umarım yasal haklarını yakında ögrenebilirsin. bu konuda benim bir fikrim yok. Ama bir yandan sevindiri bir durum olmus. Bebegine kendin bakabilceksin. Dedigin gibi hayırlısı olsun. Tadını cıkart bence cocugunu kendin büyütmek cok büyük bir sans. :lepi:
doğum iznini kullandıysan işyerinin sna vereceği tek şey tazminatın olur canım onu da hesaplayabileceğin siteler var internette.
bunun haricinde ne alablirsin bilmiyorum
Canım bu işler öyle telefonla olmaz,sakın onun aramasını bekleme,senin bir çok hakkın var.Seni oyalayıp bu haklarından mahrum edebilir.Kesinlikle tazminatını ve işsizlik parasını alırsın.Madem o çıkartıyor alacaksın.Sen 3 - 5 ay çalışmıyorsun ki,Öncelikle sana ihtar çekmesi gerekli seni neden işten çıkarttığı hakkında,tabi bu gerekçe senin doğum yapmış olman olamaz,Kanunlar senden yana hamile yada doğum yapmış bir kimse bu sebepten dolayı işten çıkartılamaz.Böyle bi kanun var.
benim patronumda yanı şeyi yaptı bende eşimle birlikte görüşmeye gittim kavga ettim bağırdım çağırdım çıktım.. bugün tekrar çağırdılar ama ben istifa dilekçemi yazdım verdim tazminatımı almak şartı ile.. o şekilde anlaşma yoluna gittik..
Kendin herhangi bir kagıda istifa belirtem imza atmadıktan sonra hem kıdem hem ihbar tazminatı alabilirsin.İşsizlik maaşı içinde geriye dönük son 3 yıl içinde 600 gün çalışmıslıgın varsa işsizlik maası alabilirsin.Cünkü 10 yıllık bi süreçin 4 gün öncesinden işten cıkarma haberinin verilmesi yanlış.Benim bildiğim bu kadar
Hakkında hayırlısı olsun
Demekki kızının sana ihtiyacı var İnş gönlünüze göre olur ...
Eger ssk asgariden yatıyosa ve sen daha fazla alıyosan ve bunu ispat edebilcek imzalı belgen varsa bordo gibi kendi maasın üzeridnen alabilirsin.Arada dünya fark oluyo:)
deryacım geçmiş olsun ve hayırlısı olsun inşallah arkadaşım,,,
canım eşime sordum...
kıdem tazminatını alabilirsin,işsizlik parasını da alabilirsin...
onlar çıkardığı için ihbar tazminatınıda hak ediyormuşsun yani onların aramasını beklemeden izninin bittiği gün iş yerine gitmen gerekiyor...her hangi bir imza ya da kart basma sistemi varsa işimin başına geldim iş başı yaptım demen gerekiyor...iş verenin eline koz vermemelisin...
slm.bende kızım olduğu zaman işimi kendi isteğimle bırakmıştım.konu benim uzmanlık alanım olduğu için cevaplamak istedim.doğum izniniz ne zaman bitiyorsa işyerinize görüşmeye gidin.eğer 3 gün geçerse noterden ihbarname çekip üstüste 3 gün gelmediğiniz için iş akdiniz fesh edilmiştir diye bir yazı alırsınız.hiç bir hak talep edemezsiniz.gidin ve ogün görüşün elinizde gittiğinize dair bir belge olsun.kartlı sistemse kart basın veya imza atın.ama bir belgeniz olsun.tabi siz patronunuzu iyi tanırsınız.kıdem,ihbar vermemeye çalışan birimi yoksa çıkarılanlara tazminatları ödeyen birimi?kıdemsiz çıkarmaya çalışan bir patronsa eğer şimdiden sonra ararım diyerek vaktinizi çalıyordur.dikkatli olun emeğinizin karşılığını alırsınız inşallah.soracağınız birşey olursa cevaplama çalışırım.
elalı hatırlarmısın doğum öncesinde işyeriyle konuşsam çıkış gösterseler falan diyordun dolaylıda olsa istediğin oldu. bende rica ettim çıkış gösterdiler işsizlik maaşını alıyorum çünkü çalışmayı bebeğim için şimdilik erteledim. senin adına sevindim evde olmak bebeğinle ilgilenmek iyi olur ilerde yine iş bakarsın. yasal haklarına gelince kart yada imza yoksa tek güvencen iyi niyetleri olacak 2000 yılından beri çalışıyorsan paytonlarını iyi tanımışsındır ben sanmıyorum bi hakkından mahrum etsinler ederlerse sen alırsın zorlada olsa. öncelikle hiçbir kağıda imza atma. ihbar ettikleri için ihbar tazminatını vermeyebilirler tabiki sen iste. ama kıdem tazminatını vermeleri mecburu.işsizlik içinse muhasebeciniz bir kağıt verecek onunla işkura gidip başvurunu yapacaksın çok kolay işlemler. tazminatınıda işsizlik maşınıda şu durumda hak ediyorsun.
cnm çok tşk ederim ilgineŞeniz
bu cümle beni ürküttü inşallah böle bi durumla karşılaşmam...
buzamana kadar işten kendilerinin çıkardığı kişilerin hem ihbar hemde kıdem tazminatlarını ödediklerine şahit olmuştum...
dediğim gibi ne kart basıyoruz nede imza atıyoruz nasıl ispat edebilirimki o gün gitsem bile evrakların hazır olmadığını hazırlandığında arayacaklarını sölerler muhakkak çünkü muhasebemiz dışardan bi bürodan tutuluyordu...
bu konu bugünden bu yana o kadar kafamı kurcalıyorki şu saat oldu sağlıklı düşünemiyorum, aklıma bişey takılırsa yada bi bilgi edinirsem danışmak isterim teşekkürler...
alırsın mutlaka .sonucta suan izin belgen var .Sonucta her hak işciyi korur işe gelmedi gibi bişeyde bulunmaz sonucta 10 yıllık bi geçmişiniz var ve senin bişeyi ispat etmen gerekmez onların ispatı gerekir ki orda sonucta diğer çalısanlarda var gelmedi gibi bi davranısta bulunmaz.
Mutlaka bebişlerin cok masrafı oluyo.Ama sonucta kızının bu zamanları bi kere gelcek ve en güzeli onun yanında olmadan inş bu dönemi her ynden rahatça geçirirsiniz.
canım durumuna hem üzüldüm hem sevindim senin patronların böyle bi hinlik yapacakları belliydi zaten ben muhasebeci arkadaşımla görüşüp sana haber vericem bakalım ona göre mesaj atarım sana canım elaya bakıcak olman büyükmşans keşke benide çıkarsalar işten tazminatımı düşünmesem bende çıkar oğluma kendim bakarımm hakkınızda hayırlıs olsun canım
elalım çok üzüldüm böyle belirsizlikler yaşaman kötü olmuş ama umarım hakkınızda hayırlısı olur
şimdi dediğim gibi iyiniyetli olan bir patronsa ve daha önce çıkan işçilerede tüm tazminatlarını ödediyse sorun yok.ben 12 sene insan kaynakları departmanında çalıştım.son çalıştığım firmada (gayet tanınmış)hemen hemen kimseye ödeme yapılmadı.oradan biliyorum.vermek istemiyorsa tazminatı vermez.herşeyi yasal olarak halledebilir.sizin şu anda kıdem,ihbar ve yıllık izin ücretiniz var.birde işsizlik maaşı alacaksınız.ihbar tazminatınızı çıkışı bildirdim derse o zamanda 56 gün önceden haber vermesi gerekir.haber verdiği günden sonra 56 gün çalıştırmış olması gerekir.yani mutlaka ihbar tazminatınızda var.dediğim gibi siz tanırsınız ona göre gidin en azından konuşun.ihtiyacım vardı çalışmaya diyinki yasal haklarınızı biran önce versin.senet veriyorsa da sürelerini kısa tutabilirmisiniz.diye konuşabilirsiniz.
canım 10 yıllık bir çalışmışlığın var 3 yıldan fazla çalışmışlığı olan işçiye 8 hafta öncesinden çıkış için bildirim yapılması gerekir. şayet yapılmaz veya 8 haftalık süre göz önüne alınmadan yapılırsa işçi ihbar tazmiınatına hak kazanır. kıdem tazminatınıda alırsın ayriyetten yıllık ücretli izin günlerininde ödenmesi gerekir. ve çıkış işlemi sgk ya bildirildiğinde ise işkurdan aylık bağlanır. Eğer işten çıkarıldığın tarih içinde 3 yıl geriye dönük olarak 600 gün sigorta primi ödemişsen 6 ay, 3 yıl geriye dönük 900 gün prim ödemişsen 8 ay, 3 yıl geriye dönük 1080 gün prim ödemişsen 10 ay işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz. Alacağınız ücret ise son 120 günün brüt ücretinin yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.
Sigortalı işsizler işsizlik maaşı alırken sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Bunun nedeni ise işsizlik maaşı aldığın süre içerisinde İŞKUR senin adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na Genel Sağlık Sigortası primlerini ödüyor. Bu primler ödendiği için işsiz kalan kişinin kendisine, eşine ve çocuğuna sağlık hizmetlerinden faydalanması kısıtlanmıyor. Ancak 100 gün sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Bunu uzatmak için ise işsiz kişi Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek İŞKUR’dan işsizlik maaşını aldığını ve bu nedenle sağlık hizmetlerinden faydalanması gerektiğini belirterek Sosyal Güvenlik Kurumu işsiz kişinin sağlık hizmetlerinden faydalanması için tekrardan aktifleştiriyor. Bu aktifleştirme işsizlik maaşının bağlanma süresi yani 6 ay, 8 ay ve 10 ay boyunca devam ediyor.
Ayrıca yasal hakkın olarak bunların hiçbirini kabul etmeyip mahkemeye doğum nedeni ile çıkış yapıldığı hususunda başvurursan işe iade davası açabiliyorsun ayrıyetten kazandığın takdirde işa iaden yapılıyor ve yanlış hatırlamıyorsam çalışmadığın sürelerdeki alacakların uygulanan en yüksek faizden tarafına ödeniyor. yine kıdem ve ihbar alacaklarının zamanında ödenmemesinden ötürü mahkemeye başvurduğunda süresi geçen alacaklarını almadığın herbir gün için uygulanan en yüksek faiz mevcut alacaklarına eklenerek işverene maledilyor.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?