- 6 Aralık 2010
- 34.491
- 91.175
- 798
Çocuklarınız daha küçükken uygun dille konuşun onlarla, yine diyorum, erkek - kız farketmez; onlara dudaklarının, göğüslerinin ve malum bölgelerinin sadece kendilerine özel olduğunu, kimseye göstermemeleri gerektiğini, uygun bir dille anlatın, asla kızarak bağırarak çağırarak yapmayın, çok sık olmamak kaydıyla zaman zaman bunlardan bahsedin. (ona bundan bahsederken siz veya eşiniz evinizde ona uygun giyinerek gezin)
Bebeklerinizin kalabalık ortamlarda altlarını değiştirmeyin. Sadece bayanların olduğu ortamlarda bile değiştirmeyin. Onu alarak başka odaya geçin ki bu durumun ve açılacak olan bölgesinin özel olduğunu anlasın.
Evet onları gözetleyin ama düşmesine kalkmasına kendi şeylerini kendi yapmasına izin verin. Yapabilecek yaştaysa sizden istediği şeyleri kendisinin almasını, kendisinin yapmasını söyleyin.
Tvlerde açık olan dizilere- konuşulan konulara dikkat edin.
peki konu başından beri yaş bilgisini sorguluyorum, bunları yapmaya kaç yaştan itibaren başlamak gerekir?
oğlum 2,5 yaşında, dudağından öpme vb sevme şekillerini hiç uygulamadık.
ama wc de mesela yardım ediyoruz, ne zaman kesmeli.
babası da ben de yıkıyoruz mesela.
veya babannesi dedesi de wc ye götürüyor. ya da okulda öğretmenleri.
özellikle tuvalette artık kendisinin yardımsız yapabileceğini anlatıyorum, özel bölgelerini anlatarak kimse dokunmasın diyorum ama bu durumda da acaba öğretmenleri tehdit olarak görür mü diye düşünüyorum.
çok karışık bir konu aslında.