Doktor olmak amerika vs. Türkiye ama bölüm

Balliciklokma1234

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Mart 2019
1.658
604
123
Kızlar selam lütfen içimi sıkan bir konuyu paylaşmak istiyorum lütfen doktor arkadaşlar, tanıdığı olanlar, bilgisi ilgisi olanlar yardımcı olabilir mi? Her gün bu konuyu düşünmekten ders dahi çalışamıyorum.

Tıp fakültesi 5. Sınıfım ve 1,5 sene sonra doktor olacağım inşallah. Bunun için geçmem gereken birçok sınav var. Eğer Amerikada doktor olmak istiyorsam USMLE denilen sınavlara, Türkiyede kalıp doktor olmak istiyorsam TUS denilen sınava çalışmam gerekiyor ikisi de ciddi bir çalışma gerektiriyor.

Benim sorum şu: Hayat tarzım, istediklerim, yaşam şekli, hayat kalitesi, emeğinin karşılığını almak, sosyal hayat ve alım gücü olarak Amerika çok güzel gözüküyor. Ama Amerikada tıp okumadığım için sınavlarda başarılı olduktan sonra girebileceğim bölümler sadece Dahiliye,Nöroloji,Pediatri,Aile hekimliği.
Ama ben kendimi hep plastik cerrah olarak hayal ettim gerçekten bunun haricinde her şeyde çok sıkılıyorum ilaç takibi vb hiç sevmiyorum tabi ki her bölümün zorluğu var ama gerçekten içimden hiç gelmiyor ama Amerikada plastik cerrahı olmam imkansız. Plastik Cerrah olmak için TUS kasıp Türkiyede kalmam lazım ve TUS da inanılmaz detay ve ezberci bir sınav. Kapana kısılmış gibiyim hiçbir şeye karar verip çalışamıyorum, aklımdan her saniye başka bir fikir geçiyor. Aradaşlarım günde 7-8 saat ders çalışıyo. Nolur yardımcı olabilir misiniz?

Doktora programları ile ABD ye gidebilirsin. Burada bir çalışma ekibine katılırsanız eğer ABD için ön ayak olur ama ABD veya diğer ülkelerde doktorluk için biraz network ve kıdem gerekli. Sınavları yaptım geldim ile kolay değil. Sağlık sistemi bam başka

Evet evet kesinlikle. Bir sürü araştırma yaptım bu konuda. 6. Sınıfta 3 ay hands on stajlar öneriyorlar staj sonrasında da oradaki hocadan öneri mektubu alınması gerekiyor. Research vb. Network çok önemli gerçekten. Ama her şekilde yabancı doktorların alındığı bölümler Dahiliye,Nöroloji,Pediatri,Aile Hekimliği.
Ben bu bölümlerde mutlu olabilir miyim? Bu yola ciddi bir şekilde baş koymalı mıyım bunun kararını veremiyorum

Tus sınavı sonrası hocamızın kalitesi bence etken. Bir kaç ABD dergisinde makaleniz yayınlansın hocanız size referans olsun gerisi gelir ama doktora da yurtdışında çalışma şartı var zaten mecbur gideceksiniz. Bursunuzu ayarlayın gerisi gelir, yoksa ABD çok pahalı. Batı tarafı özellikle

Evet kesinlikle çok haklısınız. Ama her sene veriler yayınlanıyor. Programlar kaç kişi kontenjan açmış, giren kişilerin kaç tanesi Amerikadan tıp mezunu kaç tanesi yurtdışından tıp mezunu diye bölümler var. Verileri tek tek inceledim ve plastik cerrahiye giren sadece 1 tane Hint doktor var onun instagramına girip inceledim adam zaten Hindistanda baya bir yıldır Plastik Cerrahıymış sonrasında Amerikaya kabul almış ve Amerikaya gidince 0dan asistanlığa başlamanız gerekiyor, sizi uzman olarak başlatmıyor. Yani adam mesela 40 yaşında aslında Hindistanda Plastik Cerrahi uzmanı bir doktor ama Amerikaya gidince asistanlıktan başlıyor. Ki bu çok uç bir örnek normalde plastik cerrahiye hiç alım olmuyor verilerden gördüğüm kadarıyla yani sorum kısacası bölüm mü ülke mi? Sorusuna denk gelmiş oluyor ve karar veremiyorum

Bunu da ilk defa duydum ama mantıklı geldi. Tabii ki ülkemde bildiğim sistemle okuyan birini bazı şartlarla alırım ve aldıysam da bastan başlamasını isteyebilirim. Sağlık bu sonuçta. Plâstik cerrahi olsun diyorsaniz illa ülkede yapmanız gerek belki de. Avrupa ülkelerinin şartları neler tıpta. Bilmediğimden soruyorum başka aklınıza yatan ülke yok mu

Evet Amerikada herkes asistanlıktan başlıyor, kendi ülkenizde prof dr bile olsanız. Avrupa ülkelerini araştırdım onlrda da Plastik Cerrahiye bir yabancı olarak girmek çok zor. Araştırmalarıma göre her ülkedeki en top öğrenciler (YERLİ OLANLAR) bu yarışmacı branşlara girebiliyor (Plastik Cerrahi, Dermatoloji, Göz, Kulak Burun Boğaz vb.)

benim karar veremediğim konu: Plastik uğruna Türkiyede kalıp TUS mu kasmalıyım?
Dahiliye/Nöroloji/Pediatri/Aile Hekimliği bu bölümlerden birine girmek için çabalayıp ABD de hayat kı kurmalıyım?

Amerika dışında başka ülkeleri düşünüyor musunuz? Diğer ülkelerde plastik cerrahi asistanlığı yapabilirsiniz. Ayrıca bildiğim kadarıyla Almanya'ya uzman olarak gidildiğinde asistan olarak değil uzman olarak başlanıyor.

Asıl soru şu olmalı bence:
Türkiye gibi her alanda çalışana şiddetin olduğu bir ülkede cerrah mı olmak, yoksa hayat tarzı, kalitesi ... diye saydığınız özelliklerdeki bir ülkede farklı alanda doktor olmak mı?

Siyasi her şeyi atalım kenara, Amerika benim gözümde cennet.

Paraları inanılmaz değerli, ekonomileri elbette aynı şekilde.
Kadın erkek ilişkilerinde kadın yaftalanan taraf değil, elinin kiri mantığı yoktur diyemem ama bizdeki kadar olmadığı kesin.

Kızlar gecesi, cuma gecesi eğlencesi diye oturttukları eğlence durumları var, istedikleri gibi deşarj oluyorlar, vay içki içtin fişledim seni yok.

Saatlik bebek bakıcısı sistemi var, bunaldın mı, at kendini 2-3 saat dışarı.

Pasaport gücü zaten paralarıyla doğru orantılı.

Herkes her şeye sahip olabililiyor, sadece bazılarının zaman olarak ekstra süreye ihtiyacı oluyor, ama yine bizdeki gibi uzuuuuun zaman değil.

Hiç durmayın, gidin.

yalnız
amerikada resident olan doktorların 40 yaşında olması az görülen bir durum değil ki

yani tr'deki gibi öyle 17 yaşında tıp fakülteisne gir 6 senede bitir, 6 ayda hooop atan küt diye asistanlığa veya aile hekimliğine başla bu ABD'de yok denecek kadar az.

önce bir başka üniversite okuyor sonra tıp okuyorsunuz dolayısıyla tıbba girerken 22 bitirirken 26 oluyor, 4 senede bitiren. (ve 22 yaşından sonra hiç çalışmadan hemen tıp fakültesini ödeyecek parası olan) resident olmak için de tek tek deneyecek pozisyon bulacak hemen girse bile 26 giriş 30'da ancak bitirir arada felllowshipler yapan var, hemen giremeyen var. cerrahiler hep daha uzun. yani en erken bitirsen 31-32 yaşta o da belki.

Kısacası 30 yaşında asistan olmak zaten olağan olanı.

yine dolayısıyla 40 yaşında, başka bir sistemden geleni, denkliği olmayanı zaten almazlar :) adamlar kendi sisteminde bile 35 yaşında zaten daha anca plastik cerrah uzmanı oluyor.

Neyse kısacası sizin biraz "türkiyede tıpçı" kafasından çıkmanız gerektiğini düşünüyorum ben. kafanız çok fazla türk hemen 40 yaşında filan takılmışsınız buralara.

Evet kesinlikle katiliyorum ama ben sadece kendim icin residencynin basinda gitmeyi planladigim icin yas kismini o sekilde yazmistim yani burada plastik cerrahi olup sonra fellowla gidip sonra asistanliktan baslamak bana daha yorucu geliyor bunun yerine tr de kalmak ya da residency nin en basinda dedigim diger bolumlerde gitmek benim icin uygun olacak. Sizin Noroloji Dahiliye Pediatri bolumleriyle ilgili onerileriniz olur mu acaba?

Arastirmalarima gore Plastik asistanligina yurtdisindan kabul olmuyor pek. Almanyada uzmanligi saydirmak icin de belli basli prosedurler var ve cogu kisiyi kabul etmiyorlarmis ornegin su program sizin asistanlik mufredatinizda yer almiyor gibi nedenler sunarak.

Plastik cerrahi için Türkiye oldukça tercih edilen bir ülke. Önü de açık.
İlla plastik cerrahi diyorsan kal bence, zaten Türkiye parası olana cennet.
Bence istediğin işi yapmak (ki önü açık ve iyi paralar dönen bir meslek) önemli.
Desen ki mühendis olmak istiyorum Amerika’da şu mühendislik burada bu mühendislik git derdim çünkü iş imkanı az süründürüyorlar. Ama plastik cerrahi öyle değil.

Yurtdışında ( daha doğrusu bazı batı ülkelerinde ) asistanlık buradaki kadar kötü değil ( ücret-yapılan iş olarak kıyaslıyorum ).Buradaki gibi 3 4 senede asistanlık bitmiyor,mesela İngiltere'de,uzmanlık daha uzun ve kimsenin bitirmek için bir endişesi yok açıkçası.Türkiye'de bir an önce asistanlıktan kurtulup uzman olmak büyük bir şey iken bazı ülkelerde uzman ve asistan arasında biraz maaş ve kıdem farkı dışında pek bir olay yok,herkes relax çalışıyor.

Bu arada plastik cerrahiye bu kadar aşıksanız kalın Türkiye'de ya da diğer Avrupa ülkelerine bakın gidebilir misiniz diye.Ama bildiğim kadarıyla plastik cerrahi aşırı yüksek Tus'ta yerinizde olsam bir an önce kararımı verir ona göre çalışmaya koyulurdum.

Ben kafama İngiltere'yi koydum mesela,mezuniyetten 1 yıl sonra çalışıp para biriktirmeyi düşünüyorum.Belki ilk sınavda olmaz,ama mümkün olduğu kadar deneyeceğim açıkçası bakalım artık.

Abd de yasam standartlari çok daha yüksek ben olsam TUS yerine diğer sınava calisirdim (3 ay abd de yasamis ve calismis biri olarak düşüncem bu)

ABD ye hiç gittiniz mi ?

Oraya gidip bir süre yasamadan ABD tam bana göre bir yer demek biraz afaki olurdu çünkü

Burada ihtisas yapıp orada aynı dalda doktor olarak gitmenin de illa ki bir yolu vardır diye düşünüyorum.

Bence öncelikle tus sınavını halledin.

Evet aynen öyle Avrupada asistanlık daha uzun genelde ve dediğiniz gibi gördüm ben de araştırırken (maaş,kıdem,nöbet,çalışma saatleri) vb. Siz şu an kaçıncı sınıfsınız, aklınızda bir bölüm var mı İngiltere için?

işte öyle bir yol yok
tıp'ta denklik yok. daha tıp diplomasını saymıyorlar kaldı ki uzmanlığı saysınlar.

olsa olsa şu olur biyokimya vs. uzmanlığı yapar, orada klinisyen olarak değil researcher (araştırmacı) olarak çalışmaya gider, bilmeyenler için Aziz Sancar'ın bile yaptığı bu. Hasta bakmıyor bu insanlar. Araştırmacı olarak çalışıyor... akademisyen olmak isteyen yapabilir bunu ancak.

ama kendisi plastik cerrahi isteyen bir kişi hard-core klinisyen olmak istiyor yani.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…