• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Tuvalet Eğitimi deneyimli anneler yardimmm

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.
Çocuğu tuvalete alıştırmak tam bir macera işi hep çok dikkatli ve tetikte olacaksınız yıllar önce üye değilken bir üyenin yorumunu okuyup çok gülmüştüm kaka yaptığında madalya takıyormuş gibi seviniyoruz oynuyoruz başında yazmıştı aynen öyle oluyor :D:D

Benim kızıma bir bucuk yaşında bırakırdım bezi.banyoya lazimlik koydum klozette ben lazimliga o oturuyordu bir hafta saatlerce banyoda oturduk sohbet ettik bi haftada bıraktı

kizim biraksa kurban kesicem nerdeyse o derece umutsuzum
Bende aynı dertten muzdarip im bu ara bi başlıyayım diyorum ama hiç umudum yok :KK43: kızımda aynıydı ona zorla öğrete bildim oğlum konuşmuyor daha ama gene de yarın bi denemeye başlıyim diyorum 2 yaş 1aylık

Bu çocuktan çocuğa farklılık gösterir oğlum cümle bile kuramazken bir haftada öğrendi. Geç konuştu zaten tam iki yaşındaydı.kızımda algısı konuşması çok iyi olmasına rağmen aylarca uğraştım çok zor günlerdi ve büyük sabır gerektiriyor
Aradığım örnek :) nasıl öğrettiniz acaba benim oğlumda aynı şuan pek konuşamıyor anne, baba gerekli bir kaç kelime söylüyor sadece.
Bez fiyatları aldı başını gidiyor. 1haftada 1paket kullanıyoruz.

Ben deneyimli falan değilim ama şunları yapardım:

1- Tuvalete nasıl gidileceğini görmesi lazım yoksa korkutucu olur bence. Bu konuda kendisine genital bölgenizi göstermeden klozete oturmayı gösterebilirsiniz.
2- kendiniz her wc ye gidişinizde yüksek sesle ama ona yönelik olmadan çişim/kakam geldi Tuvalete gidiyorum diyebilirsiniz
3- alıştırma külodu işe yarıyormuş diyorlar
4- bir lazımlık alabilir, o alana ilgisini çeken oyuncak kitap vb. İşte neyle ilgilenirse onları koyabilirsiniz.

Sakin kıyaslamak gibi algılamayın sadece yapabuleceginize inanın diye yazıyorum kızım 22 aylıkken 3-4 günde öğrendi. Asla gece bez baglamadim altına. Su an 7 yaşında ve sadece 1 kez altını islatti o da cisi yeni biraktirdigim zamandır gece yatmadan önce çok karpuz yemişti ondan sanırım.
Yani bence 1 ay çok iyi bir zaman. Kararlı olun pes etmeyin öğrenir inşallah.

Aradığım örnek :) nasıl öğrettiniz acaba benim oğlumda aynı şuan pek konuşamıyor anne, baba gerekli bir kaç kelime söylüyor sadece.
Bez fiyatları aldı başını gidiyor. 1haftada 1paket kullanıyoruz.
Geçen de eşim bez fiyatlarından bahsediyordu çok pahalanmış diye ki a..1 fiyatıydı yani :D benim oğlum da aynı şekildeydi inanın anne bana tuvalete tatim derdi o derece :D ilk lazımlık soğuk oluyor çocuk ürküyor biraz bir gün deneyin her annenin yaptığı gibi siz klozete o lazımlığa siz ıkının tuvalet yapıyormuş gibi yapın çocuk öyle öyle kavrıyor halıları kaldırın bence aslında yaz mevsimi bu şeyler için daha uygun daha rahat olur çocuk bezi tamamen çıkartın bence ben öyle yapıyordum tabii ufak tefek kazalar oluyor ama sabretmeniz lazım kabızlık yaşayabilir biraz bir de kakasını ilk yaptığında çok mutlu olduğunuzu belirtin ki eminin yaparsınız :D bazı çocuklar kakasını görünce korkabiliyor ilk tepkileri böyle olabiliyor yani zor olacak ama başaracaksınız unutmayın ;)

Geçen de eşim bez fiyatlarından bahsediyordu çok pahalanmış diye ki a..1 fiyatıydı yani :KK70: benim oğlum da aynı şekildeydi inanın anne bana tuvalete tatim derdi o derece :KK70: ilk lazımlık soğuk oluyor çocuk ürküyor biraz bir gün deneyin her annenin yaptığı gibi siz klozete o lazımlığa siz ıkının tuvalet yapıyormuş gibi yapın çocuk öyle öyle kavrıyor halıları kaldırın bence aslında yaz mevsimi bu şeyler için daha uygun daha rahat olur çocuk bezi tamamen çıkartın bence ben öyle yapıyordum tabii ufak tefek kazalar oluyor ama sabretmeniz lazım kabızlık yaşayabilir biraz bir de kakasını ilk yaptığında çok mutlu olduğunuzu belirtin ki eminin yaparsınız :KK70: bazı çocuklar kakasını görünce korkabiliyor ilk tepkileri böyle olabiliyor yani zor olacak ama başaracaksınız unutmayın :KK66:
Tesekkür ederim şuan hayattaki tek amacım alıştırmak ama bakalım nasıl olucak ümitsizim, dertliyim, kederliyim :KK70::KK70:

Bu çocuktan çocuğa farklılık gösterir oğlum cümle bile kuramazken bir haftada öğrendi. Geç konuştu zaten tam iki yaşındaydı.kızımda algısı konuşması çok iyi olmasına rağmen aylarca uğraştım çok zor günlerdi ve büyük sabır gerektiriyor

Konuşmanın zeka ve algı ile alakası yoktur.
Ve 2 yaş konuşma için geç bir yaş değildir.

Konuya gelince; Ben oğluma geçen yaz bir defa denedim senelik izindeyken, ama alıştırma külodunu bez sanıyor ki çişini yapınca hiç rahatsız olmadı sıpa..

Lazımlığa çiş ve kaka yaptığı halde tekrar oturmak istemedi ağladı altına yaptı. Bezden de rahatsız olduğu söylenemez zaten. Ama bezsiz sadece badiyle bırakırsam çişini yapınca rahatsız oluyor. Bunu da daha yeni keşfettim. O yüzden alıştırma külodu değil normal pamuklu külot giydir ki ıslaklıktan rahatsız olsun. Bunu makalelerde de okumuştum.
Ayrıca gündüz bezsiz, gece bezli olmaz. Bir anda ikisini de bırakman şart. Kafası karışıyor.

Bizim iş yaza kaldı. Zira kış günü halıları falan kaldıramam.
Nitekim anne hazır değilse çocuk da hazır değil :))

herkese iyi aksamlar,
yine kizimin tuvalet aliskanligi konusuyla karsinizdayim.bu donem bi bakici bulduk esimin akrabasi.cok guzel anlastik sevdik birbirimizi ayni sekilde kizimda sevdi fakat ailevu bi sorun nedeniyle bu donem bakamayacagini belirtti.bizde anlayisla karsiladik sonucta bakmak zorunda degil.neyse bu donem kizimi esimin is yerinde yeni acilan bi krese gondermeyi planliyoruz.ogretmeni ortami falan cok guzel tek sorun kizimin tuvalet aliskanligi yok.okula 1 ay sonra baslayacak bende bu hafta tuvalet aliskanligi icin adim aticam.daha once denedik malesef kizim istemedi.su durumda 1ay icinde ogrenirse cok iyi olur.cunku bezli olmasi okulda sorun teskil edebilir.sizce 1aylik surede alisir mi bu konuda hic cesaretim yok yine basarisiz oluruz diye dusunuyorum.
Kendi istemezse hic israr etmeyin. Benim oglum da 2016 subat dogumlu herkes aa cok gec kalmis yazın illa alistir dedi ama oglum asla bezsiz durmayi kabul etmedi ben de ısrar etmedim. Donem basinda bezli kabul eden bir krese basladi. 3 ay kadar oncesinde annem bak bu bez son paket artik marketler bez satmiyormus bu paket bitince tuvalette gidecegiz tamam mi dedim yorum yapmadi 2 3 gune bir de bak su kadar bezin kaldi diye gisteriyordum. Bi pazar gunu annem 2 tane bezin kaldi bunlari da acil durumlar icin mi saklasak bugun bezsiz dursan da dedim tamam olur dedi. O gun 2 3 kez idrarini kacirdi. Sanirim o gece de kacirdi. Ertesi gun okulda 2 kez kacirmis aksam evde hic kacirmadi. Ertesi gun 1 kez kacirmis aksam da kacirmadi ve o son oldu. Son kalan 2 bez hala duruyor :) tabi ki arada ufak yetistirememe falan oluyor veya cok hasta oldugu gecelerde kacirsidi oldu ama olur o kadar yani. Siz de hazirsa deneyin yoksa erteleyin derim.

2 yasındayken 1 gunde ogrendı kızım ama kendını cok ıyı ıfade edebılen duzgun cumleler konusan bır cocuktu ve kendısı ıstedı oyuncak lazımlıgı vardı altına yapan bebegının
bezını cıkarmıs ona cısını yapmıstı ben abla oldum demıstı

ama ben 1 ayda ogrenmısım cocukken annem oyle soyler
esımde cocukken 1 gunde ogrenmıs 2 yasındayken

yegenım 1 haftada ogrendı 2 bucuk yasındaydı

bu cocuktan cocuga degısır ama ben olsaydım hemen bugunden baslardım kreste ogrenemez sonucta mecbur hemen baslatmanız lazım

Ben bu konuda çocuğun hazır hissetmesi gerektiği kanısındayım. Oğlum tuvaletten korkardı, üstüne gitmedik o yüzden. Tuvalet kağıdından gemi bile yaptım hadi bunu batıralım dedim :D o hoşuna gitti ve 3.5 yaş civarı 2 günde hem gündüz hem geceye alıştı çok şükür. Sadece 5 gün kakasını tuttu ama oyunla onu da yaptırdım. Kısacası zorlamayın uygun zamanı kollayın.

herkese iyi aksamlar,
yine kizimin tuvalet aliskanligi konusuyla karsinizdayim.bu donem bi bakici bulduk esimin akrabasi.cok guzel anlastik sevdik birbirimizi ayni sekilde kizimda sevdi fakat ailevu bi sorun nedeniyle bu donem bakamayacagini belirtti.bizde anlayisla karsiladik sonucta bakmak zorunda degil.neyse bu donem kizimi esimin is yerinde yeni acilan bi krese gondermeyi planliyoruz.ogretmeni ortami falan cok guzel tek sorun kizimin tuvalet aliskanligi yok.okula 1 ay sonra baslayacak bende bu hafta tuvalet aliskanligi icin adim aticam.daha once denedik malesef kizim istemedi.su durumda 1ay icinde ogrenirse cok iyi olur.cunku bezli olmasi okulda sorun teskil edebilir.sizce 1aylik surede alisir mi bu konuda hic cesaretim yok yine basarisiz oluruz diye dusunuyorum.
Tuvalet eğitimine kızınızın da sizin de psikolojik olarak hazır olmanız gerekir. Öncelikle 1 ayda öğrenmesi lazım diyerek sınır kıymayın bu sizi strese sokar kızınız bunu hissederse süreç daha da uzar.
Süresi çocuktan çocuğa değişir. Benim kızım mesela küçük tuvaletini 5 günde öğrendi ama büyük tuvaletini söylemesi 4,5 ayı buldu. Üzerine gitmedim arada konuştum sadece. Akışına bırakıp sakin olmak çok önemli bu dönemde. Bir de süreci kısaltmak için gece ve gündüz bezi tamamen hayatınızdan çıkarmanız gerekli.

bu arada cocugun ayagı yere tam basmalı ben kızımın kendı banyosu var kendısıne aıt
ona klozet yaptırdım boyuna uygun kres klozetı
gıttıgımız yerlerınde hıjyenıne guvenmedıgımden toplu tuvaletlere oturtmamak ıcın sundan aldım
9916044476466.webp ıcınede su kullan at kendınden emıcı pedlı tek kullanımlık posetlerden acıyorum yaptıgında dırek atıyorum
copy-of-white-combo-desktop-resolution-.webp

annanesınde babanesınde de klozet kullanıyor onda da tabure aldım her eve :D gıttıgımızde klozete oturtunca ayagının altına koyuyorum basamazsa korkar rahat edemez
bırde sıfona basma gorevı cocugun olunca keyıf alıyorlar baybay kakişler deyıp arkalarından el sallayıp çısler tuvalete yapılır dıye sarkı soyleyıp hoplayıp zıplıyoruz
yanı oyle alıskanlık kazandı
bırde ben yazın baslatmıstım tum halıları kaldırmıstım 1 gunde ogrendı ama o 1 gun ıcınde 4 yere saklambac oynarken kapı arkalarına kacırdı cısını
oyuzden halı olursa zor haberınız olsun
bırde komple bezı kesmek gerek gece gunduz
sen buyudun artık cocuk oldun bebek degılsın deyıp bırlıkte kulot sectık cıvcıvlı kedılı falan kendısı hangısını begendıyse onu aldık
onu gıyınce kendını farklı hıssettı hosuna gıttı buda yardımcı oldu
bırde su ıctıkten yarım saat sonra cısı gelıyor
cısın gelırse haber verırsın ben ıcerı gecıyorum deyıp hatırlatıp mutfaga gecıyordum 5 dk sonra kosa kosa anne cısım geldı kacırıcam kos dıye benı cagırırdı
unutabılıyorlar hatırlatmak gerek

Bezini çıkaracağınızı ve çişini kakasını söylemesi gerektiğini bizim gibi tuvalete yapacaksın götürüp gösterin klozeti hatta vs bu şekilde anlatın ve bezini çıkarın. Yaşı çok uygun sizi idrak edebilecek yaşta ama bulunduğı yere çişini yapar söylemekte geç kalır altına kaçırır alışana kadar o yüzden heryer halıysa falan en çok kullandığınız alanlarda toplayabilirsiniz o size kalmış. Kakasını bile yapabilir hiç kızmayın sakın. Ben lazımlık almadım ona yaptır temizle daha zor geldi bana . Klozete takılan aparattan aldım. Ama şuan neler var piyasada bilmiyorum artık o size kalmış.Küçük oğlum klozete çiş yapardı kaka yapmaz korkardı.ee bez çıktı ortalığada yapamıyor 2-3 gün zor kaka yaptırdım bezini bağlardım hadi bezine yap diye yalvarırıdım resmen çünkü yapamıyor ağlıyor. Neyse bezine yapardı geri çıkarırdım sonra yine bezsiz. Ama 1 ayda alışır.

Kaka yapacağı zaman mutlaka her çocuk saklanır, koltuk arkası perde arkası bir bakmışsın sessizce odasına pısmış , bunları hiç kaçırmayın hemen gidin yanına konuşun.

gunduze alissinda geceyi istemem simdilik :KK66:kizim hic bir sekildr istemiyor bez acmamizi bende cok korkuyorum.siz nasil yontemler denediniz
Tuvalet eğitimi,çocuk fiziksel ve duygusal olarak hazır olduğunda ve gece-gündüz ayırmadan bütün şekilde verilmeli.
Gece bez bağlanmasını önermiyorum çocuklarla çalışan bir uzman olarak.

kizim biraksa kurban kesicem nerdeyse o derece umutsuzum
O kadar büyük laf etmeyin bence, adak olur ;)
O dönem alışmamıştır, şimdi alışabilir. Gerçi yaz dönemleri daha ideal ama olsun. Bezi çıkarın, artık çişi gelince tuvalete gideceğinizi anlatın. Sonra birkaç kere altına kaçırınca anlamaya başlar.
Gece için şöyle yapabilirsiniz
Hasta bezi alın, pamuklu olduğu için alezden daha sağlıklı olabilir.Hasta bezi, çarşaf, hasta bezi, çarşaf şeklinde sererseniz gece altına yapınca yatak çarşaf değiştirmekle uğraşmazsınız, üst katı söküp atarsınız. Yatağın yanına yedek kıyafet koyup çocuğa giydirirsiniz hemen. Bu soğuk havalarda gece yıkmayın. Zaten bazı geceler birkaç kez altına yapabilir

Benim bir önerim yok ama önümüzdeki 1-2 ay içinde bende kızıma tuvalet eğitimi vermeyi düşünüyorum. Konuyu takibe aldım.

Konu sahibi umarım kızınız sizi şaşırtır ve umduğunuzdan kısa sürede alışır.

Back
X