Çocuk Diş Hekimliği Ne Demektir?

dtelif

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Sahte Profil
Kayıtlı Üye
17 Kasım 2017
1
0
35
Çocuklar hayatlarının ilk dişlerini, genel olarak bebeklik dönemlerinin 6.ayından itibaren kazanmaktadır. Bebeklik döneminde kazanılan dişler, çocuk 6 - 7 yaşlarına geldiğinde kaybedilir ve ikincil kalıcı dişler meydana gelmeye başlar. İlk dişlerin çıkma çağından gençlik çağına kadar olan dönemde ağız sağlığı ve bakımı çocuk diş hekimliği tarafından yönetilmektedir. Çocuk diş hekimlerini diğer diş hekimlerinden ayıran nitelik; çocukların dişleri, diş etleri ve ağız sağlığı hakkında özel bir deneyimlerinin olmasıdır.


Çocuk Diş Hekimliği Hangi Hizmetleri Vermektedir?

·Bebekler ve çocuklar için ağız sağlığı muayeneleri yapılır, dişler için risk değerlendirmesi uygulanır.
·Temizleme ve florür tedavileri yapılır.
·Koruyucu diş bakımı hakkında bilgi verilir.
·Alışkanlıklara bağlı olarak gelişen (emzik kullanma, parmak emme vb.) diş düzensizliklerinin tedavisi yapılır.
·Dişleri düzeltmek için erken değerlendirme ve gerekli tedaviler uygulanır.
·Diş oyuklarının veya kusurlarının onarımı gerçekleştirilir.
·Diyabet, konjenital kalp kusurları, astım, saman nezlesi ve dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu gibi hastalıklarla bağlantılı oral koşulların teşhisi konulur.
·Ülserler, kısa frenulalar, mukoseller ve pediatrik periodontal hastalık da dahil olmak üzere diş eti hastalıklarının ve durumlarının yönetimi yapılır.
·Dental yaralanmaların (diş kırığı vb.) tedavisi gerçekleştirilir.

Çocuk Diş Hekimliği Niçin Farklıdır?

Çocukların yetişkinler gibi, diş muayenesi esnasında sabırlı ve cesaretli davranışlar göstermeleri beklenemez. Çocuk diş hekimleri, çocukların kendilerini rahat hissetmesi sağlayarak onları inceler ve tedavi ederler. Buna ek olarak çocuk diş hekimleri, çocuklara özel olarak düzenlenmiş ofislerde çalışmakta ve özel olarak tasarlanmış ekipmanları kullanmaktadır.

Bir çocuk diş hekimi, çocuğunuzun dişleri, diş etleri ve ağzı için gerekli bakımları yapmak üzere geniş bir yelpazede tedavi seçenekleri sunar. Aynı zamanda uzmanlık alanları içerisinde danışmanlık hizmeti vererek çocukların diş sağlığı hakkında önemli bilgiler iletir. Bu sebeple her çocuğun düzenli olarak bir çocuk diş hekimi tarafından muayene edilmesi, doktorun vermiş olduğu direktiflere uygun davranılması çok önemlidir.

Çocuklara düzenli bir şekilde diş sağlığı bakımı yapılmadığı takdirde, ömür boyu süren ağrı ve komplikasyonlara neden olabilecek muhtemel ağız çürüğü ve ağız hastalıklarına yakalanma riski artmaktadır. Günümüzde çocuklarda erken diş çürümelerinin görülme oranı astımdan 5, nezleden ise 7 kat daha yaygındır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam merhabalar, 15 yaşında ki kızım elifin ön dişi kırıldı ondan dolayı kendisi çok üzülüyor. Yakın zaman da polikliniğizi ziyaret etmeyi düşünüyorum. Direkt bizimle siz ilgilenirseniz çok sevinirim.. Kolaylıklar.:KK12:
 
Hocam merhabalar, 15 yaşında ki kızım elifin ön dişi kırıldı ondan dolayı kendisi çok üzülüyor. Yakın zaman da polikliniğizi ziyaret etmeyi düşünüyorum. Direkt bizimle siz ilgilenirseniz çok sevinirim.. Kolaylıklar.:KK12:


Ben gittim bu polikliniğe inanılmaz dandik ! Hatta abdestsizler, abdest önemli veya değil kendi tercihleri ama haziran ayında Boy Abdesti konusunda başka bir sitelerine yönlendirme yapmışlardı... ondan şey etttim...
 
evet E elifburak34 bu konuda düşüncelerini dinleyeyim ? Hatta istersen bu polikliniği yerin dibine sokan bir yazı yazıp Google üzerinde birinci sıraya sokalım mı ?
 
ne kötü değil mi ne yazacağını bilmemek ? Ben olsam özür dileyip giderdim ... yoksa bak diş hekimini aramak üzereyim ... Hayır sizin için kötü olacak ...
 
Ben biraz teknik bilgi vereyim ;

Çocuk Diş Hekimi, Pedodontist Kimdir?
Pedodontist, bebeklik döneminde ilk süt dişinin çıkmasından itibaren 14 yaşına kadar olan süreçte, çocuğun ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Pedodontiste ilk olarak ne zaman gidilmelidir?
Çocuğu erken dönemlerde diş hekimliğine alıştırmak oldukça önemlidir. Bebeğin ilk dişi çıktığında, ilk pendodontismuayenesine götürmek oldukça önemlidir. Bu ilk muayenede erken ve geç süt dişi sürme durumları, diş ve doku anomalileri değerlendirilmektedir. Bu aşamada aileler için diğer bir önemli konu olan, diş çıkarma sırasında yaşanan zorluklara destek olunmaktadır. Bunun dışında biberon çürüklerinin oluşması engellenmeye çalışılır. Bebeğin bu dönemde başladığı rutin ziyaretler, hem diş sağlığını korumaya destek olacak, hem de diş hekimliği korusunu yenmesine yardımcı olacaktır.

Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişleri, sanılanın aksine oldukça önemlidir. Beslenme açısından ve ilk konuşmaya başlanılan zamanda harflerin doğru telaffuzu için gereklidir. Her süt dişi altında genellikle daimi bir diş mevcuttur. Bu sebeple de süt dişinin sağlıklı olması, kalıcı dişn muntazam çıkmasını sağlayacaktır. Bunun dışında da süt dişleri altlarındaki daimi dişler için yer tutucu görevi görmektedir. Özellikle ön dişler doğru konuşma için gereklidir ve çocuğun görünümü ve psikolojisi açısından oldukça önem teşkil eder.

Dişler ne zaman ve nasıl fırçalanmalıdır?
Bebeğin ilk süt dişinin sürmesinden itibaren diş fırçalama işlemi başlamalıdır. Ancak bu fırçalama, yetişkinlerde olduğu gibi değildir. Bebek, 3 yaşına kadar tükürme alışkanlığını sağlıklı şekilde edinemeyeceği için fluoridli macun kullanılmamalıdır. Bu süreçten sonra 6 yaşına kadar çocuklar için özel olarak geliştirilmiş macunlar yalnızca bezelye büyüklüğünde sıkılarak kullanılmalıdır. Bu aşamada önerilen; ilkokul çağına kadar, çocuk ebeveyn gözetiminde dişlerini fırçalamalıdır. Her sabah kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır.

Fluorid uygulaması nedir?
Fluorid içermekte olan jeller hekim tarafından çocuk hastaya uygulanmaktadır. Bu yöntem ile fluorid iyonları dişin yapısına katılır, dişi çürüğe karşı daha dirençli hale gelmesini sağlar. Fluoridin yüzeysel şekilde uygulanması sistemik şekilde fluorid hapı alınmasından daha etkili bir yöntem olarak kabul edilir.
 
X