çookk merak ediyorum

nerdeyim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Kasım 2012
2.652
1.139
133
Ankara
arkadaşlar merhaba,

düğünün ertesi günü gelinin gelinlikle oturduğu ve kadınlardan oluşan dua okunan, eğlenilen duvak adında bir adet duydunuz mu hiç??

duydunuzsa gelin bunu istemeye, düğünün ertesi günü balayında olmak yerine yorgun argın tekrar gelinlik giyip kadınların içinde vakit geçirmeye mecbur mu??

bu kv ve yakınları tarafından sorun edilecek bir şey mi sizce?*

Malesef duydum canım hatta kardesımın esıni boyle bır seye mecbur bıraktıkları için annemlerle tartıstım 4:

Istenmıyorsa yapılmak zorunda degıl

Niçin sormustun?

Son düzenleme:

tek derdin buysa balayına 1 gün geç gidiver ne olacak. mecbur değilsin ama adetse millette böyle bir beklentideyse kayınvaliden de arkadaşlarına diyememiştir birşey. ben böyle bir adet duymadım ama birkere bir arkadaşımın konyada düğününe gitmiştim duysam inanmayacağım adetler gördüm, oyun gibi damat ile oynuyorlardı:)

Malesef duydum canım hatta kardesımın esıni boyle bır seye mecbur bıraktıkları için annemlerle tartıstım 4:

Istenmıyorsa yapılmak zorunda degıl

Niçin sormustun?

ben hiç istememiştim ve yapılmamıştı,
ama hala lafı ve tepkileri var bu olayın, buna bozuluyorum.

benim günüm benim mutluluğum , istemediğin hiçbir şeyi yapma. Benim ailem öyle bir adet duysa, hele mecbur bırakılacağımı söyleseler ,beni vermezdi bile , o kadar diyeyim

kaç yıllık evlisin ii yeni gelin acemiliğin ile hayır diyebilmişsin, biz de pek adet felan yoktur ama yeni evliyken bazı lafları yuttuğuma çok pişmanım kimse bozulacak diye düşünmekten insan kendini üzüyor , ama seni şimdi yaptırmamışsın iyi mutlu olamıyorsun bak onlar laf sokuyor diye kafana takıyorsun bence sen kapat konuyu

evet canım bizim burda da adettir,
kv istemiyorsan yapmayalım dedi, ama eşim tek erkek olduğu içinbütün adetleri yapmalarına izin verdim.
sıkıntılı bişi değil hatta güzel bile oldu.
hem çok eğlendim hem de anı oldu :)

Eskiden yaparlardı hatırıyorum, mümkün olsaydı ben de yaptırmak isterdim ama bizim buralarda unutuldu.

Eğil gelinim eğil, doğrul gelinim doğrul

En çok da "kaynanan gibi olma" lafını severim

Eğlenceli bence.

adetleri seven biriyim
ama bu cok gereksiz ve yorucu geldi bana
ve komikte ayni zamanda
tekrar gelinlik giyinip milletin icinde ne olacak öyle
komik valla

Bizim burada da gelin mevlütü derler o yapılır adettir ama dügünün ertesi gün yapılmaz ve gelinlikte giyilmez dügünden 10 gün yada 15 gün sonra gelinin evinde dua okutulur evlilikleri huzurlu ve bereketli olsun diye ama gelinlik olayını ilk defa duydum.

burada yani Konya'da yüz açımı denir :)
ama biz tam Konyalı değiliz ve benim olmamıştı..

ben gelenek ve göreneklerin yaşatılması taraftarıyım.onlar bana göre hoşluktur.hayatımıza renk katar.

duvak adeti bizde de vardır ama gelinlik giyilmez,bindallı giyilir.yakın çevreden gelirler oynanır yenilir içilir.

daha önce yaşadığım bir yerde de duvak değil de gelinin cuması denilen bir adet vardı.gelin 3 cuma gelinlik giyip saç yaptırarak hazırlanır ve evinde mevlüt okutuluyordu.çok hoştu bana göre.
keşke yaptırsaydınız duvağı.ailenin içinde ukte kalmış demekki

Son düzenleme:
Benim eşim Adana'lı.
Adanalılar yapıyorlarmış ben de düğünün ertesi günü ögrendim,
hiç bahsi de geçmemişti.
Hatta eşim bile bilmiyormuş :)

Düğünün ertesi günü eşimle kahvaltı yapıyorduk.
Kvdem eşimi aradı, saat 12.00 civarıydı.
Saat 1.00'de mevlütün başlayacağını söylemiş eşime,
gelinliği de getirin , gelin yine giyecek demiş.
Eşim telefonu kapattı bana söyledi ben de o nerden çıkmış şimdi dedim,
senin haberin var mıydı dedim yok dedi, ee bana da bir şey söyleyen olmadı dedim,
olsun gidelim dedi. Gittim gelinliği giydim mevlüt okundu,
mevlüte gelenlere okuntuluk dağıttı kvdem.
Gögsünü gere gere dolanıyordu :)

Akşamında da balayına gittik zaten.

Ben hiç sorun etmedim, aksine yapılan şeyin güzel bir şey olduğunu düşündüm.
Fakat yine de ertesi gün böyle bir şey yapılacağının haber verilmemesine çok bozulmuştum
Ama meğer kv dem anneme söylemiş.
Sonradan anneme anlatırken söylediğinden haberim oldu :)

Yeni gelin evinde mevlit okutulması olayını duydum da hemen ertesi günü böyle bir adeti duymadım hiç. Zaten öyle çok adetimiz filan da yok bir bohça getirme götürme var sanırım biz de.

bizde de yapılıyo ama tek fark gelinlik yerine özel elbise giydiriliyo gelin sabahtan akşama kadar o elbisele oturuyo bende istemedim saçma geldi hele ki düğün gününün yorgunlugu gecmeden yine bi telas ama sonradan k.v istedim yapmadı falan der diye sorun çıkmasın diye kabul ettim bence sende kabul et bir günden birşey olmaz bizde balayımızı ona göre ayarladık

konyada böyle bi adet var.bende orada öğrendim.yüz açımı deniyor.komşular geliyor mevlüt okunuyor.birazda eğlenilip gidiliyor.bizde böyle bir adet yok. kvdem sordu yapalımmı diye,yapalım deyince hoşuna bile gitti adetlerine uymam.bencede çok eğlenceliydi.tabi herkesin kendi görüşü.

ewt böyle bir adet var bizim buralarda ama 1 hafta sonra yapılıyor gelin mevlüdü

hayatımda duymadım öyle bir adet. ya bi bırakın şu gençleri, düğün olana kadar ana-babaların ağzının içine baktılar zaten. istemeydi,sözdü, nişandı, kınaydı, düğündü, ev kurmaydı, aileler anlaştıydı anlaşmadıydı... düğünün ertesi günü bari oh desinler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…