Çocuk Hakları

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.775
60
1)Biz, ÇOCUĞUZ....Herkes gibi reşit olma yaşı olan 18 yaşına kadar çocuk sayılırız ve çocuk olarak haklara sahibiz.

2) Tüm dünya çocukları hiçbir şekilde ayrım yapılmaksızın bu haklardan yararlanır. Bu haklardan yararlanmak için yalnızca çocuk olmamız yeterlidir.

3) Bizimle ilgili tüm faaliyetlerde büyükler çocukların yararını düşünmelidir. Büyüklerimiz gerekli duyduğumuz bakım ve korumayı üstlenirler.Eğer yerine getiremiyorlarsa devlet bizim için gerekli önlemleri alır.

4) Bize tanınan bu hakların uygulanması devletin güvencesi altındadır ve devlet her türlü çabayı gösterme yükümlülüğündedir.

5) Bizi büyütenlere (anne- baba veya diğer büyüklerimiz), bize tanınan haklar doğrultusunda daha iyi yetişmemiz için devlet tarafından destek verilir.

6) Yaşamak hepimizin hakkıdır.Yaşamamız ve gelişebilmemiz için her türlü çaba gösterilmelidir.

7) Doğumdan hemen sonra bize adımızı, anne babamızı bilmemizi ve vatandaş olmamızı sağlayan bir kimlik verilir.

8) Bize verilen kimlikte yazılan ismimiz,aile bağlarımız,vatandaşlık hakkımız değiştirilemez. Yasalara uygun olmayacak şekilde değiştirilirse tüm devletler haklarımız için bize destek verir.

9) Bizi anne babamızın onayı olmadan kimse anne babamızdan ayıramaz.Bazen anne ve babamız bize iyi bakamayabilir.Bizim yararımız için daha iyi bakacak birileri bulunabilir. Anne babamızla ayrı kaldığımızda onlarla görüşmemiz sağlanmalıdır.

10) Anne babamızla ayrı ülkelerde yaşıyorsak bizim ikisini de görebilmemiz için devletler her türlü kolaylığı sağlarlar.

11) Biz çocukların ailelerinden yasadışı yollarla koparılarak yurt dışına götürülmemesi için devlet önlem alır.Götürmeye çalışanları cezalandırır.

12) Bizi ilgilendiren konularda kendi görüşlerimizi ifade edebiliriz.Görüşlerimizi ifade etmek için gerekirse yardım alabiliriz.

13) Bizler düşüncemizi yazılı,sözlü, sanatsal veya istediğimiz biçimde özgürce ifade edebiliriz. Başkasının hakkına ve topluma zarar vermemek için bazı kurallara uymamız gerekir.

14) Bizlerin düşünce, vicdan ve din özgürlüğü hakkımız vardır. Yeteneklerimizin geliştirilmesi ve haklarımızı kullanabilmemiz için yol gösteren büyüklerimizin de hakları ve ödevlerine saygı duyulur.

15) Biz çocuklar bir araya toplanma ve dernek kurma hakkına sahibiz.Bu hakkımızı toplumsal kurallara ve yasalara uygun olarak kullanabiliriz.

16) Hiç kimse onur ve saygınlığımıza saldıramaz.Kişisel yaşantımıza, ailemize, evimize ve iletişimimize karışamaz.Bunun için yasal olarak korumaya hakkımızvardır.

17) ÇEKİNCELİ Biz çocukların yararına olan çeşitli bilgi ve belge edinmemiz için ulusal ve uluslararası kaynaklar sağlanır.Bize zarar verebilecek bilgilere karşı korunmamız için önlemler alınır.

18) Bizlerin yetiştirilmemizde ve gelişimizde önce anne babamız ya da onların yerine bize bakan büyüklerimiz sorumludur.Onlar sürekli olarak bizim yararımızı düşünerek davranmalıdır. Bizim daha iyi yetiştirilmemiz için gerekirse devlet büyüklere yardımcı olur. Anne babamız çalışıyorsa bize bakabilecek yerlerden yararlanma hakkımızı kullanabiliriz.

19) Bize bakan anne baba ya da diğer büyüklerimiz, bize zarar verecek şekilde davranamazlar.Bizi buna karşı koruyan yasalar vardır.

20) Ailemiz yoksa ya da bizim yararımız için ailemizden uzak kalmışsak devletten özel olarak koruma ve yardım görme hakkımız vardır. Devlet yasalara uygun biçimde bizi, bakabilecek aile yanına ya da kuruluşlara yerleştirerek bakımımızı sağlar.

21) Bize bakacak ailemiz yoksa devlet bizim yararımıza olacak şekilde bize aile bulur.Bu ailenin bize uygun olması için çok iyi araştırma yapar.Haklarımızı koruyan bununla ilgili yasalar vardır.

22) Ailemizle , büyüklerimizle ya da tek başımıza başka ülkelere gitmek zorunda kalırsak gittiğimiz ülke de bizim haklarımızı korur ve yararlanmamız için gerekenleri yapar. Ailemiz ile yeniden bir araya gelebilmemiz için çalışır.

23) Zihinsel ya da bedensel engelimiz var ise devlet bizleri özel olarak korur ve destekler. Eğitim, sağlık ve işle ilgili bize ve ailemize destek verir.

24) Bizlerin sağlığının en iyi düzeyde olması ve hastalanmamız ve hastalandığımızda iyileşmemiz için devlet çaba gösterir. Bunun için sağlıklı beslenmemiz, aşılarımızın yapılması, çevrenin temiz olması ve sağlıklı yaşam hakkımız için olanaklar devlet ve toplum tarafından sağlanır.

25) Bizlere daha iyi bakılması için devlet , yuvalar, okullar,yurtlar,rehabilitasyon merkezleri ve hastaneleri kontrol eder ve yeniden düzenler.

26) Hepimize sosyal güvenlikten yararlanma hakkı devlet tarafından sağlanır, Eğitim,sağlık, ve bakımımız için yasalara uygun olarak önlemler devlet tarafından alınır.

27) Hepimizin sağlıklı birey olmamızı sağlayacak yeterli olanaklara sahip olma hakkımız vardır. Bize bakan ailemize ihtiyaçları olduğunda beslenme, giyim ve barınma konularında devlet destek verir.

28) Eğitimimizi yapabilmemiz,eğitim hakkımızı eşit olarak kullanabilmemiz için devlet bizi destekler ve korur. İlköğretim hepimiz için zorunludur ve parasızdır.

29) ÇEKİNCELİ:Bizlerin yeteneklerini geliştiren , insan haklarına ,temel özgürlüklere ve doğal çevreye, kültürel kimliğimize, dil ve değerlerimize saygılı olarak yetişmemizi sağlayan bir eğitim almamız için devlet gereken düzenlemeleri yapar.

30) ÇEKİNCELİ: Büyüklerimizin bize öğrettiği farklı din, dil varsa onları kullanma hakkımız devlet tarafından güvence altındadır.

31) Hepimizin dinlenmeye, boş zamanlarımızı değerlendirmeye, oynamaya ve eğlenmeye hakkımız vardır.Devlet bu hakkımıza saygı duyar ve kullanmamız için bizi destekler.

32) Bizler çocuğuz, oyun oynarız ve okula gideriz.Büyükler gibi bir işte çalışamayız.Bununla ilgili bizi koruyan yasalar vardır.

33) Bizlere zarar verebilecek uyuşturucu gibi maddelere karşı devlet ve büyüklerimiz bizi korurlar. Bunları üretenleri ve çocuklara verenleri devlet cezalandırır.

34) Bizler çocuğuz, bedenimize zarar verebilecek kötü niyetli kişilere karşı korunmak zorundayız. Korumamız için devlet her türlü önlemi alır. Bu kişileri cezalandırır.

35) Bizleri korumak için tüm devletler kötü niyetli kişilerle mücadele eder.

36) Bize zarar verebilecek her türlü sömürüye karşı devlet bizi koruma yükümlülüğündedir.

37) Hiçbirimize insanlık dışı, aşağılayıcı şekilde davranılamaz ve ceza verilemez.Suçlu olduğumuzda verilen ceza yaşımıza uygun, bizi eğitmeye yönelik olmalıdır.

38) Bizler barıştan yanayız..Savaş insanlara zarar verir. Savaşta ve sonrasında çocukların korunması için her türlü önlem devlet tarafından alınır.

39) Biz çocukların bedensel ve zihinsel sağlığı zarar görmüşse, devlet tarafından her türlü destek verilerek .yeniden sağlığımıza kavuşmamız ve topluma kazandırılmamız sağlanır.
40) Bizler suçun ve bunun cezasının ne olduğunu bilmeyiz ve kimseye zarar vermek istemeyiz. Bilmeden bir suç işlemiş isek yasalara uygun olarak topluma kazandırılırız.

41) Haklarımızı kabul eden devletin yasalarında bu haklarımız varsa aynı kalır; yoksa bu haklarımıza uygun olarak devletin yasaları değişir.

42) Çocuk haklarını büyüklerimizin ve bizlerin en iyi şekilde öğrenmesini sağlamak için devletler söz vermiştir.

Lütfen haklarımıza saygılı olun..

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi' ndeki 45 maddenin 42 maddesi kısaltılarak ve çocuk diline çevrilerek daha kolay öğrenilmesi amaçlanmıştır.
 
merhaba;
benim 8 yaşında kızım var.geçen sene aynı apartmanda psikolojik sorunları olduğunu öğrendiğim alt komşum tarafından çok yüksek sesle bağırıldığını duydum.ben yoğun çalıştığım için komşularımla ilişkilerim çok zayıf kişiyi iyi tanımıyorum
kızım o gün eve korkmuş bir şekilde geldi ve kardeşinin beşiğinin arkasına saklandı
komşuma sebebini sormaya gittiğimde ummadığım bir tavırla karşılaştım ve bağırmalarından ne dediğini anlamadım.
kızıma karşı yapılan bu psikolojik baskı sonradan da devam etmiş ve benim yeni haberim oldu
bu bayan sürekli çocuğun yolunu kesip annnen sana terbiye versin diye çocuğu korkutmuş.
çocukta ilk korkusundan mı veya sorun çıkmasındanmı korktuğundan bana yeni söyledi.
çocuk haklarının olduğunu biliyorum
bu konuda nereye başvurabilirim.
amacım çocuğumun gördüğü zararı onarmak ve buna tekrar olanak verilmesini önlemek
bilginiz varsa bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
 
allahım ne ınsanlar var ya asıl terbıyeyı kendısının alması gerekıyormuş gecmış olsun canım
 
sağol canım bu konuda bilgilenmem lazım acil bir çözüm... aslında evi değiştirmek ama kaçmak olur o yüzden bu sorunla ve o psikopatla yüzleşmem lazım.teşekkürler cevabın için
 
X