ödemese dahi reçetelerin çeşitleri var. bazı ilaçlar takiplidir. eczacıların raflarında kaç adet vardır takip edilebilir.
elbette ki bahsedilen ilaçlar takip edilmesi zorunlu ilaçlar değildir ama bir hekim de ciddi yan etkiler oluşturabilecek bunlar gibi ilaçları reçete etmeden "git al şunu ya" diyebilir mi bilemiyorum.
eğer bir ilacı devlet ödemiyorsa, adını kağıda yazıp verebiliyor doktorlar. bunun 40 türlü sebebi olabiliyor.
bazıları (şehir hastanesi filan gibi günde 100 hasta bakan mesela) böyle şeyler yapmıyor ama, ödenmese de reçete ediyor. zaten bazı doktorlar bilmez bile devlet neyi öder neyi ödemez, ilgilenmez, herşeyi reçeteye yazar. diyelim özel bir şampuan önerdi (asla ödemesi olmayan ürün) onu bile reçetesine yazar. ama böyle olmayan da var.
bu ilaç "takipli" ilaç değil.
ilaçların tek yasal satış yolu, eczanelerdir. reçetesiz de satılıyor olsa maalesef internet mağazaları yoluyla yapılan satışlar yasal olmayan yöntemler.
hatta sizin aşırı aşina olduğunuz bir durumdan söz edeyim: Avrupa ve bilimum birçok diğer coğrafyada süpermarketlerde satılan düşük doz ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, öksürük şurupları maalesef bu gerekçe ile ülkemizdeki süpermarketlerde satılmıyor.
açıkçası ben de böylesi bir ilacın reçetesiz satılamaycağına ikna olmadım. bi reçete türüne bakacağım çünkü uzman doktor tarafından reçete edilmesi zorunlu diye biliyorum bu ilaçların
reçetesiz satılamayacağına mı satılacağına mı ikna olmadınız bilmiyorum ama reçetesiz satılıyor.
"uzman doktor tarafından reçete edilmesi zorunlu diye biliyorum bu ilaçların"
şimdi bu çok komik değil mi. aile hekimine mesela, yaz desen yazamıyor anca ürolog vs. yazabiliyor ama gidip eczaneden kendin reçetesiz alabiliyorsun. aile hekimi yazamıyor ama reçetesiz satılıyor. --> bu da yukarıda dediğim durumun bir sebebi de aslında: muayene bul, izin al, kalk git, katkı payı öde, ilacı devlet zaten ödemiyor vırt zırt. hadi 1 kere reçeteli aldın sonra kim niye reçetesiyle uğraşsın?
gerçekten komedi bir ülkeyiz.
ama evet internette "ilaç" satışı yasak
çatır çatır satıyorlar mı evet satıyolar, orası ayrı, oysa yasal değil.
supplementir, bitkisel bişeydir, üzerinde "ilaç değildir" yazan ürünler (gerçi hepsinde yazmıyor da) vs. bu kapsamda değil, onlar zaten ilaç değil ama niteliği "ilaç" olan ürünün internetten satışı normalde yasadışı. Türkiye için böyle.