden başlayabilir. Ben üzerinde kabuklanma varsa, ben değişik renk tonlarındaysa, kanama ve kaşıntı varsa, asitmetri ve benin kenar hattında düzensizlik varsa, ben çevresinde kızarıklık oluşuyorsa ve üzerinde kıllanma artışı varsa kontrol ettirilmelidir.

Eğer bende bu değişimlerin biri veya birkaçı varsa ben cerrahi müdahale ile çıkarılır ve patolojik olarak incelenir.

Cilt kanseri belirtileri için bir genelleme yaparsak, cilt üzerinde daha önce bulunmayan leke, kabartılar, yan yana küçük kitleler, kanama ve ağrı yapabilen yeni oluşumlar cilt kanseri belirtisi olarak kabul edilebilir.

Tabii bu lekeler ya da kabartılar mutlaka kanser nedeniyle değil, güneşin, ilerleyen yaşın veya diğer faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Ancak tedbiri elden bırakamamak için bu tip lekelerin kontrol edilmesi önemlidir.
 
Cilt Kanseri Hakkında Gerçekler ve Yanlış Bilinenler
Solaryumda bronzlaşmak daha sağlıklı: Yanlış. Solaryum tüm cilt kanseri türleri açısından daha yüksek risk taşımaktadır. Yüksek basınçlı güneş lambaları normal güneş ışınlarından 12 kat daha fazla UVA (ultraviyole A ışını) yaymaktadır.

Güneş bulutlu günlerde cilde herhangi bir zarar vermez: Yanlış. Güneşin, ciltte hasara yol açan UV ışınlarının %80’i buluttan ve sisten geçebilmektedir.

Koyu tenli cildi olanlar cilt kanseri olmaz: Yanlış. Evet, açık tenli insanlarda cilt kanseri görülme oranı koyu tenli kişilere göre daha yüksektir ancak bu koyu tenli insanlarda hiç cilt kanseri görülmediği anlamına gelmez.

50 koruma faktörlü güneş kremi kullandığım için güneş cildime zarar veremez: %100 doğru değil çünkü kullandığınız güneş kremi sadece güneşin UVB ışınlarını önlüyorsa cilt kanserine yol açabilen UVA ışınlarına karşı korumasız olabilirsiniz.

Kendi Kendine Cilt Kontrolü Nasıl Yapılır?
Kanserin cilt üzerindeki belirtileri vücudun her bölgesinde görülebileceği için düzenli aralıklarla tüm cildinizi kontrol etmelisiniz.

Boy aynası cildin büyük bir bölümünü görebilmek için etkili olabilir. Sırtınızı ve vücudun arka kısmını ise yine boy aynası karşısında, elinizde tutacağınız küçük bir ayna ile gözden geçirebilirsiniz.

Tüm kıyafetlerinizi çıkarın ve bulunduğunuz odanın küçük lekeleri görebilecek kadar aydınlık olduğundan emin olun.

Boy veya el aynasıyla göremediğiniz bölümler için bir aile bireyinden veya bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.

Güneşten Korunmak İçin Nasıl Bir Güneş Kremi Seçmeli?
Güneş kremi seçiminden önce güneşin cilde zarar veren ve cilt kanserine neden olabilen UVA ve UVB ışınları hakkında kısa bilgi verelim.

Uzun dalga UVA ışını ciltte kalıcı etkiye neden olan, cildi yaşlandıran ve cilt kanserine yol açabilen ultraviyole ışınıdır. UVB ise kısa dalga ultraviyole ışınıdır ve güneş yanığına, cilt hasarına ve UVA gibi cilt kanserine neden olabilir.

Güneş kremi ambalajı üzerinde bulunan “SPF” Güneşten Koruma Faktörü (Sun Protection Factor) anlamına gelir. SPF ne kadar yüksek olursa (örneğin 50 SPF) kremin koruyucu etkisi o kadar fazladır.

Örneğin hiç krem kullanmadığınızda cildiniz güneşte 20 dakika içinde kızarmaya başlıyorsa, SPF 50 krem ile bu süre 50 kat uzar. Seçeceğiniz koruma faktörlü güneş kremi her iki ultraviyole (UVA ve UVB) ışınına karşı koruma içermelidir. Bu bilgileri kremin ambalajı üzerinde bulabilirsiniz.

Güneş kremleri cilde sürülürken çok yedirilmemelidir ve cilt yüzeyinde bir tabaka oluşturacak şekilde sürülmelidir.

Her ne kadar bazı kremler “su geçirmez” veya “sudan etkilenmez” ibareleriyle satılsa da denize girip çıktıktan sonra yeniden güneş kremi sürülmelidir. Denize girmeseniz bile güneşten en çok etkilenen burun, omuzlar, ayak üstleri gibi bölgelerdeki kremi, düzenli aralıklarla tazelemelisiniz.
 
X