- 7 Haziran 2019
- 2.459
- 3.456
- 83
- Konu Sahibi Visnekralicesi
-
Hanımefendi ztn Sabah 10 da herkes kahvaltısını edip toplandı , Kimse aç karnına evinden çıkıp gelmedi öğlene kadar hazır olur herkes evine gitsin işini yapsın daha sonra tekrar buluşup işleme devam ederiz demişler çünkü evler çok yakın, öğleden sonra sadece çay icmisler annem yapmış, ama kadın o gün erişteleri atmasının sebebinin sadece kola içememesini belirtmiş hediyeyle meyveleri yok saymış.İnsanlar çalışırken acıkırlar yorulurlar. Saatler süren bir iş sonuçta bir kahvaltılık bile olsa koyar insan önlerine. Çok düşüncesiz davranmış anneniz.
Kendisi dedi zaten evde olmaz o, yoksa bizim mutfak çok büyük oda biliyor büyük olduğunu ama orada olmaz dedi , mutfağın kocaman camları var güneşte görüyorMadem bu kadar tantana edecekti niye başta teras kullanımına izin vermiş? Madem izin verdi niye bu kadar yaygara?
Size o terası öneren kişi de kesmedi mi sonuçta erişteyi onun niye sesi çıkmadı ya da ona başka size başka mı?
Bu arada erişte için terasa gerek yok boş odada bir masaya ya da balkonunuza bile serseniz kurur o.
Çay yapmıştı öğlende kurusun sonra devam ederiz deyip dağılmışlar öğleden sonrada çay getirmişti ama yetmemiş demek kiKadin kendince hakli ama tepkisi yanlış.
Benim kvlerde yapar erişte, sarma vs. Kime yapılacaksa evden poğaça, kek, çay vs götürür iş bitince yenir.
Sizin anneniz gerçekten düşüncesiz davranmış.
Mutlaka bir çay da olsa yapıp goturmeliydi. O yorgunluga bir de aksam yemek yaptilar buyuk ihtimal.
O erişteleri alıp terası olan kadının kapısına bırakmalıydınız..Oturduğumuz sokakta köylü hanımlar var kış için her sene çok güzel şeyler hazırlıyorlar, ben 27 yaşındayım buraya annem ben doğmadan taşınmış yaklaşık 30 senedir komşular, neyse konuya gelicek olursak o hanımlardan biri bir pişirimlik erişte getirmiş anneme ,ben yemedim ama evdeki herkes çok beğenmiş biz hep hazır alıyorduk daha sonra annem rica etmiş getiren kişiden nasıl yapılıyor bana anlatır mısın bizde yapalım diye, kadın demiş ki güzelim sen malzemeleri al ben sana gelir yaparım hem görüp öğrenirsin, bizde aldık, herhalde bu erişte tek olucak iş değil kadın yanına yardım için 2 komşumuzla daha konuşuyor hamur açmak için, annemede gel karşı komşuya ben söyledim onun teras katında yapicaz demiş çünkü bizim terasımız yok , neyse annem komşularla terasta eristeyi yapmışlar ama kuruması için 3 4 gün daha burada durucak sonra birşeyden geçiricez demiş üzerindeki unların dökülmesi gerektiğini anlatmışlar, annemde tmm kalsın ne zaman yapılacaksa haber edin demiş çünkü hiç bilmiyor nasıl yapılır, eve gelince gerçekten kolay yapılan birşey olmadığını anlattı annem, kadınlar komşumuz olduğu için para teklif etmek ayıp olur diye düşündük babam pazarcı meyve yada baş örtüsü hediye ederiz dedik, ama 2 gün sonra bir ses duyduk karşı komşumuz bağırıyor onların eriştesiyle ben mi uğraşıcam diyor diğer komsumuza çünkü o ondan yardım istemişti , alsınlar eriştelerini ben mi uğraşıcam sormuyorlar bile dedi ne alemde erişteler , annemde ben hergun gelip ne oldu bizim erişteler diye sormak istemedim siz dediniz ya 3 gün böyle kalıcak ben sizi bekliyordum dedi, kadın teras katından erişteleri çarşafa sarıp 4. Kattan aşağı attı tabi biz çok bozulduk , başka komşularda çıkıp bakıyor kavga ediyoruz sandılar, diğer komşu anneme bakma güzelim sen ona o kızmıştır gelinine sizden çıkarıyor dedi, kadında çok kötü oldu keşke ondan yardım istemeseydim dedi o gün tekrar, tekrar gelip onun yaptığına ne kadar üzüldüğünü anlattı , pazara gidip alışveriş yaptıklarında babam onlardan para almamış, bizde hediye aldık onlara ama bugün duydum ki o bağıran komşu diyormuş erişte yaparken bir kola almadılarda içelim, o gün annemin de aklına oraya giderken yicek içecek getirmek gelmemiş , bir iyilik yaptı yani başımıza kaktı , üstelik biz ondan istemedik diğer komşumuz ondan yardım istemiş , keşke deseydi ben yapamam yada izin vermeseydi onun evinde yapılmasına çok moralim bozuldu annemede dedim keşke eline kola alıp gitseydin ama düşünememiş ne yapalım yani başkasının evine giderken birşeyler getirmeye cekinmiş komşular ama öyle yakınlık gelip gitme yok normalde, bu kadar abartıp bağırmanın herkese anlatmanın ne anlamı var canım sıkıldı bu duruma şuan evde herkes o erişteleri görmek istemiyoruzun oldu kusura bakmayın
Gerçekten öyle kimse kimseyi anlamıyor, biz olay büyüsün istemedik çünkü diğer komşumuzda çok üzüldü, yani belkide burdada dedikleri gibi boş elle gitmeyip kek poğaçada yapılıp getirilseydi daha güzel olurdu ama bu pahalilikta o 10 kilo unla 30 tane yumurtayi bile abimin eşiyle para katısıp aldık ha biraz daha alınabilirdi ama biz gıda değilde kullanabilicekleri bir hediye almak istedik eriştelerin 4. Kattan aşağı atılmasını hak etmedik bence , keşke böyle olmasaydı bütün olay o gün içilmeyen bir bardak kolaymış.O erişteleri alıp terası olan kadının kapısına bırakmalıydınız..
Bir de 4. Kattan aşağı atmış.. Toplum olark yaşlısı genci kafayı sıyırmışız sonumuz hayrola.
Kesinlikle ortak iş yapılmayacak tipler.Oturduğumuz sokakta köylü hanımlar var kış için her sene çok güzel şeyler hazırlıyorlar, ben 27 yaşındayım buraya annem ben doğmadan taşınmış yaklaşık 30 senedir komşular, neyse konuya gelicek olursak o hanımlardan biri bir pişirimlik erişte getirmiş anneme ,ben yemedim ama evdeki herkes çok beğenmiş biz hep hazır alıyorduk daha sonra annem rica etmiş getiren kişiden nasıl yapılıyor bana anlatır mısın bizde yapalım diye, kadın demiş ki güzelim sen malzemeleri al ben sana gelir yaparım hem görüp öğrenirsin, bizde aldık, herhalde bu erişte tek olucak iş değil kadın yanına yardım için 2 komşumuzla daha konuşuyor hamur açmak için, annemede gel karşı komşuya ben söyledim onun teras katında yapicaz demiş çünkü bizim terasımız yok , neyse annem komşularla terasta eristeyi yapmışlar ama kuruması için 3 4 gün daha burada durucak sonra birşeyden geçiricez demiş üzerindeki unların dökülmesi gerektiğini anlatmışlar, annemde tmm kalsın ne zaman yapılacaksa haber edin demiş çünkü hiç bilmiyor nasıl yapılır, eve gelince gerçekten kolay yapılan birşey olmadığını anlattı annem, kadınlar komşumuz olduğu için para teklif etmek ayıp olur diye düşündük babam pazarcı meyve yada baş örtüsü hediye ederiz dedik, ama 2 gün sonra bir ses duyduk karşı komşumuz bağırıyor onların eriştesiyle ben mi uğraşıcam diyor diğer komsumuza çünkü o ondan yardım istemişti , alsınlar eriştelerini ben mi uğraşıcam sormuyorlar bile dedi ne alemde erişteler , annemde ben hergun gelip ne oldu bizim erişteler diye sormak istemedim siz dediniz ya 3 gün böyle kalıcak ben sizi bekliyordum dedi, kadın teras katından erişteleri çarşafa sarıp 4. Kattan aşağı attı tabi biz çok bozulduk , başka komşularda çıkıp bakıyor kavga ediyoruz sandılar, diğer komşu anneme bakma güzelim sen ona o kızmıştır gelinine sizden çıkarıyor dedi, kadında çok kötü oldu keşke ondan yardım istemeseydim dedi o gün tekrar, tekrar gelip onun yaptığına ne kadar üzüldüğünü anlattı , pazara gidip alışveriş yaptıklarında babam onlardan para almamış, bizde hediye aldık onlara ama bugün duydum ki o bağıran komşu diyormuş erişte yaparken bir kola almadılarda içelim, o gün annemin de aklına oraya giderken yicek içecek getirmek gelmemiş , bir iyilik yaptı yani başımıza kaktı , üstelik biz ondan istemedik diğer komşumuz ondan yardım istemiş , keşke deseydi ben yapamam yada izin vermeseydi onun evinde yapılmasına çok moralim bozuldu annemede dedim keşke eline kola alıp gitseydin ama düşünememiş ne yapalım yani başkasının evine giderken birşeyler getirmeye cekinmiş komşular ama öyle yakınlık gelip gitme yok normalde, bu kadar abartıp bağırmanın herkese anlatmanın ne anlamı var canım sıkıldı bu duruma şuan evde herkes o erişteleri görmek istemiyoruzun oldu kusura bakmayın
Biz yaptığımızda teras aramıyoruz mutfağını büyükse kesmek için şahane güneş alan yer de kuruması için.Kendisi dedi zaten evde olmaz o, yoksa bizim mutfak çok büyük oda biliyor büyük olduğunu ama orada olmaz dedi , mutfağın kocaman camları var güneşte görüyor
Bizde tarhana yaptığımızda mutfakta kurutuyoruz ama terasını kullandığımız hanım orada olmaz çıkın bizim terasa herşey hazır duruyor deyince bizde dedik her sene yapıyorlar vardır bir bildiği iyi peki sizde yapalım dedik, ama sonuçu kötü oldu kalpler kırıldı üzüldük böyle olduğuna.Biz yaptığımızda teras aramıyoruz mutfağını büyükse kesmek için şahane güneş alan yer de kuruması için.
Yanlış anlamayın meraktan soruyorum gerçekten bi anda mı böyle bağırmış kadın başka bir sorun olmadı mı aranızda? Sanki bir muhabbet geçmişte ondan dolayı bağırmaya başlamış gibi zira deli olması gerekiyor böyle saçma bi tepki vermesi içinOturduğumuz sokakta köylü hanımlar var kış için her sene çok güzel şeyler hazırlıyorlar, ben 27 yaşındayım buraya annem ben doğmadan taşınmış yaklaşık 30 senedir komşular, neyse konuya gelicek olursak o hanımlardan biri bir pişirimlik erişte getirmiş anneme ,ben yemedim ama evdeki herkes çok beğenmiş biz hep hazır alıyorduk daha sonra annem rica etmiş getiren kişiden nasıl yapılıyor bana anlatır mısın bizde yapalım diye, kadın demiş ki güzelim sen malzemeleri al ben sana gelir yaparım hem görüp öğrenirsin, bizde aldık, herhalde bu erişte tek olucak iş değil kadın yanına yardım için 2 komşumuzla daha konuşuyor hamur açmak için, annemede gel karşı komşuya ben söyledim onun teras katında yapicaz demiş çünkü bizim terasımız yok , neyse annem komşularla terasta eristeyi yapmışlar ama kuruması için 3 4 gün daha burada durucak sonra birşeyden geçiricez demiş üzerindeki unların dökülmesi gerektiğini anlatmışlar, annemde tmm kalsın ne zaman yapılacaksa haber edin demiş çünkü hiç bilmiyor nasıl yapılır, eve gelince gerçekten kolay yapılan birşey olmadığını anlattı annem, kadınlar komşumuz olduğu için para teklif etmek ayıp olur diye düşündük babam pazarcı meyve yada baş örtüsü hediye ederiz dedik, ama 2 gün sonra bir ses duyduk karşı komşumuz bağırıyor onların eriştesiyle ben mi uğraşıcam diyor diğer komsumuza çünkü o ondan yardım istemişti , alsınlar eriştelerini ben mi uğraşıcam sormuyorlar bile dedi ne alemde erişteler , annemde ben hergun gelip ne oldu bizim erişteler diye sormak istemedim siz dediniz ya 3 gün böyle kalıcak ben sizi bekliyordum dedi, kadın teras katından erişteleri çarşafa sarıp 4. Kattan aşağı attı tabi biz çok bozulduk , başka komşularda çıkıp bakıyor kavga ediyoruz sandılar, diğer komşu anneme bakma güzelim sen ona o kızmıştır gelinine sizden çıkarıyor dedi, kadında çok kötü oldu keşke ondan yardım istemeseydim dedi o gün tekrar, tekrar gelip onun yaptığına ne kadar üzüldüğünü anlattı , pazara gidip alışveriş yaptıklarında babam onlardan para almamış, bizde hediye aldık onlara ama bugün duydum ki o bağıran komşu diyormuş erişte yaparken bir kola almadılarda içelim, o gün annemin de aklına oraya giderken yicek içecek getirmek gelmemiş , bir iyilik yaptı yani başımıza kaktı , üstelik biz ondan istemedik diğer komşumuz ondan yardım istemiş , keşke deseydi ben yapamam yada izin vermeseydi onun evinde yapılmasına çok moralim bozuldu annemede dedim keşke eline kola alıp gitseydin ama düşünememiş ne yapalım yani başkasının evine giderken birşeyler getirmeye cekinmiş komşular ama öyle yakınlık gelip gitme yok normalde, bu kadar abartıp bağırmanın herkese anlatmanın ne anlamı var canım sıkıldı bu duruma şuan evde herkes o erişteleri görmek istemiyoruzun oldu kusura bakmayın
Aman bir daha tövbe ilk ve son olsun artık kimseye birşey yaptırmayız , aramızda hiçbir muhabbet geçmedi bir anda böyle oldu bizde çok şaşırdık , yan komşusunun dediğine göre aynı zamanda akrabada oluyorlar bu kişiyle o gün birine kızmış galiba bizden çıkardı yada psikolojisi bozuk bu yaz eşi vefat etti yalnız yaşıyor bilemiyorumYanlış anlamayın meraktan soruyorum gerçekten bi anda mı böyle bağırmış kadın başka bir sorun olmadı mı aranızda? Sanki bir muhabbet geçmişte ondan dolayı bağırmaya başlamış gibi zira deli olması gerekiyor böyle saçma bi tepki vermesi içinHayır bağıracağına git ver erişteleri aşağı atmak nedir. Hoş bizde neleriyle uğraştık, gördük, deneyimledik O yüzden yeni taşındığımız yerde kim olursa olsun mesafe olma kuralı koyduk kendimize. Annemle bizde en ufak güler yüzlü kişilerde dayanamıyor onlar gibi samimi oluyorduk şimdi artık merhaba nasılsınız o kadar. Bence kimseye bi şey yaptırmayında yapmayında :)
Aslında biz kendimiz yapmak istedik ama belki beceremeyiz diye o kadar malzeme ziyan olmasın dedik komşuyu çağıralım başımızda olup yönlendirsin bizi diye düşündük , onada çok güzel olmuş nasıl yaptın falan deyince ben yaparım size hem öğrenirsiniz dedi peki dedik iş tam yapmaya gelince 2 de yardımcı o buldu kendine bulduğu kadınlarda komşumuz tabi ne zaman saat kaçta geliceksiniz diye konuşurken sizde olmaz bize gelin teras lazım dedi erişteleri atan hanım, annemde gitti olay anlamsız şekilde büyüdüKıyamam annenize pamuk gibi kadın cadaloz köylü teyzeyi tanıyınca şok oldu tabibazısı böyle malesef edep adap bilmez zarafet insanlık kibarlık bilmez. Takılmayın siz ona köyün delisi gibi bişey galiba
Terasın bir bölümü ev gibi yapılmış çatı yapılmış yani üzeri kapalı cam yerleri telle kapalı boş bir alan , yani kedi veya kuşun ulasamicagi bir yerdeydi eristeler devamlı orada kaldı toplanmadı temiz çarşafın üzerine yayılmış şekilde beklicek dediler, neden o kadar kişi yaptı bilmiyorum onlar burada 3 4 beklicek deyince annemde daha 4 gün olmadan hep gidip ne oldu bizim erişteler sormak istememis zaten 2 . gün erişteleri attı kadın:)Benim annemlerde yaparlar toplaşıp erişte yemesi güzel ama biraz olsun zahmetli. Çok mu kesilmiş ki neden o kadar insan girmiş işin içine. Başkasının evinde kesilmesindense keşke sizin evde olsaydı böyle sonuçları olmazdı diye düşüyorum. Birde erişteler kurumaya bırakıldığında arada bir karıştırmak gerekiyor ve akşamları topluyordu annem. Demek ki anneniz hiç gidip sormamış en azından arada gidip karıştırsaydı böyle olmazdı. Hiç arayıp sormaması da tuhaf değil mi? Kadının bağırmasını haklı göstermez bu ama demek ki hırsını sizden çıkartmak istedi.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?