çocugun anne veya babaya çektiğine/benzedıgıne inanır mısınız?

Caulfield-

Guru
Kayıtlı Üye
31 Mart 2008
8.769
1.121
373
kızlar hep merak etmısımdır .hanı annelerımız veya babalarımız hep der yaa; ''annesı kılıklı babası kılıklı'' buna gercekten ınanır mısınız ?
yestıskın bır cocugun huyunu suyunu aıleler belırlıyebılır mı ?
mesela ornek verecek olursak ;
erkek arkadasınız cok durust ve sıze sadık .ama cevresı hep o'na; ''babasına benzemıs huyu suyu babası'' dese,babası da zamparanın onde gıdenı ıse bu sızı korkutur mu ? suphe duyarmısınız ?
mesela, benım babacık genclıgınde capkının tekıymıs .buyuk abım babamı aratmadı capkınlıkta.ama kucuk abım tam tersı eşıne cok sadık.
veya; bır genc kızın annesının kaderını yasadıgına ınanır mısınız?
yanı genel olarak soru su ; cocukların anne babaya cektıgıne/benzedıgıne ınanır mısınız?

bır genc kızın annesının kaderını yasadıgına ınanır mısınız?

Ben buna inanıyorum ve böyle olduğunu da çevremdeki örneklerden görüyorum.

Evet..ben inanırım...ama bir kızın annesinin kaderini yaşayacağına değil.Yani..genler yada kader ile ilgili olduğunu (ben) düşünmüyorum. Evet huyları aileden birine benziyor olabilir..bunun sebebi benzediği kişinin ailede baskın bir kişilik olmasından kaynaklanıyor yada o kişinin etkisi çocukta daha fazla olmasındandır.Yani okişiye daha yakın olmuştur yetişirken.Bu benim düşüncem.

.

ben genel olarak tip davranış vs bunlara göre cevapladım.
ama kader olarak bilemiyorum.
benim ananem öyle acılar vs çekmemiş ama annem çok çekti babamdan.
babaannem de öyle dert tasa pek yoktur.
çocuklarıda pek mutlu değil.
kaderini evet yaşar demek münkün değil
rabbim herkese sağlıklı huzur bir ömür nasip
inançlı ahlaklı insanlar çıkarsın karşımıza.
bu soruyu neden sordun?

bu soruyu hep merak etmısımdır .
hem ozel hayatımla ılgılı hem de kendımle ılgılı merak ılgısı uyardı bende .
ozel hayatta mesela es secerken aıle cok onemlımıdır dıye merak ettım hep .
mesela bazı hanımlar eslerının aılesının cok sorumsuz oluslarından yakınırlar,ama eslerınde bır o kadar sorumluluk sahıbıdır .(anne babaya benzeme olayı dogru ıse ''es'' neden sorumsuz degıldır )
merak ettıgım ıcın sordum .son zamanlar ozel hayatımla ılgılı de kafama takılanlar var o yuzden.

Son düzenleme:
Her insan kendi kaderini kendi yasar.
Ama benim tespitlerime gorede bir insanin huyu, karekterindeki ozelliklerin cogu ona genetik yollardan gelmistir.
2 kardes bir olmayada bilir, biri baba tarafindan gelen ozellikleri tasir biride anne tarafindan gelen.
Disgorunus itibariyle bazi kardesler inanilmaz birbirine benzerken, bazilari hiic benzemez.
Oturup kendi huylarina baktip biraz ailebuyuklerinide taniyorsan, aaa su huyum dayimdada var demeye baslarsin zaten.
Illa anneye babaya cekmeye gerek yok.
Hatta bazi genetik ozellikler babaanneden felan gelir, yani bir hatta bir kac kusak atlayarak..

Rabbim hepimizin kaderini biz doğmadan yazmış ve herkes payına düşeni yaşar.
anneye çekmiş babaya çekmiş tabirlerini bizde kullanırız ama ciddiye almamak gerek.

Herkes kendi kaderini yaşar

Huy konusuna gelince çocuk aileden ne görürse o kişiliğinde etkili olur az yada çok

Bence kişinin kendinde biter, bazı şeylere genetik demek bahane bulmak gibi.
Şöyle ki; benim babam biz bebekken dahi kumar oynayan birisiydi.20 yıl sürekli kumarın içinde büyüdük.Ben o kadar nefret ettim ki milli piyango bileti bile almak benim için kumar ve eve asla sokmam, eşime de "bu bir boşanma sebebidir" demiştim.Ölesiye nefret ederim yani.
Erkek kardeşimse yolda tombalacı görse dibine girer, babamın yolundan gidiyor ve tüm çabalarımız boşa gidiyor.

Aynı şey alkol için de misal geçerli.Kimi içer içer der ki "benim babam da içerdi, genetik", kimi de "babam alkolikti, annemi bizleri çok üzdü, ben asla ağzıma sokmayacağım" ve de asla içmez.

Sizin kayınpeder için çapkınlık mevzusu da aynı.Babası çapkın diye oğlu da onun yolundan gidip "babam da öyleydi, ne yapalım genetik işte bizim sülalede " diyebilir, ya da yaşanaların yanlış olduğunu bilir , asla onun gibi davranmaz.

Genetik faktörler deyince benim aklıma daha çok fiziksel durum geliyor; kişinin boyu, kilo yapısı, saçı, kaşı, gözü falan.
Gerisi bence insanın elindedir.

her bebek anneden babadan bazi seyler alir ve cevreden digerlerini tamamlar..doktorum böyle demisti..

armut dibine düşe demişler :)
bı cocuk nasıl ne gorurse onu yasar arkadaslar. o da aynısını yapar. kızlar annelerının kaderını yasar a ınanmıorum... amma velakin eğitim ailede basladıgı ıcın, cocugun ilk ornek aldıgı kişiler aile bıreylerınden oldugu ıcın anasına babasına veya ıkısıne de cekmesı muhtemeldir.

bnde babama benzerım davranıslarım tavırlarım aynı o !!!
bu yuzden hıc anlasamıyorz ya

Bu konuya en güzel örnek beniimmmmm :)
Bütün hastalıklarımı annemden almışım. Annemdeki hasalıkların hesdi çıkmaya başladı :) Hatta diş doktorumuz bile şaşırdı ikimizin de ön dişimizin içi yani aynı yeri çürüdü :) Bütün gıcıklıklarım da babama benzer :) Buna kesinlikle inanıyorum :)

Kader olarak değil ama huy olarak çektiğine inanıyorum. Benim eşim mesela aynı babası

ebeveynlerle çocukların kaderinin benzediğine ben de inanmıyorum.ama fiziksel özelliklerimizi ve huylarımızı genlerimiz ve daha sonra da çevresel faktörler belirler.tabi bu demek değildir ki herkes annesinin ya da babasının birebir kopyası olacak.mesela baba çapkındır.çocuğunda buna eğilim genlerinden ötürü vardır.ancak kontrol mekanizması gelişmiş bir bireyse bu özelliğini törpüleyerek köreltebilir.

beni babama benzetirler.babam sessiz sakin,çabuk sinirlenmeyen,herkesle laubali olmaz.bende biraz babama çekmişimdir ama ben sinirliyimdir biraz

Genetik olarak sadece fiziksel özellikler benzer..Kişilik özellikleri görerek öğrenir çünkü yıllarca bu durumu yaşar doğal olarak..Herkes boş bir hafıza ile doğar sonradan dolar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…