Çocuğum söz konusu

Şikayet duymak istemiyorsunuz,çözüm istiyorsunuz ama
ne yazık ki çocuk yetiştirirken öyle önemli yanlışlar yapıyorsunuz ki
ortaya çözümü böyle zor bir çocuk çıkıveriyor.

Sonra da çözüm soruyorsunuz.

İnanın etrafımız böyle veli dolu.
Başkasının masum çocukları bu çocukları idare edecek diye şamar oğlanı oluyor bir bakıma.

İzlettikleriniz, yanında izledikleriniz, ettiğiniz kavgalar,
iletişim bozukluklarınız, eline verdiğiniz oyunlar, onlarla geçirdiğiniz kaliteli zamanın azlığı
gibi pek çok etken sayabilirim.

Kendinizde olmayan sabrı, öğretmenlerden bekliyorsunuz.

Çözüm keşke 'Şunu yapın. '' demek kadar basit olsaydı.

O yaşa gelene dek oturan oturuyor çocuklarda zaten.

Okul öncesi sanıldığından çok daha önemli bir dönem.
Okula gelene dek hamura şekil verip, pişiriyorsunuz da
okuldan sonrasını süslemek, donatmak, sunuma çıkarmak gibi düşünün..

Sizi suçlamak için yazmadım bunları.
Nerede eksik kaldınız görün, suçu başkasına atıp daha fazla zaman kaybetmeyin diye yazdım.

bence beklentileriniz cok fazla .
Benim rehber öğretmenden beklentim yok olsaydı geçen seneden beri kaç kez giderdim, baktım adam ilgilenmiyor oralı olmuyor ben de birdaha gitmedim, bugün kendisi çağırdı şikayet ediyor ama çözüm ne deyince bilmiyorum diyor

Bir çocuk için vicdansız diye ithamda bulunmak çok ilginç. Çocuk o daha biliyor mu bakalım vicdan ne demek... Çocuğun davranış bozukluklarına odaklanıp onunla çalışmalar yapmalı size çocuğunuzun yaptıklarını anlatması gerçekten çok mantıksız olmuş....

Okulumuzda gayet az öğrenci var, sorumluluk yıkıcak olsam psikoloğa gitmeyip rehber öğretmenin başına giderdik. Adam bizi acil çağırıyor biz de farklı bir konuşma olucak sanıyoruz, yazmış kağıda iyi de biz onu zaten biliyoruz, ne yapıcaz diyoruz bilmiyorum diyor suçluyor da suçluyor ne diye çağırdı o zaman çözüm üretmicekse
gordugu tedavi etki etmiyormu acaba?
yani simdi ne yazsam yanlis anlayacak gibisiniz
bu problemleri bildiginize gore tekrar eden davranislar ve sanirim bunu cozmesi gereken kisi rehber ogretmen degil

Hanımefendi rehber öğretmenler için olan düşünceniz çok yanlış. Tüm okulla ilgilenen genelde 1 rehber öğretmen oluyor . Bazen şans eseri çok nadir olarak 2 öğretmen. O da okul aşırı kalabalıksa tabi. 500 öğrenciye tek başına bakan rehber öğretmenlerden biriyse çocuğunuza gerekli ilgiyi sağlayamamak onun değil eğitim sisteminin suçu. Emin olun bizlerde daha çok çocuğa ulaşmanın yardım etmenin hayaliyle okuduk bölümümüzü. Ayrıca okulda bir seans durumu yapmak özellikle devlet okulunda aşırı zor. Süre yetersiz, ortam yetersiz. Öğretmenler öğrencileri vermek istemez genelde bu da ayrı bir problem. Bu yüzden genelde psikologlara sevk edilir ve süreç takip edilir. Biz öğretmen olarak bulunabiliriz okulda fakat bizim öğrettiklerimiz kitaplarda yazmıyor. Ruhuna dokunmak çok uzun ve önemli bir iş. Hiçbir kitapta öğrenci bunu derse bunu de yazmıyor. Bin bir çeşit dertle karşılaşıyoruz ve hepsine ayrı yetmeye çalışıyoruz. Şehit çocukları, ailesi hapiste olanlar, yetimler, ağır hastalar vs.. Malesef kalabalık okullarda aciliyete göre ayarlanıyor görüşmeler. Her çocukla aynı ilgilenilmek istense de inanın bu çok zor.
Sizi anlıyorum. Herkesin evladı değerlidir. Emin olun öğretmenler için de öyle. Öğretmenin sizin söyleminize göre şikayet eder gibi sıralaması asla hoş değil. Bunu savunmuyorum. Ama siz zaten ayrıca bir psikologla görüşüyormuşsunuz. Ara ara gelişmelerle ilgili rehber öğretmenle de görüşebilirdiniz. Böylece konuya hakimiyeti artardı. Her sorun yaşayan öğrencinin velilerini kendisinin arayıp gelişmeleri takip etmesini beklemeniz çok fazla geldi bana. En azından sınıf öğretmenini bilgilendirip onun rehber öğretmenle arada görüşmeler yapmasını rica edebilirdiniz. İnanın o kadar çok çocuk ve sıkıntıyla karşılaşıyoruzki bunların arasında yolumuzu kaybettiğimiz oluyor.
Ben genelde psikologla görüşen öğrencilerimin psikologlarıyla telefonda görüşme sağlayıp okuldan verebileceğim desteği sorarım. Eğer benden istedikleri varsa onları elimden geldiğince sağlamaya çalışırım. Ama bazen yetişemiyoruz. Bence siz çocuğunuza odaklanın. Çözüm odaklı olarak yaklaşın. Bu sorunu büyütmek size bir şey katmaz.
Mesela psikoloğuyla görüşüp rehber öğretmene gidin gelişmeleri konuşun. Çocuğunuzla ilgili yaptıklarınız onu da konuya bağlayacaktır. Çünkü çoğu veli görüşmelerinden sonra ne kadar sevk etsem de veliler umursamıyor bana dönüş olmuyor. Dönüş yapan velilerle ortak bir şekilde hareket ettiğimizde çocuğa çok yardımcı oluyoruz.
Tekrar sizi anladığımı söylüyorum. Duygusallığınız normal, öğretmenin yazılı olarak okuması yanlış ama biraz empati yaparsanız karşılıklı ortada sorun kalmayacaktır. Ondan sonra da çocuğunuz için ortak bir yol izlersiniz. Önemli olan çocuğunuz.

Şikayet duymak istemiyorsunuz,çözüm istiyorsunuz ama
ne yazık ki çocuk yetiştirirken öyle önemli yanlışlar yapıyorsunuz ki
ortaya çözümü böyle zor bir çocuk çıkıveriyor.

Sonra da çözüm soruyorsunuz.

İnanın etrafımız böyle veli dolu.
Başkasının masum çocukları bu çocukları idare edecek diye şamar oğlanı oluyor bir bakıma.

İzlettikleriniz, yanında izledikleriniz, ettiğiniz kavgalar,
iletişim bozukluklarınız, eline verdiğiniz oyunlar, onlarla geçirdiğiniz kaliteli zamanın azlığı
gibi pek çok etken sayabilirim.

Kendinizde olmayan sabrı, öğretmenlerden bekliyorsunuz.

Çözüm keşke 'Şunu yapın. '' demek kadar basit olsaydı.

O yaşa gelene dek oturan oturuyor çocuklarda zaten.

Okul öncesi sanıldığından çok daha önemli bir dönem.
Okula gelene dek hamura şekil verip, pişiriyorsunuz da
okuldan sonrasını süslemek, donatmak, sunuma çıkarmak gibi düşünün..

Sizi suçlamak için yazmadım bunları.
Nerede eksik kaldınız görün, suçu başkasına atıp daha fazla zaman kaybetmeyin diye yazdım.
İyi de birçok rehber öğretmenler var çocuğun sorununu anlayıp çözüm üreten, çocuk bu hale gelene kadar neredeydi, ben eksik olan tarafımızı görüyorum, çocuğumuda biliyorum ama durum bu kadar ciddi iken ilgilenmeyip karşımıza geçip çocuğunuz acımasız merhametsiz diye suçlayan rehber öğretmene de kızıyorum, onun görevi bu mu bunun için mi maaş alıyor, üstelik okulda çok az öğrenci varken, müdür bile rehber öğretmene dik dik baktı geçen sene size geldik deyince
Ben kimseyi suçlamıyorum sadece suçlamak için bixi çağırmasına gerek yok anlattıklarını kendi öğretmenimşzle konuşuyoruz zaten

Ben sizi haklı buldum. Çocuğunuzun sorun çıkaran bir çocuk olduğunu düşünüyorsa, rehber öğretmen neden 1 yılda sadece 1 defa görüşmüş çocukla. Tamam sizin çocuğunuz, ama bu konuda eğitim alan ve yol gösterici olması gereken rehber öğretmen. Dediğim gibi şikayetçi olduğu çocukla 1 yıl gibi sürede 1 defa görüşmesi de işini iyi yapmadığını gösteriyor.

Öğretmen arkadaşlar da olayı kisisellestirip savunmaya geçmesin bence. Her meslekte mesleğini iyi yapan var kötü yapan var.

Baska bir sinifin cocugunu depremle korkutmak merhametsizliktir evet. Cocugunuzu takip etmesi gereken sizsiniz. Madem biliyorsunuz huyunu 1 senedir bir uzmana danissaydiniz.
Mesajımı okusaydınız uzmana gittiğimi de anlardınız

İyi de birçok rehber öğretmenler var çocuğun sorununu anlayıp çözüm üreten, çocuk bu hale gelene kadar neredeydi, ben eksik olan tarafımızı görüyorum, çocuğumuda biliyorum ama durum bu kadar ciddi iken ilgilenmeyip karşımıza geçip çocuğunuz acımasız merhametsiz diye suçlayan rehber öğretmene de kızıyorum, onun görevi bu mu bunun için mi maaş alıyor, üstelik okulda çok az öğrenci varken, müdür bile rehber öğretmene dik dik baktı geçen sene size geldik deyince
Ben kimseyi suçlamıyorum sadece suçlamak için bixi çağırmasına gerek yok anlattıklarını kendi öğretmenimşzle konuşuyoruz zaten

Her hafta görüşmeye alsa iyi olurdu evet.
Ama etkili olur muydu?
Bilemiyorum..
Çok zor ciddi davranış sorunlarını söndürmek.
Haftada bir görüşmeler bile az.

İşiniz zor.
Rehber öğretmenden ziyade dışardan bir uzmanla hareket etmeniz daha sağlıklı olur sanırım.

Yanlız şikayet eden rehber öğretmen, ne dinlemiş geçen seneden beri de çocuğuma acımasız merhametsiz diyor, rehber öğretmene geçen sene durumu anlattık, çocuğum arkadaşına zehirleme planı yapıyor gerçek değil ama kalemtraşının içine silgi kırıntılarını atıp bu zehir vs diyor ve biz bunu rehber öğretmene anlattık hiç oralı olmadı, geçen sene aklı neredeydi işin ciddiyetini şimdi li anladı, bize çocuğumın yaptıklarını anlatıyor biz zaten onları biliyoruz, adam resmen şikayet etmeye çağırmış
Rehber öğretmen çocukla konuşup sorunu çözmeli, müdür bile haftada bir konuş çocukla seni yakın gördükçe daha çok şey anlatır dedi
Şikayet etmeye gelince herkes şikayetçi, ama icraatta birşey yok

Siz rehber öğretmen dışında uzman desteği alıyor musunuz?
Çocuğuzun söyledikleri klasik yaramaz çocuk tavırları değil gerçekten. Farklı bir hayal dünyası var..
Evde nasıl size karşı?

Rehber öğretmenin işi ne diye sormuşsunuz. Sizin ebeveyn olarak işiniz ne? O bir kere ilgilendi hata yaptı kabul ama sorun çözülmemiş aynen devam etmiş anne baba olarak siz ne yaptınız? Dışarıdan aldığı destek yeterli gelmiyor demek ki. Sizin çocuğunuza özel ilgi gösterilmesi okul mevcudu düşünüldüğünde mümkün değil. Sizi bilgilendirmiş olay sizde artık. Siz taraflı bakıyorsunuz.

Rehber öğretmenin sizin geçen sene söylediklerinizi dikkate alıp daha önce ilgilenmesi gerektiğini düşünüyorum. UzMan olarak da bu kadar sert yaklaşması doğru gelmedi. Yalnız psikolog ile ilerleme kaydedemediniz mi? İyi bir psikolog mu acaba oyun terapisi uzamanligi olan bir psikoloğu deneseniz mi?

Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız ve evladınızın iyiliği için, lütfen onu kayırmayın; insanların (Sert eleştirileri de olsa) bir düşünüp gözden geçirin. Rehber öğretmene çıkışmakla bu işi halledemezsiniz, çocuğunuzun üzerine (Elbette bir anne olarak elinizden geleni yapıyorsunuzdur) daha çok eğilmeye ve onu ihtiyaçlarına göre yönlendirmeye çalışın. Salt psikolog ile olmaz, aile olarak da kendinizi tartın ve gerekirse anne-baba olarak da artık terapi midir nedir katılın.

Benim zamanımda bir rehber hocanın, bir öğrenci için 2 sayfa, geçiştirmeden-üşenmeden, üzerine düşünüp not alıp veli ile görüşmesine ender rastlanırdı; şu an durumlar nedir bilmiyorum ama, okuldaki öğrenci sayısı ve rehber öğretmen sayısını oranladığınızda; "Rehber öğretmen vakit ayırmamış" diyemezsiniz gibime geliyor.
Öğretmenden yeterli özveriyi göremediğinizi düşünüyorsanız, artık telafi yoluna daha çok siz gideceksiniz.

Sorun 1 günde 1 yılda oluşmamış ki 1 kere de çözülmesini bekliyorsunuz. 8-9 yıldır biriken ve oluşan bir durum. Eğitim ailede başlar. Okulda biz sadece yön verebiliriz.
Rehber öğretmen yanlış davranmış eksik kalmış olabilir. Hak veriyorum size fakat madem okulda desteğe ihtiyacı olduğunu düşündünüz gidip bir kere daha konuşabilirdiniz.
Ayrıca 1 yıldır aldığınız uzman yardımı yetersiz geliyorsa, sorunlar azalmak yerine artıyorsa uzman değiştirmeyi düşünmeliydiniz. Öğretmen için iyisi kötüsü var bakış açısıyla davrandığınız gibi uzman içinde aynısını yapmanızı beklerdim.

Tum herseyi rehber ogretmene yıkmak ne kadar kolay. Velisi olarak siz ne yapiyorsunuz? Cocugu okula birakip rehber ogretmen ilgilenmiyor deyip kenara cekilmek ne kadar kolay. Belli ki cocugunuz sorunlu bir cocuk. Siz ne yapiyorsunuz peki bu konuda? Rehber ogretmenin de elinde sihirli bir degnek yok ancak bir yere kadar. Asıl is size dusuyor veli olarak.
O yastaki bir cocugun kafasinda ya da hayal dunyasinda zehirleme planlari varsa bu gercekten ciddi bir sorundur. Diger cocuklara zulum yapmaya hakki yok. Cocuktur yapar eder deyip salivermek de dogru degil. Velisi de rehber ogretmenmis gibi rehber ogretmene yuklenmek de dogru degil. Bence biraz hatayi kendinizde arayin. Kesinlikle haksizsiniz. Bu duruma siz cozum bulmalisiniz baskasi degil. Saldim cayira Mevlam kayira seklinde cocuk yetistirilmez.

Peki tamam rehber öğretmen kötü anlamiyor peki hanimefendi çocuğunuz bu hale gelene kadar asil soru siz nerdeydiniz bu nasil birsey ya elinde sihirli degnek mi var ki bu soruyu rahatxa sorabiliyorsunuz ama yanlis kisiye önce kendinize sormalisiniz.
Ve herkesin evladi kiymetli elbet değerli ama aklim almiyor oyle bir savunma halindesiniz ki çocuk arkadaşını kalemtraşla iste zehirleme gibi birsey olmus diyorsunuz bu surecten sonra ne oldu okulda arkadaslarina fiziksel zarar veriyor mu rica ederim o benim çocuğum modundan çıkın çözüm bulmaya çalışın rehber öğretmen degil siz bulmalisiniz

Back
X