çok daha zeki çocuklar yetiştirmenin yolu...

irna

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
16 Haziran 2007
6.730
4
156
Amasya
(Eğitimci –Yazar Sait Çamlıca, dünkü ‘püf Noktası’nı açıkladıktan sonra, zeki çocuklar yetiştirmenin çok basit bir "püf" noktasından da bahsetmiş.Bugün de onu okuyalım)
* * * * * *

Çok daha zeki çocuklar yetiştirmenin sade ve basit bir sırrını vereyim sizlere. Anne veya baba çocuklarına hitap ederken, onlarla konuşup onları severken sürekli "Benim oğlum çok akıllı!", "Benim kızım çok zeki!" diye onları severse çocuklar daha zeki oluyorlar.
"Bu kadar basit mi yani?" diye düşünebilirsiniz.
Ancak kendinizi, henüz okula başlamamış, küçük bir çocuğun yerine koyun. O çocuk için bu dünyada her şeyin en iyisini ve en doğrusunu bilen sadece iki tane insan vardır. Biri annesi diğeri babası…
Bu iki insan ne derse doğrudur. Hiç kimse bir çocuğa anne ve babasının söylediklerinin aksini kabul ettiremez.
Tam aksi ifadelerin çocuk üzerindeki etkisini de düşünebilirsiniz.
"Sen ne kadar aptal bir çocuksun" sözünü, annesinden sürekli duyarak büyüyen bir çocuk içinden, "Annem bana aptal diyorsa mutlaka bir hikmeti vardır!" diye düşünmez mi?
Sürekli babasından "sen ne kadar geri zekalısın!" sözünü duyan bir çocuk, "babam bana geri zekalı olduğumu söylüyorsa mutlaka bir bildiği vardır" diye düşünmez mi?
Bu yaklaşım tarzına "kendini doğrulayan kehanet!" deniyor. Psikolojik kavramlar içerisinde en çok sevdiğim kavramlardan bir tanesidir.
Çocuklarınızın daha zeki olmasını istiyorsanız onlara bunu sürekli söyleyin. Sizin her dediğinizi mutlaka inanırlar.

Onları zeki olduklarına inandırın yeter.
alıntı

birşeyi kırk kere söyleyince olur derler ya atalarımız........onun gibi galiba........ ben genelde hep öyle diyorum zaten........ anlaşabilmek için. dilimde tüy bitti söyliye söyliye.......uzlaşabilmek için tek çarem........

kesinlikle aynı fikirdeyim.ben bunu uygulayan annelerden biriyim.ama bilmeden uygulamışım sevgimden.yalnız benim yaptığım bişey daha vardı.doğumdan sonra henüz bi kaç gnlükken sürekli konuştım bebeğimle.mutfağa götürüp eşyaları ismini söyledim,etrafımda ne varsa ne işe yaradıklarını sürekli anlattım.kızım 7 aylıkken anne baba diyebiliyodu,1 yaşında çok rahat ve akıcı konuşabiliyodu.iki yaşında 24 parçalı şekil bulmacaları doğru olarak yapabiliyodu,yardımsız.şu an 4 yaşında ve parmaklarını kullanarak toplama yapabiliyo.babası bulmaca çözerken harfleri soruyo,o harfleri başka bi zaman görünce isimlerini söyleyebiliyo.kelimeler arasında fonetikten benzetme yapabiliyo.konuşmanın da çok etkili olduğunu düşünüyorum.ikinci kızımla çok konuşamadım.mayısta iki yaşına gircek ama ablasındaki şeyler onda yok.sadece derdini anlatabilecek kadar konuşabiliyo.doktora soruyorum,ikincisindeki durumun normal olduğunu sadece büyügün algılama gücünün yüksek olduğunu söylüyo.tavsiyem bebeklerinizle çok konuşun,ne olursa olsun

kesinlikle katılıyorum.bende oğluşuma hep akıllı oğlum derim.zeki oğlum derim mest olur.

Kesinlikle dogru bir tespit oldugunu düsünüyorum.
Öyle ki; yengemin ogluna kücüklügünden beri "Aptal, onu bile anlamiyorsun,geri zekali,kafan basmiyor mu" gibi söylenmemesi gereken sözler söylerek cocugunun kendine olan özgüvenini hic olu$amamasini sagladi,sagolsun(!)..Yapi olarak zaten kirilgan ve narin bir cocuk oldugu icin ,üstüne annesinin bu tutumu eklenince hep ezik,sessiz ve kendine güveni olmayan biri olup cikti..:çok üzgünüm:

çocuğun özgüvenini pekiştirmek adına iyi bir yöntem. bende bilmeden bunu uygulayanlardanım. hatta daha ileri gidip bazı durumlarda " sen bunu yapabilecek yada anlayabilecek kapasitedesin " diyorum. :))

peki her çocukk bu gaza gelirmi acabaa
ailesinin aldığıı buu mesajları anlarmıkii

bence her çocuk bunu anlar.yeri gelince hepimiz çocuklarımıza kızıyor söylememiz gereken şeyleri söylüyoruz ama genel olarak belli bir yaklaşımız var sevgiyle büyüyen çocukla sevgisiz büyüyen çocuk bir olur mu.ben de çocuklarıma elimden geldiğince sen çok akıllısın,benim yavrum çok becerikli tarzında şeyler söylüyorum ve gün içinde defalarca sarılıp öperim.oğlum bana hiç kıyamaz çok sosyal bir çocuk oldu kendine güveni tam inşallah öyle devam eder.
kardeşimi büyütürken annem sen yapamazsın der elinden işi alırdı şimdi kardeşim 18 yaşında ve doğru dürüst hiçbirşey yapmaz,bence çok doğru nasıl empoze edersen öyle gidiyo..

Buda cok ønemli, türk kadinlarimiz erkek cocuklarina bir is yaptirmayip kiz cocuklarina hersey yaptirdiklari icin buyuguncede erkeklerin yeri tv nin ønu elinde uzaktan kumandasi, kizlar mutfakta annelerine yardim eder.. Yurt disindayim ve burda bircok yabanci arkadasimda var, ve gørdugum kadari ile muslumanlarin hepsi bøyle(istisnalar var tabi), pakistanlilar, iranli Irakli, yalniz avrupalilar tam tersi erkegide kizide esit yetistiriyorlar, ve nasilki bu cocuklarda bøyle etki yapiyosa, "sen akillisin" cumleside ayni etkiyi yapar diye dusunuyorum.

Sanırım çocuğun özgüveni daha iyi gelişiyor , kendine güveni artıyor .İnşallah bir gün benim de çocuğum olunca bir müddet çalışmayıp , onunla bu şekilde vakit geçirmek istiyorum :))

sevindim aynı takdiği uygulayan bayanlar adına ne yalan söyleyim.ülkemin zeki çocuklara ihtiyacı var.aman hanımlar nolur böyle davranın,köreltmeyin yavrucakları.

maalesef,böyle insanlar olabiliyor.benim de ablamın oğlu var şu an 21 yaşında.küçükken biraz kiloluydu,şu an normal.çocukla hep dalga geçtiler,şişko şişko diye.ve başkalarının yanında da söyleyerek,çocukla başkalarının da alay etmesini sağladılar.çocuk yemek yemeğe otursa hemen konu çocuğun kilolarına gelirdi:1no2:.ne yazık ki bu hep komiklik adına yapılırdı.şu anda o çocuk büyüdü ve kendine hiç güveni yok.kendine bir hedef çizemedi,gelenin gidenin yanına çıkmıyor eleştirlmekten korkuyor.o benim içimde hep bir hüzündür.ona yardım edebilmeyi okadar çok isterdim ki:1hug:.benim de şu an bir oğlum var,6 aylık insanların çocuğumu başka çocuklarla karşılaştırma yapmasına bile katlanamıyorum..(kilo,boy vs)benim oğluma bu şekilde davranamazsınız diyorum.oğlumun yanında hep gülmeye çalışıyorum.onun sağlıklı bir birey olarak büyümesini çok istiyorum:Saruboceq:.

Buna ir örnek vermek istiyorum bir tanıdığıma öğretmeni bir kaç defa "salak" gibi laflar söylemiş, o kızın kendine güveni gelemedi gitti, her yaptığının yanlış olacağını zanneden bir insan haine geldi.
Dikkat etmek lazım.

çok katılıyorum.. nasıl yetiştirirsen öyle olur.. çocuk konuşma tarzını hareketlerini sevip sevmediği şeyleri aileden almıyor mu? ne görse yapmıyor mu? ne duysa onu söylrmiyormu? el hareketlerini ve küfürleri önce babadan öğrenmiyor mu ? aynı şekilde duyduğu tüm hakaretleri de kendisiyle özleştirecektir zamanla.. yada ne kadar karşı çıksa büyüdüğünde en ufak bişey olduğunda babam hep derdi.. annem zaten bana hep salaksın der demkki gerçekten salağım faln gibi düşünür.. herşey aileden bulaşır.
çocuğa bak ailesini gör..

çocuğun kendine güveni artıyor bence ve kapasitesini daha iyi kullanıyora.sgüven vermek çok önemli...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…