Çocuklara TV - Susam Sokağı Hakkında

hımm değişik bir bakış açısı.
valla haklısın, çok şey bilen çocuğu ilkokula gönderirken de çok seçici olmak zorunda aileler.
yoksa yazık olur.
Goha benim ki pepe meraklısı oğluma faydası olur mu sence ?

Genelde okula başlamadan harfleri ya da okuma yazmayı öğretmeyin derler. Okuldaki öğretiş şekli daha farklıdır diyerek. Ben 4 yaşında kendi kendime okuma yazmayı söktüm. Benim avantajım da ablamların olmasıydı. Onlar ders çalışırken ben de elime bi defter kalem alıp kitaptan baka baka öğrenmiştim. Okulda uyum konusunda zorluk çekmemiştim sadece sağlık durumundan dolayı okula gidemeyince ilk kurdeleyi alamamıştım psikolojim bozulmuştu :KK53:

Susam sokağını da pek izlemezdim ama hatırladığım kadarıyla eğlenceli bir programdı. Çocuklar telefonla uğraşacağına böyle programlar izlesinler daha iyi.

1964 yılında Chicago Üniversitesinde yapılan bir arastirmaya göre bir insanin ömrü boyunca sahip olduğu öğrenme kapasitesinin yarisi ilk 5 yılda kullaniliyor, gerisi diğer yillarda kullaniliyordu. yani ortalama 70 yıl ömrü olan bir insan, ömrünün ilk 5 yilinda ne kadar sey öğreniyorsa sonraki 65 yilinda da o kadar çok sey öğreniyordu

Bunları okuyup telaşa kapılan anneler için söylemek istiyorum: O 5 yıldaki yoğun bilgilerin içinde,temel bilgiler ve toplum kuralları gibi bilgiler var.Akşam uyuyup sabah uyanılacağından tutun,tuvalet tuvalete yapılır,sıcağa değersen yanarsın,yıkanmazsan pis olursun,limon acıdır,çikolata tatlıdır falan filan gibi :)
Bir uzaylının dünyaya yeni indiğini düşünün,o gözle bakınca her adımda öğrenilecek bilgiler var.
Siz bir şey öğretmeseniz de çocuk mutlaka her gün bir şeyler öğreniyor.Yaşına uygun faydalı aktivitelerle desteklemek tabii ki faydalı olacaktır ama fırsatı kaçırıyorum diye endişelenmeyin.
Bunu okuduğum iyi oldu zira ben de o panik yapan annelerdenim

Goha benim ki pepe meraklısı oğluma faydası olur mu sence ?

:)
ay canım bana hiç sorma, ben de öyle araştırmak için açmıştım bu konuyu işte, öyle bilgili değilim maalesef.

sanırım bu eski tip çizgi filmler falan daha küçük yaşa uygun, şimdikiler çok vurdulu kırdılı, hiç hiç küçüklere yönelik değil.
ben pepe yi bir kaç kez izledim, onun da böyle sakin bir yapısı var, diğerleri gibi değil.
çok fazla olmamak kaydıyla izletsen faydası olur herhalde.

bir de çocuklar genelde arkadaşlarının anlattığı şeyleri merak ediyorlar, biz hiç pepe izletmezdik, zaten çok tv izlemiyordu, az sürede başka şeyler izliyordu,
ama tesadüfi öğrendim benim oğlan pepeyi, arkadaşlarını falan tanıyor, muhtemelen sınıfında meşhur :)

Genelde okula başlamadan harfleri ya da okuma yazmayı öğretmeyin derler. Okuldaki öğretiş şekli daha farklıdır diyerek. Ben 4 yaşında kendi kendime okuma yazmayı söktüm. Benim avantajım da ablamların olmasıydı. Onlar ders çalışırken ben de elime bi defter kalem alıp kitaptan baka baka öğrenmiştim. Okulda uyum konusunda zorluk çekmemiştim sadece sağlık durumundan dolayı okula gidemeyince ilk kurdeleyi alamamıştım psikolojim bozulmuştu :KK53:

Susam sokağını da pek izlemezdim ama hatırladığım kadarıyla eğlenceli bir programdı. Çocuklar telefonla uğraşacağına böyle programlar izlesinler daha iyi.
Aynen müfredatla çakışır mı diye takıldı kafama benim faydasını gören çok ama :( bilemedim

Çok hoş bir konu olmuş bu Alys Alys ya teşekkürler.

Bilmediğim bir şey öğrendim, ilk 5 yılın önemi büyükmüş. Şimdi kafamda bin türlü senaryo dönüyor matematik öğretsem, yabancı dil öğretsem vs vs gibi.

Susam sokağını ben de çok severdim bu arada, benim için bambaşka ve mükemmel bir dünyaydı. Kurabiye canavarını çok severdim. Keşke şimdi de böyle programlar yapılsa.

ben bu kısma katılmıyorum açıkçası, neden potansiyeli olan çocuğu geri tutalım ki,
elbette evde zorla ders çalıştırmak doğru değil de,
ablalarından özenip öğrenmek isteyen çocuğun da hevesini kırmamak gerek.

:)
ay canım bana hiç sorma, ben de öyle araştırmak için açmıştım bu konuyu işte, öyle bilgili değilim maalesef.

sanırım bu eski tip çizgi filmler falan daha küçük yaşa uygun, şimdikiler çok vurdulu kırdılı, hiç hiç küçüklere yönelik değil.
ben pepe yi bir kaç kez izledim, onun da böyle sakin bir yapısı var, diğerleri gibi değil.
çok fazla olmamak kaydıyla izletsen faydası olur herhalde.

bir de çocuklar genelde arkadaşlarının anlattığı şeyleri merak ediyorlar, biz hiç pepe izletmezdik, zaten çok tv izlemiyordu, az sürede başka şeyler izliyordu,
ama tesadüfi öğrendim benim oğlan pepeyi, arkadaşlarını falan tanıyor, muhtemelen sınıfında meşhur :)
Benim ki henüz ikisinde pek arkadaş tavsiyesine açık değiliz yani:)) ama kardeşim de pepeyle büyüdü matematiği zehir gibi çabucak kavrıyor kerata diğer dersleri de keza öyle inşallah kavrama yönünden dayısına çeker oğlum

ben bu kısma katılmıyorum açıkçası, neden potansiyeli olan çocuğu geri tutalım ki,
elbette evde zorla ders çalıştırmak doğru değil de,
ablalarından özenip öğrenmek isteyen çocuğun da hevesini kırmamak gerek.

Bana kalırsa öğrensin tabii. Ben erkenden öğrenmenin zararını görmedim. Sadece dediğim gibi ilk okuma kurdelesini almadığımda ben çok önceden biliyordum benim hakkımdı diye ağlamışlığım vardı. Zaten okula gitmeyen çocuğu zorla ders çalıştıramazsınız. Her şeyden önce kendisinin hevesi olması lazım. Artık alfabetik sıraya göre öğretilmiyor harfler başka harflerden başlıyorlar o yüzden sanırım evde öğretmeyin diye düşünüyor bazı kesim. Bence küçük yaşta ingilizce programlar izlemeli en azından sayı saymayı bilir, renkleri öğrenir gayet faydalı olur.

Susam sokağı arada izlerdim başka bir şey olmayınca ilgimi çekecek, hiç sevmezdim kuklalar filan hiç estetik değil.. sadece kurabiye canavarının tasarımı iyi biraz gerisi tırt. İnternetten de tonlarca eğitici video bulunabilir. Bence susam sokağı çok overrated... Ayrıca çocuğun kapasitesini geliştirme diye bir olayı inandırıcı bulmuyorum. Etkinlikler yapılır yapılmaz değil ama inanmadan yaptırıyorum desem yeridir.

Bende izlediklerimi hic unutmadim ne garip :) Bence izletilmeli.

F harfini mesela

Farfara fare fino fifiye fikir fikir fikirdarken fotoğraftaki file futbol fuzeledi :)))

Susam sokağı arada izlerdim başka bir şey olmayınca ilgimi çekecek, hiç sevmezdim kuklalar filan hiç estetik değil.. sadece kurabiye canavarının tasarımı iyi biraz gerisi tırt. İnternetten de tonlarca eğitici video bulunabilir. Bence susam sokağı çok overrated... Ayrıca çocuğun kapasitesini geliştirme diye bir olayı inandırıcı bulmuyorum. Etkinlikler yapılır yapılmaz değil ama inanmadan yaptırıyorum desem yeridir.

susam sokağı olarak konuyu açmamın nedeni, konu başındaki bilgiler, susam sokağının tasarımında bir çok akademisyen yer almış.
ben tam tersine çok inanıyorum, o yüzden araştırıyorum.

oğlumun kreşteki aktivitelerden kaynaklı kendini geliştirdiğini de kişisel olarak gözlemliyorum.

Ben susam sokagindaki kuklalara korku-giciklik arasi bir his duyardim. Bir tek kurabiye canavari sempatik gelirdi. Hele minik kus edi-budu kurbagaya falan sinir olurdum ama baska program olmadigi icin mecburen cokta bayilmayarak izlerdim.

Kimi cocukta ters tepiyor yalniz bu onceden ogrenmeler. Cocuk okuldan sıkılıp okula karsi ilgisini yitirebiliyor ya da yaşıtlarıyla anlasma kısmında problemler yaşıyabiliyor. Ben ilkokulda brans ogretmeni olarak calisiyorum bu diger cocuklardan önde olmanin avantajina da dezavantajina tanık oluyorum.
Ha ben cocuguma ekstra bilgi vermeyecek miyim tabiki vermeyi istiyorum yani en azindan o ilk 5 senede ingilizceyi turkce ogrenirmiscesine ogretmek istiyorum ve bu yonde bir suru makale okuyup video izliyorum ve bu tarz gercekten egitici olan programlarin sarkilarin da bir kismini ingilizce olarak bir kismini turkce olarak izletmeyi isterim.

oğlum asla tv izlemiyor, bazen 5 dk baksa da kafamı dinlesem diyorum yok.sadece müzik kanallarında eğleniyor dans ediyor ama bakmıyor pek. izlese izleteceğim şeylerden biri susam sokağı olurdu.

Bende hatırlıyorum susam sokağını,edi büstü ve kurabiye canavariii
Annemle beraber izlerdik biz:) Çok severdim izleyin sizde bence

Dün ekşişeyler sitesinde bir yazı okudum, ancak bugün siteyi açamadım, başka bir siteden özeti olarak aşağıya kopyalıyorum.
Anneler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Çocuğuna susam sokağı izleten var mı?
Bazı programların 3 yaş civarı izletilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

---------
http://www.neokur.com/arena/a/31059/gelmis-gecmis-en-basarili-sosyal-deney-susam-sokagi
Bugüne kadar hakkında en fazla akademik calışma yapılmış tv programıdır. Bu konuda yüzlerce akademik araştırma, onlarca master/doktora tezi mevcut ve bu program hakkında yapılan araştırmalar hala devam ediyor. peki susam sokağı neden bu kadar akademik çalışmaya konu oluyor? Akademisyenler ne peşinde ve bugüne kadar ne bulmuşlar?
Susam Sokağı aslında başlı basına bir akademik çalışma ürünüdür ve çok ciddi araştırmalar sonucu ortaya çıkıp yine cok ciddi araştırmalar sonucu yıllar içinde şekillenmistir. Öyle ki Susam Sokağı programı 1960'lı yıllarda henüz dizayn aşamasındayken bu programı şekillendirmek için bir komite kurulmuştu ve komitenin başına Harvard'in dünyaca ünlü profesörlerinden Gerald Lesser getirilmişti. Programın yapimciligini 2 farklı ekip üstlenecekti ve bu ekiplerden biri televizyon yapımcılığı konusunda uzmanlaşmis bir ekip, diğeri de çocuk gelişimi, öğrenme ilkeleri ve psikoloji konularında uzmanlaşmış, kendi alanlarında dünyanın uzman kabul ettiği akademisyenlerden oluşacaktı.
Susam Sokağı programını oluşturmak için o zamanın parasıyla 8 milyon dolarlık dev bir burs alınmıştı ve programın amaçları arasında 3-5 yas arası çocukların öğrenme yeteneği hakkında bilgi sahibi olmak ve özellikle o yaşlarda okula gidemeyecek kadar fakir çocukların temel bilgileri öğrenebilmesini sağlamaktı. Yani Susam Sokağı ayni zamanda hem bir sosyal/psikolojik deney hem de sosyal projeydi. ilk etapta susam sokağının bölümlerinin bir araya getirilmesi ve ilk bölümün yayınlanması arasında 18 aylık bir geçiş dönemi vardi ve bu donem boyunca program çeşitli çocuk deneklere izletilip öğrenme yetenekleri ölçülerek daha iyi hale getirildi.
1964 yılında Chicago Üniversitesinde yapılan bir arastirmaya göre bir insanin ömrü boyunca sahip olduğu öğrenme kapasitesinin yarisi ilk 5 yılda kullaniliyor, gerisi diğer yillarda kullaniliyordu. yani ortalama 70 yıl ömrü olan bir insan, ömrünün ilk 5 yilinda ne kadar sey öğreniyorsa sonraki 65 yilinda da o kadar çok sey ogreniyordu. bu da insan omrunun ilk 5 yılının eğitim ve öğretimde ne kadar önemli olduğunu, maddi gücü olmayan ailelerin çocuklarinin bu donemde ekstra eğitime tabi tutularak zengin ailelerin cocuklarıyla aralarındaki eğitim farkını kapatabilecekleri ortaya çikartacakti.http://seyler.eksisozluk.com/gelmis-gecmis-en-basarili-sosyal-deney-susam-sokagi

-----------
Susam Sokağı'nın Türkiye de ki yapımcılarından ve oyuncularından olan Tahsin usta karakteriyle tanınan Alp Öyken komşum olur.Ara sıra Susam Sokağı hakkında sohbet ederiz.
Kendisi Susam Sokağı'nın Türkiye'de ki çocuklar için çok büyük bir kazanç olduğunu ve bu programı seyreden bizlerin ne kadar şanslı olduğunu söyler durur.

konunun hortlaması iyi olmuş :)
ben de Susam Sokağı fanı bir çocuktum ve şimdi düşününce gerçekten faydalı buluyorum. 3,5 yaşında kızım var ve çizgi film delisi ona da izletmenin zamanıdır diye düşünüyorum. Pek çok İngilizce kelimeyi çizgi film videolarından öğrendi harfler, sayılar... geçen gün resim defterinde çarpık çurpuk A ve B harfleri gördüm.
Ben de okula gitmeden okuma-yazma öğrenenlerdenim ve ciddi sıkıntısını çektim. Arkadaşlarım çok geç öğrendikleri için çok sıkılırdım ve dersle ilgilenmezdim. İnanır mısınız ilkokul öğretmenim bana "okuma yazma biliyorsun diye kendini bir şey mi sanıyorsun?" demişti. :KK57: Okul değiştirdik.
Aynı şeyleri kızım da yaşamasın diye harf sayı ve İngilizce kelime öğrenimini yavaşlatmaya çalıştım ama kreş öğretmeni bana kaygı duymamam gerektiğini, şimdi bütün çocukların böyle olduğunu ve eğitim sisteminin de ona göre şekilleneceğini söyledi. Açıkçası bana mantıklı geldi çünkü sınıfındaki diğer çocuklar da aşağı yukarı böyle...

Back
X