Konuşma Problemleri Çocuklarda pelteklik ?

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

CuteMom

Dünya vazgeçenleri değil,azmedenleri hatırlar
Kayıtlı Üye
30 Nisan 2008
45.779
24.642
398
Günaydın kızlar,
Tam olarak ne zamandır sorun var emin değilim ama bu sene , dönem başından beri oğlum arkadaşlarının onunla alay ettiğinden bahsedıyordu.
S harfinde pelteklik var sanıyorum çünkü ş gibi cıkıyor , z harfınde de bısey var mı emın olamıyorum ama o var oldugunu soyluyor.
Bu durum onun özgüvenini yıkıyor , içine kapanmasına sebeb oluyor diye düşünüyorum .

Aslında dersleri iyi olmasına rağmen, yani bilgi eksiği olmamasına rağmen derste parmak kaldırmaya cekindiğini söyledi bana .

Bu akşam diş randevusu var orada baktıracağız acaba dil konumlanmasıyla mı alakalı diye fakat beni korkutan eğer diş veya çene yapısına baglı gelişmiyorsa bu durum , konuşma terapistinden fayda sağlayan yakınlarınız oldu mu acaba?

Buarada ön dişlerinde çürük olunca , 5 yaşındayken dişlerini çektirmiştik yanılmıyorsam. Yaklaşık 1.5 sene sonra ön dişleri geldi acaba o sırada yaşanan bir alışkanlık mı oldu diyede düşünüyorum .

Şuanda 9 yaşında , ben bunun farklılık olduğunu söylüyorum hep ama o bu duruma takılıyor.

Pelteklik yetişkin hayatta sorun mu sizce, nasıl görüyorsunuz ? Acaba düzelir bir sorun mu ?

Konuyu takipteyim.

Çevremde gördüğüm kadarıyla derecesi var diye düşünüyorum.

Oğlum 3 yaşına girecek konuşması hala düzgün değil, bir çok kelimeyi farklı söylüyor, ama ben de bazı kelimelerde diline bastırarak konuştuğu için pelteklik kalacak mı diye merak ediyorum.

Doğduğunda dil bağı var demişlerdi. 1 ve 7 aylıkken kontrollerinde emmesinde ve dilini çıkarmasında sorun yok diye önemli derecede değil demişti kbb doktoru.

Düzeltilebilir bir durumsa aklımda bulunsun.

asil yetiskin hayatta sorun degil, daha cok cocukluk döneminde sorun (bahsettiginiz cocuklarin alay etmesi gibi).

logopedi mi deniyor turkce de, emin degilim, ama logopedi uzmanlari cocuklarin peltekliklerine kekeleme sorunlarina vs cok buyuk fayda sagliyor.

saglikla ve mutlu buyusun insallah evladiniz:)

Merhaba
5 yaşındaki kızımında aynı sorunu vardı
Pelteklik mi adı bilmiyorum ama artikulasyon bozukluğu deniyor.
9 harfi yanlış çıkarıyordu
S yi Ş
R yi L
L yi Y
gibi
Anaokuluna gidiyor. Ben kreşden beri farkındayım ama düzelirmi diye bekledim. Kızım birşey anlatiği zaman bazen ne söylediği çok net anlaşılmıyordu. Bebek gibi konuşması oluyordu.
Anaokuluna başlayinca öğretmeninin de dikkatini çekmiş tabii
Okulda konuşma terapisti var ilgilensin mi dedi
Ben kendim bi terapiste getirmek istediğimi söyledim öncelikle. Okuldaki nekadar ilgilenir diye düşündüm.
İyiki getirmişim. Yaklaşık ekim de başladık ve şuan çıkaramadığı harf yok. Bazen arada r de takılıyor. Cümlenin başında r varsa biraz zorlanıyor halen. Oda terapistin demesine göre 8 yaşına kadar oturan bir harf olduğu için zamanla onunda düzelceğini belirti
Biraz zaman alıcı ve meşakatli bir süreç
Ödevlerimiz oluyor ayna karşısında çalışıyoruz
Günde 10-15 dk, bazen oluyor birkaç gün hiç
çalışmiyoruz
Ama anaokul döneminde bu sorunu çözmemiz bizim için çok iyi oldu.
Şuan çok net konuşuyor. Hiç bir sıkıntısı kalmadı çok şükür.

Bebeksı bır konusma gıbı mı?
Bu bızdekı durum evet onun bıraz sevımlı konusmasına sebep oluyor.
Onun dısında kuzenım dıs hekımı ona sordum hemen, o dılı onde mı kalıyor bak dedı bana. Ben tabı bır turlu anlamadım ama kardesı var oda 18 aylık , onu konusturunca onun dılının dısarda kaldıgını fark ettım , ama buyuk oglumda dıl onde kalmıyor.

Belkı sızın dıl onde kalıyor olabılır mı, anlatabıldı mı acaba?

Kardeşide ç harflerini ş gibi çıkarıyor , kuzenım o daha bebek onda normal dedi

Yeğenim 6 yaşındayken bazı harfleri tam vurgulamıyordu bir de nedensizce takılma başlamıştı bazen konuşurken. Pedegogu takılma konusu üzerinde durmamayı, yokmuş gibi davranıp yorumda bulunmamayı önermişti. Harfler içinde konuşma terapisi kartları önermişti. Tam markasını hatırlamıyorum ama içinde dil dudak tembelliği için ayna karşısında yapılacak eğlenceli egzersizler vardı. İşte dilinle burnuna dokunmaya çalış. Dudaklarını şöyle yap tarzı. Bir de yakın sesli kelimelerin yanyana tekrarlandığı vurgu kartları vardı. Konuşması düzeldi şimdi tamamen.

Sizin oğlunuz okuma-yazma bildiği için yaşına uygun daha çok kaynak bulursunuz diksiyon konusunda. Konuşma terapisi elbette işe yarar. Ama eğer ilgisini çekiyorsa diksiyon eğitimi de verilen bir drama dersi daha çok işine yarayabilir bence. Kalabalığa hitap etme konusundaki becerilerini de geliştirir. Topluluk önünde konuşma korkusunu yenmesine yardım eder.

Maşallah , darısı basımıza inşallahh.
Belki bizde de baska harflerde sorun vardır ama farkında degılız bız .
Hangi şehirdesiniz , tam olarak bu gittiğimiz uzmanlardan yanı dogru yere gıdıp gıtmedıgımızden nasıl emın olacagız? Nasıl bır egıtım aldınız acaba bılgı verır mısınız, ne kadar sureyle gıtmesı gerekıyor. Ona gore bır yere baslamak ıstıyorum daha sık gıdılen bır yerse , yazın yasadıgımız ama kucuk olan bır sehırde baslamak mantıklı . Ama oyle her hafta cagırmayacaksa İstanbul da baslamak ıstıyorum .
Sadece konusma veya okuma mı oluyor acaba?

Benim oğlan yıllarca r yi y gibi söyledi. 15 yaşında şu an. 1 yıl oldu düzelteli. Çocuklar demişti tabii ki. Ben bu durumu bir özellik gibi düşünmesini sağladım. Herkes r yi aynı çıkarıyor, sen özelsin dedim. Hatta geçen yıl doğru çıkarmaya başlayınca, hiçbir özelliğin kalmadı dedim. Espri konusu oldu aramızda. Bir konuşma terapistine ve kbb dr una gitmelisiniz mutlaka ama bu durumu çok çok olağnüstü sıkıntılı bir durum gibi yansıtıp, çocupu etkilememekte fayda var. Umarım sizlerde atlatırsınız.

Drama dersı almıstı ılk donem , ama bunla alakalı degıl bılım merkezıne gıdıyor orada zorunlu derslerden bırı .
Ama çok sevdımı dersen hayır, tekerlemeler ıse yarar gıbıme gelıyor ama henuz bılmıyorum sızden bılgı almaya calısıyorum ınsallah atlatacagız :)

Yegenın ıcın cok sevındım gercekten , hayat maalesef cok acımasız ınsanlar cıkarıyor cocukların karsısına.
Çok daha buyuk problemlerı olanlara Allah yardım etsın , guzel yetıstırılmemıs cocuklar , bızım cocuklarımızı uzuyor

Benim kardeşim de 7 yaşındayken r harfini y olarak söylüyordu ama doktora falan götürmedik kendiliğinden geçti

Evet bebeksi konuşuyor. Yani bence yaşı itibariyle de bebeksi konuşuyor. Erken başlamadı zaten konuşması.
Dili önde kalıyor dişiyle bastırıyor bazı kelimelerde.

Ş ve ç harfi hala net değil. Onları daha çok d ve s olarak çıkarıyor. Net değil yani konuşması. O yüzden bekliyorum.

Yani şimdi doktora götürsem anlayamaz zaten. Mecbur bekleyeceğim..

Küçük oğlum gibi anlasılan , ama onun gececegını soyledı kuzenım .
Yıne kuzenımın abısı kbb cı , oda sımdı bana donus yapmıs . Kbb cılerde bır bolum varmıs bu bolumu alanlar ses ıle ılgılenıyormuş. Foniatri diye soyledı , bu aksam dıs hekımı gorsun olmadı cumartesı hemen gondereyım dedı .
Kbb bu ısle ne alakası var hıc anlamadım

Benim kardeşim de 7 yaşındayken r harfini y olarak söylüyordu ama doktora falan götürmedik kendiliğinden geçti
Ne güzel ya masallahhh
Bende ki cocuk zor anacım , ben onu egıtımene goturmezsem kendı kendıne gecmez bu bılıyorum ben sansımı

Bulunduğumuz ilde (Samsun) 4 tane konuşma terapisti var. 1 devletin 3 özel. Belki başka da vardır ama bunlar benim araştırıp bulduklarım.
Çalıştığım ve kızım tüm gün anaokulunda olduğu için haftasonları olması gerekiyordu, devlet bize uymadı. Zaten randevu almakta çok mümkün olmuyormuş.
Bi arkadaş tavsiyesi üzerine şuanki terapistimize başladık.
Ve çok memnunuz. Kızım ile çok güzel bir diyalogları var. Enerjisi çok iyi bir beyfendi kendisi. Kızım sıkılmadan bunalmadan gidiyor. Bütün egzersizleri severek yapiyor. Terapi 45dk sürüyor. Peşine 10-15 dklık bizimle bir görüşme yapiyor. O gün neye çalıştıklarını, neyi nasıl yapmamız gerektiğini anlatıp ev ödevi veriyor. Evdede ben çok sıkmadan, bunaltmadan hadi biraz çalışalım diyorum. Dosyamız ve aynamız sürekli ortalıkta. 15-20 dk çalışsak günlük yetiyor. Kızımda severek katılıyor. Oyun haline çevirdik tabii birazda ondan.
İlk zamanlar her hafta gittik. Sonra seansların arası açıldı. 2 hafta 1, 3 haftasa 1 derken şuan ayda 1 gidiyoruz. Ben biraz daha devam etmesini istiyorum. Oraya gittikçe evdede çalışıyoruz diğer türlü boşlarız sanki. Yaz tatilin sonuna kadar, 1. Sınıfa başlayana kadar devam etmeyi düşünüyorum.

Mesela S sesini çalıştığımızın örneğini vereyim.
Kızım konuşurken dilini çok dışarıya çıkarıyordu.
Buda harfleri yanlış telafuz etmesine neden oluyordu. Öncelikle harfleri çıkarırken dilinin nerde olması gerektiğini öğretiyor terapist. Kağıt üzerinde bize çiziyor. Ayna karşısında ona çalışıyoruz. Daha sonra o harfler ile ilgi egzersizler, oyunlar veriyor. Benim kızımın okuma yazması az olduğu için daha çok çizerek, boyayarak oluyor. Mesela S sesinde yılan resmi var. S sesi yılan sesi diye öğrendik. Yılan nasıl yapiyor diyince hemen başliyor ssssssss Büyük çocuklarınki farklıdır belki. Harfi melodik çıkartma çalışması var.
Mesela Sa-sasa-sasaaaaaa,So-soso-sosooooo gibi.
Sonra o harfi kullanma kısmı var. Harfle ilgili kelimeler, başında ortasında sonunda gibi.
Veya s li olan resmi daire için al, kırmızı işaretle gibi.
Dediğim gibi meşakatli. Emek istiyor.
Ama sonucu gördükçe ve çevreden duydukça çok seviniyor insan.

Çok uzun yazdım kusura bakmayın. Ama daha kısa anlatamadım.
İnşallah sizde çözümünü bulursunuz.
Çünkü çocuklar çok acımasız olabiliyorlar.
Özellikle ergenlikte dalga geçilmesi çok mutsuz eder. Biz anne-babaya farketmiyor hata sevimli gelebiliyor ama herkes öyle düşünmüyor tabii.

Bir öğrencim vardı ve birçok harfi çıkaramıyordu bebeksi konuşuyordu. Önce pedagog bulup yönlendirdim, çocuğun hangi harfleri nasıl çıkardığına kadar liste yaptım rapor yazdım ama maalesef aile ilgilenmedi bizde kalıtsal deyip geçtiler ne acı.. O çocuk öyle gidiyordur şimdi. Üzerine düşmen çok iyi olur Cute. Gerçekten çocuğun kendini daha kötü hissetmeden bir pedagog ve dil terapistine götür. Kızım 16 aylık ve şimdi peltek konuşuyor. Dişleri tamamlandıkça düzelmezse ben de götüreceğim. Bir çocuk için özgüven her şey benim için.

Umarım düzeltilebilir bir şeydir.
Çocuk çağda malesef çevrenin etkisiyle bir çok şey kusur kabul ediliyor.

Bize de doğumdan sonraki kontrolde bir ara kbb doktoruna dil bağı için gösterirsiniz dediler. Oğlumda dil bağı vardı o yüzden diye düşündüm ben. Demek ki o bölümün komple etki alanı kbb :)
Yeğenimde vardı 2 yaşında falan bir merkeze götürüp dilinin altındaki fazladan zarımsı yapıya kesik atmışlardı.
Sanırım yapmazlarsa pelteklik oluyormuş.

Kalıtsal bir problem ki oğlumda da oluştu. Ama bize operasyon gerekmedi.
1 veya 2 haftalıkken götürdük "emmesinde sorun var mı?" dedi. "Yok gayet rahat emiyor" dedim. "Dilini dışarı çıkarıyor mu?" dedi. "Evet yalanıyor" dedim.
Muayene etti. "Sorun görünmüyor. 7 aylıkken tekrar getirin" dedi. O zaman da bir şey yapılmadı. Bir daha üstünde durmadık.
Bu ara biraz dikkat etmeye başladım ki konu dikkatimi çekti..

Sizin diş eksikliğinden oluşmuş. Bence pratikle falan düzeltilebilir.

Ben 1.sınıftayken r harfini çıkaramazdım. Sosyal açıdan çok zorlandım. İsmimde r harfi olduğu için soranlara söylemez susardım.
Yaz tatilinde tamamen kendi kendime alıştırma yaptım. Zorladım biraz ve çıkarabildim.
Büyüklere sevimli gelse de çocukluk çağında çok zor oluyor hayat :)

Ne güzel ya masallahhh
Bende ki cocuk zor anacım , ben onu egıtımene goturmezsem kendı kendıne gecmez bu bılıyorum ben sansımı
Bence işinizi şansa bırakmayın. Hemen düzelecek birşeyse zaten 1-2 seansınızı alır.
Ama değilsede küçük yaşta ilgilenmek daha iyi.
Bana çok diyen oldu. Özellikle kv. Getirme neden getiriyorsun nekadar güzel konuşuyor büyüdükçe düzelir. Okula başlayınca getirirsin. Bebeksi konuşması onlara sevimli geliyordu tabii.
Ama iyiki getirmişim.
Çözümü olan birşeyi kendi kendine geçmesini beklemeye gerek yok.

yukarıda arkadaş ayrıntılı yazmış

buna artikülasyon bozukluğu deniyor

harfi muhtemelen dilden kaynaklı farklı söylüyorlar

nasıl çıkaracağını dilinin nerede duracağını vs öğretip sonra da tekrar etmesini sağlıyor

mesela bol s içeren metin verip yüksek sesle okutuyor

s harfi başta ortada sonra olan kelimeler veriyor s yanındaki sesli harfler değişiyor kulak beyin de bunu kullanmaya alışıyor vs

ama çok germeden başlayın

benim oğlan harfleri öğrendi ama bu konu onda stres yaptığı için bazen takılmaya başladı

bir de anladığım kadarı ile Ege doğru yazıyor

oğlumun arkadaşı var o harfleri hem yanlış söyleyip hem yanlış yazıyormuş

oğlum ç yi söyleyemediği ama doğru yazıp okuduğu için terapist şaşırmıştı

aslında bizimkininki bir nevi fizyolojik üst dudağının bağında bir tembellik var muhtemelen zira üst dudağını kaldıramıyor

bir de çok emzik emenlerde üst damak yüksekte oluyor ondan demişlerdi ama bizimki emzik biberon vs emmedi çok

Çok teşekkür ederim kızlar
Bu aksam yazarım bakalım dıs hekımı ne dıyecek bu duruma.
benkeyfimvekahyasi canım kuzenım dıs hekımı benımde , hemen onunla gorustum de o bebekler dıllerı dısarda konusur dıl dısın onunde kalır ve normaldır dedı pelteklık bebeklıkte. Benım ufak oglanda aç yerine aşşş gıbı bısey soyluyor , gecer dıyor ınsallah yanı en azından . Ustte 5 alta 2 dısı var. Dıs cıkarmaları gec kalıyor cocukların benım , buyuk oglumunda gec cıktı , erken curudu . 1.5 sene ust dıslerı yoktu

muhtemelen onunki dişten

Zira S Z gibi harfler ön dişin arkasına dil konularak çıkıyor

çocuk dişi olmadığı için küçükken bunu oturtamamıştır

anlatılınca ve pratikle öğrenir

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…