- 6 Ağustos 2014
- 961
- 2.445
- 358
- Konu Sahibi hayatisiltisi
-
Bu aralar ben de çok düşünmeye başladım gönüllü anneliği. Prosedür nasıl işliyor? Belirli Günler'de Alıp sonra geri yurda mı bırakıyorsunuz?
Çok istiyorum ama Çocuklarım çok küçük olduğu için devamlılık sağlayamayıp ihmal ederim diye korkuyorum. Bilgiler için teşekkürler. Sizi tebrik ederim :) en kısa zamanda evladınıza kavuşmanız dileğiyle.İller arası sanırım bazı uygulama farklılıkları oluyormuş, o yönde dönüşler aldım. ben kendi yaşadığımı anlatabilirim.
Evlat edinmeye başvurmadan önce de, sonrasında da dönem dönem kurumu arayıp, gönüllü olarak yapabileceğim birşey var mı diye sordum. her seferinde şuan ihtiyaç yok dendi. Okuduğum yazılar arasında gönüllü annelik diye bi,r kavram buldum ve bu kez radaığımda durumumu anlatarak gönüllü anne olmak istediğimiz sööyledim. yaz başıydı... gelin görüşelim dendi, ertesi sabah kuruma gittim. ev ve kurum arası oldukça uzak, yaklaşık 2 saat sürüyor, 4 vasıta değiştiriyorum giderken. bu yüzden bir heves olup olmadığını sorguladılar. hangi konda yardımcı olabileceğimi sordular, ne gerekiyorsa dedim. ders çalıştırmak, kitap okumak, oyun oynatmak, gerekirse banyo/beslenme/aalt değiştirme veya birebir ilgilenme. yaş veya kız/erkek oluşu farketmez, işe yaramak istiyorum sadece dedim. hazırlamam gereken evrak listaesini alıp çıktım. yarım günde halledilebilecek evraklar, resim, ikametgah, adli sicil, sağlık raporu, nüffus kaydı vs gibi evraklar.
evrakları hazırlayınca randevu alıp gittim. uzman odaya girerken, arkasından minik bir kafa çıkıp saklandı :) Oğlumla o gün tanıştık, 9 yaşında. yaklaşık 15-20 dk vakit geçirdim. ikimiz de heycanlı ve çekingendik. zamanla iikimiz de çok yol kat ettik :)
ilk dönemde her hafta aynı gün ve aynı saate kuruma gittim. haftada yarım gün (günü ve saat aralığını uzmanla beraber belirledik). kurum içinde vakit geçirdik bu süreçte. oyun oynadık, kitap okuduk, sohbet ettik, resim yaptık. ben giderken yanımda çocuk dergisi götürüyordum, içinden çıkan bulmacalar vs de keyifli oluyordu... mesela sünnet olurken vs yanına gittim, eğlencesine davet edildim.
Normalde yaklaık 6-8 ay sonra aşamalı olarak dışarı çıkarma hakkınız doğmaya başlıyor. devamlılığınıza inamaları ve çocukla ilişkinize bağlı sanırım. bir de bebek olmamasının etkisi olabilir. burada 3 yaş altının yanlarına bile sokulmuyor ziyaretçiler. önce birkaaç aat, sonra artarak süreyi uzatabileceğimiz, sonrasında gerekli ev ziyareti ve incelemeler ardından evde misafir etme hakkımızın doğacağı söylendi.
bu süreçte benim oğlum yuvadan, sevgi evlerinden birine nakledildi. sevgi evine geçince görme hakkım haftada birden ayda bire çekildi. evin adresi verilmiyor ve dışarda bir yerde çocuğu teslim alıp/veriyorsunuz.
Bu arada ev ziyaretimiz de oldu, sevgi evine geçince uzmanımız değişti, baştan görüşmeler yaptım. 2 gün önce ilk kez eve geldi oğlum :) akşama kadar beraberdik ama akşam olunca, henüz onayımı çıkmadığı için geri götürmek zorunda kaldık.
şuan valilik onayını bekliyoruz, o da çıkınca dönem dönem evde yatılı da kalabilecek. sevgi evindeki bir çocuk için, tüm prosedürler tamamladıktan ve gerekli süreler geçtikten sonra: ayda 1 tam gün dışarda görüşme, haftada 1 kere telefonla konuşma ve yılda 70 gün evinizde misafir etme hakkınız oluyor. en azından İzmir'deki uygulama bu yönde :)
Eğer fırsatınız vrsa, devamlı gidebilirim diyorsanız emin olun manevi olarak tatmin olmak dışında hayata bakışınız bbile değişiyor. hem oradaki çocuklar açısından çok çok faydalı bir iş yapmuş oluyorsunuz hem de kişisel olarak hayatta büyük bir yol alıyorsunuz :)
İller arası sanırım bazı uygulama farklılıkları oluyormuş, o yönde dönüşler aldım. ben kendi yaşadığımı anlatabilirim.
Evlat edinmeye başvurmadan önce de, sonrasında da dönem dönem kurumu arayıp, gönüllü olarak yapabileceğim birşey var mı diye sordum. her seferinde şuan ihtiyaç yok dendi. Okuduğum yazılar arasında gönüllü annelik diye bi,r kavram buldum ve bu kez radaığımda durumumu anlatarak gönüllü anne olmak istediğimiz sööyledim. yaz başıydı... gelin görüşelim dendi, ertesi sabah kuruma gittim. ev ve kurum arası oldukça uzak, yaklaşık 2 saat sürüyor, 4 vasıta değiştiriyorum giderken. bu yüzden bir heves olup olmadığını sorguladılar. hangi konda yardımcı olabileceğimi sordular, ne gerekiyorsa dedim. ders çalıştırmak, kitap okumak, oyun oynatmak, gerekirse banyo/beslenme/aalt değiştirme veya birebir ilgilenme. yaş veya kız/erkek oluşu farketmez, işe yaramak istiyorum sadece dedim. hazırlamam gereken evrak listaesini alıp çıktım. yarım günde halledilebilecek evraklar, resim, ikametgah, adli sicil, sağlık raporu, nüffus kaydı vs gibi evraklar.
evrakları hazırlayınca randevu alıp gittim. uzman odaya girerken, arkasından minik bir kafa çıkıp saklandı :) Oğlumla o gün tanıştık, 9 yaşında. yaklaşık 15-20 dk vakit geçirdim. ikimiz de heycanlı ve çekingendik. zamanla iikimiz de çok yol kat ettik :)
ilk dönemde her hafta aynı gün ve aynı saate kuruma gittim. haftada yarım gün (günü ve saat aralığını uzmanla beraber belirledik). kurum içinde vakit geçirdik bu süreçte. oyun oynadık, kitap okuduk, sohbet ettik, resim yaptık. ben giderken yanımda çocuk dergisi götürüyordum, içinden çıkan bulmacalar vs de keyifli oluyordu... mesela sünnet olurken vs yanına gittim, eğlencesine davet edildim.
Normalde yaklaık 6-8 ay sonra aşamalı olarak dışarı çıkarma hakkınız doğmaya başlıyor. devamlılığınıza inamaları ve çocukla ilişkinize bağlı sanırım. bir de bebek olmamasının etkisi olabilir. burada 3 yaş altının yanlarına bile sokulmuyor ziyaretçiler. önce birkaaç aat, sonra artarak süreyi uzatabileceğimiz, sonrasında gerekli ev ziyareti ve incelemeler ardından evde misafir etme hakkımızın doğacağı söylendi.
bu süreçte benim oğlum yuvadan, sevgi evlerinden birine nakledildi. sevgi evine geçince görme hakkım haftada birden ayda bire çekildi. evin adresi verilmiyor ve dışarda bir yerde çocuğu teslim alıp/veriyorsunuz.
Bu arada ev ziyaretimiz de oldu, sevgi evine geçince uzmanımız değişti, baştan görüşmeler yaptım. 2 gün önce ilk kez eve geldi oğlum :) akşama kadar beraberdik ama akşam olunca, henüz onayımı çıkmadığı için geri götürmek zorunda kaldık.
şuan valilik onayını bekliyoruz, o da çıkınca dönem dönem evde yatılı da kalabilecek. sevgi evindeki bir çocuk için, tüm prosedürler tamamladıktan ve gerekli süreler geçtikten sonra: ayda 1 tam gün dışarda görüşme, haftada 1 kere telefonla konuşma ve yılda 70 gün evinizde misafir etme hakkınız oluyor. en azından İzmir'deki uygulama bu yönde :)
Eğer fırsatınız vrsa, devamlı gidebilirim diyorsanız emin olun manevi olarak tatmin olmak dışında hayata bakışınız bbile değişiyor. hem oradaki çocuklar açısından çok çok faydalı bir iş yapmuş oluyorsunuz hem de kişisel olarak hayatta büyük bir yol alıyorsunuz :)[/QUOT
Merhaba. Umarim gorursunuz. Benim uzun zamandir dusundugum ve kalbimde olgunlasmasini bekledigim bir konu. Internetten aratirken yazinuza rastladim ve duygulanarak okudum.
Oncelikle tebrik ediyorum. Anne olan, anne olmak isteyen her kadinin en az bir kere dusundugu bir seydir sanirim bu. Hepimizin icinde kanayan yara o cocuklar. Bende uzun zamandan beri orada beni bekleyen cocuklar var dusuncesi icindeyim. Artik zaman kaybetmek istemiyorum. Iki oglum var biri daha 15 aylik ama onlardan calacagim haftada yarim gun, bana bize topluma bir insan kazandiracaksa bundan guzeli olamaz.
Sormak istedigim su, gonullu annelik basvurusunu direk yurt mudurlugune mi yaptiniz yoksa aile ve sosyal politikalar il mudurlugune mi? Ya da shcek mudurluklerinden birine mi. Yardimci olursaniz sevinirim. Basvuru ve sonrasi asamalari cok guzel anlatmissiniz. Kafamda hic bir soru isareti kalmadi.
Buralarda direk yurtlara gidip hic bir sey yapamiyoruz. Telefonda shcek aramak da ose yaramiyor.
Cevabinizi bekliyorum. Oglunuzun gozlerinden opuyorum. Umarim diger yavrunuza da en kisa surede kavusursunuz.
Cok tesekkurler. Gerekli telefonlari internetten buldum. Pzt arayacagim insallah. Haber vermeye calisirim. Tekrar tesekkurler.Merhabalar :)
Oğulların çok tatlı, maşallah, Allah'ım sağlıkla büyütsün, upuzun, mutlu ve çok güzel hayatları olsun. Yakışıklıları benim için öpersen çok sevinirim :)
Ben direk yuvayı aramıştım, gönüllü annelik ile ilgili bilgi almak istediğimi söyledim ilgili kişiye aktardılar. Ertesi gün gidip yüzyüze görüştük. Ama İzmir'de yuva, evlat edinme birimi, koruyucu aile birimi hep aynı komplekste. belki o yüzden gönüllü annelikle ilgili uzmanlar da oradadır. ama diğer yandan görüştüğüm uzman aynı zamanda çocukların aileleri geldiği zaman görüşen veya o görüşmeleri de ayarlayan kişiydi. Yani ilk etapta yuvayı arayabilirsiniz. Ben üçüncü aradığımda görüşmeye gittim, o sırada çeşitli nedenlerle uygulama yok vs denilebilir. yılmayın dönem dönem arayın :) hatta shcekin müdürlüğünü de arayabilirsiniz, belki oradan yönlendirilerek aramak daha etkili olabilir.
Oğlumla tanıştığımdan beri hayata bakışım çok değişti benim, yani sadece oğlumun yüzü gülmekle kalmıyor, o da bana çok şey öğretiyor :) Umarım gönlünüzden geçtiği gibi gelişir olaylar. Çok güzel bir yüreğin var gerçekten, herşey çok güzel olsun. gelişmelerden haberdar edebilirsen çok sevinirim :)
Sevgilerimle...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?