• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dedemin tuhaf davranışları

BilemedimZehra

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Mayıs 2025
24
21
3
Benim dayım geçen sene hayatını kaybetti.Ani bir ölümdü.Uyurken kalp krizi geçirdi.Tahminen bunun da etkisiyle anneannem daha çok etkilendi.Bir yıl olacak ama hala daha tam toparlanabilmiş değil.Sık sık mezarlığa götürmeye çalışıyoruz.Anneannem ağlayınca dedem "Sen sabretmesini bilmiyorsun."diye bağırıp çağırıyor.Kadın içini dökemiyor.Dedemle anneannemi mezarlığa ayrı ayrı götürmeyi teklif edecektim ama dedem "Ben annemin babamın mezarına gitmedim, onunkine mi gideceğim?"demeye başladı.(Dayım anneannemle dedemin öz çocuğu bu arada,yani üveylik durumu yok.)Dayım sağken anne babasına çok çektirdi çektirmesine de böyle de denmez bence ya.Biliyorum burada anlatılanlara kıyasla çok önemli bir sorun değil ama canım sıkıldı.Dedeme nasıl yaklaşmalıyım?

Yaştan ötürü bu şekilde konuşuyor olabilir mi bazı şeyler aksi huylar dile daha çok vuruyor. Siz ne söyleseniz de pek değişeceğini sanmam yani bu şekilde kabul edilecek.
Ya da belki anneanneniz çok ağlıyor sürekli dedeniz de kendince sorundan böyle uzaklaşmaya çalışıyor kendini yas tutma sürecinden uzak tutuyor nasıl söyleyim yani aslında içinden üzülüyodur ama üzüldüğünü kabul etmiyor dışarıya ve kendine yansıtmaktan kaçınıyordur belki de.
Anneanneniz mezara gitmek istiyorsa götürün, dedeniz gitmesin madem ona da mı karışıyor

"Habire mezarlığa mı gidilirmiş?"diye söyleniyor.Mezarlık evden çok uzak,anneannem doğru dürüst yürüyemiyor yani taksi veya araba olmadan gidemez.Dedem de hayatta para vermez, yani biri gelip anneannemi götürecek de öyle.Bu engel olmak sayılıyorsa oluyor.Bu arada teşekkür ederim yorumunuz için.🙏🏻

Benim dayım geçen sene hayatını kaybetti.Ani bir ölümdü.Uyurken kalp krizi geçirdi.Tahminen bunun da etkisiyle anneannem daha çok etkilendi.Bir yıl olacak ama hala daha tam toparlanabilmiş değil.Sık sık mezarlığa götürmeye çalışıyoruz.Anneannem ağlayınca dedem "Sen sabretmesini bilmiyorsun."diye bağırıp çağırıyor.Kadın içini dökemiyor.Dedemle anneannemi mezarlığa ayrı ayrı götürmeyi teklif edecektim ama dedem "Ben annemin babamın mezarına gitmedim, onunkine mi gideceğim?"demeye başladı.(Dayım anneannemle dedemin öz çocuğu bu arada,yani üveylik durumu yok.)Dayım sağken anne babasına çok çektirdi çektirmesine de böyle de denmez bence ya.Biliyorum burada anlatılanlara kıyasla çok önemli bir sorun değil ama canım sıkıldı.Dedeme nasıl yaklaşmalıyım?
Herkes aciyla benzer sekilde hareket etmez. Belli ki dedeniz inkar ediyor. Acisini yasamak istemiyor ve sinir ile duygularını ifade ediyor. Müdehale edilebilecek bir sey oldugunu düşünmüyorum. Daha genc ve egitime acik birisi olsaydi psikolog ile calismayi tavsiye edebilirdim ama dedenin bundan fayda saglayacagini hic sanmam.

Onu da oyle kabul edeceksiniz.
Ananeniz icin de beklentiniz yerinde degil bence. Evlat acisi atlatilabilen bir sey degil. 50 sene once oglu olen yenge hala zaman zaman aglar. Asabilmis degil. Allah kimseye yasatmasin. Siz herkesin, kendi istedikleri olcude yanlarinda olup, destek olun. Malesef elinizden daha fazlasi gelemez.

Yaştan ötürü bu şekilde konuşuyor olabilir mi bazı şeyler aksi huylar dile daha çok vuruyor. Siz ne söyleseniz de pek değişeceğini sanmam yani bu şekilde kabul edilecek.
Ya da belki anneanneniz çok ağlıyor sürekli dedeniz de kendince sorundan böyle uzaklaşmaya çalışıyor kendini yas tutma sürecinden uzak tutuyor nasıl söyleyim yani aslında içinden üzülüyodur ama üzüldüğünü kabul etmiyor dışarıya ve kendine yansıtmaktan kaçınıyordur belki de.
Anneanneniz mezara gitmek istiyorsa götürün, dedeniz gitmesin madem ona da mı karışıyor

Anne babasının mezarına gitmediğine göre yalnızca çocuğuna karşı böyle değil genel olarak hayırsız evlat bir dedeniz var

Herkes aciyla benzer sekilde hareket etmez. Belli ki dedeniz inkar ediyor. Acisini yasamak istemiyor ve sinir ile duygularını ifade ediyor. Müdehale edilebilecek bir sey oldugunu düşünmüyorum. Daha genc ve egitime acik birisi olsaydi psikolog ile calismayi tavsiye edebilirdim ama dedenin bundan fayda saglayacagini hic sanmam.

Onu da oyle kabul edeceksiniz.
Ananeniz icin de beklentiniz yerinde degil bence. Evlat acisi atlatilabilen bir sey degil. 50 sene once oglu olen yenge hala zaman zaman aglar. Asabilmis degil. Allah kimseye yasatmasin. Siz herkesin, kendi istedikleri olcude yanlarinda olup, destek olun. Malesef elinizden daha fazlasi gelemez.
Teşekkür ederim yorumlarınız için. :)

Dayınız eceliyle ölmüş. Allah'ın takdiri yani, burada yapılacak bir şey yok. Evladını ölümden kurtarma şansı olsaydı eminim canı pahasına yapardı bu adam. Dedeniz acısını içinde yaşıyordur. Kötü biri olduğunu düşünmüyorum. Yaşarken anne babasına çok çektirdi demişsiniz dayınız için, kötü bir adam olsa yaşarken o kadar uğraşmazdı evladıyla, reddeder geçerdi. Ben dedenizi anladım, acını yaşa ama artık kabullen Allah'tan geleni diyor ninenize. Haklı da

bilmiyorsun."diye bağırıp çağırıyor.Kadın içini dökemiyor.Dedemle anneannemi mezarlığa ayrı ayrı götürmeyi teklif edecektim ama dedem "Ben annemin babamın mezarına gitmedim, onunkine mi gideceğim?"demeye başladı.
E dede istemiyorsa gitmesin, anneanneyi götürün,
Ben babami kaybedeli 3 yil oldu, hâlâ ağlıyorum.
Kadin, kötü de olsa evladını yitirmiş, herkesin acısını yaşama biçimi farkli oluyor,
bırakın ağlasın, bagirsin, ne istiyorsa onu yapsin

Kadın evladını kaybetmiş, üstelik kimbilir kaç yaşında kadın. İçine atıp atıp hastalık sahibi olmasındansa bu şekilde dışa vurması daha iyi. Herkesin acıyla baş etme yöntemi farklı.

Madem dedeniz para vermiyor, ailede imkanı olan kişi alsın götürsün anneannenizi. Dedenizin üstüne kapıyı kilitleyecek hali yok. Söylenirse de söylensin, kadın çocuğunun mezarına da gitmesin mi kocası söylenecek diye.

"Habire mezarlığa mı gidilirmiş?"diye söyleniyor.Mezarlık evden çok uzak,anneannem doğru dürüst yürüyemiyor yani taksi veya araba olmadan gidemez.Dedem de hayatta para vermez, yani biri gelip anneannemi götürecek de öyle.Bu engel olmak sayılıyorsa oluyor.Bu arada teşekkür ederim yorumunuz için.🙏🏻
biryerde hakli
habire mezarliga mi gidilir? beden artik toprak olmus, amel defteri kapanmis. basina gidip aglamanin ona yarari ne? duasının ruhuna degecegine inaniyorsaniz evde de okuyabilirsiniz duayi.
benim icin de cok sık yapılan mezarlik ziyaretleri sacma gelir. tabii arifede git, yıldönümünde git, ruyana gelirse git ama zirt pirt gidince ne oluyor yani, dedeye hak verdim
ayrica cogu Müslüman Allahtan geldik Allaha gidecegiz inancinda bu ülkede. dogan her insan ölüyor. ölüm acı ama bu adam yasli adam yillaridr barismis ölümle. anasini kaybetmiş, babasini kaybetmis, belki kardeslerini- dogarken ölen çocuklarını kaybetmistir. yani ölüme biraz daha baska bir gozle bakıyordur.
belki karisinin hali hic hosuna gitmiyordur, endiseleniyordur ama duygularini insanca ifade etmeyi bilmedigi icin böyle konuşuyordur.

biryerde hakli
habire mezarliga mi gidilir? beden artik toprak olmus, amel defteri kapanmis. basina gidip aglamanin ona yarari ne? duasının ruhuna degecegine inaniyorsaniz evde de okuyabilirsiniz duayi.
benim icin de cok sık yapılan mezarlik ziyaretleri sacma gelir. tabii arifede git, yıldönümünde git, ruyana gelirse git ama zirt pirt gidince ne oluyor yani, dedeye hak verdim
Ben mezarlığa hiç gitmem, öyle bir huyum yok. Mezar ziyareti bana anlam ifade eden bir şey değil yani.

Ama konudaki kişi anneanne. Konu sahibi 25 yaşındaymış, anneanne herhalde bir 70 vardır. O yaşta, beklenmedik evlat kaybı çok zordur eminim. Bu şekilde teselli oluyorsa yavaş yavaş ziyaret sıklığı azaltılabilir. Bir de zaten uzakmış mezarlık, kadının kendi gitme imkanı yok. Zaten sık gidemiyordur.

Ben mezarlığa hiç gitmem, öyle bir huyum yok. Mezar ziyareti bana anlam ifade eden bir şey değil yani.

Ama konudaki kişi anneanne. Konu sahibi 25 yaşındaymış, anneanne herhalde bir 70 vardır. O yaşta, beklenmedik evlat kaybı çok zordur eminim. Bu şekilde teselli oluyorsa yavaş yavaş ziyaret sıklığı azaltılabilir. Bir de zaten uzakmış mezarlık, kadının kendi gitme imkanı yok. Zaten sık gidemiyordur.
iste dedim ya adam da karisinin gidip gidip aglayip gelmesini istemiyordur, hastalanıp kotulesmesinden endise ediyordur.
"ölüm allahin emri,hepimiz öleceğiz" modunda yasayan bir adamdir.
tabii ki kadin hep gitmek ister evladi ama onu da üzen bir sey bunca gidip mezar görüp aglamak. o da yasli kadin sonucta kendini toparlamazsa çok yakinda saglik sorunlari başlayabilir. ben ailesinin yerinde olsam cidden her firsatta mezarlığa gitmesine engel olurdum, oyalayacak bir seyler bulurdum.
yaklaşık 8 sene önce 2 akrabam öldü biri otuzlarinin basinda, biri kirklarinin sonunda.
tabii ki anneleri yıkıldı ama her firsatta mezar üstüne giden, her gitmeye ciğeri söküle söküle aglayan anne 5 ay saglikli kaldi sonra yataga düştü, en sonda da öldü.
digerineyse oyalansin diye torun emanet ettiler. annesi ise basladi "sen okula birak, okuldan al" falan dediler. kadina her gün yapmasi gereken görev cikti. cocugu okula birakmasi, almasi, kursa goturmesi, getirmesi, yarina istenen yemek listelerini yapmasi falan, hayat kosturmasina döndü bir sekilde hayatina devam edebildi. hala herkes der "o cocuk hayata tuttu o kadini" diye .
yani demek istedigim ailesi daha iyi bilir ama her istediginde mezarustune götürmekle iyi yapmıyorlar

E dede istemiyorsa gitmesin, anneanneyi götürün,
Ben babami kaybedeli 3 yil oldu, hâlâ ağlıyorum.
Kadin, kötü de olsa evladını yitirmiş, herkesin acısını yaşama biçimi farkli oluyor,
bırakın ağlasın, bagirsin, ne istiyorsa onu yapsin
Haklısınız,biz de öyle yapıyoruz zaten.Dedem hariç kimse ağlamasına engel olmuyor.

Evet,seneye 70 olacak anneannem.Muhtemelen psikolojik ama uzun süre gitmeyince rüyasında dayımı görüyormuş,dayım "Niye yanıma gelmiyorsun anne?"diyormuş.Biraz da bu yüzden sık gitmek istiyor.Ayda bir gidiyor ortalama

Ben "Sen sabretmesini bilmiyorsun" kısmına takıldım. Sabır ağlamamak değil ki. Büyük teyzemiz 85 yaşlarındaydı 60 küsür yaşında oğlu kalp krizinden vefat etti. 4 sene geçti. Hala ağlıyor oğlunun arkasından. Anne babam, kardeşlerim, kocam öldü ama evlat acısı bambaskaymış diyor. Biride kalkıp alış, şöyle böyle dese sinir olurum.
Bıraksın anneanneniz acısını yaşasın. Duygudurumu dışarıdan yönlendirilerek değiştirilebilecek birşey değil. Böyle anlarda insanların mantıklı argümanlara değil, duyulmaya ve anlaşılmaya ihtiyacı var.
Ayda bir gayet normal. İmkanınız olunca götürün. Dedenize sinir oldum. Şeker hastası falan değilse genelde ömür boyu böyle oluyorlar. Bence dedeniz düşüncesiz biri.

Ben "Sen sabretmesini bilmiyorsun" kısmına takıldım. Sabır ağlamamak değil ki. Büyük teyzemiz 85 yaşlarındaydı 60 küsür yaşında oğlu kalp krizinden vefat etti. 4 sene geçti. Hala ağlıyor oğlunun arkasından. Anne babam, kardeşlerim, kocam öldü ama evlat acısı bambaskaymış diyor. Biride kalkıp alış, şöyle böyle dese sinir olurum.
Bıraksın anneanneniz acısını yaşasın. Duygudurumu dışarıdan yönlendirilerek değiştirilebilecek birşey değil. Böyle anlarda insanların mantıklı argümanlara değil, duyulmaya ve anlaşılmaya ihtiyacı var.
Ayda bir gayet normal. İmkanınız olunca götürün. Dedenize sinir oldum. Şeker hastası falan değilse genelde ömür boyu böyle oluyorlar. Bence dedeniz düşüncesiz biri.
Düşünceli olduğunu iddia edemem maalesef.Kendisi de 80 yaşında, yaşı ilerledikçe daha da huysuzlaşıyor.Bazen de çok can sıkıcı oluyor.

Düşünceli olduğunu iddia edemem maalesef.Kendisi de 80 yaşında, yaşı ilerledikçe daha da huysuzlaşıyor.Bazen de çok can sıkıcı oluyor.
Onu değistiremezsiniz. Ama anneannenize manevi destek verebilirsiniz. Bazen insanlarda doğru anlaşılma ihtiyacı sevilme ihtiyacının bile önüne geçer.
Ve yapabileceğinizden fazlada sorumluluk almayın.

Back
X