çocuğun özürlü mü soruları:(

Çok zor ama cennetlik bir misafir var evlerinde. Keşke insanlar biraz duyarlı olabilse ailenin ne hissedebilecegini dusunebilse

Otizm bir zeka geriliği değildir, özür hiç değildir. Ama bizim cahil toplumumuza gel de bunu anlat. Kapatın kulaklarınızı bu cahillere ve onların düşüncelerine ne olur.

Malesef ki insanız ve malesef ki acımasızız. Siz de o acımasız insanlardan sadece bir kaçına denk gelmişsiniz. Onlardan bu hayatta milyarlarcası var.. Allah ömür versin, daha çok denk geleceksiniz bu tip insanlara. Sizin üzerinize düşen, kulaklarınızı bu çirkin insanların çirkince cümlelerine tıkayıp dik bir duruş sergilemek ve herşeye rağmen ona mutlu bir hayat sunmaya çalışmak.. Sorunuza gelince; belki farklılığını hissetmezdi insanlar olmasa ama mutlaka hissettirilecek ve o da hissedecek büyüdükçe.. Rabbim yardımcınız olsun.

Bikere densiz insanları ciddiye alıp üzülmemek lazım ama elde değil bilirim.ikincisi böyle çocuklara sahip insanların çok özel olduklarına inanırım hep.Rabbim cennetine almak için en zor sınavlardan birini bu dünyada veriyor.kesinlikle böyle çocuklara sahip anne babaların cennetlik olduklarını düşünüyorum.böyle çocuklar derken yanlış anlamayın asla,bizden fazlaları var eksikleri asla yok.ve normal insanlarda yani bizlerde olmayan en önemli özelliklerden saflık temizlik merhamet var.asıl bunlara sahip olmayan bizler anormaliz ama işte...

Ben anlamiyorum bu tip insanlari ne bu herseye burnunu sokma cabasi.hic dusunmezler mi uzulurmu zorunami gider.kirilirmi incinirmi yok illa anlayacaklar.ben oyle bi durum da rahatsiz etmemek icin bakmiyorum bile.Cunku hassas oluyolar.terslesen olmaz terslemesen agzi kapanmaz.cahil insanlar.

Otistik çocuklar hakkında zerre fikri olmayanlar otizm in ne olduğunu bilmeyen cahil sürelerine laf anlatmak çok zor olsa gerek.ablaniizın tek yapacağı şey birisi ağzını yayarak "ayyyy bu çocuk özürlumu diye sorduğunda özürlü olan sizsiniz eğitim kendinizi"desin.
Ben otistik çocuklara eğitim veren bir okulda öğretim görevlisiyim. Haftada iki gün onlarla birlikteyim.okadar özel ki o çocuklar.bizden tek farkları iletişim kuramamak. Ama eğitim verildiğinde çok büyük gelişim kaydediyorlar.
Çok cahil ve bilinçsiz bir toplumuz ne yazık ki.böyle şeyler duyunca deliriyorum!

Abimin kızı otizm.Bu ayın sonunda 4 yaşına girecek. Yengem yeğenimi parkta oynatırken bi tane boş boğaz düşüncesiz kadın yengeme çocuğun özürlümü demiş onunda zoruna gitmiş bize anlattı bende üzüldüm...Geçenlerde de otobüs yolculuğunda otobüsteki kadınlar kendi aralarında özürlü herhalde cık cık cık diye fısırdaşmışlar. Yengem de ne diyosunuz be demiş seslenmiş.Neyse yiğenimin otizm olduğunu 2,5 yaşında öğrenmiştik.Rehabilitasyona gidiyo ama bi ilerleme göremiyorum. şuan canım yeğenim bebek gibi,bişeyleri anlayamıyo büyüdükçe yaşı ilerleyince kendi kendinin rahatsız olduğnu anlayacak mı? anlayıpta üzülücekmi

Sağlık kurulunda 2 yıl çalıştım , asıl çocuğa direkt özürlü diyenler beyin özürlü ! Otizm , mental vb. engellere sahip olan insanlar ''Özel insanlardır'' onlar için hayat ne kadar zordur. Anlamıyorum insanların bu kadar yersiz salakça konuşmalarını! Düşünsenize onlar doğru düzgün kendilerini ifade bile edemezken, belki ömür boyu başkalarına bağımlı yaşicaklar. Onların raporlarını yazarken o kadar zorlanıyordum ki neyse... Özürlü diiler ''Engelliler''. Arkadan konuşanlar asıl özürlü olan onlar, hatta beyin özürlüler !

Yorum yapmadan önce biraz empati yapabilsek keske, dobrayım, ben böyleyim demelerin arkasına sığınılmasa hassas konularda neyse...
Boyle hadsizlere sinir oluyorum yegeniniz bir melek abiniz ve yengeniz sevgi ve ilgisini eksik etmesin, rabbim yar ve yardimcilari olsun kotu niyetli insanlardan uzak etsin.

Otizm zeka geriliği değil aksine beyinlerini bizim benimsediğimizin dışında farklı kullanıyorlar. Otizmli bir öğrencim vardı 6 ve 7. sınıflarda okuttuğum.. Her şeyin de gayet farkındaydı. 1. sınıfta okumayı ilk o öğrenmiş. Derse katılırdı, ödevlerini yapardı. Arada bazı kelimelere takılır tekrar ederdi, arkadaşları hemen uyarırlardı. Onu öylesine benimsemişlerdi ki hiç kendilerinden farklı bir çocuk gibi davranmazlardı. Ama annesi çocuğunun gelişimi için pervane bir kadındı resmen, özel eğitimine de destek oluyordu. Bence iş ailede bitiyor, sizinkiler de kesinlikle peşini bırakmasınlar, ilgilenince oluyor.

bu dünya cahiller ölse cennet olur. o aptal aptal konuşanlar öyle zeki öyle zeki ki sormayın gitsin. bir tek onlar iyi zeki güzel. otizmli çocuklara gelince, benimde öğrencilerim oldu. ne yapılırsa yapılsın, isterse özel dersler alsın, sosyalliği geliştirilsin ama olmuyor işte,toplumumuz çok kötü, arada kaynayamıyorlar. onlar için bence tek çözüm bir sanat dalında sonuna kadar gitmeleri. müzik aleti çalma, resim yapma vs.

Ben bu tur sorular yonelten insanlar adina uzuluyorum aslinda. Cunku yetiskin bir birey olmalarina ragmen bu kadar sevgisiz ve saygidan uzak kalmalari onlar acisindan buyuk bir kayip. Kucuk melek uygun egitim alarak yeteneginin oldugu alanda eminim oldukca basarili olacaktir. Sadece biraz zaman tanimali onun kendini kesfetmesi icin.

İyi bir eğitimle çok iyi düzeye gelebilirler. Otistik öğrencilerim olmuştu ki bazıları cidden çocukluk dönemi zor geçen ama eğitimle gayet güzel topluma uyum sağladılar. Bence yengeniz işi bırakmasın sizde bırakmayın özel eğitim kurumları bazıları para tuzağı resmen. Devlet katkı verdiği için resmen sektör olmuşlar çocuklar hic umurlarında degil. Ama işini iyi yapan iyi eğitimcilerin oldugu yerlerde var o tarz yerlerden alsın eğitimini.

Yalnız otizm bir engel değil diyenler olmuş. Yani nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum da bir şeyi düzeltirken başka bireyi bozmak gibi oluyor biraz.
Engel olsa ne olacak, engelli olmak bir tercih değildir. Salak, g.zekalı derken bile aslında bir özür üzerinden yapıyoruz hakatetimizi. Engelli olan bir arkadaşım var şuan yanımda. O öyle algılamış. Hassasliktan olsa gerek. Tabiki o da anladı anlatılmak isteneni ama alınmış.

Zor , oldukça zor olan hayatlar böyle kalp özrü olan kişilerce daha da zorlaşıyor.

Ayrıca engelli ya da özürlü bu kelime çoğu için önemli değil. Bazıları engelli değilim ben diyor, bazıları özürlü değilim diyor.
Kelimeler değil insanlar yaralıyor çoğunu.

Yolda yürürken bile ya gözler itinayla kaciriliyor ya da bön bön bakılıyor.

Herşey temelden. Yetiştirdiğimiz çocuklar , işte onlar yaralayanlar.

İnsanların duymak istedikleri cevapları değil, kendi düşündüğüm gördüğüm ve gözlemlediklerime göre cevap veririm. Yalan söylemem, sempatik ve şirin görünmek gibi de bir derdim yok.
1. kesin ,katii cevabınızı kendinize saklasaydınız
2. kesinlikle ve kesinlikle ne şirin nede sempatik görünüyorsunuz bunu dert etmeyin sakın.

Abimin kızı otizm.Bu ayın sonunda 4 yaşına girecek. Yengem yeğenimi parkta oynatırken bi tane boş boğaz düşüncesiz kadın yengeme çocuğun özürlümü demiş onunda zoruna gitmiş bize anlattı bende üzüldüm...Geçenlerde de otobüs yolculuğunda otobüsteki kadınlar kendi aralarında özürlü herhalde cık cık cık diye fısırdaşmışlar. Yengem de ne diyosunuz be demiş seslenmiş.Neyse yiğenimin otizm olduğunu 2,5 yaşında öğrenmiştik.Rehabilitasyona gidiyo ama bi ilerleme göremiyorum. şuan canım yeğenim bebek gibi,bişeyleri anlayamıyo büyüdükçe yaşı ilerleyince kendi kendinin rahatsız olduğnu anlayacak mı? anlayıpta üzülücekmi

Özel eğitim gerekecek ileride de zaten, hatta şimdiden başlanmalı, kendi gibi olanlarla bir arada olması daha olumlu olabiliyor. Ancak bunlara uzmanlar karar vermeli tabi çocuğun durumuna göre.
Ayrıca Otizm konusunda çalışan vakıflarla iletişime geçin, sosyal destek alın, bu hem sizin hem o yavrucak için çok önemli, tüm aile bu konuda kendinizi geliştirmeye bilgilenmeye çalışın. Toplumu bilinçlendirme çalışmaları sürüyor olsa da o konuda şimdilik yapılacak bir şey yok.
daha önce bahsettiğim vakıflardan biriyle temasa geçmediyseniz linkleri ve siteleri ayrıntılı incelemenizi tavsiye ederim.
http://www.otizmvakfi.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=21&Itemid=30
https://www.tohumotizm.org.tr/aileler-icin

Back
X