Açıkçası ben kendisinden çok memnunum. Benim kendisine ikinci gidişim. İlkinde rutin 20. hafta detaylı kontrol için gitmiştik.
Bebekte pek çok probleme rastlandı ne yazık ki. O tarihe kadar hiç bir sorun yoktu ama organlarla ilgili çok büyük sıkıntılar çıktı. Fuat Bey hepsini çok detaylı olarak anlattı. Detaylı ultrason muayenem ve görüşmesi 3,5 saatten fazla sürdü. ( tabii araya farklı hastalar da girdi 2 de gittik, 8 de çıktık o gün oradan)
Tabii ki bu duruma genetik sorunların olabileceği de tartışıldı. Sonuçta ikili test dediğimizde 3-5 kromozoma göre tahmini bir sonuç çıkıyor, bizim ikili test çok iyidi ama organlarda problemler çoktu. Ben kendisine çok büyük güven duydum, hemen amniyosentez yaptık. Testleri ve diğer işlemleri ege üniversitesi üzerinden yaptık. Sonra ne yazık ki tıbbi tahliyeye yönlenmek durumunda kaldık. Evet bunu kendi yapmadı, devamlı hastanede değil, asistanları gerçekleştirdi. Zaten orada olsaydı da bir şey değişmeyecekti. Ama bir kaç saat sonra kontrole geldi.
Şimdi tekrar hamileyim, bizim önceki problemlerimizi de çok iyi biliyor diye ona gitmek istedim. Açıkçası üst grup özel hastanelere yakın bir ücreti var ve ben hak ettiğini düşünüyorum. Kontrol muayenelerine de gittiğimiz olduğu için 2-3 kere gidip bir kere ödeme yaptığımız da oldu. Her gittiğimde 30dk-1saat arası görüşmemiz sürüyor. Bebeği uzun uzun inceliyor. Anomaliler konusunda çok çok hassas ve çok iyi anladığını düşünüyorum. Özellikle sadece detaylı tarama için bile tercih edilebilir.
Bu noktada belirteceğim (yukarıda başka biri daha bahsetmiş ) evet riskler üzerinde konuşuluyor. Normal bir doktora göre çok daha fazla konuşuluyor. Ve gerçekçi sonuçlar ve ihtimaller üzerinde duruluyor. Ama uzmanlığı gereği bunu normal buluyorum. Benim istediğim de bu gerçekçilik ve net bilgiler. Daha önce farklı doktolarla da görüştüm hepsi çok tatlıydı ama bu konulardan hiç bahsedilmiyor bile. Ben 20. hafta taramasına giderken içimde hiç bir şüphe yoktu, keşke biraz olsaydı, yaşadığım şoku nasıl tarif ederim bilmiyorum. Zaten her şeyin yolunda olduğu bir hamilelikte, hiç bir şey yapmasanız, hiç bir doktora muayene olmasanız da sonuçta sağlıklı bir bebek sahibi olabilirsiniz büyük ihtimalle. Burada konuşulanlar riskler, sorunlar, problemler. O yüzden belki herkese uygun olmayabilir.
Biz biraz garantici olduğumuz için bu gebelikte de cvs yaptırdık, tamamen kendi isteğimizle oldu. Hatta ısrarla siz ne yaptırmamızı önerirsiniz diye sormamıza rağmen bizi detaylıca bilgilendirip kararı bize bıraktı. Hastaların amniyosentez, cvs gibi girişimsel işlemleri istemeyebileceğini biliyor, çok karşılaştığını konuşmalarından anlıyoruz. Açıkçası bize çok hassas davrandı hep bu konuda.
İlk gebeliğimde amniyosentez yapıp kromozom analizi yapabiliriz dediğinde, biz tamam diye hemen karar vermemize rağmen, isterseniz bir gün daha düşünebilirsiniz diye özellikle belirtmişti. ( bizim zamanla ilgili sorunumuz vardı, o yüzden bir gün bile önemliydi)
Ekstra tetkikler için özel bir yere zorlamıyor. Hatta bizim aklımıza bile gelmedi sormak kendimiz saçma sapan yerlere yaptırdık da sonradan farklı sıkıntılar yaşadığım için en güvenilir testi nerede yaptırırız diye sorduk da öyle yönlendirdi.
İkinci hamileliğimde bebeği net ve sağlıklı gördüğündeki mutluluğu da işini ne kadar sevdiğini gösterdi bize.
Doğuma kadar giden bir süreç yaşamadım kendisiyle o yüzden süreçle ilgili yüzde yüz yorum yapamıyorum ama ben her şeyin olması gerektiği gibi gittiğini düşünüyorum. Özellikle sorunlu gebelikler ve girişimsel işlem yaptıracaklar için çok rahatlıkla önerebilirim.