Çocuklarda konuşma destekleyiciler

hanyolcuhanciyolcu

Aktif Üye
Pro Üye
28 Eylül 2024
1.764
5.094
73
31
Hanımlar, 23 aylık bir kızım var. Kendisi çok sosyal, insanlarla iletişime girmeyi çok seven bir kız. Birkaç basit ikili cümle ve haricinde kullandığı kelimeler mevcut. Ancak şu anda aktif olarak ikili cümle kurup konuşamıyor. Konuşmadığı her şeyi eliyle işaret ediyor ve hemen hemen her komutu anliyor.
Şöyle ki doktor kontrollerinde şu andaki kelime sayısının yeterli olduğunu ancak 2 buçuk yaşına geldiği zaman ikili cümle kurma aktif olmazsa dil terapisti ile çalışabileceğimizi söylemişti.
Ekran göstermiyorum, neredeyse her gün muhakkak parka yaşıtları ile vakit geçirmesi için götürüyorum. Haricinde belirli aralıklarla oyun gruplarına götürüyorum. Kitap okuyorum, konuşuyorum. Kendi de oyunlar kuruyor oynuyor, kendi haline de birakiyorum. Her çocuğun gelişim basamağı farkli olduğu için kendimi çok sartlandirmak istemiyorum ancak çocuğum özellikle dışarda insanlarla çok fazla iletişime geçip konuşmak istiyor, cümleler ağzından çıkmadığı için kendini o kadar sıkıyor ki çok üzülüyorum. Konuşmasına destek olabilecek, önerebileceginiz şeyler bulunmakta mıdır?

Merhabalar benim de 20 aylık kızım var ara da sıra da gel gel gel birde hayır diyor sürekli konuşuyorum tekrarlamalar yapıyorum kitap okuyorum tv izlemeyi sevmiyor zaten sadece şarkı dinlemek istiyor oyun havalarını çok seviyor açıyorum oynuyor ama ana kelimeleri söylemiyor tekrarlayınca bana kızıyor bende ne yapacağımı bilmiyorum bu durum başına gelen annelerin yorumlarını okumak isterim

Merhaba, devamlı devamlı aynı kelimeleri tekrarlatmak isteyince ya da aynı soruları sorunca bilerek cevap vermiyor benim kızım da

Bir konuşma terapistinin videosunda denk gelmiştim. Papağan gibi tekrarlamak ya da evde sürekli konuşmak çocuğa konuşma becerisi kazandırmaz diyordu. Öyle olsa bir ayda bülbül gibi olur çocuğunuz diyordu.
Konuşma becerisi için örneğin siz kitapta araba gördünüz,araba deyip susacak sırayı çocuğa vereceksiniz diyordu.
Yani bir kelime söyleyip susun, çocuğa süre tanıyın diyordu.
Tecrübem yok, bilgim de yok sevgili anneler belki işinize yarar diye yazmak istedim.

Aslında o bir kelimeyi bir kere söylemekten ziyade 4-5 kere farklı şekillerde tekrarlayıp sonrasında çocuğun demesi icin beklemek şeklinde. Evet, bunu ben de okumuştum. Teşekkürler bu arada

23 ay için basit iki kelimelik cümle kuruyorsa endişelenmeyin 2 buçuk yaşa yaklaşınca birden akıcı hale geliyor, anlattığınıza göre endişe edecek hiç bir şey yok

23 ay için basit iki kelimelik cümle kuruyorsa endişelenmeyin 2 buçuk yaşa yaklaşınca birden akıcı hale geliyor, anlattığınıza göre endişe edecek hiç bir şey yok
Aslında endişe etmiyorum sadece kendinizi birilerine bir şey anlatmak için o kadar sıkıyor ki kendini daha hızlı nasıl ifade edip konuşabilir diye sormak istemiştim. Anne hadi vs diyor öyle birkaç cümle. Kelimeleri artıyor sanki o dikkatimi çekti ama. Daha bilinçli çıkıyor bazı seyleri

Bizde 21 aylık kızım için dün gittik doktora gelişiminde bir sorun yok dedi söylediğim her şeyi anlıyor tepki veriyor boyama yapıyoruz birlikte kitap okuyorum dinliyor ama konuşmuyor oğlum 9 aylıktı anne baba demeye başladığın da korku kapladı içi mi doktorda 2 yaşına kadar konuşmasını bekliycez dedi hayır,gel gel gel,hadi hadi hadi sadece bunları söylüyor

Bizim doktorumuz aktif cümle icin 2 buçuk yaşı bekleyelim demişti. Siz iki yasi cümle için mi yoksa kelimeler için mi bekliyorsunuz?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…