Merhaba,Herkese merhabalar
Hemen konuma gireceğim
Eylül ayında 4 yaşına girecek bir oğlum var
Derdim şu ki oğlum evin içinde aşırı hareketli kendini savunan gerektiğinde hırçın bir çocuk
Ama dışarıda tam bir fiyasko
Biri oyuncağını alsa biraz diretip veriyo
Yada elinden bir şey alsalar sahip çıkamıyor aldırıyor
Karşıdan izliyorum ve çok üzülüyorum
Hep böylemi olacak
Hakkını savunamayacak mı pasif mi kalacak
Bizim evde dikkat etmemiz gereken bir şeyler var mı
Yada çocuğumu nasıl diğer çocuklar gibi yapabilirim (Yani saldırgan bir çocuk değilde kendini savunan bir çocuk)
Eylül ayında kreşe gidecek
Ve daha şimdiden tasası düştü
Bana vereceğiniz akıl var mı?
Yorumlarınız çok önemli
Çalışıyorum hemen cevap yazamayabilirim
Ama tüm yorumları dikkatle okuyacağım
Şimdiden teşekkür ederim
Evde mesela asla istemediği bir şeyi yapmazMerhaba,
Öncelikle -oğlum evin içinde aşırı hareketli ve kendini savunan bir çocuk- yazmışsınız ,
bu ikisi birbirinden farklı durumlar.
Erkek çocukları genelde hareketli oluyor bu bedensel bir durum.
Hakkını savunmak ise sosyal-duygusal bir beceri olup özgüvenle bağlantılıdır.
Oğlunuz evde hakkını kime karşı savunuyor?
Tek çocuk mu?
Sosyal çevresi kimlerden oluşuyor?
Yaşıtları ile hangi sıklıkta bir araya geliyor?
Siz veya babası fazla korumacı ve müdahaleci ebeveynler misiniz?
Daha fazla ayrıntı verirseniz okul öncesi öğretmeni olarak yardımcı olmaya çalışayım.
Öylemi diyorsunuz ezik bir çocuk olmaz demiÇocugunuz inatçı bir çocuk degil ve huyu gayet güzel inatçı olmaması size en büyük şans . Anlattıgınız terimler çocugunuzun dışarıda inatçı olmadıgı herkesle herşeyi paylaştıgı dır. Bence değiştirmeye çalışmayın karakteri gayet güzel eger degişirse ilerde başgelemezsiniz.
Çoçuğunuzun evde size karşı gösterdiği bağırma, ağlama, istemediğini yapmama, elindekini vermek istememe tavrı onun hakkını savunabildiğini göstermez ne yazık ki.Evde mesela asla istemediği bir şeyi yapmaz
Oyuncağını alamazsınız kızar bağırır çok ağlar yani dışarda ki gibi susmaz
Kardeşi var ama henüz 6 aylık
Ben ve eşim çalışıyoruz anneanne babaanne bakıyor gündüzleri beraberler
Küçüklükten beri büyüdüğü ablamın oğlu var oda oğlumdan 3 yaş büyük
Onun dışında akşamları parka ve hafta sonları avm ye gitme dışında pek yaşıtlarıyla bir araya gelemiyor malesef
Ve ben çok korumacı bir anneyim eşim öyle değil
Bana ne önerirsiniz evde özellikle eşimle neler yapabilir
Bilmeden yanlış birşey uygulamak istemiyorum
Erken mi?4 yaş erken değil mi kişilik analizi için?
Yani bilmiyorum da insan hayatta olgunlaşarak karakteri oturmuyor mu?Erken mi?
Valla bilmiyorum
Sadece dışardan izleyip üzüldüğünü görünce bildiğimide unutuyorum
Çok teşekkür ederimÇoçuğunuzun evde size karşı gösterdiği bağırma, ağlama, istemediğini yapmama, elindekini vermek istememe tavrı onun hakkını savunabildiğini göstermez ne yazık ki.
Bununla birlikte bu meseleyi iç dünyanızda büyütüp dert haline getirmeyin.
Bu durum -şunu yapalım da çocuğumuz bu huyundan vazgeçsin özgüvenli olup hakkını savunur hale gelsin- şeklinde kısa vadede çözebileceğimiz bir durum değil.
Korumacı ve müdahaleci annelerin çocukları ne yazık ki süreçte özgüveni düşük, kendi başının çaresine bakmakta zorlanan çocuklar oluyorlar.
Ömrü boyunca çocuğunuzu koruyup kollayamazsınız, kaldı ki bunu yaparsanız çocuğunuz birey olamaz.
Bu tavrınızı sürdürmeniz halinde oğlunuzu okul öncesi kuruma/anaokuluna alıştırma sürecinde de çok zorlanacağınızı eklemek isterim.
Her eğitim yılı başında okula uyum konusunda en çok uğraştığımız grup bu tip annelerin çocukları oluyor ne yazık ki.
Şunu bilmemizde fayda var, siz tavır ve tutumlarınızı değiştirmedikçe ve uygun hale getirmedikçe oğlunuzda kalıcı bir davranış değişikliği bekleyemeyiz.
Hakkını savunma, başkalarının duygu ve haklarına empati gösterme çocuklarda 36-40 ay sonrasında sosyalleşme ile birlikte kazanılmaya ve sergilenmeye başlıyor.
Oğlunuz önümüzdeki Eylül ayında 36-48 ay aralığında ise haftada 3 tam veya 5 yarım gün, 48-60 ay aralığında olacaksa 5 tam gün okula gidebilir. Her iki durumda da 5 yarım günle başlatıp iki -üç haftalık oryantasyon sürecinden sonra gün ve saati arttırmanızı öneririm.
Okul çocukların uyum, paylaşma, hakkını savunma ve başkalarının hakkına saygı gösterme vb. Konulardaki becerilerini doğal olarak arttırıyor.
Okula başlayana kadar da çocuğunuzu sizin uzaktan gözlemci olduğunuz sosyal ortamlara dahil etmenizde fayda var.
Belli bir oyuncağı süre tutarak ( kum saati ile süre tutulabilir, geçen süre çocuk için somut olmalı) arkadaşı,kuzeni veya babasıyla sırayla oynayabilirler.
Çocuğunuz oyun ortamına dahil olmadan önce paylaşmayı kabul edeceği, aynı anda iki-üç çocuğun oynayabileceği oyuncakları yanınıza alabilirsiniz.
Ayrıca paylaşma, sırasını bekleme, başkalarının hakkına saygı duyma, kendi hakkını savunma vb. temalı yaş grubuna uygun ve kaliteli yayınevleri tarafından yayınlanan hikaye kitapları okumak faydalı olabilir.
Ağlayıp bağırdığında oğlunuzun istediğini yapmayıp 'bu şekilde davrandığında seni duyamıyoruz ve ne istediğini anlayamıyoruz' yönergesiyle uygun tepki ve davranışı pekiştirmeniz doğru olur.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Elbette saldım çayıra Mevlam kayıra olmayın sadece uzaktan gözlemleyip kendi sorununu kendisinin çözmesine fırsat verin.Çok teşekkür ederim
Oğlum zaten paylaşımcıdır
Birinden oyuncağınız isteyeceği zaman paylaşabilir misin benimle der
Birine vereceği zamanda seninle paylaşabilirim der
Yada anne x benimle şu oyuncağını paylaştı sende ona benim şu oyuncağımı verir misin der
O konuda sıkıntım yok
Sırasını bekler oynar verir
Ama karşısındaki sırasına uymasa elinden alsa oyuncağını alma yapma diyemez
Of pof der en fazla
Benim sıkıntım bu
Diğer çocuklar istediği gibi davranırken oğlum neden böyle
Biz evde sürekli anlattığımız için mi
Vur kır parçala mı demeliydik bilemiyorum ki
Peki korumacı bir anne olmak istemezsem artık oğlumu salımı vereyim
Yada ona nasıl arkasında olmadığımı hissettiririm
Teşekkür ederim yorumlarınız içinElbette saldım çayıra Mevlam kayıra olmayın sadece uzaktan gözlemleyip kendi sorununu kendisinin çözmesine fırsat verin.
Fiziksel itişme / kavga başlamadığı sürece müdahale etmeyin.
Sadece yaşıtları ile olan ilişkisinden bahsetmiyorum , günlük hayatta kendi başına yapabileceği işleri lütfen onun yerine yapmayın.
Aman çocuğum yorulmasın, üzülmesin modunda olmayın.
Oyun ortamına girmeden önce:
-Oyuncağını vermek istemiyorsan verme,
-kimsenin elinden çekip almasına izin verme,
'bu benim oyuncağım güzelce istersen paylaşırım çekersen alamazsın' diyebilirsin ,
-sana güveniyorum sen bu işi kendi başına halledebilirsin
şeklinde konuşmanızda fayda var.
Genelde evde kimseye vurma, paylaşımcı ol vb. şeklinde güdülenen çocuklar daha uyumlu hatta boyun eğen çocuklar olabiliyor.
Sosyal ortamda bulunma sıklığı ve süresi arttıkça, farklı anlaşmazlıklar ve krizler yaşadıkça oğlunuz bunlarla başetmeyi öğrenecektir.
Kesinlikle geç kalmış değilsiniz.Teşekkür ederim yorumlarınız için
Profesyonel birinden duymak iyi geldi
Son bir soru
Geç kalmış değilim demi 4 yaş için bundan sonrası için dediğiniz gibi yapsam
Çok teşekkür ederimKesinlikle geç kalmış değilsiniz.
Benim hayat felsefem
'ölümden başka her şeyin çaresi bulunur'
+ 'zararın neresinden dönülse kardır'
Çocuğunuz sizin gibi bilinçli, varsa hatasını kabul eden ve onu düzeltmek isteyen bir annesi olduğu için çok şanslı.
Yavrularınız için sağlık ve güzelliklerle dolu bir ömür diliyorum. Sevgiyle kalın.
Çok çok teşekkür ederimÇok şanslısın, aynen senin yazdığın gibi bir oğlum vardı. Kalabalığa girmek istemezdik, canımız sıkılırdı. hakkını savunmazdı. Nasıl üzülürdüm anlatamam. Şimdi 14 yaşında bütün yaşıtlarından olgun. Dersleri süper, ezik falanda değil. Allah nazardan saklasın
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?