çocuğa özgüven nasıl kazandırılır?

willedwoman

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2016
1.334
2.690
83
40
merhaba arkadaşlar,

10 yaşında kızım özgüveni hiç yok. mesela örnekler vereyim sabahları okula giderken saçlarını değişik topluyorum anne öyle yapma diyo zaten bana yakışmaz diyo. paten aldım ayağına bile giymiyo ben bunu süremem diyo. dersanelerin sınavlarına sokuyorum ya başarılı olamazsam diyo. bana sürekli ben güzelmiyim diye soruyor. güzelsin diyorum değilim diyo. geçen yıla kadar böyle değildi çok başarılıydı özgüveni tamdı. bu durum derslerinide etkilemeye başladı. acaba ergenliğemi giriyor.
çocuğa özgüven nasıl kazandırılır. kitaplardan internetten araştırıyorum ama hep kalıplaşmış cümleler.
tecrübeli annelerden bilgi almak daha doğru geldi bana o yüzden açtım konuyu.
yardımcı olurmusunuz.

Kizinizin arkadaslari ona mobbing uygulamis olabilir. Guzel degilsin yakismiyor basarisizsin vs gibi. Olagan bir sey.
Once boyle bir sey var mi onu ogrenip ona gore bir yol cizmelisiniz...
Oyle bir sey yoksa da teşvik etmelisiniz. Bir seyler yaptikca basardikca kendi icindeki benligi guzelligi fark eder

merhaba arkadaşlar,

10 yaşında kızım özgüveni hiç yok. mesela örnekler vereyim sabahları okula giderken saçlarını değişik topluyorum anne öyle yapma diyo zaten bana yakışmaz diyo. paten aldım ayağına bile giymiyo ben bunu süremem diyo. dersanelerin sınavlarına sokuyorum ya başarılı olamazsam diyo. bana sürekli ben güzelmiyim diye soruyor. güzelsin diyorum değilim diyo. geçen yıla kadar böyle değildi çok başarılıydı özgüveni tamdı. bu durum derslerinide etkilemeye başladı. acaba ergenliğemi giriyor.
çocuğa özgüven nasıl kazandırılır. kitaplardan internetten araştırıyorum ama hep kalıplaşmış cümleler.
tecrübeli annelerden bilgi almak daha doğru geldi bana o yüzden açtım konuyu.
yardımcı olurmusunuz.
bence erken ergenliğe girmiş ya da girmek üzere o dönemde kendini beğenmeme yada başkaları tarafından onay görmek istemem gibi davranışlar olabilir çok normal, ayrıca saçını kendisi toplasın, paten almışsınız ama o mu istedi? siz mi özenip aldınız? bu önemli kendi seçimlerini kendisi yapabilir artık genç bir yetişkin...

Çok baskıcı bir tutum sergiliyor olabilir misiniz. Ben hatırlıyorum da mesela kıyafetimi annem seçerdi, beğendiği şeyde ısrar ederdi , bende artık uğraşmamak için tamam derdim. Sonrada bana niye böylesin, kendine güven der dururlardı, ben halbuki kendi kararlarımı bile veremiyordum, herşeye müdahale ederdi.
Belki farkında olmadan onu çok yönlendirmiş onun yerine düşünüp kararlar almış olabilirsiniz. Yok böyle değil diyorsanız da ergenlik olabilir, zamanla düzelir diye düşünüyorum

bence erken ergenliğe girmiş ya da girmek üzere o dönemde kendini beğenmeme yada başkaları tarafından onay görmek istemem gibi davranışlar olabilir çok normal, ayrıca saçını kendisi toplasın, paten almışsınız ama o mu istedi? siz mi özenip aldınız? bu önemli kendi seçimlerini kendisi yapabilir artık genç bir yetişkin...
kendi istedi aldım sonrada kullanmak istemedi.

Benim de ilk aklıma arkadaşlarıyla alakalı olabileceği geldi. Belirgin bir kusuru filan varsa çocuklar çok sever dalga geçmeyi. Onlardan etkilenmiş olabilir. Veya çok basit bir şeyden (takılıp herkesin ortasında düşmek gibi) dalga geçmiş ve devam ediyor olabilirler. Diğer seçenek de tacize uğradığı için kendini yetersiz hissediyor olabilir. Benim başıma ilk 8 yaşında gelmişti. Panik olmanızı istemem ama Türkiye'de yaşıyoruz. Korkutmadan baskılamadan ağzından laf almaya çalışın. Veya pedagoglar bu konuda ne öneriyorsa onu yapın.

Arkadaslarından bırseylermı duyuyor acaba ,
daha öncede bi konumda yazmıştım kızım özel kolejde okuyor. sınıf arkadaşları çokta hoşuma gitmiyor. ufacık çocukların ellerinde iphone telefonlar. mesela çarşamba günleri serbest kıyafet giyme günleri geçen hafta giydiğini bu haftada giyse arkadaşları fazla kıyafetin yokmu aynı şeyi giydin diyorlarmış.

ergenlik için erken değil mi?
hep böyle olsaydı huyu bu derdiniz, ama son bir yıl içinde olması bir şeyler olmuş diye düşündürüyor.

Benim de ilk aklıma arkadaşlarıyla alakalı olabileceği geldi. Belirgin bir kusuru filan varsa çocuklar çok sever dalga geçmeyi. Onlardan etkilenmiş olabilir. Veya çok basit bir şeyden (takılıp herkesin ortasında düşmek gibi) dalga geçmiş ve devam ediyor olabilirler. Diğer seçenek de tacize uğradığı için kendini yetersiz hissediyor olabilir. Benim başıma ilk 8 yaşında gelmişti. Panik olmanızı istemem ama Türkiye'de yaşıyoruz. Korkutmadan baskılamadan ağzından laf almaya çalışın. Veya pedagoglar bu konuda ne öneriyorsa onu yapın.
kızımın bi rahatsızlığı kusuru yok. aslında çokta güzel bir kız. taciz konusunda sürekli konuşuruz üstü kapalı. insanlarla arasında mesafe olması gerektiğini falan anlatırım. allah korusun bi tacize maruz kalsa benle paylaşırdı diye düşünüyorum. ama tabi belli olmaz yinede.

Çok baskıcı bir tutum sergiliyor olabilir misiniz. Ben hatırlıyorum da mesela kıyafetimi annem seçerdi, beğendiği şeyde ısrar ederdi , bende artık uğraşmamak için tamam derdim. Sonrada bana niye böylesin, kendine güven der dururlardı, ben halbuki kendi kararlarımı bile veremiyordum, herşeye müdahale ederdi.
Belki farkında olmadan onu çok yönlendirmiş onun yerine düşünüp kararlar almış olabilirsiniz. Yok böyle değil diyorsanız da ergenlik olabilir, zamanla düzelir diye düşünüyorum
kıyafetlerini genelde ben alırım. ne alsam severek giyer. bazende birlikte gideriz seçtiğini alırım ama bazen okadar saçma kıyafetler seçebiliyorki o durumlarda müdahale ediyorum.

daha öncede bi konumda yazmıştım kızım özel kolejde okuyor. sınıf arkadaşları çokta hoşuma gitmiyor. ufacık çocukların ellerinde iphone telefonlar. mesela çarşamba günleri serbest kıyafet giyme günleri geçen hafta giydiğini bu haftada giyse arkadaşları fazla kıyafetin yokmu aynı şeyi giydin diyorlarmış.

malesef kolejlerde durum bu bende o yüzden kızımı devlet okuluna gönderme taraftarıyım. babasıda aynı şekilde düşünüyor ve malesef çocuklar çok acımasız. kızım şu an kreşe gidiyor ki kreşi bile kurum kreşi tercih ettik o ufacık çocuklarda bile onur kırıcı bir sürü cümle duyabiliyorsunuz.

okulda bir şey olmuş bence.
ağzını arasanız anlatır mı?
okulda arkadaşlarının çok havalı olduğundan bahseder. her hafta farklı bir kıyafet giydiklerinden bahseder. bulunduğum şehirde bi semt var genelde maddi durumu çok iyi insanlar oturur o semtte lüks plazalar rezidanslarla dolu bir semt. arkadaşlarının bir çoğunun evi ordaymış onu söyler.
yani 10 yaşındaki çocukların bu kadar fazla maddi konuları konuşmalarıda tuhaf geliyor bana.

Benim kızım henüz 4.5 yaşında. Özgüveni yüksek diyebilirim. Öğretmeni lider ruhlu olduğunu söyler hep.
Ben giyimine bile karışmıyorum,kendi istediklerini alıyoruz,uyumsuzda olsa kendi seçtiklerini giyiyor,müdahil olmuyorum. Geçen gün tayt,tişört üzerine balık kız kostümü giyip gitti okula,saçma biliyorum,tuhaf belki birazda ama inatlaşmayı doğru bulmuyorum.
Bir oyuncak için 3 mağaza gezdiğimizi bilirim. 3 mağazayada bakıp en beğendiğini aldı.
Birşeyi yapamayınca çok hırslanıyor,hatta o şeyden vazgeçme derecesine geliyor,yapmak istemiyor. Bende genelde kendimden örnek veriyorum,bende çocukken yapamamıştım bunu biliyormusun?sonra tekrar tekrar denedim,öyle yapabildim,istersen şimdilik vazgeçelim,sen biraz düşün,sonra istersen tekrar deneriz derim. 2-3 gün sonra yada o gün tekrar deneriz.
Bu aralar paten öğretiyoruz,ilk gün zorlandı hevesi kırıldı,yine bu yaklaşımla ara verdik 4 gün kadar,dün akşam kullandı biraz ,daha kendine güvenliydi. Yalpalayıp düşer gibi olduğunda"bak dizliğin,kaskın herşeyin var,düşebilirsin,bende çok düştüm,kimse düşmeden öğrenemez ki"dedim,biraz sohbet ettik bu konu üzerine,hala öğrenme aşamasında. Şu an dengede durabiliyor,zaman içerisinde kayabilecek eminim,önemli olan denemesi,uğraşması,keyif alması,acelemiz yok.
Sizde eminim teşvik ediyorsunuzdur,devam edin derim. O sormadan siz söyleyin,çok güzel oldun bugün,bu saç şekli sana çok yakıştı diye. Diğer konularda da kendinizden örnek verebilirsiniz,bende çocukken yaşamıştım bunu,şöyle yapmıştım vs diyerek,teşvik edebilirsiniz. Bilemiyorum küçük yaşta işe yarıyor,belki sizdede yarar.
Sağlıkla büyütün.

okulda arkadaşlarının çok havalı olduğundan bahseder. her hafta farklı bir kıyafet giydiklerinden bahseder. bulunduğum şehirde bi semt var genelde maddi durumu çok iyi insanlar oturur o semtte lüks plazalar rezidanslarla dolu bir semt. arkadaşlarının bir çoğunun evi ordaymış onu söyler.
yani 10 yaşındaki çocukların bu kadar fazla maddi konuları konuşmalarıda tuhaf geliyor bana.

insan ailesinden ne görüyorsa o, çok cimri bir akrabam vardı,
çocukları üzerimde bir şey görsün çanta ayakkabı vs, hemen ne kadara aldın derlerdi, ki çocuklar öyle paradan anlayacak yaşta değillerdi bana göre.

bence çocuğunuzun yaşı küçük demeden, paranın insanları ne hale getirdiğini anlatmalısınız, hem önemli olduğunu hem de önemsiz olduğunu, sürekli para konuşan insanların aslında cimri olduklarını vs vs.
bu konuda kitaplardan ve filmlerden yararlanın, çocuğunuz kendini ezik hissetmeye başlamış gibi geldi bana.

malesef kolejlerde durum bu bende o yüzden kızımı devlet okuluna gönderme taraftarıyım. babasıda aynı şekilde düşünüyor ve malesef çocuklar çok acımasız. kızım şu an kreşe gidiyor ki kreşi bile kurum kreşi tercih ettik o ufacık çocuklarda bile onur kırıcı bir sürü cümle duyabiliyorsunuz.
bizde çocuk olduk ama maddi konuları bilmezdik. şimdiki çocukların dillerinde paradan başka bişey yok. geçenlerde sınıf arkadaşı saçlarını kestirmiş kızım diyorki anne başak çok cool olmuş. ben :KK57: aynı böyle bakakaldım cool ne demek.

tiyatronun ozguvene çok iyin geldigi soyleniyor
ama sizinki sonradan olmus sebebini bulsaniz

benim kiz da sinifta cevap evrmeye korkuypoe , derslerinde gayet absarili ama dogru bildigini soylemiyormus ya yanlissa diyerek
seney eylulde tiyatroyu duusnuyorum insallh

insan ailesinden ne görüyorsa o, çok cimri bir akrabam vardı,
çocukları üzerimde bir şey görsün çanta ayakkabı vs, hemen ne kadara aldın derlerdi, ki çocuklar öyle paradan anlayacak yaşta değillerdi bana göre.

bence çocuğunuzun yaşı küçük demeden, paranın insanları ne hale getirdiğini anlatmalısınız, hem önemli olduğunu hem de önemsiz olduğunu, sürekli para konuşan insanların aslında cimri olduklarını vs vs.
bu konuda kitaplardan ve filmlerden yararlanın, çocuğunuz kendini ezik hissetmeye başlamış gibi geldi bana.
haklısınız sanırım arkadaşları arasında bir havalı olma yarışı var. bende kızım arkadaşlarına hava atsın diye son model telefonlar pahalı kıyafetler almadım alamamda. oda belkide kendini ezik görmeye başladı. ben kızımla çok konuşuyorum eşimde öyle devamlı konuşur sohbet eder. ama yine biz kızımı arkadaşları kadar etkileyemiyoruz.

Back
X