Cocuksuz aile olmanin getirileri

..MELEK..

O artik 3. sinifta =)
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2008
638
2
96
- Yurtdışı
Merhabalar,
Bazen dusunuyorum da cocuksuz evli ciftler yaslandiginda cok yalniz kalmazlar mi?
Ama bunu cocuk isteyip da olmayanlar icin degil de, cocuk istemeyen veya baska bir sebepten cocuk sahibi olmaktan yana olmayanlar icin soyluyorum; gec yasta evlenmek gibi mesela. (Cunku cocuk isteyip de yapamayanlar alternatif yollara basvurabilirler evlat edinmek vb gibi. Insan yeter ki bunu candan istesin. )

Bana gore cocuksuz olmak orta yaslarda sorun olmayabilir, ama yaslaninca insan istemez mi ziyaret eden cocuklari, torunlari, ailesi olsun? Ben boyle ciftlerin ilerde cok yalnizlik cekip uzulebileceklerini dusunuyorum. Cocugun eksikligi yaslaninca daha bir farkedilir gibime geliyor. Acaba yanlis mi dusunuyorum...
Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda?

Çocuk sahibi olmak istemeyenleri anlayışla karşılıyorum ama ben hayatta en önemli şeyin aile olduğunu gördüm ve kocaman bir ailem olmasını istiyorum.Tabi yalnızlık da insanoğlunun en büyük korkularından biri, çocuk sahibi olmanın nedenlerinden biri de bu olabilir.Bence bir insanı doğurmak, büyütmek, onun hayatının şekillenişini görmek çok ilahi bir şey.
Çocuk sahibi olmak istememiş bir kadın tanıdım, (çocuk sahibi olmak istemeyenleri tenzih ederek) bana maalesef sabırsız ve bencil biri olarak geldi.Çocuk sahibi olmanın insanın gelişiminde de önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum.
Çocuk sahibi olmak istiyorum ama biyolojik ama evlatlık.Bir insanı yetiştirmek kadar güzel bir şey yok bence...
:1hug:

Ben bir sure bir huzur evinde bakici olarak calistim. Oradaki yasli insanlarin bazilarinin ailesi, torunlari vardi, anneler gunu vb ozel gunlerde yalniz birakmayan, hep hediyelerle gelen, ilgilenen, sevindiren... Benim cok sevdigim bir yasli teyzenin cocuklari yoktu, esi de coktan vefat etmisti, bir yegeni kirk yilda bir gelirdi. Kendisi vefat ettiginde haftalarca esyalarina gelip sahip cikan olmadi, sonra da dagitildi o esyalar diger huzur evi sakinlerine. Cok uzulmusrum onun icin. Ben orada daha iyi gordum bunun sonuclarini diyebilirim.

Bu konuyu acarken de surdan esinlendim: benim bir lise ogretmenim var, neredeyse annem yasinda. Kendisi gec evlendigi icin cocuk yapmayi hic dusunmemis.. Kendisini o kadar cok seviyorum ki, her firsatta okula onu gormeye giderim, O da beni sever, baglari koparmadik. Bazen onu dusunuyorum, ya O da huzur evindeki teyze gibi olursa, yalniz kalir, yalniz vefat ederse diye. Inanilmaz uzuluyorum ve hep icimden diyorum "Yok, ben onu birakamam, benim cocuklarimi da beni de kizi gibi sevsin ilerde isterse" diyorum. Kendisi yapi olarak cok soguk birisi aslinda, ama karakter olarak dunya iyisi, sabirli, kimseyi kirmaz, annelik yakisirdi diyorum ama gecmis artik.
Boyle iste.
Ben de Allah izin verirse, halim vaktim yerinde olursa buyuk bir aile kurmak istiyorum, torunlarin biri gitsin biri gelsin yaslandigimda. :)

Merhabalar,
Bazen dusunuyorum da cocuksuz evli ciftler yaslandiginda cok yalniz kalmazlar mi?
Ama bunu cocuk isteyip da olmayanlar icin degil de, cocuk istemeyen veya baska bir sebepten cocuk sahibi olmaktan yana olmayanlar icin soyluyorum; gec yasta evlenmek gibi mesela. (Cunku cocuk isteyip de yapamayanlar alternatif yollara basvurabilirler evlat edinmek vb gibi. Insan yeter ki bunu candan istesin. )

Bana gore cocuksuz olmak orta yaslarda sorun olmayabilir, ama yaslaninca insan istemez mi ziyaret eden cocuklari, torunlari, ailesi olsun? Ben boyle ciftlerin ilerde cok yalnizlik cekip uzulebileceklerini dusunuyorum. Cocugun eksikligi yaslaninca daha bir farkedilir gibime geliyor. Acaba yanlis mi dusunuyorum...
Siz ne dusunuyorsunuz bu konuda?

esim ve ben genc oldugumuz icin uzun bir sure dusunmuyoruz bebek ama illa ki bir gun olmasini istiyoruz. hayat yalniz gecmez. dedigin gibi yaslaninca cocugun eksikligi daha cok hissedilir. ama anneme bakarsak mesela 3 kiz evladi getirdi dunyaya. ben yurt disina geldim, ablamin biri baska sehre gelin gitti ve annemi ayda yilda bir goruyor calisiyor cunku, diger ablam ise yine sehir disinda evli ve o da calisiyor. annem suan yapayalniz tek basina oyle yasiyor mafoldumben cocugu olmasaydi da bir sey farketmezdi bence. en azindan bizleri besle, buyut, okut, evlendir falan bir suru sikintiya girmezdi...

tabiki çocuk olacak ama dengeyide bulmak gerek yani şimdi çocuğun var diye herşeyden el çekmek de yanlış yani yine arkadaşlarla görüş gezmeye git sevdiğin işleri yap bayanssulusmile
çünkü çocuklar bize gönderilen emanetler ve allahın bir armağanı bir gün yuvadan uçup kaydirigubbakcemile4gidecekler o vakit boşluluğa düşmemek mafoldumben gerek onun içindir ki denge herşeyde olduğu gibi bundada önemli,birde çocuklar evlendiğinde kızındada oğlundada müdehaleye tamamen karşıyım kötükedihüsoyardım etmek tabiki gereklli bağlı ol ama bağımlı olma her iki taraf için bu geçerli

mesela ben yalızlığı çok severim oldum olası böyledir yani.3 yıllık evliyim 4 yıl olacak neredeyse hiç düşünmedim anne olmayı eşimde bende pek istekli değiliz.zaten çocuklu aile olmak normalse olmamakta normal.benim bi felsefem vardır.insan özünde yalnızdır.insan ne kadar etrafı kalabalıkta olsa öyledir bana göre.

ben yaşllılığı değil 15 sene sonrasını düşünüyorum şimdidenakannehir
kızlarım allah izin verir üniversite kazanıp okumaya giderlerse başka yerde işe başlarlarsa yada evlenirlerse ben kocamla bir başımıza ne yaparız evde diyorummafoldumben
inan canım çok samimi söylüyorum bunu şu an çocuklarımın beni çok bunalttığı zamanlarda oluyo yaşları küçük olduğu için çok yoruluyorum ama birgün bu evden gideceklerini düşününce şimdiden üzülüyorum sıkıntıya giriyorumakannehir
yalnızlık zor evet ama birilerinin varlığına alışıp sonra onların yuvadan ayrılması daha da zor gibime geliyo helede bu birileri evlatsa canından kanından bir parçaysa daha da zor
iyi ki var hayatımda meleklerim :asigim::1hug:yalnızlık allaha mahsustur
ben onları hiç doğurmadığımı düşünmek bile istemiyorum:1no2:
bence yanında bile olmasa başka bir yerde seni seven ve düşünen bir kalbin attığını bilmek bile çok güzel bir duygu:1hug:
bence bu duygudan kimse kendini mahrum bırakmamalıa.sa.s

4 yıllık evliyiz bizde 1,5 yaşında bir oğlum var
bizde planlı olarak yapmadık bebeğimizi , aldırmayı bile düşündüm ama şimdi iyiki olmuş diyorum,hayatımda beni en mutlu eden şey o

Cevaplar icin tesekkurler arkadaslar.
Tamam, gun gelir cocuklar yuvadan ucar, evlenir, belki uzaga gider, olabilir normaldir. Ama yine de Mihriban'in dedigi gibi uzak da olsa seni seven, dusunen birilerinin olmasi cok guzel.
Arkadaslar da olabilir tabii ama arkadas aile gibi olmaz ki, bugun var yarin yok. Hele ki ilerki yaslarda.

Tamam, gun gelir cocuklar yuvadan ucar, evlenir, belki uzaga gider, olabilir normaldir. Ama yine de Mihriban'in dedigi gibi uzak da olsa seni seven, dusunen birilerinin olmasi cok guzel.
Arkadaslar da olabilir tabii ama arkadas aile gibi olmaz ki, bugun var yarin yok. Hele ki ilerki yaslarda.

Arkadaş ailenin yerini tutmuyor kesinlikle. Friends dizisinde gibi yaşayan var mıdır? Pek zannetmiyorum. Çocuk olması önemli ama gene de işi sağlam bir temele oturtmak için iyi bir eşin olması şart. Çocuklar yuvadan uçuyor yanına gene eşin kalıyor.

Allah hayırlı evlat versin canım isteyene 10 tane de doğursan evladınla iyi değilsen yaşlanınca yine yalnız kalırsın.

benim şahsi görüşüm çocuk asla istemiyordum köpeklerimebakıcam hayatım boyunca muhtaç hayvanları besliyecem yaşlanıp hastalanığımda da bir huzur evinde son günlerimi geçirip içim rahat bir şekilde can vermek isterdim.
ama evlenince eşimin çocuk sevgisi ilgisi bende de değişiklikler yarattı. yine köpeklerimize bakıcaz. şuan baktığımız köpekler hayatımızdan çıkmadan bebek sahibi olucaz. eğer olamazsak evlatlık bir çocuk alıcaz hayvan sevgisini aşılıycaz biz dünyayı ona bırakıp da gidicez ama yaşlanınca yine de huzur evinde kalıcaz diye konuştuk. ama eşim kararsız.
ben hiç çocuğu olmamış eşi de ölünce iyice yalnız kalmış bir çok kişi gördüm. üzüldüm ama onlar mutluydu. bir teyze hiç çocuğu olmamış istememişler eşi de ölmüş evini üni. li öğrencilere açmış onlarla vakit geçiriyor. yardımsevenler dernekleriyle faliyetlere katılıyor 65 yaşlarındaydı.
insan yeter ki mutlu olmak istesin nasıl huzurluysa onun çaresi bulunuyor.

şimdi ilk önce hayırlı bi evlat sizin herşeyiniz olabilir ama hayrısız evlat sizin herşeyinizi alabilir ee zaten çocuğun evlenecek gidecek gene senin yanında olmıcak gene sen eşinle yanlız kalıcaksın ama şuda var en azında seni arayıp soran halini hatrını bilen birileri olur ama o duyguyu annelik duygusunu tadmak lazım çok güzel bi duygu hani hiç istemeyenlerede ben şaşırıyorum çocuk sevgisi olmayan insanlara şaşıyorum bizim burda bi kadın vardı evlenmedi evlenmek istemedi neyse gençliğinde herşeyi yaptı kimseye muhtaç değildi ama yaşlandı annesiyle kalıyodu oda öldü kaldı bi başına evinde yanlız yanlız yatıyo yanlız kalkıyo ne zor bişi ama şimdilerde niye evlenmedin evlenseydinde bi çocuğun olsydı dediklerinde ahh keşke bi çocuğum olsaydı diyo ama iş işten geçti yani demek istediğim gençliğinde aramıyosun ama yaşlanınca bi insan arıyosun bu çocuğun eşin vs. ama yanlızlık zor benim 6 aylık kızım var 4 sene sonra ona bi kardeş düşünüyorum oda yanlız kalmasın kardeşi olsun ben her zamn onun yanında olamayabilirim ama kardeşio olur destek olurlar allahım herşeyin hayrılısını versin

Allah hayırlı evlat versin canım isteyene 10 tane de doğursan evladınla iyi değilsen yaşlanınca yine yalnız kalırsın.

benim şahsi görüşüm çocuk asla istemiyordum köpeklerimebakıcam hayatım boyunca muhtaç hayvanları besliyecem yaşlanıp hastalanığımda da bir huzur evinde son günlerimi geçirip içim rahat bir şekilde can vermek isterdim.
ama evlenince eşimin çocuk sevgisi ilgisi bende de değişiklikler yarattı. yine köpeklerimize bakıcaz. şuan baktığımız köpekler hayatımızdan çıkmadan bebek sahibi olucaz. eğer olamazsak evlatlık bir çocuk alıcaz hayvan sevgisini aşılıycaz biz dünyayı ona bırakıp da gidicez ama yaşlanınca yine de huzur evinde kalıcaz diye konuştuk. ama eşim kararsız.
ben hiç çocuğu olmamış eşi de ölünce iyice yalnız kalmış bir çok kişi gördüm. üzüldüm ama onlar mutluydu. bir teyze hiç çocuğu olmamış istememişler eşi de ölmüş evini üni. li öğrencilere açmış onlarla vakit geçiriyor. yardımsevenler dernekleriyle faliyetlere katılıyor 65 yaşlarındaydı.

alkisalkisalkis Çok güzel yazmışsınız gerçekten de doğru.Önce kendi kendimize mutlu olabilmeye becerebilmek gerekiyor.

Tesekkurler cevabiniz icin. Guzel yazmissiniz, ama katilmadigim veya ekleme yapmak istedigim bazi noktalar var. Hayvan beslemek, onlari evlat yerine koymak da cok guzel birsey, burda size katiliyorum. Ama huzurevinde son gunlerinizi gecirmekten bahsetmissiniz. Ben de boyle yapmak istiyorum. Ama dusunsenize huzur evinde geleniniz gideniniz yok, etrafinizda goruyorsunuz torunlari gelenleri, insan uzulmez mi?..
Verdiginiz ornekte 65 yaslarindaki teyzeyi takdir ettim. Ama bakin O da cocugu olmamis, yalniz kalinca evini genclere acip bunu telafi etmis. Bu da evladi olmayanlarin alternatifi olabilir. BU teyze evini de sevgisini de cocuklarla paylasmak istemis bence. Belki ilerde bu gencler bu teyzeyi hatirlayip ziyaretine giderler.

Diger cevaplari da okudum. Herkese tesekkur ediyorum.

yaşlanınca huzur evine gidiceksin tamam ama genede canın kanın olam birinin seni orda ziyaret etmesi hoşuna gider köpeklerine gene bak ama bu dünyada o duyguyu yaşamadan gitmek olmaz kimse çocuğum var diye üzülmüyo iyiki doğmuş diyolar ama senden bi parçanın olması çok güzel bişi köpek bakıcam diyede çocuk istememek bencillik canım sonuçta ona sadece sen karar veremiyosun eşinde istiyomuş bence bi deneyin derim pişma olucan bişi değil herkes çocuğuyla gezerken anne baba derken senin onlara bakman zor olucak şimdi gençsin istemiyosun ama yaşlanınca illaki olsa dersin o teyzeyede gelince eminim oda pişman olmuştur ama geri dönemeyeceği için çocuklarla mutlu olmaya çalışıyo ve herkes o kadr iyi niyetli değil tanımadığın birilerin kapını açarsın o arkandan vurur seni insanlara güven olmaz çocuğun herşeyin oluyo

tabiki canım.
hiç kimse senin kanından canından biri gibi olamaz mümkün değil
tabi allah herşeyin hayırlısını versin evladında
bende babamdan uzaktayım ama aklım hep onda onun için sürekli dua ediyorum annemde bizim için hep dua eder.her zaman görüşemesekde onların varlığını hissetmek güç veriyo bana
yarın bende böyle olucam belki ama bu manevi güç de çok güzel bişey:1hug:

alkisalkisalkis

alkisalkisalkis

Tabiki bu dünyaya gelmissen eger cocuk yapmak lazim ama gel görki bazen sartlar buna el vermiyor ve cocuksuzda kalabiliyorsun.
Ama er-ca nin dedigi gibi insan yeterki mutlu olmasini bilsin, cocuklu veya cocuksuz fark etmiyor.
Yaslaninca istersen 10 tane cocugun olsun yine yanlizsin yine yanlizsin, yetistirdigin ve büyütügün evlatlarin sana bakmamak icin binbir nedenler bulacaklar.
Onun icin ben sahsen huzur evlerini cok mantikli bulurum, en azindan kimseye minnettar kalmadan yasitlarinla orada yasiyorsun son yillarini.
Sunu cok iyi bilinki cocuklarin var diye yaslilikda yanliz degilsin mantigi yanlis, heleki bu zamanda egoistlik had safhada, anne ve babaya önem verilmiyor.
Cünkü bbu zamanda herkes kendi derdinde. Eskiden öyle degildi annesine veya babasina bakmamak ayipdi. Simdi bakin evlatlariniza bana düskündür diyenlerin sayisi ne yazikki eskiye göre azaldi.
Simdi bu zamanda akraba baglarida kalmadi, insanlari bir hirs bürümüs ve kimse yasliyla ugrasacak ne psikolojik durumu var nede zamani.
Neticede bundan sonra herkes cocuklu veya cocuksuz hayatinin son yillarini huzur evinde gecirecegi bir gercek. Gelecek onu gösteriyor.
Ama tabikide yinede cocuk yapmak lazim, ama kendin icin gelecekte bana bakar niyetiyle degilde, bu dünyaya dogru ve düzgün bir birey yetistirmek icin.

Back
X