Doğum parası ile alakalı

atalay_

Prense gerek yok. Ben kralın kızıyım!
Kayıtlı Üye
4 Ağustos 2014
727
293
108
Arkadaşlar şuan sigortam bir çok firmada olduğu gibi asgari ücretten yatıyor. Bu durumda doğum parasını kaç tl alırım?
Birde işverene şöyle bir teklifte bulunmak istiyorum. Doğum parası ile alakalı doğumdan 3 ay önceki brüt primler göz önünde bulundurulduğu için, izne ayrılmadan 3 ay öncesinden maaşım üzerinden yani 1500 TL den göstermesini isteyeceğim.
Fakat bunu kabul eder mi ? Sanmıyorum. Bu durumda Asgari ücret ile 1500 TL arasındaki prim farkını yarı yarıya yatıralım desem ki bu 265 TL civarında tutuyor.
130 TL x 3 : 390 TL Yani benim cebimden ekstra olarak çıkacak ücret bu.
Of soruya geliyorum buna değer mi sizce ? Yani böyle primin yarısını ödemeyi teklif ettiğimde asgari ile 1500 TL arasındaki fark ne olacak. Asgari iken alacağım doğum parası ne olacak? 1500 TL iken alacağım doğum parası ne olacak ?

Son düzenleme:
Doğum yapan kadın işçiye doğumdan önce 90 gün prim bildirmiş olması şartı ile ; Doğum dan önceki ve doğum dan sonraki 8 haftalık süre için toplam 112 gün işsizlik ödeneği ödenir.

Hesaplama Şekli:

Çalışan aylık bürüt 1.000 TL aldığını varsayalım 1.000/30=33 tl ( günlük ücreti)

33×112 =3.733,33 TL Bu tutarın 3/2 sini iş görmezlik ödeneği olarak alır: Yani 2.488,89 TL İş görmezlik ödeneği alabilir.

şöyle bir yazı buldum canım, hemen hemen bu civarlarda doğum parası alacağız. Bende henüz konu hakkında tam bilgili değilim. Raporu aldıktan sonra sanada bilgi verebilirim.
Ama o diğer hani yüksek yatırma şeyini bende düşünmüştüm, sonradan araştırma yaparlar diye korktum açıkçası. Neden doğuma yakın prim yükseldi, doğumdan sonra prim düştü ?? Devlet bunu araştırır bence. Hiç birimiz tam olarak aldığımız maaş üstünden sigortalı görünmüyoruz. Bu da bizim zararımıza herzamanki gibi...

Doğum yapan kadın işçiye doğumdan önce 90 gün prim bildirmiş olması şartı ile ; Doğum dan önceki ve doğum dan sonraki 8 haftalık süre için toplam 112 gün işsizlik ödeneği ödenir.

Hesaplama Şekli:

Çalışan aylık bürüt 1.000 TL aldığını varsayalım 1.000/30=33 tl ( günlük ücreti)

33×112 =3.733,33 TL Bu tutarın 3/2 sini iş görmezlik ödeneği olarak alır: Yani 2.488,89 TL İş görmezlik ödeneği alabilir.

şöyle bir yazı buldum canım, hemen hemen bu civarlarda doğum parası alacağız. Bende henüz konu hakkında tam bilgili değilim. Raporu aldıktan sonra sanada bilgi verebilirim.
Ama o diğer hani yüksek yatırma şeyini bende düşünmüştüm, sonradan araştırma yaparlar diye korktum açıkçası. Neden doğuma yakın prim yükseldi, doğumdan sonra prim düştü ?? Devlet bunu araştırır bence. Hiç birimiz tam olarak aldığımız maaş üstünden sigortalı görünmüyoruz. Bu da bizim zararımıza herzamanki gibi...
Teşekkür ederim canım. Ama ben doğum iznim bittikten sonra çalışmayı düşünmüyorum zaten. Bebeğime kendim bakmayı düşünüyorum. Aksi bir durum olmaz ise tabi... O zamanda bebeğime bakacak kimse olmadığı gerekçesi ile bir dilekçe yazacağım. Resmi muhasebemiz ile görüştüm böyle bir dilekçe yazmamın doğru olacağını söyledi.
Öyleyse asgari brüt ücret 1134 TL olduğuna göre 1134/30= 37,8 TL
37,8x112=4233,6 TL dolayısıyla 4233,6/3*2= 2822,4 TL oluyor.
Ama 1500 TL den göstermeyi kabul ederse 1908/30=63,6 TL
63,6x112=7123,2 TL dolayısıyla 7123,2/3*2=4748,8 TL oluyor...

Hesaplama Şekli:

Merhaba izne ayrıldınız mı acaba çok merak ediyorum. ve bu konuda net bilgi edinebildiniz mi ? çok teşekkürler şimdiden.

Doğum izin günüm 112 gün toplam 3 aylık brüt ücretim de 5931 TL ama hesapla dediğimde hiç bir işlem yapmıyor :(

İzne ayrıldım canım. Muhasebeye gönderdim raporumu, ama pek bi bilgim yok. 36. haftamdayım doğum yaptıktan ve paramı aldıktan sonra cevap yazarım gene

Bende doğru hesaplıyormuşum :) Ayakta tedavi yani 3/2 si oluyor değil mi ? 4920,53 oluyor bu durumda :)

Teşekkür ederim ama yazıyorum hesapla deyince çıkmıyor bir sonuç deli olacağım :KK43:

Doğum rapor gün sayısı giriniz 122

Son üç ay içinde alınan üç aylık TOPLAM BRÜT ücreti girin 5.931,00

Son üç ay içinde PRİM İKRAMİYE GİRİN (yoksa boş bırakın) 0

Son üç ay içinde TOPLAM PRİM GÜN SAYISI girin 90

DOĞUM ÖDENEK HESAPLAMA SONUÇLARI

Doğum iş göremezlik ödeneğine esas GÜNLÜK kazanç 65,90
Eğer ücretiniz prim tavanından yüksek ise tavana tabandan düşükse tabana eşitler

Doğum için rapor parası alacağınız süre 122 GÜN
Doğum rapor süresi 136 günden fazla olamaz

Doğum için ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (2/3) 5.359,87 TL

Doğum için yatarak tedavilerde işgöremezlik ödeneği toplam (1/2) 4.019,90 TL

Canım sonucun böyle çıkıyor.

Birde 1 aylık brüt ücretin 1.977,00 TL´mi?
Asgari ücret yazmışsında 1.201,50 TL asgari ücretin brütü. Karıştırmış olmayasınız.

Birde 1 aylık brüt ücretin 1.977,00 TL´mi?
Asgari ücret yazmışsında 1.201,50 TL asgari ücretin brütü. Karıştırmış olmayasınız.
Yok canım primimi maaşım üzerinden yatırtacağım prim farkını da patronlarım kabul etmediği için ben ödeyeceğim. şuan asgari ama son 3 ay ve sonrası 1977 olacak :)

Doğum rapor gün sayısı giriniz 122

Son üç ay içinde alınan üç aylık TOPLAM BRÜT ücreti girin 5.931,00

Son üç ay içinde PRİM İKRAMİYE GİRİN (yoksa boş bırakın) 0

Son üç ay içinde TOPLAM PRİM GÜN SAYISI girin 90

DOĞUM ÖDENEK HESAPLAMA SONUÇLARI

Doğum iş göremezlik ödeneğine esas GÜNLÜK kazanç 65,90
Eğer ücretiniz prim tavanından yüksek ise tavana tabandan düşükse tabana eşitler

Doğum için rapor parası alacağınız süre 122 GÜN
Doğum rapor süresi 136 günden fazla olamaz

Doğum için ayakta tedavilerde iş göremezlik ödeneği toplam (2/3) 5.359,87 TL

Doğum için yatarak tedavilerde işgöremezlik ödeneği toplam (1/2) 4.019,90 TL

Canım sonucun böyle çıkıyor.
Çok teşekkür ederim gerçekten bende hesapladım ama son 3 ay esas alındığı için prim gün sayısını girmiyormuşum :) çok sağol tekrardan :)

Back
X