Deviasyon Ameliyatları

dids

f & d
Kayıtlı Üye
26 Eylül 2007
6.481
22
358
44
40124908.jpg


Burun bölmesi eğrilikleri (Deviasyon)


Burun bölmesi eğriliklerine bağlı olarak ağız, dil, yutak, gırtlak ve soluk borusunda kuruluk oluşur. Dil paslanır, lezzet duyumu azalır, ağız kokar, gıcık ve öksürük oluşur. Çok kolay ve sık farenjit ve soğuk algınlığı için müsait hale gelir. Koku duyusu azalır veya kaybolur, genizden konuşma olur. İleri boyutta ise uyku bozuklukları, horlama, sabahları güne yorgun başlama, dikkat dalgınlığı, uykuya eğilim görülür. Uzun süreli burun tıkanıklığı olan kişilerde kulaklar, gözler etkileşebilir. Sık ve kolay orta kulak iltihapları, buna bağlı işitme kayıpları, göz ağrıları, göz sulanması oluşabilir. Burunla direkt ilişkili olan sinüslerde problemler başlar, sinüzit oluşumu kolaylaşır, iyileşmesi zorlanır.

Burun yüzümüzün en uç noktasında yerleşmiş, yüz karakteristiğimizin önemli unsurlarından olan bir organdır. Dış görünüşümüz yönünden önemlidir. Fakat fonksiyonları çok daha önemlidir.

Burnun fonksiyonları: Solunum havasını ısıtmak, nemlendirmek ve süzmek, koku almak, sesin karakterini ve rengini oluşturmakta görev almak. Burnun dış çatısını oluşturan kemik ve kıkırdak yapıdır. Yine kemik ve kıkırdaktan oluşan bir orta bölmesi (septum) vardır. Burun boşluğu yan duvarlarında konka dediğimiz burun etleri vardır. Bunlar havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesi için önemli görevler yaparlar. Öyle ki, elli derecelerde, tozlu, kuru bir hava burundan geçip de boğazımıza ulaştığında 36-37 dereceye kadar ısıtılmış, vücudun istediği oranda (yüzde 45-55) nemlendirilmiş ve tozlarından süzülmüş olur. Yani akciğerlerin istediği kaliteye ulaşmış olur. Dünyanın en mükemmel hava filtresi burundur desek abartmış olmayız. Bu kaliteye ulaşmış havadan akciğerlerde de en iyi şekilde yararlanılmış olur. Aksi durumda yani soğuk, kuru, tozlu-kirli bir havanın akciğerlerimize neler yaptığını da tahmin etmek zor olmasa gerektir.

Burnun fonksiyonlarını yerine getirilmesi için sağlıklı olması gerekir. Yani her iki deliğinden yaklaşık eşit basınç ve miktarda hava geçebilmelidir. Burun içini döşeyen doku (mukaza) sağlıklı olmalıdır. Burun tıkanıklığı oluşturan nedenler; burun bölmesi eğrilikleri, polipler, yabancı cisimler, adnoid vegetasyon (geniz eti), burun ve geniz tümörleri, konka büyüklükleri, burun iltihapları ve allerjiler.

Burnun en sık rastlanan hastalığı burun bölmesinin eğrilikleridir. Halk arasında çoğu zaman burunda kemik bazen de burun eti diye adlandırılan durum, burun bölmesinin hava geçişini engelleyecek derecedeki eğrilikleridir. Tıp dilinde septum deviasyonu toplumun geniş kesimlerinde görülür. Bu sıklığı oluşturan en önemli neden burnun sık darbeye maruz kalmaya müsait konumudur.

Burun bölmesi eğriliğinin belirtileri ve neden olduğu sonuçlar


Genellikle burun tıkanıklıklarının zararlarını şöyle sayabiliriz: Ağız solunumuna bağlı olarak ağız, dil, yutak, gırtlak ve soluk borusunda kuruluk oluşur. Dil paslanır, lezzet duyumu azalır, ağız kokar, gıcık ve öksürük oluşur. Çok kolay ve sık farenjit ve soğuk algınlığı için müsait hale gelir. Koku duyusu azalır veya kaybolur, burunda (genizden) konuşma olur. İleri boyutta ise uyku bozuklukları, horlama, sabahları güne yorgun başlama, dikkat dalgınlığı, uykuya eğilim görülür. Uzun süreli burun tıkanıklığı olan kişilerde kulaklar, gözler etkileşebilir. Sık ve kolay orta kulak iltihapları, buna bağlı işitme kayıpları, göz ağrıları, göz sulanması oluşabilir. Burun fizyolojisi bozulur burunla direkt ilişkili olan sinüslerde problemler başlar, sinüzit oluşumu kolaylaşır, iyileşmesi zorlanır.

Hastalığın teşhis ve tedavisi

Hastalığının tanısında direkt muayene, endoskopi direkt ve bilgisayarlı tomografiden yararlanılır. Problem kemik ve kıkırdak ise ilişkili olduğundan tedavide ilacın yeri yoktur. Eğer mutlaka gerekli ise ameliyat edilir. Ameliyat öncesi değerlendirme dikkatli yapılmalıdır. Birlikte sinüzit mevcutsa bu ilaç ile tedavi edilmelidir. Bu tedavinin bitimi beklenmelidir, eğer düzelmezse kombine ameliyatla tek seansta problem çözülmelidir. Ameliyat için çok zorlayıcı bir neden yoksa kemikleşmenin tamamlandığı 18 yaş sonu beklenmelidir. Ameliyat lokal ve genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyatta eğriliği oluşturan kemik veya kıkırdak çıkarılır, eğer düzeltilmesi mümkünse düzeltilir. Bu yöntemlerin seçimi hastadan hastaya değişir. Ameliyat sonrası burunda 2 gün tampon kalır, bir hafta kadar süreyle de bakım ve pansuman gereklidir. Burun içindeki problemlerle beraber çoğu zaman dış görünümde bozulabilir. Eğer böyle bir durum varsa ameliyat KBB ve Plastik Cerrahi uzmanlarının oluşturduğu ekiple tek seansta yapılabilir. Bu en iyi sonuçların bedensel ve ekonomik yönden en avantajlı şekilde elde edilmesini sağlayabilir.


(alıntıdır)
 
Deviasyon neden oluşmuş olabilir ?

Daha önce de belirttiğimiz gibi en sık sebep travma olsa da bunun dışında tedavi edilmemiş geniz eti, poliplerin varlığı veya nadiren burun içi tümörleri buna sebep olabilir.



Deviasyon ameliyatı zor mudur ve ne kadar sürer ?


Lokal anestezi ile muayenehane koşullarında bile yapılabilen, hasta açısından kolay bir operasyon olsa da, biz genellikle genel anesteziyi (uyutarak ameliyat yapmayı) tercih etmekteyiz. Ameliyat ortalama yarım saat sürmektedir.



Ameliyat sonrası burnunda düşme olur mu ?

Burun kıkırdağının tamamının alındığı vakalarda ya da destek noktaları yeterli bırakılmayan bir ameliyatta burunda düşme görülebilir. Ben bunun çok iyi farkında olan ve binlerce burun ameliyatı yapmış tecrübeli bir hekim olarak, kıkırdağın veya kemiğin tamamını değil, sadece eğri olan kısmını çıkarıyorum; yani burnun destek noktalarının çok iyi farkındayım, bunlara azami dikkat gösteriyorum ve her zaman ''dokuya saygı'' prensibinde olup, koruyucu davranıyorum. Bunun sonucunda da burunda düşme sorunları yaşamıyorum.



İyileşme süresi ne kadardır? Bu ameliyat olmamız çalışmamızı engeller mi ?

Ameliyat olduğunuz gün taburcu olursunuz ve ertesi gün işinize devam edebilirsiniz. İyileşme süresinin bir kaç gün olması, bu dönemin ağrısız olması nedeniyle, deviasyon ameliyatı sonrası işiniz engellenmemiş olur.



Deviasyon ameliyatı ağrılı mıdır ?


Ameliyat sırasında ağrı duymazsınız. Hasta için, ameliyat sonrası dönemi neredeyse ağrısız diyebileceğimiz kadar kolay bir operasyondur.



Buruna konulan tamponlar kaç gün kalır? Tamponlar alınırken ağrı duyar mıyız ?

Tamponları duruma göre 2 ila 5 gün arasında bekletiyoruz. Önceleri konulan tamponların çıkarılırken ciddi boyutta ağrı yaptığını duyuyoruz fakat bizler en son gelişmeleri takip ediyoruz ve çıkarırken hiç ağrı yapmayan kaygan silikon tamponlar kullanıyoruz.



Deviasyon ameliyatı ile aynı anda başka operasyonlar da yapılabilir mi ?

Burun tıkanıklığına yol açan duruma burun eti büyümesi de eşlik ediyorsa, deviasyonla birlikte yapılabilir.

Deviasyonun eşlik ettiği ilaç tedavisine rağmen düzelmeyen sinüzit tabloları, aynı anda deviasyonla birlikte sinüzit ameliyatı yapılarak düzeltilebilir.

Alerjik nezlesi ve devisyonu olup, alerjik nezleye bağlı burun tıkanıklığı, ilaç tedavisine rağmen geçmeyen hastalarda, devisasyonla aynı seansta, burun eti küçültme işlemi (radyo frekans) ile birlikte yapılabilir.

Burun kıkırdağı ya da kemik eğriliği ile birlikte gözyaşı kanalı tıkanıklığı olanlarda deviasyonla aynı anda gözyaşı kanalı açılması işlemi yapılabilir. Çok daha önemlisi ve en sıklıkla karşılaştığımız kemik/kıkırdak eğriliğine eşlik eden şekil bozukluğu durumlarında deviasyonla birlikte burun estetiği ameliyatını da aynı anda yapabiliriz.



(alıntıdır)
 
Deviasyon

Burnun içerisinde burun deliklerini ikiye ayıran, önde kıkırdak, arkada kemikten oluşan bir yapı mevcuttur. Genetik nedenli oluşabileceği gibi doğum sırasında veya sonradan gelen darbelerle ya da kalıtsal olarak bu yapıda sağa, sola kaymalar veya kırılmalar oluşabilir. Buna halk arasında burun kemiğinde eğrilik, tıpta ise septum deviasyonu adı verilir. Burunda dışarıdan da eğrilik olabileceği gibi, dışarıdan tamamen düzgün görünen bir burunda da kemik eğriliği ( deviasyon ) bulunabilir. Deviasyon kelimesi, köken olarak latince ‘deviatio’ (eğrilik, sapma) dan gelmektedir. Burun içinde septum (bölüm) adı verilen her iki burun boşluğunu ayıran kıkırdak-kemik yapının düzgün olmayışı deviasyon’a işaret eder. Eğrilik hafif, önemsiz olabileceği gibi bazı hastalarda tıkanıklık oluşturacak derecede belirgin olabilir. Bazı hastalarda da burun dış görünümünde bozukluk ile birlikte olabilir.
Burun bölmesi eğriliklerinde dil paslanıyor, lezzet duyumu azalıyor, ağızda koku oluşuyor, gıcık ve öksürük gelişiyor. Uyku bozuklukları, sabahları güne yorgun başlama ve dikkat dağınıklığı da sıkça görülüyor. Özellikle geceleri nefes alma sonucunda farenjitin ortaya çıkışı kolaylaşıyor. Deviasyon sinüzit, larenjit ve bronşiti de tetikleyebiliyor. Uzun süreli burun tıkanıklığı olan kişilerde orta kulak iltihapları, buna bağlı işitme kayıpları, göz ağrıları ve göz sulanması da gelişebiliyor.

Septum Deviasyonun en fazla oluşturduğu şikayet burun tıkanıklığıdır. Burun tıkanıklığı geceleri daha fazla hissedilebilir. Aynı zamanda horlama, çabuk yorulma, baş ağrısı, geniz akıntısı, öksürük gibi şikayetlerde hastayı rahatsız edebilir. Septum Deviasyon yaptığı burun tıkanıklığı sonucu hastanın rahat nefes almasını engeller. Ayrıca özellikle geceleri ağızdan nefes alma nedeni ile solunum havasının nemi ve ısısı ayarlanamaz ve farenjitin ortaya çıkışını kolaylaştırır. Sinüslerin normal çalışmasını engelleyerek sinüzite, oluşturduğu geniz akıntısı ile de larenjit ve bronşite yol açabilir. Özellikle ileri yaşlarda oksijen alınmasını azalttığı için akciğer ve kalp hastalıklarının oluşmasına veya mevcut hastalığın iyileşmesinin zorlaşmasına neden olabilir.

Burun içi bölme çoğu kimsede düz olmadığı için hastaya rahatsızlık vermeyen hafif derecedeki deviasyonların tedavisi gerekmez. Ancak problem oluşturan deviasyonlar tedavi edilmelidir ve bunun da tek yolu ameliyattır. Deviasyon ameliyatında kemik ve kıkırdaktaki eğri kısımların düzeltilmesi işlemi yapılır. Düzeltilemeyecek kadar eğri kısımlar dışarı çıkartılır. Bazen dışarı çıkarılan kıkırdakların bir kısmı düzeltilerek yerine konur. Ameliyat hem sınırlı uyuşturma hem de genel anestezi ile yapılabilir. Ameliyattan sonra burun içine tampon konur. Burun içinden çalışıldığı için dışarıda herhangi bir ameliyat izi olmaz. Bu ameliyat son zamanlarda endoskopik yöntem (görüntülü yöntem) ile de yapılmasına rağmen sadece septum deviasyonu olan hastalarda mutlaka gerekli değildir. Burun tıkanıklığı yapan, burun enfeksiyonlarına neden olan kıkırdak-kemik eğriliği için tedavi metodu cerrahidir. Erkeklerde 17–18, bayanlarda ise 15–16 yaşından sonra uygulanabilir. Nadiren, bu yaşlardan önce uygulanacak bir cerrahinin, koruyucu cerrahi yaklaşım ile gerçekleştirilmesi gerekir. İlaçla tedavisi yoktur. Ameliyatla düzeltilmelidir. Genç yaşlarda bir sorun oluşturmuyor gibi görünse de yaş ilerledikçe solunum problemlerinde artmalar, kalple ilgili sorunlar doğurabilir. 18 yaşını doldurulduktan ve kemikler olgunlaştıktan sonra ameliyat edilmesi uygundur. Ancak bazı özel durumlarda daha erken yaşlarda da müdahale yapılabilir.

Septum Deviasyon ameliyatı komplikasyon oranı son derece düşük bir ameliyattır. Nadiren burun içindeki bölmede hasta için herhangi bir sakınca yaratmayan delik oluşabilir. Burun bölmesinden aşırı miktarda kemik ve kıkırdak çıkartılırsa burun sırtında bir çökme oluşabilir. SD ameliyatı, ameliyat tekniğindeki son gelişmeler ile kolay bir ameliyat olarak kabul edilir. Ancak yine de bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. Hem lokal hemde genel anestezi bazı riskler taşımaktadır. Ancak bu da son derece azalmış bir risktir. Ameliyat süresi değişmekle birlikte yaklaşık 20-40dk olarak kabul edilir. Ameliyat sonunda hastanın burnuna tampon konur ve bu tamponlar yaklaşık 48 saat yerinde bırakılır. Son zamanlarda silikon tamponlar uygulanarak hastanın rahatsızlık duyması engellenir. Tamponlar çıktıktan sonra hasta normal hayatına devam eder.


(alıntıdır)
 
Septum Deviasyon


Septum nedir?

Septum, burnu içeride normalde iki eşit parçaya bölen bir duvardır. Önde kıkırdak ve arkada da ince bir kemik parçasından oluşur ve üzeri deriye benzeyen mukoza olarak adlandırılan bir örtü ile kaplıdır. Burun boşluğunun her iki tarafında ise konka adı verilen, burun salgılarını sağlayan ve burun fizyolojisinin devamı için gerekli olan etler bulunur. Bu organlar her iki yanda üçer tane olmak üzere 6 adettir. Bazı kişilerde daha fazla da olabilir.


septumnormalae0.gif
septumdev2ex0.gif


Normal burunda septum orta hatta ve konkalar normal büyüklüktedir. Septum deviasyonu varlığında hava geçişi daralır ve konkalarda büyümeler oluşur



Septum deviasyonu nedir?

Basitçe eğri duran septum denilebilir. Septumun tamamı veya bir parçası orta hatta değildir ve eğri olduğu tarafta burun hava geçişini daraltır. Genellikle doğum sırasında veya daha sonra olan darbelere bağlıdır. Deviasyon ne kadar fazlaysa burun tıkanıklığı da o kadar fazla olmaktadır. Tıkalı olmayan taraftan soluk alınabildiği için hastalar genellikle bunun farkına varmazlar. Ancak zaman içinde normal tarafta reaksiyon olarak ödem ve et büyümeleri (konka hipertrofileri) oluşur ve burun tıkanıklığı belirgin hale gelir.

Septum deviasyonu başka nelere yol açar?

Akciğerler için gerekli hava mutlaka burundan geçmelidir. Bu geçiş sırasında hava ısıtma, nemlendirme ve temizlenme gibi işlemlere tutularak akciğerlere uygun hale getirilir Deviye septum sonucu burundan hava geçişi azalır. Ağızdan alınan işlenmemiş hava üst solunum yolları ve akciğerlerde problemlere yol açabilir. Deviasyon ve hipertrofiler nedeniyle hava geçişinin bozulması aynı zamanda normal burun salgılarının da hareketini bozarak bunların daha koyu bir hale gelmesine neden olur. Hasta bunu geniz akıntısı olarak algılar. Bu salgıların koyulaşması ve özelliklerini kaybetmesi sonucu rahatsızlık daha da artarak sinüzit ve polipler gibi hastalıkların oluşması kolaylaşır.

Bir diğer sorun da burunda bulunan koku alma bölgesinin tıkanmasıyla koku moleküllerinin bu bölgeye ulaşamaması sonucu koku almanın azalmasıdır.

Nasıl düzeltilebilir?

Uygulanacak tek tedavi bu eğriliğin bir ameliyatla düzeltilmesidir. Septoplasti adı verilen bu cerrahi teknikte mukozaya zarar vermeden eğri olan septum bölgeleri kıkırdak desteği korunarak düzeltilir. Bazı cerrahlar tarafından uygulanan tekniklerde ise septum kıkırdaklarının tamamen çıkartılması sonucu burun sırtında düşmeler ve şekil bozuklukları görülmektedir.

Bu yöntemde tüm işlemler burun içerisinden yapılır ve dışarıda herhangi bir kesik izi görülmez. Anestezi lokal veya genel olabilir. Donanımlı ameliyathanelerde uygulanan genel anestezinin riski bugünkü olanaklarımızla oldukça düşüktür. Ameliyat sonrası buruna yerleştirilen burun tamponları genellikle 1-2 gün tutulmaktadır. Günümüzde kullanılan tamponlar burnu zedelemeyen ve biriken kanları emen yumuşak özelliktedir. Uygulanması ve çıkartılması ağrıya neden olmaz.

İyileşme ne kadar sürer?

Yüzde herhangi bir şişme veya morarma görülmez. Hasta genellikle aynı gün evine yollanır. Ertesi gün her türlü faaliyetini yapabilir ve birkaç gün içerisinde işine dönebilir. Ancak tam olarak burun dokularının iyileşmesi 2 haftayı bulmaktadır.

Konka hipertrofisi nedir?

Burun içerisinde her iki tarafta yanlarda bulunan konkalar (alt, orta, üst konkalar) burun fizyolojisinde önemli rollere sahiptir. Ancak bazı durumlarda reaksiyoner olarak büyüyebilirler (hipertrofi). Böylece burun tıkanıklığına neden olurlar. Aslında burnun bir boru gibi tamamen açık olması istenilen bir durum değildir. Solunan hava bu konkalara çarparak gerekli işlemlerden geçirilmelidir (ısıtma, nemlendirme, temizlenme gibi). Bu nedenle bu konkaların tamamen çıkartılarak burun hava geçişinin açılması başlangıçta hastaya faydalı ve rahatlatıcı gibi görülürse de zamanla burun fonksiyonlarının bozulmasına bağlı olarak hastanın şikayetleri daha fazla artar ve tedavisi imkansız bir hale gelir. Bu konkaların ilaç kullanılarak ve özellikle piyasada halk tarafından iyi bilinen burun damlaları kullanılarak küçültülmeye çalışılması ileride yakınmaların daha da artmasına neden olur. Rinitis medikamentosa adı verilen bu durumda tedavi başlangıcında bu tür ilaçların öncelikle kesilmesi gerekir.

Tedavisi

Öncelikle konka hipertrofisinin nedeni anlaşılmalıdır. Bir alerji varlığında uygun tedavi başlanmalıdır. İlaç tedavisine yanıt alınamayan durumlarda bazı cerrahi uygulamalar yapılmaktadır. Birçok hekimin başvurduğu total konka rezeksiyonu (kesilip çıkartılması) tercih edilen bir yöntem değildir. Ancak fonksiyon kaybına yol açmayan kısmi çıkartmalar yapılabilir. Konka hipertrofisi tedavisinde son kullandığımız yöntem radyofrekansla küçültme ameliyatıdır. Bu yöntemde radyo dalgaları veren bir cihazla konkaların içine girilerek dokuyu bozmadan yeterli küçültme sağlanır. Bu girişim lokal anestezi altında rahatlıkla yapılır ve ameliyat sonrası kanama ender olduğu için bir tampon da konulmaz.


(alıntıdır)
 
burun ameliyatında yaz kış dönemi farkeder mi?doktorum deviasyon olduğu için ameliyat olmam gerektiğini söyledi....
 
paylaşımın için teşekkürler, bir deviasyon lafı dönüp duruyor ama bu kadar net bilgim yoktu :)
 
ben 3 gün önce septum deviasyonu tanısıyla ameliyat oldum hiç korkulacak bir ameliyat değil sadece ameliyattan sonra burna takılan tampon rahatsız edici oluyor ama oda sadece 2 gün yada 1 buçuk gün sonra alınıyor.
 
Merhaba,
Doktorum burnumdaki tıkanıklık için mukozal kalınlaşma teşhisi koydu. Narkoz uygulanarak yarım saatlik bir operasyonla 1 hafta içinde iyileşeceğimi 2 gün istirahat etmem gerektiğini söyledi. Sizce kışın bu operayonun olmasında bir sakınca var mıdır? Birde burun kemik ameliyatı septum olarak gözüküyormuş ameliyatım. Estetik açıdan burnumda bir değişim söz konusu mu?
Şimdiden teşekkürler..
 
Kizlar merhaba septoplasti ve konka ameliyati oldum. bugun tamponlarini aldirmis biri olarak tecrubelerimi paylasmak isterim  belki gec oldu ama benim gibi daha önce forum forum dolaşan arkadaslara bi bilgi olur en azindan 
Cok kisa bi zaman icinde ameliyat kararı verdim ve 1 hafta sonraya gunu aldim aklimda cok fazla soru vardı yalan yanlış bir suru sey okudum internette cogu goz korkutucu seylerdi ne yazik ki :/
Ameliyatimi persembe gunu oldum genel anestezi ile. Oncesinde cok fazla korkum vardi ama ameliyata dair hic bir sıkıntı olmadı 1 saat 20dk icinde de bitti kendime geldigimde odadaydim anesteziye bagli oksurmelerim vardi onun disinda burnumda tampon olduğunu bile hissetmemistim hatta kendime geldigimde tamponu ne zaman takicaksiniz diye sormusum  benim tamponlarim silikondu bu arada ilk gun epey kanamam oldu bi gece hastanede yatirdilar duzenli olarak kntrl edildim (ozelde olmanin avantaji sanirim) ve yuzumde en kucuk morarma veya çökme yoktu. Bugun tam 1 hafta oldu ve tamponlarini aldilar cikarirken tahmin ettigimin cok cok altnda acima degilde biraz gerildigini hissediyosunuz cunku biraz genis bi silikon cikarmasi gayet kolay saniyeler surdu. Sonrasinda beni zorlayan vakumla burnumun icindekilerin cekilicek olmasiydi onlarda alindiktan sonra o bir haftalik aciyi nefes alamama durumunu unuttum suan verilen badem yagi jeli ve yikama suyunu kullaniyorum. Tampon cikmadan oncede bol bol badem yagi kullandim ve deniz suyu spreyi kullandim. Badem yagini cok kullanmis olmamin etkisinden dolayi burnum daha rahat temizlendi ve tampon daha kolay çıktı (doktorum oyle soyledi) eger ameliyat olmaya henuz karar vermediyseniz bence hic dusunmeyin ertelemenin hic anlami yok sadece çektiğiniz eziyet 1 hafta o da nefes alamama sorunu ne kdar silikon ve ici delikte olsa nefes almak cooook zor :/
burnumda hic bir degisim olmadii dis gorunum olarak zaten bu niyetle gtmemistim. Estetik eklendigi zaman eziyet ciddi oranda artiyor isin icine alcida girince :/


Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
 
Back
X