• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

dini paylaşım alanı

http://suffagah.com/gercekten-iman-ediyor-musun-nouman-ali-khan

Altyazı:

Her kim Allah’a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse elbette Rabbleri katında bunların ecirleri vardır, bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir. (Bakara / 62)
Bu ayette Allah, hem bir çocuğun anlayacağı kadar basit aynı zamanda çok kuvvetli bir iman tanımında bulunmuştur.
İman en temel şeydir, her inanan için iman en temel şeydir.
Ama Allah bize, İman’dan gelen dünya görüşünün hayatı değiştirmek olduğunu söylüyor? Size ne olduğunu izah edeyim
Allah bu ayette imanın 3 yönünden bahsediyor.
Her kim Allah’a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse…
Ahirette güvende olmak için, Allah bu üç şeyden bahsediyor. \N’bunlara bir korku yoktur, bunlar mahzun da olacak değillerdir.’
Allah (azze ve cella) bu ayetten önce İsrailoğullarının işlediği çok kötü günahlardan bahsediyor, bunlardan bahsetmiştik.
Şimdi ilk iman ‘Allah’a iman’dır. buyuruyor.
Allah’a iman’ın gerekli bi neticesi ise kesinlikle ve kesinlikle ahirete imandır.
Bu Allah’a imanın bir neticesidir. Eğer Allah’a iman etmiyorsan, bu hayattan sonra bir hayatın varlığını kabullenmek sana zor gelir.
Lakin eğer Allah’a iman edersen, mantıklı bir neticesi olarak ahirete iman edersin.
Eğer Allah’a iman ediyorsak, yaptığı her şeyin kusursuz olduğuna inanmaz mıyız ? Muazzam olduğuna ? değil mi
Bir filozof veya ateiste göre; ‘Eğer bir İlah varsa, her açıdan kusursuz olmalıdır.’\N-Evet, kabul.
Yani eğer bir şeyi kusursuzdan daha kötü yapmışsa, ilah değildir artık. Yaptığı herşeyin kusursuz olması gerek.
Bu dünyayı yarattı değil mi ? \N-Evet\NŞimdi dünyaya bir bak etrafında ne görüyorsun ? Adalet mi adaletsizlik mi ?
Adalet görmüyorsun, adaletsizlik görüyorsun. Masum insanlar öldürülüyor, çocuklar hastalıktan dolayı ölüyor,
Görüyoruz diktatörler binlerce insanı öldürüp kaçıyorlar.
Bir adam 10 kişiyi öldürüyor, ona en fazla ne yapabilirsin ?
Ona verebileceğin en adil ceza ne ?
Onu öldürebilirsin tamam, peki kaç defa ?
Bir defa. Eğer bir insan öldürürse onu bir defa öldürebilirsin, eğer 1000 kişiyi öldürürse onu yine bir defa öldürebilirsin.
Burdan çok basit bir sonucu elde edebiliriz, burda adalet yok
Sonuç olarak bu dünyada gerçek bir adalet yok.
Adil olmayı deneyebilirsin ama bu dünyada kusursuz adalet yok.
Bu ateistlerin kendilerini haklı çıkarmak için kullandıkları yollardan biridir. Şöyle derler;
Bak, eğer bir İlah olsaydı bu adaletsizliklerin hiç biri olmazdı.
Hayır, bir şeyi atlıyorsun.
Bir İlah var
Çünkü bu işlenen suçların hepsi daha sonra karşılığını alacak.
Hiç bir suç habersiz kalmayacak
Hiçbir şey habersiz değil, herşey kayıt altında
ve burda yaşattığın hiç bir acıya taviz verilmeyecek, hepsini ödeyeksin.
Ne diyoruz buna; Ahiret.
Başka bir deyişle, eğer ahirete inanmıyorsan, Allah’ın adil olduğunu kabul etmezsin.
Allah’ın adaleti neye inanmanı gerektirir ? -Ahirete
Evet, mantıken ikiside uyuştu. Şimdi eğer ahirete inanıyorsan, ahirette kazançlı olmak istemez misin ?
ve ahirette Allah tarafından sorgulanacağını kabul ediyorsun, dosdoğru yaşamaz mısın ?
İlk olarak Allah’a iman, mantıklı bir gerekçesi olarak Ahirete iman,
ve ahirete iman ediyorsan neye önem vermen gerekir ? – Salih amel
Sadece üç cümle ile mükemmel bir gerçeklik ortaya kondu.
Her kim Allah’a ve ahiret gününe gerçekten iman eder ve salih amel işlerse…
İşte bir müslümanın zihniyeti, bu kelimelerde yatıyor.
Bunların hepsi birbiriyle ilişkili, öyle ki tersten bakınca da durum böyle.
Eğer kendin yeteri kadar salih amel işlemiyorsan, neyin zayıf ?
Ahirete imanın zayıf !
Bilemiyorum, eğer yaptıklarımdan daha fazlasıyla ödüllendirileceksem, zamanımı boşa harcamaya değmez.
Hayatımda açıkça yaptığım şeyler var ki, bu şekilde zamanımı faydalı kullanıyorum.
Başka bir deyişle, eğer kendini iyi şeyler yapmak konusunda inandıramıyorsan, bu iyi olmamanla değil, ahirete imanının zayıflığıyla alakalıdır.
Ahiretle ilgili yeteri hatırlatıcı tavsiye almıyorsundur.
Fakat eğer Ahirete iman’ın zayıfsa, neye sebep olur ?
Allah’a imanın zayıflar, Allah’ı unutmaya başlarsın.
Tersi de bu işte..
Eğer salih amel işlemeye devam edersen, ahirete imanın kuvvetlenir,
ve eğer ahirete imanı kuvvetlendirirsen, Allah’tan olan beklentilerin artar, Allah’a olan imanın kuvvetlenir.
Tersi de doğru. İşte bu muazzam yöntem bize verildi.

Paylaşmak Sünnettir:

Hz. Peygamber (s.a.v) Döneminde İlim Öğrenme Yolları
{total}<\/strong>shares<\/small>"}" style="box-sizing: border-box; -webkit-tap-highlight-color: transparent; -webkit-font-smoothing: subpixel-antialiased; text-align: center; display: inline-block; margin-right: 15px;">92SHARES

Share on TwitterShare on Facebook
MART 10, 20160 LİKE 501

Hz Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem) her şeyde olduğu gibi ilim hususunda da ashabına rehberlik etmiştır. O ilmin ve öğrenmenin lüzumunu sadece tavsiye etmekle kalmamış bizzat uygulamalarıyla çevresindekilere de göstermiştir. Onun için İslam’da ilk öğretmen Hz Peygamber’in(salallahu aleyhi ve sellem) kendisidir.

Müslümanların ana kaynağı olan Kur’an, Hz Peygamber’e 23 sene içinde tedricen nazil olmuş, peyderpey gelen bu ayetleri O( salallahu aleyhi ve sellem), ashabına izah ederek tatbikatını göstermiştir. İşte Kur’an ayetlerinin açıklaması durumunda olan hadisler ve onun uygulanmasında oluşan sünnet, Hz. Peygamber döneminin belli başlı ilim falıyetlerını teşkil etmektedir. Daha doğrusu Kur’an, Sünnet ve Hadis bu dönemde bir bütünlük gösteriyor. Müslümanlar ilim öğrenme, öğretme, yayma çalışmalarını bu çerçeve içerisinde gerçekleştiriyorlardı. Böylece Hz. Peygamberin(salallahu aleyhi ve sellem) Müslümanları ilme teşvik eden ifadeleri, aynı zamanda Kur’anı Kerim’i ve onun açıklaması olan hadisleri de ihtiva ediyordu. Hatta büyük ölçüde bu iki kaynağın öğrenilmesine yönelik bir teşvik söz konusuydu.

Müslümanlar da dinleriyle ilgili bilgileri öğrenmekte büyük bir arzu göstermişler, kadın erkek ayırım yapmadan ve hiç çekinmeden Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem)’e başvurmuşlar, bu karşılıklı ilim öğrenme ve öğretme faliyetlerine katılmışlardır.

1. Müzakere

Sahname-i_Selim_Khan_9r.jpg

Sahabenin bir çoğu çeşitli işlerinden dolayı her zaman Hz. Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)’in yanında bulunamıyorlardı. Dolayısıyla O (salallahu aleyhi ve sellem)’nun söylediklerini ve yaptıklarını her zaman duyma ve görme imkanına da sahip değillerdi. Ashab çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerinde Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem)’den duyup gördüklerini, aralarında müzakere ederek birbirlerine naklederlerdi. Böylece hadısi bilenler bilmeyenlere öğretmiş olurdu. Bu müzakere daha çok Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem)in mescidinde ve suffe denilen fakir ve kimsesiz sahabelerin barındığı kısımda olurdu.

2. Ezberleme

kuran.jpg

Hadislerin yazılmasının Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem) tarafından yasaklandığı ilk yıllarda hadisler sadece ezberlenerek muhafaza edilmekte ve müzakere yoluyla yanlış veya eksiklikler telafi edilmekteydi. Bu ezberleme faaliyeti Hz Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)in ”Bizden bir hadis işitip de onu ezberleyen ve sonrada başkasına tebliğ eden kimsenin Allah yüzünü ağartsın” (Ebu Davud,ilim 10,Tirmizi, İlim 7) şeklindeki hadisi dahada yoğunlaştırmış bu şekilde birçok Hadis öğrenilerek başkalarına anlatılmıştır.

3. Yazma

12237037_758906747570837_1353882431_n.jpg

Hz. Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)in hadisleri yazmaya müsaade etmesinden sonra birçok sahabe ezberledikleri hadisleri yazıylada tesbit etmişler, hafızasına güvenmeyen bazıları ise yazma işine daha çok önem vermişlerdir. Bizzat Hz. Peygamber(sallallahu aleyhi ve sellem)’in bazı sünnetleri ihtiva eden bir kitapçık yazdırarak Yemen’e gönderdiği kaynaklarda belirtilmektedir.

4. İlim Meclisleri

muslim-_scientists.jpg

Sahabe zaman zaman Hz. Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)’in çevresine oturur, O’nu (salallahu aleyhi ve sellem) dinler söylediklerini öğrenirdi. Gennellikle bir namazdan sonra yapılan bu toplantılara katılan sahabeler, O’nun (salallahu aleyhi ve sellem) emirlerini, tavsıyelerini nasihatlarını dinlerler böylece Hadisleri öğrenmiş olurlardı. Böyle toplantılar sık sık yapılırdı. Böyle ilim meclislerine katılabilmeleri için kadınlar içinde özel bir gün ayrılmıştı. Hz. Peygamber bu günde kadınları toplayarak onları eğitirdi.

5. Soru Sorma

1489299_377002339112918_409494044_n.jpg

Hz Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)’in peygamber olduğu sıralarda etrafındaki halk cahildi yaşadıkları çöl hayatının kıt imkanları yüzüznden seviyeleri çok düşüktü. Onun için Hz. Peygamber’e sık sık bilmedikleri anlamadıkları yerleri sorarlardı ve Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem) bu sorulara cevap verirken onları bilgi ve anlayış seviyelerini dikkate alırdı. Tekrar tekrar soru sorulmasını önlemek için sorulara etraflıca cevap verir böylece Sahabeler kendi sorularının cevaplarını aldıkları gibi konuyla ilgili diğer hükümleri de öğrenmiş olurlardı.

6. Takip

Nizamiye.jpg

Sahabeden bazıları Hz. Peygamber (salallahu aleyhi ve sellem)’in devamlı yanında bulunur ve onlardan Hadis öğrenirlerdi. Bunlardan en meşhuru Ebu Hureyre(r.a) şöyle diyor mühacir kardeşlerimiz çarşıda ticarette, ensar kardeşler bağ bahçe gibi malların başında çalışmakla meşgul oluyorlardı. Ebu Hureyre (ra) karın tokluğuna Hz. Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)’e hizmet ediyor. Onların görmediklerini görüp bilmediklerine şahit oluyordu. Ashaptan Medine dışında bulunanlar veya daha uzakta oturanlar gelip Hz. Peygamber(salallahu aleyhi ve sellem)’in yanında günlerce kalırlardı. Böylece İslam’ın esaslarını O’nun (salallahu aleyhi ve sellem) ağzından dinlemiş takbikatınıda görerek öğrenmiş oluyorlardı.

Kaynak: Ebu Davud, İlim; Tirmizi

Paylaşmak Sünnettir:

hayırdır inşaallah_?

çok şükür iyiyim bn
dişime dolgu yaptırdım bi ay olmadı daha akşam öldürdü beni beynime vurdu ağrısı evde ağrı kesicide kalmamış nişanlım gece vakti onlardan getirdi çok geç saate kadar uyuyamadım hala ağrıyor ama öyle zonklamıyor bide uykusuz işe gelince daha zor oldu

dişime dolgu yaptırdım bi ay olmadı daha akşam öldürdü beni beynime vurdu ağrısı evde ağrı kesicide kalmamış nişanlım gece vakti onlardan getirdi çok geç saate kadar uyuyamadım hala ağrıyor ama öyle zonklamıyor bide uykusuz işe gelince daha zor oldu
Allah kolaylık versin canım şifa versin inşaallah ..

inşallah canım senin hamilelik nasıl gidiyor ne kadarlık oldu cinsiyet belli mi
canım çok şüükür iyiyim şimdilik ...
:21:
işe başladım geçen çarşamba..
cinsiyetimiz erkek:KK46::KK200:
21.haftadayız inşaallah :)
hayırlısı ile bekliyoruz :)
perşembe randevumuz var inşaallah..heyecanlıyız :KK200:

canım çok şüükür iyiyim şimdilik ...
:21:
işe başladım geçen çarşamba..
cinsiyetimiz erkek:KK46::KK200:
21.haftadayız inşaallah :)
hayırlısı ile bekliyoruz :)
perşembe randevumuz var inşaallah..heyecanlıyız :KK200:
oo maşallah 5 aylık olmuş yaramaz :) Rabbim hayırlısıyla kucağına almayı nasip eder inşallah canım

inşallah canım edelim bol bol inşallah sen bi ara yazdıklarını fotoğraf çekip paylaşıyordun noldu

bazen ilgilenemiyordum yavrum
düzene oturtmaya çalışıyorum yaşamımı
sabah erken kalkıp Kur an okumak dergimi okumak gibi...

sen neler yapıyorsun_?
var mı olan etkinlik_?

bazen ilgilenemiyordum yavrum
düzene oturtmaya çalışıyorum yaşamımı
sabah erken kalkıp Kur an okumak dergimi okumak gibi...

sen neler yapıyorsun_?
var mı olan etkinlik_?
pek yok gibi tecvide gittiğim kişinin aileden iki tane cenazeleri oldu hemde aynı gün ara verdik burada bi hatim listesine devam ediyorum öyle işte

Back
X