• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi çiş deyp geçme onun da bir eğitimi var :)

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Tatlim.oncelikle bebeginin hazor olmasi cok onemli
Benim kizim.26 aylikti
Ben 28 ayda dusunuyordum yaz geldiginden ama mart ayinda bi gun anne cis dedi hadi uca uca gittik klozzete cunku bi oturagimiz bile yoktu kurmusum kendimi 28 aya evet gervekten yapti sonra bez geri baglandi ve birkac saat sonra yine ayni yine yaptik cisimzi himm dedik.bu evlat hazir
Ama ortada bi sorun var kizim bezini cijarmak istemiyor ben bezimden ayrilmam diyor ustune gitmedim.ve cise alisma donemimizde bezimizde bizimle birlikteydi ama o beze cis cok nadir yapildi gece uc saatte bir bem kaldirdim arada kacirdigi olsada genel olarak bostu
Bir sure sonra bezinide istemedi arada kacirdiginda bezsiz donem de olsun anne olsun makinaaada yikariz diyordu bulbulum
Cis maceramiz boyle son buldu

çocuk neredeyse terlikleri giyip tuvalete oturacak kıvama gelmiş sen hala 28 :9:
maşallah çok temiz iş çıkarmış :23:

Aynen aynen :( bizim tanidik da fon makinesiyle yakmis. Kufredicem kendimi tutmasam.. Ne istiyolar minicik bebeklerden.. Bilseler yapmazlar heralde altlarina

:53: ne yaptığının farkında olduğundan emin değilim pek :44: yazık günah ya :31:

tekrar herkese merhaba :)
çok şükür bir adım daha atladık :) kızım çiş konusunu halletti inşallah..

size yine bir sorum olacak ama önce ayrıntılara geçeyim hemen;
buraya konu açtıktan ve tavsiyeleri aldıktan sonra gece bez takıp gündüz açma işine bir son verdim ve bezi tamamen kaldırdım.
kızıma da anlattım artık bez mez yok boşver bunları dedim:9:
neyse böyle yapınca farkettim ki gece çiş yapmıyormuş zaten.
ilk günler gece çişe diye uyandırmaya gittiğimde kupkuru buluyordum altını. zaten o da kalkmak istemiyordu.
ben de uyanınca yaptırayım diye karar verdim. sabaha karşı uyandığında hemen uyku sersemi lazımlığa oturttum, çişini yaptı.
uykusu açılmadan devam etti uyumaya. geceleri çok kolay hallettik yani elhamdülillah:1:

gelelim gündüz maceralarımıza, ilk 2-3 gün altına yaptıktan sonra boyun büktü kuzum :16:
ben de hiç kızmadan olur böyle türevi tesellilerde bulundum.
parka da çıktık tabii, gezmelerden eksik kaldık ama parkımızdan asla taviz vermedik :1:
parkta da ilk günler kaçırdı etti, koşa koşa eve geldik üzerini değiştirdik tekrar indik.
gerçekten de ilk 2-3 gün çişle mücadele ve çişten arınma günüymüş bunu kavradım iyice :27:
bunları atlattıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi geldi çok şükür.
çişi gelince popoyu tuttu koşturduk lazımlığa,
kaka gelince yüzü değişti koşturduk lazımlığa :9:
derken derken şükür şu günlerde çişi gelince de kakası gelince de dürtüklüyor
koşuyoruz tuvalete ya da lazımlığa.

velhasılkelam şimdi şöyle bir problem var dışarı çıkmaya başladık
avmlerde falan tuvalete giriyor ama ne çiş ne kaka yapmıyor eve gelince lazımlığı dolduruyor:10:
bu geçici bir durum mu acaba ablalar :23:

durumu ayrıntısıyla anlattım, umarım bu dönemden geçen arkadaşlara yarenlik eder konum:7:

kızıma hem bezi atacağımızda hem de memeyi bıraktıracağımda bize göre küük ama ona göre büyük aile içi veda partisi yaptık..

kızımla beraber pasta yaptık ve ben ona birkaç gün öncesinden anlatmaya başladım.. artık bezini tamamen atacağımızı bunun için ona veda partisi yapacağımızı ve partinin ardından bir daha beze değil,tuvalete yapması gerektiğini anlattım..
kızıma mum üfleettirip ,pastayı kestik.. ailecek kutlayıp,tebrik ettik ufak tefek hediye aldık boyama kitabıi,boya gibi ..kızımı çok mutlu oldu ve çok çabuk adapte oldu..

tekrar herkese merhaba :)
çok şükür bir adım daha atladık :) kızım çiş konusunu halletti inşallah..

size yine bir sorum olacak ama önce ayrıntılara geçeyim hemen;
buraya konu açtıktan ve tavsiyeleri aldıktan sonra gece bez takıp gündüz açma işine bir son verdim ve bezi tamamen kaldırdım.
kızıma da anlattım artık bez mez yok boşver bunları dedim:9:
neyse böyle yapınca farkettim ki gece çiş yapmıyormuş zaten.
ilk günler gece çişe diye uyandırmaya gittiğimde kupkuru buluyordum altını. zaten o da kalkmak istemiyordu.
ben de uyanınca yaptırayım diye karar verdim. sabaha karşı uyandığında hemen uyku sersemi lazımlığa oturttum, çişini yaptı.
uykusu açılmadan devam etti uyumaya. geceleri çok kolay hallettik yani elhamdülillah:1:

gelelim gündüz maceralarımıza, ilk 2-3 gün altına yaptıktan sonra boyun büktü kuzum :16:
ben de hiç kızmadan olur böyle türevi tesellilerde bulundum.
parka da çıktık tabii, gezmelerden eksik kaldık ama parkımızdan asla taviz vermedik :1:
parkta da ilk günler kaçırdı etti, koşa koşa eve geldik üzerini değiştirdik tekrar indik.
gerçekten de ilk 2-3 gün çişle mücadele ve çişten arınma günüymüş bunu kavradım iyice :27:
bunları atlattıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi geldi çok şükür.
çişi gelince popoyu tuttu koşturduk lazımlığa,
kaka gelince yüzü değişti koşturduk lazımlığa :9:
derken derken şükür şu günlerde çişi gelince de kakası gelince de dürtüklüyor
koşuyoruz tuvalete ya da lazımlığa.

velhasılkelam şimdi şöyle bir problem var dışarı çıkmaya başladık
avmlerde falan tuvalete giriyor ama ne çiş ne kaka yapmıyor eve gelince lazımlığı dolduruyor:10:
bu geçici bir durum mu acaba ablalar :23:

durumu ayrıntısıyla anlattım, umarım bu dönemden geçen arkadaşlara yarenlik eder konum:7:

maşallah yolun yarısından çoğunu geçmiş hatta yolu tammalamışsınız hayırlı,olsun...
artık sizde bebğinizde alışır bu duruma merak etmeyin..siz yinede evden çıkmadan önce yaptırın..belki henüz başka ortamlarda yapmaya alışmamıştır..oda yolda orada burada yapmaya alışacak..hemde öyle bir alışacakki hiç beklemediğiniz,yaptıramayacağınız yerlerde çişi gelecek ve nereye götüreceğinizi şaşıracaksınız :52: ..

kızıma hem bezi atacağımızda hem de memeyi bıraktıracağımda bize göre küük ama ona göre büyük aile içi veda partisi yaptık..

kızımla beraber pasta yaptık ve ben ona birkaç gün öncesinden anlatmaya başladım.. artık bezini tamamen atacağımızı bunun için ona veda partisi yapacağımızı ve partinin ardından bir daha beze değil,tuvalete yapması gerektiğini anlattım..
kızıma mum üfleettirip ,pastayı kestik.. ailecek kutlayıp,tebrik ettik ufak tefek hediye aldık boyama kitabıi,boya gibi ..kızımı çok mutlu oldu ve çok çabuk adapte oldu..

iyi bir fikirmiş bu da :6:
yeni başlayacak arkadaşlara yardımcı olur eminim..

maşallah yolun yarısından çoğunu geçmiş hatta yolu tammalamışsınız hayırlı,olsun...
artık sizde bebğinizde alışır bu duruma merak etmeyin..siz yinede evden çıkmadan önce yaptırın..belki henüz başka ortamlarda yapmaya alışmamıştır..oda yolda orada burada yapmaya alışacak..hemde öyle bir alışacakki hiç beklemediğiniz,yaptıramayacağınız yerlerde çişi gelecek ve nereye götüreceğinizi şaşıracaksınız :52: ..

ben de en çok bundan korkuyorum :52: olur olmadık yerde bir tutturdu mu yandık artık..

evden çıkmadan yaptırıyorum zaten ama dışarıda geldiğini belli edince götürdüğüm halde yapmıyor.
atlatacağız umarım bunu da.. devede kulak:8:

yalnız çok su içen kızım, tedbirli olup suyu azalttı bu gözümden kaçmadı :9:

Konu tam zamaninda acilmis bende acmayi dusunuyordum. bizde dun basladik tuvalet egitimine.lazimligi cok onceden almistik oyun gibi oturup kalkiyordu hazir degildir diye hic ugrasmadim bile. dun gidip bulmus yine bende bu bir isaretmi diyerekten baslayayim ufaktan dedim :-) ama direk lazimliga yaptirmiyorum.sonradan tuvalette yapmoyorlarmis. Lazimligi klozete oturtup orda dakikalarca bekliyoruz.oyunlar oynuyoruz muzik dinliyoruz cisi geliyor ama yapmiyor. tamam sıkmiyim diyorum bez baglamadan giydiriyorum hemen altina yapiyor dun 4-5 kere yapti hic kizmadim ama.bi seferinde tam yaparken yakaladim.yarisinda azcik yapmisti goturdum.wc ye yok yine yapmadi 15-20 dk bekledik sonra giydirir giydirmez altina yapti. acaba hazirmi degil ypksa yeni basladik diyemi. bu ayin 22sinde iki yas oluyor.
Ve suanda altina cisini yapiyor ve bana pis pis sırıtiyor :KK43:

Merhaba benim kızımda şuanda aynı sorunu yaşıyorum. Siz ne yaptınız süreci naaıl atlattınız? Önerilerinizi alabilir miyim? Bazen elimde olmadan sinirleniyorum. Ne kadar belli etmemeye çalışsam da çocuk farkediyor çünkü 6 gün oldu artık.

Canım daha önceden iki farklı konuda paylaştığım bazı tecrubelerimi belki işine yarayan bir kısmı olur diye seninle de paylasacagim:

Öncelikle bebeğin tuvalet eğitimine hazır mı? Yani;
Sabah uyandığında bezi kuru kalkıyor mu?
Önümüzdeki en azından 3 ay bebegin duygusal bir süreç (ev değişikliği, tatile gitme, bakıcı değişikliği, yeni kardeş anksiyetesi, anne ya da babadan ayrılık gibi bir süreç) yaşayacak mi?

Diğer taraftan sen hazır misin?
Bebeğin kakasini yapmamak için direndiginde,
Salon halisinin orta yerine yaptığında,
Dışarı çıktığında tuvaletini tutamadiginda,
Tuvalete oturduginda birakamadiginda,

...nebileyim böyle durumlarda onu incitmeden nasıl davranman gerektiğine dair bilgi edindin mi?

Tuvalet eğitimindeki yanlışlar ömür boyu kabizlik problemine sebep olabilecek önemli süreç.

Eğer bebeğinin ve kendinin bu eğitim sürecine hazır olduğunu düşünüyorsan tavsiye edebileceklerim:

Öncelikle sabırlı ol. ...ona sakın kızıp sinirlenme.
Çocuk bezliydi bu zamana kadar.
Çişin ne olduğunu nasıl birşeye benzediğini, nereden geldiğini, neden geldiğini bile endişe ile takip ediyor olabilir.

Hangi saatlerde çişini/kakasını altına kaçırıyor, ya da başarılı olarak söylüyor?

Sadece gözlemleyerek takip ederdim bir süre ben olsam.
O da bir birey, sıkıştığını anlayıp tuvaleti geldiğine karar verecek (en azından böyle olmayı öğrenecek).
Baktın ki kıvranıyor, hareketleri telaşlandı, bir teklif edersin, tuvalete gitmek ister misin annecim?
Yok derse (ama bak kıvranıyorsun hadi gel bir oturalım gibi ısrar etmek yok ama) tekrar devam edersin gözlemlemeye, bir 10 dk sonra aynen yine sorarsın.
bir de (sizde nasıl bilmiyorum ama) lazımlık seyyar dolaşmasın bence.
Yeri belli olsun, çocuk sıkışınca nereye koşacağını bilsin.
Yine yok derse aynen devam.
altına kaçırırsa, olsun annecim, bak geldiğini anladın, bir dahakine böyle olunca tuvalete gelelim tamam mı tatlım vs gibi bir tavır takınabilirsin belki.
Zorlarsan ters teper.
İlk amacın tuvaleti geldiğinde yapmayı öğretmek, ikincisi tuvaleti geldiğinde lazımlığa yapmayı öğretmek, üçüncüsü tuvaleti geldiğinde, tuvalete gidene kadar çişine/kakasını tutmak, gidince de bırakmak.

Ona altına kaçırdığında "(örn.) olabilir annecim, bazen ben de kaçırıyorum.
ama tuvalete yaptığımda rahatlıyorum.
çişimizi tuvalete yapalım rahatlayalım.
bak kediler de çiş yapıyor, kuşlar da kaka yapıyor. ben de yapıyorum. baban da… " gibi konuşarak bu sürecin herkes için geçerli normal bir durum olduğunu anlatmalisin.

Benim kızım (ki 34 aylikti) ilk 9 gün çişini tutmaya çalışmış, hep ağlamıştı, taa ki "evet bu aynı çiş, ben bunu biliyorum" dediğini duyduğum güne kadar. Yavrum benim, her sıkıştığında başka birşey çıkacak diye korkmuş demekki…

Bu çocuk aklı ile neler düşünüyorlar bir bilsen…

Sabırlı ol.
Şefkatle yaklaş.
Sinirlensen bile belli etme.

Annecim altına yapınca da ben seni cicilerim, ama boyle olunca cok yoruluyorum, tuvalete yapsan, ben hiç yorulmuyorum.

Her başarılı denemede, aferin benim kızıma, tuvaletini yaptın rahatladın…
gibi yapıcı davranmak gerek. Fakat asla büyük abartılı kutlamalar değil.

Bir de ilk bir ay ben hiç evden çıkmamıştım.
bu da çocuğu strese sokar, benim kızım 5 yaşına geldiginde, hala dışarı çıkarken sorardı "orada (gideceğimiz yerde) tuvalet var mı?" diye…

Öğrenir, panik yok.
Varsın halılara işesin, kaka yapsın.
Yeterki anne-bebek sizin aranızdaki sonsuz güven ve sevgi zedelenmesin.

Sana kolaylıklar.
Miniğe başarılar :KK66:

Çok teşekkür ederim ama artık gündüz oturup oturup yapmadığı için geceleri bezine yapıyor. Buna da çok üzülüyorum. Çaresizlik hat safhada

Ben bu konuda hatta hiç bir konuda ,aman eğitimmiş aman kuralı varmış aman şunu yapmalıymışım ,şu sıraya göre yapmalıymışım falan filan diyen annelerden olmadım olmıcamda.
Aman anne bu bez de ne,ben büyüdüm tuvalete yapcam diyene kadarda beklerim problem değil.
Olay uğraşamamak ,ya da etrafı temizlemek zor gelcek meselesi asla değil.
Çocuğumla ilgili böyle böyle yapcam ,şöyle şöyle olsun dediğim şeylerin hiçbiri olmadı,olmıcakta.
Kızım 1yaşına kadar sadece ayakta saatlerce sallanarak uyuyodu, bi gece sallanmıcam der gibi yatmak istemedi ,döndü arkasını yattı uyudu. O gündem beri kendi uyur.
Bezi de 10yaşına kadar bağlatcak değil heralde elbet çıkar artık şunu totomdan dicek birgün.
Ne kendinizi kasın ,ne çocuğu.
Kaç ay alt alıyoruz,az daha alıveririz nolmuş.
Hele o sürekli bu konular için kitaplar okuyanları , sanki bu işlerin belli kuralı varmış gibi kendi çocuklarında uygulamaya çalışanları hiç anlamıyorım
Bırakın istedikleri şeyi istedikleri zaman yapsınlar.
Zaten yıllar o özgürlüklerini ellerinden çok çabul alcak malesef,oyüzden herşeyi çocukken bari onlar belirlesin.

Ben de önümüzdeki hafta denemeyi düşünüyorum. 34 aylık sıpa. Tecrübem ve bilgim kendime yetecek kadar, o yüzden pek bir şey söyleyemeyeceğim. Asla yapmayacağım şeyi biliyorum ama. Çocuğun çiş ve kakasını manasız biçimde sahiplenip "çişimiz", "kakamız" demeyeceğim mesela. Onun çişi ve kakası niye bizim olsun çünkü. Benim şahsıma ait çişim ve kakam var çok şükür. 3 yıllık annelik serüvenimde oğluma ait olan hiçbir eşya ve organı "bizim" diye belirtmedim ama şu çişimiz ve kakamız durumuna ayrı bir antipatim var.

Ben bu konuda hatta hiç bir konuda ,aman eğitimmiş aman kuralı varmış aman şunu yapmalıymışım ,şu sıraya göre yapmalıymışım falan filan diyen annelerden olmadım olmıcamda.
Aman anne bu bez de ne,ben büyüdüm tuvalete yapcam diyene kadarda beklerim problem değil.
Olay uğraşamamak ,ya da etrafı temizlemek zor gelcek meselesi asla değil.
Çocuğumla ilgili böyle böyle yapcam ,şöyle şöyle olsun dediğim şeylerin hiçbiri olmadı,olmıcakta.
Kızım 1yaşına kadar sadece ayakta saatlerce sallanarak uyuyodu, bi gece sallanmıcam der gibi yatmak istemedi ,döndü arkasını yattı uyudu. O gündem beri kendi uyur.
Bezi de 10yaşına kadar bağlatcak değil heralde elbet çıkar artık şunu totomdan dicek birgün.
Ne kendinizi kasın ,ne çocuğu.
Kaç ay alt alıyoruz,az daha alıveririz nolmuş.
Hele o sürekli bu konular için kitaplar okuyanları , sanki bu işlerin belli kuralı varmış gibi kendi çocuklarında uygulamaya çalışanları hiç anlamıyorım
Bırakın istedikleri şeyi istedikleri zaman yapsınlar.
Zaten yıllar o özgürlüklerini ellerinden çok çabul alcak malesef,oyüzden herşeyi çocukken bari onlar belirlesin.

Haklısınız ama çalışıyorum eylülde işe başlayacağım bende olsun istiyorum sanırım sorun bende
Kasmazsak herşey daha kolay olur.
Sen nekadar istersen iste,o nezaman hazırsa ozaman yapacak.
Sinir stres paniğe gerek yok.
Belki siz işe başlamadan pat die oluverir kendiliğinden.

Benim oğlum 28 aylık ve tek kolay geçen şeyimiz tuvalet oldu.Biz sürekli gittik 15 dk da bir bazen yaptı bazen yapmadı ama ne zaman ben yanında yapsam yaptı belki doğru değil ama benim çocuğum da böyle öğrendi kalasını da hadi bakalım kaç tane yapacaksın sayalim dedik 1. Seçtik ödül verdik yaptiginda falan 3 4 günde hallettik

Ben de önümüzdeki hafta denemeyi düşünüyorum. 34 aylık sıpa. Tecrübem ve bilgim kendime yetecek kadar, o yüzden pek bir şey söyleyemeyeceğim. Asla yapmayacağım şeyi biliyorum ama. Çocuğun çiş ve kakasını manasız biçimde sahiplenip "çişimiz", "kakamız" demeyeceğim mesela. Onun çişi ve kakası niye bizim olsun çünkü. Benim şahsıma ait çişim ve kakam var çok şükür. 3 yıllık annelik serüvenimde oğluma ait olan hiçbir eşya ve organı "bizim" diye belirtmedim ama şu çişimiz ve kakamız durumuna ayrı bir antipatim var.

Konu taşındı bildirimi gelince hatırladım konuyu.
Açalı baya oldu tabii.
Sağa sola çişini yapan kız 7 yaşında şimdi:dondurma:

Ben de "çişimiz, kakamız" muhabbetinden hoilanmam.
Sen yazınca döndüm bi daha okudum konumu :)
Anılarım canladı ya.

Tam da bugün idrarda gebelik testim pozitif çıktı.
Değişik duygular yaşıyorum şu an :KK17:

Erkek çocukları kaka konusunda sıkıntı çekiyor biraz çevreden gözlemlediğim kadarıyla.
Allah kolaylık versin sanada şimdiden :KK200:

Merhabalar arkadaşlar benimde küçük bir tecrübem var kısaca sizede yazmak istedim kızıma bezi 2,5 yaşında bıraktırdım ve aslında bıraktırma gibi bir sorunum yoktu elbet bir gün bırakacak diye üstüne düşmedim ama kızımda belirtiler başlamıştı bu belirti gece bezini degiştırıyordum sabah kuru kalkıyordu sabah baglıyordum bezini öglene kadar kuruydu kızımın kasları gelişmişti çişini tutabiliyordu doktora sordum tam vakti dedi önce çok güzel kilotlar aldım istediğini giydirdim her 10 dkda bir sordum çişin var mı diye bazen Yok bazen lazımlıga ben oturttum ikinci gün 15 dkda bir sordum 3 gün 20 dk birsordum ama emin olun gerçekten zor süreçti ama uykusunda bile bez baglamadım gecede öle uykusundan kaldırıp çişde yaptıramadım çook ağlıyordu ama sabaha kadar tutuyordu tabi arada yaptı ama bu bir süreçti normal dedim çünkü kesin kararlıydım bu iş bitecek ev batarsa batsın dedim sabah kalktığında hemen tuvalete çişini lazımlıga yaptığında tuvalete döktüğünde sifona kızım basıyordu hoşçakal hadi evinize gidin diye el sallıyorduk kakasını yapıyordu alkışlıyordum süpersin diyordum budurumda hoşuna gidiyordu sonunda tam 20 gün sonra alıştı ama bende bitmiştim hediye olarak istediği bir oyuncağı aldık ve yeni kilotlar almıştım ama zafer kazanmış gibi hissetmiştim sonunda

Back
X