Çok istediğim şey imtihanım mı olurmuş?
- “Bir şeyi çok istersen senin imtihanın olur.” dedi bir arkadaşım. Ama dinimizde duada ısrar etmemiz de isteniyor. Hayırlısı diyerek ısrar edebilir miyim?
-1-Yüce Yaradan’dan yalvararak ve ısrarla dilekte bulunmamız Allah’ın emridir.
2-İimtihanımız ise yaşadığımız her şeydir. Varlıkla yoklukla, darlıkla dirlikle imtihan oluruz, sabırlı ve şükürlü mü, hırslı nankör mü olduğumuz ortaya çıkar.
3-“Çok isteme!” derken kasıtları azimli yalvarmak değil, hırsla istemek olsa gerektir. Mümin çok istemeli ama hırsa kapılmamalıdır. Hırsın göstergesi istediği olmadığında üzüntü duymasıdır. Hırslı olmamız isteğimiz olmadığında Allah’a küsmemizden, kırılmamızdan veya üzülmemizden anlaşılır. Gerçek Mümin elinden geleni yapar ve elde ettiği sonuca da, “Rabbim’in takdirinde hayır vardır.” Düşüncesiyle ve teslimiyetiyle bakar. Hırs göstermemek, çabamızı zayi etmeyeceği konusunda Allah’a güvenmektir; takdirine razı olmaktır. “Neden kabul olmadı, ne kötülük ettim de Allah beni cezalandırdı. Allah bana acımıyor mu?” türünden fısıltılar kalbin şeytanın eline geçtiğini gösterir.
4-Kulun bir şeyi çok isterken, “Bunu lütfunla bana hayra çevir, hayra dönmeyecekse de kalbimi şerden uzaklaştır.” Diye dua etmesi en basiretlisidir. Allah dilerse hayırdan şer ve şerden hayır çıkar. Gaibi bilmiyoruz ve isteklerimizin sonucundan emin olamayız.
5-İnsan kendisiyle ilgili bildiği net hayırları tereddütsüz azimle isteyebilir. Allah’tan ilim, iffet, iyilik, iman, irfan, ahlak, cesaret, azim, zekâ, hafıza, sorumluluk, vefa ister. Çoluk çocuğunun hayırlı ve imanlı yaşamasını, Müminlerin esenliğe kavuşmasını diler. Ancak konu bilhassa maddi kazanım isteklerine geldiğinde sonucu bilemez: İlle de şununla evleneyim, şu ev benim olsun, şu sınavı kazanayım, şu kadar param olsun.” tarzında dileklerin sonu şer de olabilir. Allah çeşitli hikmetlerle nasip etmeyebilir. Bu durumlarda “ille de şu olsun.” diye diretmemeli, hayırlı olanı aramalıdır. Örneğin “hayırlı bir ailem olsun” duası, “ille de şununla olsun” duasından üstün ve basiretlidir.
6-Nihayet basiretli Mümin kapalı bir yolun ardından boşuna koşmaz. İsteklerini aklı yettiğince gerçekçi, akıllı, onurlu oluşturur. Örneğin “Nişanını bozsun benimle evlensin diye dua etmenin zalimce olduğunu hisseder; derhal geriye çekilir. Muhammed Bozdağ