Onlarca merkez varken ve bu iş bukadar ticarete dökülmüşken embriyo kalitesine , işlemlerin güvenebilirligine nasıl güvenecegimizi bilemiyorum.. Bir bebegin oluşum sürecini defalarca uzmanlardan dinledim ve de izledim. Embriyolar blastosist seviyesine gelene dek ( 5.gün embriyosu) oluşumunun ilk evresini follop tüplerinde geçiriyor , ve blastosist embriyonun ilk süreci başarması demekken , çok kişiye 3.gün embriyosu verildigini gördüm , bir çogunda başarısızlıkla karşılaştım. Berlki de merkez embriyonun farkında ama anne karnında bir şans arıyor , belki de transfer ücretini alma cabasında oluyor bunları bilemeyiz.. Sperm anomalileri diyorsun , morfolojiye bakılıyor diyorsun , ama morfoloji dedikleri şey spermin üst kabugundan görüldüğünde anlaşılan ilk hasar-hasarsızlık durumu. Spermin ana saglık durumunu da yine Embriyo veriyor bize döllenme olsun olmasın..
Okadar çok detay var ki bu tüp bebek işinde , senin takibini yapan doktor binlerce TL alıyor ama onun işi görmek , takip etmek , bir sonraki adımı düşünmek.. Peki senin embriyo gelişimini kim yapıyor ? 1200 TL maaşla , uzun saatler çalışan ve her insan gibi mesai bitse de gitsek diyen biyologlar , laborantlar.. Bir çogu belki de yetiştirilmek üzere alınan yeni mezunlar :) Siz bu ülkede Genetik uzmanlarını da biyolog sınıfına sokar , Tıp uzmanı degil de saglık sekreteri gibi kullanmaya kalkarsanız , olacagı bu . Adam Cerrah Paşa Genetik biyolojiyi birinci sırada bitiyor , sonra da elinde bir mümessil çantası iş aramaya başlıyor. Bu gun genetik bölümleri tek tek kapandı , Fare gövdesine insan kulagı üreten genetikçilerimize ne oldu .. Projeleri Saglık bakanlıgınca onaylanırsa eger , yıllar süren çalışmalar karsın proje bedeli olarak bin'er Tl ya alıyor ya da alamıyorlar..
Çok iyi bilinen hastanelerde , beyin cerrahı profesorler ameliyatı başlatır ve sadece gözetler veya odasında kahvesini içerken , asistanlarına ya da yetiştirdigi uzmanlara ameliyatı bırakır.. Size sorsalar falanca Profesor ameliyatımı yaptı dersiniz.. Halabuki geri plandaki kişiler okadar önemlidir ki..
Benim gittigim merkezde , doktorum bir hastaya transferi yapıp , beni muayene edip , aynı anda onlarca telefona cevap verip yumurta toplamada bekleyen hastalara yetişmeye çalışıyordu.. Çok insanız ve çogalıyoruz , uzmanlar ise çok az .. Güvensizlik hat safhada..
Sana en gereken sey nufus , nufusa ket vuran sey bu kadın-erkek üreme bozuklukları , üreme ile ilgili tüm problemler ise parası olana göre bir hastalık.. Bu sorunlar hastalık dahi sayılamıyor.. 3 sene geçsin 5 sene geçsin , ugras ki rapor verilsin ..
Sürece ana - baba olmak için katlanıyorsun, her acıya sızıya , dag olsa dayanmıyor bu arzuya karşın ama süreci işletirken okadar çok sömürü ile karşılasıyorsun ki insan buna dayanamıyor..
Bütün bunların üstüne transfer sonrası , olumsuz sonuç alındıgında merkez seni tanımıyor, aramıyor , geldin geçtin kasalarını doldurdun..
Elbette ki arayacaksın , önce uzman ekibine yatırım yapacaksın , mutlaka süreç sonrası muhattap olması gereken bir uzman psikologun olacak.. Ben göz yaşı dokerken , bukadar -işçilik- bedeli alınıpta (piyasada hiç bir işlem ücreti , tıptaki işlem ücreti kadar faiş degil)olumsuz sonuçlanan bir sürece karşın bir insan evladı da seni arayıp ayaga kaldıracak.. Ben saygıdeger doktorlarımızı hiç bir şeye karşın suçlayamam , vakitsizlik , insan yogunlugu okadar cok ve zor ki..
Ama başarılı olanlardan ziyade daha cok üzerinde durulması gereken başarısız olan çiftler .. Cünkü kayıpları olan ve cevap arayan başarısız sonuç alan çiftler..
Ben; aşılamamda gebelik beklerken , gebeliğim oluşmamış ama regl gecikmesi yaşamışken , psikolojik olarak her gun kan verip o 0.100 hcg degerinin artmayışını göz yasıyla izler ve cevap ararken , doktorum zahmet edip maillerime bile dönmemiş , aradıgımda bir zahmet gelseydiniz diye beni terslemiş , kendisinin basına üşüşmeme nezaketi göstermiş olan ben'i kırmış ve benim yapacak bir şeyim yok tedavinize devam edemiyorum diyerek bırakmış , çok ama çok üzmüştü ..
O hastaneye bir daha gitmedim , onun umrunda degil , kimsenin de olmazdı , ama gebelere gülerek yaklaşımını gördüm , nasılsa onlar için her sey yolundaydı ve doktor sadece takiplerini yapıp onları gönderiyordu , kolay müşteri :)
Allah hepimizi iyi doktorlarla karşılaştırsın..