Çocuklara TV - Susam Sokağı Hakkında

Alys

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2010
34.491
91.175
798
Dün ekşişeyler sitesinde bir yazı okudum, ancak bugün siteyi açamadım, başka bir siteden özeti olarak aşağıya kopyalıyorum.
Anneler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çocuğuna susam sokağı izleten var mı?
Bazı programların 3 yaş civarı izletilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

---------
http://www.neokur.com/arena/a/31059/gelmis-gecmis-en-basarili-sosyal-deney-susam-sokagi
Bugüne kadar hakkında en fazla akademik calışma yapılmış tv programıdır. Bu konuda yüzlerce akademik araştırma, onlarca master/doktora tezi mevcut ve bu program hakkında yapılan araştırmalar hala devam ediyor. peki susam sokağı neden bu kadar akademik çalışmaya konu oluyor? Akademisyenler ne peşinde ve bugüne kadar ne bulmuşlar?
Susam Sokağı aslında başlı basına bir akademik çalışma ürünüdür ve çok ciddi araştırmalar sonucu ortaya çıkıp yine cok ciddi araştırmalar sonucu yıllar içinde şekillenmistir. Öyle ki Susam Sokağı programı 1960'lı yıllarda henüz dizayn aşamasındayken bu programı şekillendirmek için bir komite kurulmuştu ve komitenin başına Harvard'in dünyaca ünlü profesörlerinden Gerald Lesser getirilmişti. Programın yapimciligini 2 farklı ekip üstlenecekti ve bu ekiplerden biri televizyon yapımcılığı konusunda uzmanlaşmis bir ekip, diğeri de çocuk gelişimi, öğrenme ilkeleri ve psikoloji konularında uzmanlaşmış, kendi alanlarında dünyanın uzman kabul ettiği akademisyenlerden oluşacaktı.
Susam Sokağı programını oluşturmak için o zamanın parasıyla 8 milyon dolarlık dev bir burs alınmıştı ve programın amaçları arasında 3-5 yas arası çocukların öğrenme yeteneği hakkında bilgi sahibi olmak ve özellikle o yaşlarda okula gidemeyecek kadar fakir çocukların temel bilgileri öğrenebilmesini sağlamaktı. Yani Susam Sokağı ayni zamanda hem bir sosyal/psikolojik deney hem de sosyal projeydi. ilk etapta susam sokağının bölümlerinin bir araya getirilmesi ve ilk bölümün yayınlanması arasında 18 aylık bir geçiş dönemi vardi ve bu donem boyunca program çeşitli çocuk deneklere izletilip öğrenme yetenekleri ölçülerek daha iyi hale getirildi.
1964 yılında Chicago Üniversitesinde yapılan bir arastirmaya göre bir insanin ömrü boyunca sahip olduğu öğrenme kapasitesinin yarisi ilk 5 yılda kullaniliyor, gerisi diğer yillarda kullaniliyordu. yani ortalama 70 yıl ömrü olan bir insan, ömrünün ilk 5 yilinda ne kadar sey öğreniyorsa sonraki 65 yilinda da o kadar çok sey ogreniyordu. bu da insan omrunun ilk 5 yılının eğitim ve öğretimde ne kadar önemli olduğunu, maddi gücü olmayan ailelerin çocuklarinin bu donemde ekstra eğitime tabi tutularak zengin ailelerin cocuklarıyla aralarındaki eğitim farkını kapatabilecekleri ortaya çikartacakti.http://seyler.eksisozluk.com/gelmis-gecmis-en-basarili-sosyal-deney-susam-sokagi

-----------

ben küçükken tam susam sokağı delisiymişim..hatta 4-5 yaşında harfleri sayıları öğrenmişim izleye izleye...
bence saçma sapan çizgi filmlerden bin kat daha iyi...

özellikle misafirliğe gittiğimde çocuğun TV izlemesine engel olamıyorum.
Gittiğimiz aile kendi çocuklarına izletiyor, o evin kuralı, bir şey diyemem.
O yüzden yanımda eğitici çizgi filmler götürmeyi düşünmeye başladım bu tarz durumlarda.
En azından çocukları toplar bildiğim bir şeyi izletirim.

Üzerine paylaştığım yazıyı okudum ve bulabilirsem Susam Sokağını mı izletsem diye düşünmeye başladım.

Ben de çok izlerdim de çok hatırlamıyorum açıkçası.

Susam Sokağı hala var mıymış,ben çocukken izliyordum da :) Bu çizgi film üzerinden sosyal deney yapıldığını ilk defa duyuyorum ne yalan söyleyeyim.

3 yaş sonrası TV izlenip izlenmemesi tartışmaya çok açık bir konu. Şahsen ben bazı yayınların yararlı olduğunu düşünüyorum,büyük çoğunluğununsa -özellikle çocuk hipnotize edilmiş gibi izliyorsa- zararlı olduğunu. Bizde çocuk kanalları açık; kızım 3 yaşında, sayı saymayı filan biliyordu ama ingilizce saymayı,bazı ingilizce kelimeleri,ingilizce renkleri oradan öğrendi.

Susam sokağının tam partlarını biri paylaşmıştı nette. Malesef trt kalitesinde değildi ama yine de iyi iş görür. TRT arşivini açmıyor. Ben de ileride çocuğuma izlemeyi düşünüyorum.

Susam sokağının tam partlarını biri paylaşmıştı nette. Malesef trt kalitesinde değildi ama yine de iyi iş görür. TRT arşivini açmıyor. Ben de ileride çocuğuma izlemeyi düşünüyorum.

Orjinal dilinde izlemenin faydası olur mu acaba?
Onun orjinalini iyi çözünürlükte bulmak mümkün.

Susam sokağı izleyerek kendi kendine okuma-yazma öğrenmiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki,
elbette tuhaf karakterleri vardı, bazı kötü - iyi iç içe halleri. Ancak çocuklara gerçeği vaat eden bir programdı da.

Gayet başarılı buluyorum. Bu kalitede program kolay kolay gelmez, üzerine kafa patlatıldığı belli.
Şimdiki aptallıklara nazaran, açık ara faydalı.

Bizim evde nickjr kanalı izleniyor. Digitürk 171. Kanal. Çocuklar sayı sayma,İngilizce,şekiller,renkler gibi kavramları öğreniyor. Ben çok faydasını gördüm. Hatta çince bir kaç kelime bile biliyorlar :)

Susam sokağını çok izlerdik küçükken ama içeriğini hatırlamıyorum.

Okumayi oradan ogrenmisim! Okula gitmeden okuyabiliyordum sayilari biliyordum. Keske daha cok boyle programlar olsa

Susam sokağı izleyerek kendi kendine okuma-yazma öğrenmiş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki,
elbette tuhaf karakterleri vardı, bazı kötü - iyi iç içe halleri. Ancak çocuklara gerçeği vaat eden bir programdı da.

Gayet başarılı buluyorum. Bu kalitede program kolay kolay gelmez, üzerine kafa patlatıldığı belli.
Şimdiki aptallıklara nazaran, açık ara faydalı.
Susam sokağı okuma yazma öğrenilecek kadar iyi miydi ya, ben fazla hatırlamıyorum. Kuklalar filan vardı hayal meyal hatırlıyorum. Biz de izletelim öyleyse,şuan yayınlanıyor mudur? :))

Susam sokağı okuma yazma öğrenilecek kadar iyi miydi ya, ben fazla hatırlamıyorum. Kuklalar filan vardı hayal meyal hatırlıyorum. Biz de izletelim öyleyse,şuan yayınlanıyor mudur? :))

canım ben de Edi ile Büdü yü hatırlıyorum sadece, en beğendiğim kısmıydı :)

Bizim evde nickjr kanalı izleniyor. Digitürk 171. Kanal. Çocuklar sayı sayma,İngilizce,şekiller,renkler gibi kavramları öğreniyor. Ben çok faydasını gördüm. Hatta çince bir kaç kelime bile biliyorlar :)

Susam sokağını çok izlerdik küçükken ama içeriğini hatırlamıyorum.
O kanalda bir şey var ya, bizim kız da en çok onu açıyor.Paw patrol delisi.
Şimdi sen yazınca şüphelendim,ilgi çekici olan kısmı ne acaba?:KK64:

Benim kızımın tv ile arası yok
Ama reklamlara ve kliplere bayılıyo
Hemen kıvırıyo
Hiç bana çekmemiş
Gören kaynanana çekmiş diyo :D
( Kayınvalidem oynamayı sever )

özellikle misafirliğe gittiğimde çocuğun TV izlemesine engel olamıyorum.
Gittiğimiz aile kendi çocuklarına izletiyor, o evin kuralı, bir şey diyemem.
O yüzden yanımda eğitici çizgi filmler götürmeyi düşünmeye başladım bu tarz durumlarda.
En azından çocukları toplar bildiğim bir şeyi izletirim.

Üzerine paylaştığım yazıyı okudum ve bulabilirsem Susam Sokağını mı izletsem diye düşünmeye başladım.

Ben de çok izlerdim de çok hatırlamıyorum açıkçası.

Valla çocukları bilmem ama biz eşimle izliyoruz arada internetten bulup. Özellikle edi ve büdü delisi olarak . Hafta sonları gece geç saat edi ve büdü izleyen bir çift :-):-)

O kanalda bir şey var ya, bizim kız da en çok onu açıyor.Paw patrol delisi.
Şimdi sen yazınca şüphelendim,ilgi çekici olan kısmı ne acaba?:KK64:
Otur sende izle onunla :) biz en çok kabarcık çocuklar ve umizoomi takımını seviyoruz :)

Öğrenmesinler çocuklarınız okuma-yazma okula gitmeden. Çok acayip zorlanırsınız benden söylemesi.
Ben öğrendim, çünkü evde, sehpa üzerinde duran gazeteleri alır, o günkü harfleri arardım ve sürekli anneme - babama sorardım. Her çocuk için ne derece mümkündür bilemem, belki de programa nazaran ben daha iyiydim :)) :p

Not: Ama mutlaka bir şeyler öğrenir çocuk, kapar. Faydalı, birlikte oturup izleseniz de keyif alırsınız yani, çocuğuma izletirim şahsen ve ben de izlerim :)

Bi vampir adam vardı, kont.O hoşuma gidiyordu benim de.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir susam sokağı öğrencisi de benim.

SS izleyerek 4yaşında kelimeleri daha duzgun kullanarak konuşmayı ve okuma-yazmayi öğrenmişim.
Annem çok faydalı olduğunu söyler hep.

Hatta ben susam sokağından sonra evde halama ve ananeme telefon açmıştım :) numaraları iyi bir şekilde öğrenmiştim.
Bu dediğim en fazla 5 yaş için söylediğim bir olay

Faydalı olduğunu düşünüyorum.

Öğrenmesinler çocuklarınız okuma-yazma okula gitmeden. Çok acayip zorlanırsınız benden söylemesi.
Ben öğrendim, çünkü evde, sehpa üzerinde duran gazeteleri alır, o günkü harfleri arardım ve sürekli anneme - babama sorardım. Her çocuk için ne derece mümkündür bilemem, belki de programa nazaran ben daha iyiydim :)) :p

Not: Ama mutlaka bir şeyler öğrenir çocuk, kapar. Faydalı, birlikte oturup izleseniz de keyif alırsınız yani, çocuğuma izletirim şahsen ve ben de izlerim :)

Bi vampir adam vardı, kont.O hoşuma gidiyordu benim de.

hımm değişik bir bakış açısı.
valla haklısın, çok şey bilen çocuğu ilkokula gönderirken de çok seçici olmak zorunda aileler.
yoksa yazık olur.

Back
X