Doktorayı dondurup Kpss çalışmak. Çok kararsızım

Nazendeyuregim

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
24 Temmuz 2021
575
455
23
29
Doktora ders dönemindeyim. Kpss ye yönelmem daha doğru gibi gelmeye başladı. Seçim dolayısıyla atamaların fazla olacağı söyleniyor. Akademik kariyerime ara verip kpssye dönmek mantıklı olur mu. Tarih öğretmenliği mezunuyum

bölümle ilgili fikrim yok da mantıklı olabilir 🤷🏼‍♀️ bana da alım çok olur gibi geliyor, bir de yl yapan arkadaşlarım keşke kpss çalışsaydık diyorlar, araştırma görevlisi olarak alınmak istiyorlardı olmadı. siz kendiniz düşünün ne alana yönelmek istiyorsunuz, doktora size ne katacak hangisi daha önemli vs

Akademik kadro konusunda sıkıntı olacağını düşünüyorsanız biraz haklı olabilirsiniz ama 5 yılınızı çöpe de atmak bana mantıklı gelmiyor. İkisi bir arada götüremez misiniz? Belki kadro bulursunuz? Bir sürü yeni üniversite açılıyor...

Yaşınız kaç bilmiyorum ama doktora bekleyebilir bence sıkı çalışırsanız atanirsiniz atandıktan sonra doktora yapabilirsiniz...

Doktora ders dönemindeyim. Kpss ye yönelmem daha doğru gibi gelmeye başladı. Seçim dolayısıyla atamaların fazla olacağı söyleniyor. Akademik kariyerime ara verip kpssye dönmek mantıklı olur mu. Tarih öğretmenliği mezunuyum
Teorik bir bölümde tabii ki çalışırken de doktora yapabilirsiniz.
Benim kimya öğretmenim kimya mühendisliğinde master yapıyordu. Fizik öğretmenim de atom fiziğinde master yapmış.
Doktora yaptıktan sonra akademik kadro bulmak da zor. Yaşınız ilerledikten sonra yine bir atanma derdine düşeceksiniz. Ayrıca bursla yapıyor olsanız bile burs miktarları düşük. Atanıp ekonomik olarak da rahat edip ikisini birlikte yapabilirsiniz. Hem sigortanız da bu arada işler.
Ya okuduğunuz bölümde ar.gör olun yada kpss ile atanın. Doktora uzun bir yol, işsiz zor olur.
Yeterliliği verip atanmaya çalışmanız daha doğru olur ama bence. Kafanız çok rahat eder. Öteki türlü belli bir süre içinde yeterlilik vermek gerekiyor. Kimi insanlar aylarca çalışıyor o sınav için. Ben bunu anlamıyorum tabii, o zamana kadar öğrenmiş olman gereken şeylerdi zaten 😅, ben 2 hafta hazırlandım yeterlilik sınavına çok da iyi bir şekilde geçtim çünkü kendimi zaten yeterli hissediyordum. Siz de kendi durumunuza göre yeterliliği de düşünün dedim.

Benim kimya öğretmenim kimya mühendisliğinde master yapıyordu. Fizik öğretmenim de atom fiziğinde master yapmış.
Doktora yaptıktan sonra akademik kadro bulmak da zor. Yaşınız ilerledikten sonra yine bir atanma derdine düşeceksiniz. Ayrıca bursla yapıyor olsanız bile burs miktarları düşük. Atanıp ekonomik olarak da rahat edip ikisini birlikte yapabilirsiniz. Hem sigortanız da bu arada işler.
Ya okuduğunuz bölümde ar.gör olun yada kpss ile atanın. Doktora uzun bir yol, işsiz zor olur.
Yeterliliği verip atanmaya çalışmanız daha doğru olur ama bence. Kafanız çok rahat eder. Öteki türlü belli bir süre içinde yeterlilik vermek gerekiyor. Kimi insanlar aylarca çalışıyor o sınav için. Ben bunu anlamıyorum tabii, o zamana kadar öğrenmiş olman gereken şeylerdi zaten 😅, ben 2 hafta hazırlandım yeterlilik sınavına çok da iyi bir şekilde geçtim çünkü kendimi zaten yeterli hissediyordum. Siz de kendi durumunuza göre yeterliliği de düşünün dedim.
Yeterliliğe nasıl hazırlandınız çok merak ettim.

İşe girme gibi bi zorunluluğunuz yoksa doktoraya devam edin
Kadro açılırsa girersiniz, açılmazsa bir şey yok
Para kazanmak zorundaysanız ama önce atanın sonra doktoraya devam edersiniz

İşe girme gibi bi zorunluluğunuz yoksa doktoraya devam edin
Kadro açılırsa girersiniz, açılmazsa bir şey yok
Para kazanmak zorundaysanız ama önce atanın sonra doktoraya devam edersiniz
Ailemle yaşıyorum, aynı zamanda yarı zamanlı bir işte çalışıyorum. Ailem her konuda destekliyor

Ailemle yaşıyorum, aynı zamanda yarı zamanlı bir işte çalışıyorum. Ailem her konuda destekliyor
Para kazanma ihtiyacı sizin karar verebileceğiniz bir durum olduğu için pek yorum yapmak istemiyorum
Önceliğinize karar verirseniz çözmek daha kolay olur sorununuzu

Bi arkadaşım dondurdu şu an kpss hazırlanıyor dondurmak için de belki süreleri var kaçırma aman diyim. Ayrıca hemen karar ver başlayacaksan başla kpss için herkes başladı çoktan

Yeterliliğe nasıl hazırlandınız çok merak ettim.
Kimya mühendisliğinde yaptım doktoramı, bizde kitapları yanımıza alabiliyoruz. Gireceğim derslerin kitaplarını aldım. Baştan başladım hangi konu nerede işlenmiş, kullanabileceğim denklemlerin yerini belirledim. Bu kadar. Konuları zaten biliyorum, baştan öğrenilecek bir şey yoktu benim için. Ezberci insanlar 6 yıllık dersleri tekrar ezberlemeye çalıştığı için bu kadar çalışıyor bence 😅
Hatta önemli derslerin birinde (kütle transferi) 1 gün bırakmıştım çalışmak için onda da anneannem rahatsızlandı çalışamadım ama sorusunu çözdüm 😁 hatta hoca sonra o soruyu master öğrencilerine vermiş ödev olarak, onlardan okulunu 1. Bitirmekle övünen biri de bana geldi sordu 😅 üstüne bir de ukalaca "sen biyomuhendis olmana rağmen iyi öğrenmişsin bunları" dedi. E dedim öğrendik bir şeyler 😂😂😂😂

Kimya mühendisliğinde yaptım doktoramı, bizde kitapları yanımıza alabiliyoruz. Gireceğim derslerin kitaplarını aldım. Baştan başladım hangi konu nerede işlenmiş, kullanabileceğim denklemlerin yerini belirledim. Bu kadar. Konuları zaten biliyorum, baştan öğrenilecek bir şey yoktu benim için. Ezberci insanlar 6 yıllık dersleri tekrar ezberlemeye çalıştığı için bu kadar çalışıyor bence 😅
Hatta önemli derslerin birinde (kütle transferi) 1 gün bırakmıştım çalışmak için onda da anneannem rahatsızlandı çalışamadım ama sorusunu çözdüm 😁 hatta hoca sonra o soruyu master öğrencilerine vermiş ödev olarak, onlardan okulunu 1. Bitirmekle övünen biri de bana geldi sordu 😅 üstüne bir de ukalaca "sen biyomuhendis olmana rağmen iyi öğrenmişsin bunları" dedi. E dedim öğrendik bir şeyler 😂😂😂😂
Tebrik ederim, başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmeniz sebebiyle zorlanmamışsınız sanırım. Herkesin en korktuğu bölüm yeterlilik sınavı. Ünivden ünive değişiyor sanırım nasıl olacağı yöntemin. Bazıları kaynak önerildi diyor bazıları önerilmedi diyor kitapla girildiğini de ilk sizden duydum. Biri de tez konunun alanından soruluyor demişti

Tebrik ederim, başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmeniz sebebiyle zorlanmamışsınız sanırım. Herkesin en korktuğu bölüm yeterlilik sınavı. Ünivden ünive değişiyor sanırım nasıl olacağı yöntemin. Bazıları kaynak önerildi diyor bazıları önerilmedi diyor kitapla girildiğini de ilk sizden duydum. Biri de tez konunun alanından soruluyor demişti
Disiplen arası farklar tabii ki. Bizde kıtap açık ama öyle sorular var ki kitabın olması çözmenize yetmiyor, öyle düşünün :)
Sözlü kısmı oluyor bir de. biz tez konumuzula ilgili bir makaleyi inceleyip sunuyoruz. Belki kastettikleri odur.
Yeterlilik doktorada önemli bir adım. Sizin nasıl, ne kadar çalışmanız gerekir onu da hesaba katın. Şimdi atılma da geri geldiği için belli bir surede vermeyince atılıyorsunuz. Göz ardı etmeyin.

mesela bizde 2 gün sürüyor sınav:
1. gün her hoca sana daha önceden makaleler vermiş oluyor o makaleleri tartışıyorsun -yani mecbur okuyup incelemen lazım o makaleleri. güncel makeleler oluyor bir de.

sonra yazılım-veri-analiz alanını soruyorlar
sonra da biyoloji-kimya- tıp alanını soruyorlar

alan biyoinformatik olduğu için yaşam bilimleri alanından gelen yazılım alanını yazılım alanından gelen yaşam bilimleri alanını iyi bilmiyor oluyor, ya da yazılım popüler bir konu olduğu için matematik vs. okumuş olup gelenler var onlar her 2 alanı da bilmiyor oluyorlar...
bizde biraz zor 2 haftada geçmek. çünkü lisans eğitimi olan bir alan değil. alanın içinde 4-5 farklı bölümün konuları vr..vee...hepsinden sorumlu oluyor doktora yapan kişi.

dersin kaçıcncı döneminde bilemiyorum ama normalde ders en fazla 4 dönem oluyor 5. döneminde de yeterliliği geçmesi lazım dondurmazsa. çünkü şu sıra ilan yok okullar aralıkta ilana çıksa alana kadar dönem bitmiş olur. hatta 1 dönem daha bile geçebilir.
okullar kolay kolay ders dönemini geçmiş kişiyi ar gör almıyorlar...çünkü okullarda genel mantık erken aşamadayken alalım 7-8 sene ar gör olarak çalışsın.

bir de malum: ar gör kadrolarının hiçbiri sürekli kadro değil artık. doktora bittiği an kapının önündesin. yani hadi diyelim ki ar gör olarak bir yere girdi zaten 2 bilemedin 3 senesi kalmış olacak doktorayı bitirmek için... bitirir bitirmez yine işsiz kalacak mantıklı gelmiyor bana.

Back
X