Damadımızı seçme şansımız var mı?

Bence en doğrusunu yapıyorsunuz. Ben de 14 yaşından beri hoşlandığım biri olsa bile anlatırdım anneme, annem de sağolsun çok anlayışlıdır. Kaç yıl geçti hala da anlatırım. Annemin de bana güveni tamdır, hiç gizli saklı bir şey yapmadım. Annesi babası baskıcı olan ergenler baskıdan dolayı anne babasından gizli saklı her şeyi yapıyorlar. Siz en azından kızınızın kimle görüştüğünü ne yaptığını bilirsiniz.

Ben sinirlarini ogretecegim kalkip cocugu dovmeyecegim oyle biri değilim merak etme, konu sahibine yeteri cevabi da verdim. Insani cileden cikaranan sacma sorular sordugun icin atarlanmis olabilir miyim sence? Eve tikmak dovmek ne ya? Komedi!
Ebeveynde asiri rahatligi ben de sevmiyorum ya.Sozum buradaki akadaslara degil tabi ama ablamla anlasamiyoruz bu konuda.Asiri relax bir anne.Cocuklarindan cekiniyor ,otoritesi cocuklarina sifir.Aklinca genis modern dusunuyor vs derken kendi bu hale getirdi..Tek tek sahid oldum...Herseyin bir usturubu var.Bukadar otoritesizlik iyi degil.Bu durum cevreyle iletisimde de catisma olusturuyor..Bazi seyler icin aileden cekinecek cocuk, ergen..
Bu arada 18 olsa bir parca buyuyor insan.15 daha ortaogretimden yeni cikmis..Herseyin bir zamani var anneler yaa..Razi degilim denip gozetim altina alinabilir.Bazen gormezden gelinip bazen otorite hissettirilebilinir diye dusunuyorum.

Ya bir de bu yayginlastiginda cocuklar birbirinden goruyor.O zarari oluyor bu konuda relax cevrenin.

Erkeklerle gorusmesin diye degil .
...Arkadaslik olsun.Neden ask?Insan hormonlarini arkadaslikla da dizginleyebilir.
Cevre kotu ya.Cevreden de goruyorlar
Cocuk yetistirmek nekadar zor..

Ogretmenleriyle konustum demissiniz , hepsi bu iliskiyi desteklemis , sasirdim.
Konunun ilk sayfasini okudum bir de sadece, ona gore yorum yapacagim.
Ben orta okul ogretmeniyim. Ve bu durumda bugune kadsr hicbir velime birakin gorussunler vs demedim. Cok ozur dileyerek soyluyorum, kesinlikle her cocuk bir degil ama bu verecegim ornekler de yasaniyor malesef. Oglen nobetletinde bos siniflarda uygunsuz durumda yakaladigimiz cok ogrencimiz oldu. Savunma olarak da ailemin bile haberi var size ne diyen de cok oldu.
Herkesin aile yapisi bu olaylara yaklasimi farkli. Ama sahsi gorusum ailenin icazeti alindiginda cocuklar daha arsiz davraniyor.
Bunu sizin icin degil genel olarak soyluyorum , sizi uzmekten kirmaktan da cok korkuyorum su an.
Ben de bir anneyim ve ortami gordukce cok korkuyorum inanin.
Allah hepimizin evladina akil fikir versin, hepsini iyi insanlarla karsilastirsin.
Bir ogretmen arkadasim da demisti.Okulda cok olaylar donuyormus.Bizim zamanimizda bukadar yaygin degildi ya
Ne degisti ki..
Cevre birbirini cok etkiliyor..

Evlilikle sevgililik aynı şey olmadığı için karşı çıkıyor olabilir miyiz?

Evet 15 yaşında bir ergen evlenmemeli, evlilik sorumluluğu, geçim derdi, kaynana sıkıntısı, koca problemi yasamamali. Bu kadar sorumluluğu almamalı omuzlarına. Evlendiği için okulunu bırakmamalı.

15 yaşında sevgilisi olan bir ergenin yaşayacağı en kötü şey ayrılık acisidir. Onu da yaşasın ki öğrensin.
Bana bagimlilik yaparmis gibi geliyor ya.Ben hic erkek arkadasim yokken ne rahattim.Birkez tattiktan sonra yoklugu farkedilir oldu.18-20 yas arasi mumkunse 20 yas oncesi olacak is degil.Cocuklugu da yasamak lazim.Spor aktivite hobi kurs arkadas ortami gayet de doldurur insani.Bosluktan oluyor bunlar.
Ailesi yasaklayanlar icin de bosluktan.Yasakliyosun madem boslugu doldur.Doldur hayatini cocugun gencin.Yor.Enerjileri ancak boyle kanalize olur.Yoksa gelsin hormonlar, asklar cinsellikler..
Ama ergenlik gelisim donemi ask,cinsellik yasi degil..
Bir de..Kimisinde bu cok erken icinden geliyor ve aileden cekinmeden yapiyor..Kimisi de icinden gelse de ailemi uzerim diye o islere dalmiyor...

Son düzenleme:
Sıkmadan nasıl müsaade etmeyeceksiniz peki?
Konu sahibi anneye ben müsaade etmezdim diyorsunuz da. Gençlik yıllarında aşıksanız annenizden müsaade istemiyorsunuz, geriye tek bir yol kalıyor baskı. Baskı uygulamayacağım diyorsunuz da ilk dediğiniz ben izin vermezdim cümlenizle taban tabana zıt oluyor iki cümle.
Çocuğunuz 15 yaşında aşık oldum dedi sevgilisi olduğunu öğrendiniz merak ediyorum cidden baskı yapmadan nasıl müsaade etmeyeceksiniz? Duymak isterim
Konunun avukatlığını üstlendiniz heralde ben gereken açıklamayı yaptım ki açıklama yapmak zorunda hiç değilim herkesin fikrine saygılıyım dedim benim fikrim bu polemik arıyorsanız yanlış kişiye oynuyorsunuz açıklama yapmak zorunda değilim herşey baskıyla, tehditle olmuyor ben 15 yaşındayken sevgilim yoktu ihyiyacımda yoktu ben nasıl yetiştiysem çocuğumuda öyle yetiştiricem haa size veya başka birine açıklama yapmak zorunda değilim çook merak etmişsiniz ya o nedenle ayrıca bu mevzuda artık cevap vermeyeceğim nasıl anlıyorsanız öyle anlayın.....

Cosmo girl vardi bi de.. Hey girl filan.. Pahalıydı onlar almazdim ama hediye verirdi icim giderdi :KK53: salsa trendy; toplamda 1 liraydi ikisi.. Okul dönüşü alip yataga uzanir okurdum.. Sanki dunyanin en onemli bilgi kaynagi gibi :KK53:
Ayy ne güzeldi o dergiler ama. Bizim için dünyanın en önemli bilgi kaynaklarından biriydi bence :)

Çoğu yorumu okudum güzel bir konu olmuş bu.

Ergenlikte böyle şeyleri yapmak lazım ya, o dergiler ipek ongun kitapları okunur, aşık olunur aptal aptal, aileyle kavga edilir gibi bir sürü şey. Bunlar ergenlikte yaşanmayınca bastırılınca ileri dönemde arıza veriyor. Herşey kararında ve kendi zamanında güzel, aşk da böyle, ufak flörtler bakışmalar yararlıdır bile kişilik gelişimi için.

Öte yandan anne olmasam da çevrede gördüklerim beni korkutuyor ya. Ben küçük ve dışarı kapalı bir toplumda büyüdüm misal, kızlı erkekli kalabalık bir gruptuk gece yarısı ya da sabaha karşı eve girdiğim çok olmuştur çünkü o gruptaki herkesin anne babaları birbirini tanırdı ortam güvenliydi yani. Şimdi pek öyle değil üzülüyorum ileride nasipse çocuğum olursa korkarım ben.

Ankaranın çinçin mahallesini bilen bilir görev icabı oradaki bir ilkokula yolum düştü. Müdür bey beni odasındaki pencereye çağırdı mihail hanım şu köşelerde dikilenleri görüyor musunuz, torbacı onlar hep beklerler okul çıkışında, polis dahil herkes bilir kimse de bişey yapmaz demişti çok üzülmüştüm.

Ne bileyim işte böyle ortamlar da var, benim büyüdüğüm ortam gibi saf temiz olanları da. Allah tüm anne babaların evlatlarını korusun, temiz iyi insanlarla karşılaştırsın diyemeyeceğim çünkü hayat öyle değil. Bunun yerine doğruyu yanlışı ayırt edebilme idraki versin evlatlarımıza.

Pek dertliymişim bu konuda.

bazı seylerı kendısının yasayıp ogrenmesı gerek bızım yapabılecegımız sey her zaman yanlarında dogru yolu gostermek yardımcı olmak takıldıgında desteklemek guven vermek
onunda kendı kaderı kısmetı var bızım ıstememızle olmuyor ben mesela kızımı hıc evlendırmek ıstemıyorum henuz 5 aylık ılerde evlenıcek allahım kayınvalıdesı dırdır yapıcak nasıl bı adam olacak :D krizzzlerrr krizler :D en ıyısı dusunmemek akısına bırakmak kontrollu sekılde

allah evlatlarımızı hep ıyı ınsanlarla karsılastırsın

ben 15 yaşında başladık evlendik yazmışım
siz 15 yaşındalarmış ayrılırlar demişsiniz
yorumlarımız arka arkaya gelmiş :) zıt şeyleri aynı dakikada yazmışız komik olmuş
valla siz harika bir istisnasınız :) bende şimdi farkettim İlginç olmuş

Bana bagimlilik yaparmis gibi geliyor ya.Ben hic erkek arkadasim yokken ne rahattim.Birkez tattiktan sonra yoklugu farkedilir oldu.18-20 yas arasi mumkunse 20 yas oncesi olacak is degil.Cocuklugu da yasamak lazim.Spor aktivite hobi kurs arkadas ortami gayet de doldurur insani.Bosluktan oluyor bunlar.
Ailesi yasaklayanlar icin de bosluktan.Yasakliyosun madem boslugu doldur.Doldur hayatini cocugun gencin.Yor.Enerjileri ancak boyle kanalize olur.Yoksa gelsin hormonlar, asklar cinsellikler..
Ama ergenlik gelisim donemi ask,cinsellik yasi degil..
Bir de..Kimisinde bu cok erken icinden geliyor ve aileden cekinmeden yapiyor..Kimisi de icinden gelse de ailemi uzerim diye o islere dalmiyor...

Hormonlar ya da duygular yorulmakla baskilanamiyor.
Lisede dünyanın en sosyal insanlarından biriydim. Lisanslı tekvandocuydum, folklor ekibindeydim, dershaneye devam ediyordum, okulun tiyatro kulübünde ufak bir görevim vardı, tema vaktinde gönüllü olarak çalışıyordum. Bunlar düzenli yaptıklarım düzensiz olanları saymam mümkün değil. Derslerim de iyidi, takdirsiz geçtiğim bir sınıf olmamıştır. Ve erkek arkadaşlarım oluyordu. Ergenlik cinsellik yaşı değil evet ama tam da aşk yaşı. Gerçek aşk denmez belki ama o zaman hissettiğim duyguları hayatımın hiç bir döneminde hissedemedim tekrar. O yüzden güzeldir böyle masum ilişkiler. Olmalıdır ki çocuklar kendilerini kesfedibilsin.

Çok içten yazmışsınız.Bazı şeyler elimizde olmuyor maalesef olanlara uymak gerekiyor.Ne çok serbest ne de çok baskıcı olmak lazım.Her anne gibi kaygılarınız var.Çocuğum üzülmesin,aklını derslerine versin, geleceğini düşünsün zamanı gelince o duyguları da yaşar diye düşünüyoruz ama gönül bu .Her durumda yanınızda olduğunu bilsin .Sizden bir şey saklamak zorunda kalmasın.

Benim sevgilim hiç olmadı.Annem aşırı baskıcı bir kadındı.15 yaşımda başka şehirde yatılılise kazandım.Kız okuluydu.Annemin bana söylediği kızım erkek arkadaş falan yok babanı bizi düşün başımızı öne eğme derdi.Ve bunu her gelişimde empoze ediyordu bana.Okula bir gittim ki erkek arkaşını rahatça ailesiyle tanıştıranlar v.b.annemin ne kadar sığ düşündüğünü gördüm fakat birşeyde yapmadım.Teklif edenler oldu hep kaçtım.Sanki babama karşı suç işliyormuşun gibi.

Lisede tatilde bir çocuktan etkilenmiştim.Amcamlar evde değilken kuzenler arkadaşlarım falan kızkıza sohbet ediyorduk.O çocuktanda bahsetmiştim.O arda kuzemim mutfağa gitti sonra sesi geldi.Meğerse annem gizlice eve girmiş onların yüklük yaptıkları yer vardı.Örtünün altına girmiş bizi dinliyormuş.Kıpırdama olunca kuzen de korkmuş bağırmıştı.Rezil olmuştumannemi o halde görünce.Sonraları o çocuğun dedeleriyle benim dedelerim arasında husumet olduğunu asla böyle bir şey olamayacağını söyledi.

Aşırı baskıcıydı.Tatillerde ne tek başıma ne arkadaşımla hiçbir yere gidemezdim.Evlilik olayı da ayrı bir muamma.

Son düzenleme:
Sen kızına güveniyorsan ona doğru yanlışı anlatıyorsan merak etme hiç bir şey olmaz o yaşta ilk "aşklar" da normal

Annemlerin jenarasyonu tutucuydu ama diğerleri değil.Şimdi çevreme bakıyorum bütün kızların sevgilisi var aileleri biliyor.Gençlerin birbirini tanımasına izin veriyorlar.Onları şanslı görüyorum.Eskiden tu kaka gözüyle bakılırken toplumda arkadaşı varmış deniliyor.Ayıplanmıyor.Çocuk sınırını bildikten sonra sizde gözünüz hep üstünde olduktan sonra sizden birşeyini saklamıyorsa sorun yok bence.Doğruyu yanlışı ancak böyle öğrenebilirler.

Benim gözlemlediğim kadarıyla bu konularda aile ne kadar baskıcı olursa çocuklar fırsatını bulduğunda o kadar şiddetli şekilde bu sevgili olaylarına yönelip hatalar yapabiliyorlar. Üniversitede çok denk geldim. Ailesi çok baskıcı ama kız okuduğu şehirde bambaşka hale dönüşüyor ama öyle böyle değil.
Anne ve çocuk arasında güven ilişkisi tam kurulmalı. Çocuk gelip anneye ilişkisini anlatabilmeli, anne çocuğa o güveni vermeli. ''Kızım ne olursa olsun ben senin yanındayım, destekçinim, bana her şeyini çekinmeden anlatabilirsin. Ben senin üzülmeni istemem'' mesajını anne çocuğa verirse hiçbir sıkıntı kalmaz.
Şuan çoğu genç kız sevgililerini ailesinden gizliyor, yanlış bir şey yaptıklarında korkudan da hiçbir şey yapamıyorlar. Halbuki aileye anlatabilseler ve aile kızının sevgilisini tanısa, bu konuları konuşabilseler daha rahat olur her şey.
Ama şu da var; anne ve çocuk arasındaki sınırı da korumak gerek. Çocuk bu rahatlığı da fazla kullanmamalı.
Umarım çocuğunuz güzel insanlarla karşılaşır :)

Lise aski yuzunden hayatini berbat eden bir suru arkadasim var.
Uzak sehirlere gitmemek icin puani daha iyi oldugu halde dusuk bolum yazanlar, cabuk evlenmek icin 2 yillik okuyanlar ve hatta liseden sonra veya bitmeden kacanlar.
Bazen bu lise asklari cok tehlikeli olabiliyor.
Umarim hayatinin kalitesini etkileyecek bir hata yapmaz kiziniz.

Baskı yapmamak banada doğru gelen. Kızım henüz çok küçük ama bende herşeyini bilmek taraftarıyım. Gizli saklı yapacağına,nerede kiminle olduğunu bilmeyi yeğlerim,en doğrusunu yapıyorsunuz şu an. Devir öyle kötü ki. Burada aile baskısı sebebiyle gizli saklı birşeyler yapıp sorun yaşayan kaç genć kızın derdini okuduk en basitinden, aile baskısı olmasa tehdite vs boyun eğmeyecekken sırf ailene söylerim baskısı ve aile duyar korkusuyla yanlışa itiliyorlar.
İçiniz içinizi yesede bu yaşlarda yapabileceğiniz tek şey,yakın durup,sizden fikir alabilmesini sağlamak. Düşünsenize en basitinden kaba bir davranışı olsa çocuğun,size gelip anlatsa çekinmeden,sizde gözleminizi ona göre yapar,zarar görmesini en aza indirgersiniz ama siz hayır istemiyorum erkek arkadaşını ayrıl vs diye direten bir anne olsanız,üzgünüm ama o yasak tatlı gelecek,o ilişkinin içine iteceksiniz. Belki size inat bile sürecek.
15 yaşındaymış zaten yıllarca sürmesi çok zor bir ihtimal,en kötü üniversite döneminde yolları ayrılır zaten. Siz sadece okul konusunu pekiştirin,onun önemini vurgulamaya devam edin. Üniversite okumasinın kendi ayakları üzerinde durabilmesi açısından önemini,iş yaşantısında kendisine katacağı değeri vs bilsin. Arkadaşça yaklaşmaya devam derim.

Back
X