Çoğu Zarar Azı Karar / Jason HICKEL

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.069

20230527_142039.jpg

Konu:
Kitlesel yok oluşa doğru uyurgezer adımlarla ilerliyoruz, diyor Hickel. Sözlerine şöyle devam ediyor: “Birkaç yıl önce bunları konuşan neredeyse hiç kimse yoktu. Herkes yaşam ağının ayakta kalmaya devam edeceğini varsayıyordu. Şimdi iş o kadar ciddiye bindi ki Birleşmiş Milletler bu süreci takip etmek için özel bir yapı oluşturdu. Bugün yaklaşık bir milyon tür, kısa süre içinde soyunun tükenme riskiyle karşı kaşıya.”

Günümüzün belki de en önemli sorunu küresel yok oluş. Bunu durdurmanın yolu da tahakküm ve kaynak sömürüsüne dayalı ekonomiden, canlılar dünyasıyla karşılıklılık esasına dayanan ekonomiye geçmek. Hickel milattan önceden başlayarak, yok oluşun eşiğindeki dünyaya adım adım nasıl geldiğimizi anlatıyor. Elbette kurtuluşun çözüm önerilerini de ekleyerek.

Bu rasyonel önerilerin; ekonomisi ranta dayalı, üretmekten ziyade tüketen, doğanın hızla tahrip edildiği ve bu tahribatın nasıl bir felakete zemin hazırladığını önemsemeyen hükümetlerce yönetilen ülkelerde uygulanabileceğini düşünmek altı boş bir avuntu olur elbette.

Ama neyse ki dünya gezegeninde gerçek ve faydalı işlerle uğraşan, gezegen üstündeki sorumluluğunun farkında olan ülkeler var. Birkaç gün önce Fransa kısa süreli (2.5 saat altındaki) iç uçuşlara yasak getirdi. Yani… Çok para kazanma hırsını bıraktı ve aza tamah etti. Gezegen için! İnsanlık için! Dilerim diğer ülkelere de bir örnek teşkil eder.

Biliyoruz ki; önce hayvanlar ölecek (ölmeye başladılar) sonra deniz ölecek (ölmeye başladı) sonra toprak (ölmeye başladı)… sonra da sıra bize gelecek. Ama bütün bu ölümler arasındaki fark; bizim, öldürdüklerimiz yüzünden ölecek olmamız.

Daha azla yetinebiliriz, yetinmeliyiz.


Alıntı:

“Her şey birbirine bağlı. Tozlaşma için gerekli olan böcekler, tarım zararlılarını yiyen kuşlar, toprağın verimi için hayati önem taşıyan kurtlar ve solucanlar, suyu arıtan mangrov ormanları, balıkların varlığı için gerekli olan mercanlar ‘oralarda bir yerde’, insanlıkla bağlantısız bir şekilde varlığını sürdüren şeyler değil.
Tam aksine, kaderlerimiz birbirine bağlı.
Onlar -oldukça hakiki bir biçimde- biz ile aynı şey.”


Yazar Hakkında:
Hickel.jpg
Jason Hickel 1982 Esvatini, Güney Afrika doğumludur. Ekolojik ekonomi, küresel eşitsizlik, emperyalizm ve politik ekonomi dallarında araştırmaları bulunan ekonomik antropologdur. Barselona Otonom Üniversitesi’nde profesördür. Düzenli olarak Guardian, Al Jazeera ve Foreign Policy’de yazıyor. Londra’da yaşamaktadır.

Künye:
Kitabın Adı: Çoğu Zarar Azı Karar - Dünyayı Küçülme Kurtaracak
Yazar: Jason Hickel (1982)
Çeviri: Deniz Keskin
Tür: Araştırma
Sayfa: 296
Yayımcı: Metis Yayınları
 
Son düzenleme:
X