çocuğum ve korkuları

Nitrit

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
1 Temmuz 2021
3.120
6.878
108
slmlar..10 ili etkileyen deprem bölgesindeyiz,ilk depremde çok korkmayan oğlum üst üste yaşanılan depremlerden sonra artık çok korkuyor 6,5 yaşında..ha bire sallanıp duruyoruz bağrış çıkış falan derken bugünde sallandık ben işteydim o sıra şimdi akşam beneğim uyandı tekrar uykuya dalsın diye onu yatırırken oğlum korkuyla bağırmaya başladı anne,anne korkuyorum diye zor sakinleştirdim karanlıktan korktuğunu söyledi ama salonun ışıkları yanıyordu antrenin yanmıyordu antre karanlıktı diyor ne yapacağımızı şaşırdık çocuklar perişan oldu kalıcı zararlar vermesinden korkuyorum bu travmaların,nasıl bir yol izlemem lazım bilmiyorum

Çocuğa dua etmesini öğretin.Pedagog'a götürebilirsiniz.

deprem bölgesinde psikolog ve psikolojik danışmanlar oyun terapisi, ebeveyn seminerleri gibi bazıları yüzyüze bazıları online ücretsiz destek veriyolar, onlara katılmaya çalışın
ilk depremde çok korkuları olmayınca rahat davrandım biraz ama evet artık bayağı travma olmuş bi uzmana götüreyim en kısa zamanda

Merhaba,

Bu dönemde ilk 1 ay bandında böyle tepkiler göstermesi normal. Çünkü hala artçı sarsıntılar devam ediyor, çocuklar kendilerini güvende hissetmiyor. Çocukta bir travma bozukluğundan bahsedebilmek için önce her şeyin stabil olması lazım. Evinizin güvenliğinden eminseniz evinizin güvende olduğundan, bir arada ve sağlıklı olduğunuzdan bahsedebilirsiniz. Yine depremle ilgili gerçekçi ve anlaşılır bilgiler de vermeye özen göstermelisiniz. Yaşadığımız şeyin adı deprem, bu bir doğa olayı, yer altından bazı fayların geçmesi sebebiyle evimiz sallanıyor. Evet bazı evler ciddi hasar aldı ya da yıkıldı. Bu sarsıntılar bir süre daha devam edebilir ama biz şu an bir aradayız, evimiz güvende bir yerde, sarsıntılar evimize hasar veremez (cidden veremezse bunu söyleyin tabi evinizin güvende olduğunu varsayıyorum) vs vs. Bu dönemde sizinle yatmak isterse de kabul edebilirsiniz, güvenlik duygusunu geliştirmek adına ancak kronikleşirse bir çocuk ergen uzmanından destek alabilirsiniz.

Çok geçmiş olsun.

Çok fazla ücretsiz terapist var depremzedelere yönelik. Bazıları online, bazıları deprem bölgesinde.
Küçük bir arastirmayla bulabilirsiniz aslında, ben de denk gelirsem konuya atarim

İmkanınız varsa bölgeden uzaklaşın gidemiyorsaniz da yalnız bırakmayın beraber uyuyun ışıklar sürekli açık olsun belki tv sesi de iyi gelebilir uyurken yalnız hissetmez kendini depreme çok uzak olan ben bile çok etkilendim hala uyuyamıyorum 6 yaşında depremi yaşamış cocuk nasıl etkilenmesin mutlaka uzmana da danışmanizi tavsiye ederim

Çok üzgünüm. ALLAH yardımcınız olsun

Ben sizin yerinizde olsam deprem konusunda çocuğumu anlayabileceği bir dil kullanarak bilgilendirirdim. Ama duygusal anlamda nasıl yaklaşmanız gerek bilemiyorum. Çocuğu bir süre başka şehirdeki akrabalarınıza vs gönderemez misiniz imkanınız yok mu bu şekilde en azından ortamdan uzaklaşmak iyi gelir diye düşünüyorum

Depremi yaşayan çocuklara ücretsiz ve online destek veren dernekler var. Genelde üniversite öğrencileri, yeni 3-4 yıllık mezunlar yer alıyor.

Çok fazla ücretsiz terapist var depremzedelere yönelik. Bazıları online, bazıları deprem bölgesinde.
Küçük bir arastirmayla bulabilirsiniz aslında, ben de denk gelirsem konuya atarim
Bakın burada çok fazla şey var , sadece terapisti atmak istemedim.

Umarım işinize yarayan bir şeyler bulursunuz
Psikolojik destek için en altlara doğru çıkan formu doldurusanız ilgilenileceklerdir.
Çok geçmiş olsun

Benim çocukluktan gelen deprem fobim var. Çocuğa kendi korkunuzu yansıtmayın. Annem caktirmazdi ama yüz ifadesinden anlardım. Bir de panik bir komşumuz vardı o hepten tetiklerdi bizim korkumuzu.
Ben kendi çocuklarima depremi salıncak gibi düşünün diye anlatıyorum. 5.8 olmuştu burda da en son. Neyseki korkmadilar. Yine olursa diye de ne yapmaları gerektiğini anlatıyorum. Salıncak gibidir binamiz sağlam hicbirsey olmaz o yüzden. Ama yine de kafamızı korkumamiz lazım falan diye anlattım kabaca.

Siz de ona güven verin. Evinizin çok sağlam olduğunu, bu depremlerin yavaş yavaş bir salincagin önce hizlanip sonra yavaşlaması gibi yavaş yavaş azalacağını söyleyin. Evimizde guvendeyiz. Ben yanındayım diyin. Biz daha buyukken bile zaman zaman annemizle yatardik. Bir süre yaninizda yatırabilirsiniz bence güven duyar.
İmkanınız varsa ortamdan uzaklaşın bir sureligine. Başka memleket vs varsa.

Cocukken yasanilan bu tarz korkular ve acılar cocugu erken olgunlaştırır bence olumlu bile etkisi olur. Sessiz kuşakta bunun örnekleri coktur ki bana göre insani anlamda en iyi jenerasyondular. Aklıma gelen, 'ben önemli bisey olduğunda sana söylerim onun dışında sen bagirnca kardeşin de korkuyor sen abisin güçlü ol' demek. Travma varmış gibi davranirsan travma olur. Bahsettigim nesille kimse ilgilenmedi ben bi tanesinde bile travma gormedim. 99 depremi olurken uyandigimizda benim israrlarimla 43teki depremde annesini ve kardesini kaybeden babannem, ayni depremde annesini babasini ve tum kardeslerini kaybeden dedemi dürttü 'hacı kalk zelzele oluyor' dedi. Dedem de 'Oluyosa oluyo yatın aşağı' dedi :) bireysel olarak yapacak bisey yoksa tuh vah demenin de bi anlami yok.

Depremin ağır geldiği bir çocuğa 6 yaşındaki bir çocuğa sen abisin güçlü ol bağırıp kardeşini korkutma demekten daha yanlış ne olabilir ki diye düşündüm bir tek deprem senin yüzünden oluyor demek geldi aklıma
Bir çocuğa kendini nasıl değersiz önemsiz hissettirir kardeşine verilen değerin ona verilmediğini gözüne sokarsınız işte böyle…..çocuğun ezildiği yükün üstüne yük bildirmektir bu alenen şiddettir

Cok gecmis olsun biz depremi yasamayarak okadar cok korktukki geceleri uykumdan uyandigim oldu,kucucuk yavru napsin bizzat yasamis olark bi uzmanla gorusseniz ona cok iyi gelecektir

kreş anaokuluna gidiyor mu? ben de deprem bölgesindeyim.Malesef çocugum korkmamısdı ama okula başlayınca tatbikat falan birde deprem anlatılmıs.Çok etkilendi.

Uzman birinden yardım alsanız . Deprem bölgesi çok ağır travma yaşıyorsunuz . Profesyonel biri daha iyi yardımcı olur .
Çok geçmiş olsun .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…