lavin, sizin icin sevindim. dogu bati fark etmiyor aslinda, siz ulke geneline cok degisik bir ailede yetismissiniz. benim annem babam okumus, modern sayilan, cok iyi isleri olan insanlardir. idealleri aslinda sacma sapan, bastirilmis kiz/abartilmis erkek yetistirmeye zit bir cifttir. baskalari ile konusmalari ve bize dogru oldugunu soyledikleri seylerden bunu anlayabilirsiniz. ama harekete geldiginde ne yazik ki cifte standardi ve imkansiz beklentilerini birakamiyorlar, cunku bunu yaptiklarinin farkinda bile degiller. bana hicbir zaman acik acik erkek kardesimden daha az ozgur oldugum soylenmedi, ama hareketlerinden, 'onerilerinden' ve rahatsiz oluslarindan dolayi ben hep kisitli hissettim. ama soyledikleri sayesinde de dusunce seklim o yonde gelisti. tabii buyudugumde biraz ic catismasi yasadim, ben modern, kendi ayagi ustunde duran, durabilecek bir kadin miyim, yoksa korunmasi ve birinin kanadinin altina siginmasi gereken bir bayan mi?
simdi simdi, cocuk sahibi olmaya yaklasinca dusundum de... eger ben de kendimi sinirlamazsam ve kontrol altinda tutmazsam... cocugumu ben de kiz erkek olarak bilinc altimda ayiracagimi ve stereotipik kiz ve erkek yetistirmeye ama lafta modern olmaya devam edecegimi aci bir sekilde anladim. cunku disarida anne ve cocuk arasinda gecen olaylarda 'ben olsam ne yapardim' diye sormaya basladim ve ilk aklima gelenler ne yazik ki ideallerimin disindaki seyler oldu. iste benim sordugum soru da aslinda bu, ama kendimi ifade etmekte zorlandim sanirim.
kendi yetistirilis bicminden bir sekilde, bir yerde hoslanmayan insanlar bunlarin farkina varip kendilerini frenliyorlar mi? yoksa farketmiyorlar mi? daha da kotusu, farkina varip 'gelecek nesli de boyle yetistirelim amaan' mi diyorlar? ya da 'baskasi yapsin, kultur boyle, simdi bizim cocugu baska yetistirirsek ezerler' mi diyoruz?