dert mi ?kimine gore dert iste

zathara

Guru
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2013
2.769
7.047
358
İzmir
Hanimlar hemen dini konu yasak yada dini ayrimcilik falan demeyin .... Arkadasimin sevgilisi biz tuzlu asure yapariz tatli yapmayiz demis .... Annesine bunu soyleyince tuzlu asure alevilerde olur yoksa bunlar alevimi diye delirmis... biz cocugu bulgaristan gocmeni oldugunu biliyoruz o yuzden bulgaristan gocmenlerinde alevi olmaz dedik ama anne dinlemiyor ara sor alevimisin diye diyor .... Kizda utaniyor nasil sorarim diye ... Ben size soruyorum tuzlu asureyi alevilermi yapar yada bulgaristan gocmeni olupta tuzlu asure yapan arkadaslar varmi varsa ben varim diyinde kizin icine su serpilsin yada akil verin cocugu kirmadan kizdirmadan alevi olup olmadigi nasil sorulur

e acıkca sorsun alevıler yapar tuzlu asureyı derler ama alevı oldugunu bılmıyodum desın gayet normal bı sekılde
tuzlu asureyı ılk kez duydum alevı kısmını bılemem
boyle basıt bı seyı soramadıgı kısıyle nasıl evlencek allasen ???

Bulgaristan göçmenlerinde hem tatlı hem de tuzlu aşure yapılır ikiside oluyor yani.

Galiba cevabi evet olmasindan korktugu icin soramam diyor cunku anne cok fena tavir koydu

33 yıllık Alevi'yim, tuzlu aşure ilk kez duydum. "Kaynatma"yla karıştırıyor galiba :)
Aşureyi normal yapar bizimkiler, belki zaman içinde öyle oldu.
İsterseniz annemi arayıp sorayım.

Asure ayinda yapar dagitirlarmis ama tuzlu ve etli olurmus valla alevi olmasi beni ilgilendirmez ama anne kesinlikle karsi arkadasim adina uzulurum aleviyse bozulacakbu is .... Ama bu yasimda tuzlu asureyide duydum tatmak nasip olur insallah :)

Galiba cevabi evet olmasindan korktugu icin soramam diyor cunku anne cok fena tavir koydu
valla bence annesı ıyı arastırsın
alevıler gelınlere ıyı davranır dıye bılıyorum
alevı komsularım var cok ıyıler

asure degılde asurenın susuzunu dusun haslama yapılır tuz veya seker katılır damak zevkıne gore hatta cevız le susleyende olur
antepde ılk kurulus yılından berı yapılır cokta lezzetlı olur
hedik derız bız o olmasın

Hayir herkes yapar tuzlh asureyi bizim burda alevi cok mesela onlar yaparlar evet ama sunnilerde yapar bizim burda herkesler yapar tuzlu asureyi oyle bisey yok bence sacma . Hem bu degisik yorelerde farkli isimlerle yapilir kimisi keskek der kimisi asür der kimi nohut koyar kimi koymaz ama sadece aleviler yapmaz bunu.

Ne dertmiş yaw tuzlu aşureden inanç tespiti
Aleviyse ne olacak ayrılacakmı arkadaşınız?
Çok öemliyse hayatında bu konu kendi ve karşısındaki bağlanmadan aşk olmadan önce bunları sorup öğrenseydi.
Aşure konusu olmasa umrunda olmuyacak birşey için şimdi ne bu telaş.
Sonuçta karşısındaki,adam gibi adamsa aşılamayacak sorun yoktur.
Adam gibi adam olmadıktan sonra isterse ne olursa olsun

Asure ayinda yapar dagitirlarmis ama tuzlu ve etli olurmus valla alevi olmasi beni ilgilendirmez ama anne kesinlikle karsi arkadasim adina uzulurum aleviyse bozulacakbu is .... Ama bu yasimda tuzlu asureyide duydum tatmak nasip olur insallah :)
Şimdi konuştum annemle, aşure ayında dağıttığımız aşure tatlı olurmuş.
:)

o anne bu adamdan kızını ayırtıp
ıstedıgı kısıyle evlendırıp evlendıkden sonra kızı sıddetın her turlusunu gorurse
ben o zaman görurum o anneyı valla

muhtemelen adam alevı degıl
alevıyı bukadar ıstemıyormus ya bu anne
gıdecek bılmeden alevıye verecek ne ıyı olur valla
ilahı adalet

Ahahaha benim babamın başına tam da bu geldi işte. :)))
Eşim alevi değil.

O anneye soruyorum lafım size değil; ya bu Aleviler size ne etti?
Bu konu sayısız yıllardır konuşulur burda aleviler bize şunu yaptı bunu yaptı konusu yok.
Ben hanefiyim ama amcamın eşi alevi, genelde hep kız tarafı sorun yapıyor bu durumları her iki taraf için.
Ancak evlilik konusunda ailelerin tercih sebebi olabilir inanç ve kültür yakınlığı bundada yetiştirilme şekline göre kararı verecek evlenecek kişilerdir.
Anne babası o inançta diye çocuğuda bunu uygulamaya mecbur değil.
Kimse kimsenin kalbine birşey yerleştiremez Allahtan başka.
Bu yüzden bu şekilde hesap sormanız yanlış olmuş.

Ahahaha benim babamın başına tam da bu geldi işte. :)))
Eşim alevi değil.
hayatda hıııc buyuk konusmamalı valla
benım annemde de farklı konuda benzerı oldu bı il var ordan asla kız almam edepsız oluyorlar dedı
senelrrce soyledı bunu
abım gıttı bı kıza tutuldu o ilden evlendırdı hepımız gulduk anneme

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…